DF fremsætter forslag om fradrag til udkantsbredbånd

Hvordan får man hurtigt bredbånd derud, hvor kragerne vender? Dansk Folkeparti vil give nyt skattefradrag med inspiration fra Sverige.

Dansk Folkeparti går nu svenskerne i bedene for at få hurtigere bredbånd spredt ud til de fjerneste afkroge af Danmark.

Partiet foreslår, at vi herhjemme kopierer en del af den svenske boligjobordning, som giver skattefradrag for borgerne ved nedgravning af kabler til ny bredbåndsinfrastruktur. Det fremgår af en pressemeddelelse fra it-ordfører Dennis Flydtkjær:

Læs også: DF: Giv udkantsdanskere bredbånds-fradrag på 15.000 kr.

»Derfor har jeg nu fremsat beslutningsforslag i Folketinget om fradrag for etableringsomkostninger ved tilslutning til højhastighedsforbindelsee i yderområderne,« udtaler it-ordføreren.

Han påpeger, at det ofte er kostbart at udrulle og opgradere bredbåndsforbindelserne i de sparsomt befolkede dele af landet.

»Netop derfor er vi fra statens side nødt til at tage et medansvar,« udtaler Dennis Flydtkjær.

Dansk Folkepartis beslutningsforslag bliver førstebehandlet tirsdag den 19. februar.

DF: Regeringen og EU skrotter bredbånd i yderområder

Dansk Folkepartis skatte og it-ordfører, MF, Dennis Flydtkjær giver dumpekarakter til regeringen, der aldeles visionsløst og med EU i frydefuld samdans over en milliard-rabat fuldstændig overser, at EU-puljen på 50 milliarder kroner, der skulle gå til at støtte bredbånd i Europas yderområder, blev slagtet.

Hvad værre er, så kommer EU’s og regeringens mærkværdige prioriteringer til at koste arbejdspladser. Der er jo ingen, der vil flytte en virksomhed til yderområder, hvis man skal arbejde med langsomt og utidssvarende internet.

  • Derfor har jeg nu fremsat beslutningsforslag i Folketinget om fradrag for etableringsomkostninger ved tilslutning til højhastighedsforbindelsee i yderområderne.

Der er brug for, at Danmark bliver en førende it-nation, også når det kommer til højhastighedsforbindelser. Efter krakket af Skyline i juni sidste år, hvor der var rigtig mange, der kom i klemme, så man jo med al ønskelig tydelighed, at der er brug for hurtige internetforbindelser.

Dansk Folkeparti foreslår derfor, at vi i Danmark kopierer en del af den svenske boligjobordning, som giverskattefradrag for borgerne ved nedgravning af kabler til en ny bredbåndsinfrastruktur, siger Dennis Flydtkjær og fortsætter:

Et skattefradrag kan navnlig have betydning for de tyndtbefolkede områder i Danmark og for dem, som gerne vil have ordentlige bredbåndsforbindelser, men ikke kan finde luft i budgetterne til at få det etableret, med mindre de kan booste etableringen med et skattefradrag.

De tyndtbefolkede områder er samtidig der, hvor det er dyrt og ofte ikke kommercielt bæredygtigt at udrulle og opgradere netforbindelserne. Og netop derfor er vi fra statens side nødt til at tage et medansvar, siger Dennis Flydtkjær.

Han forventer i øvrigt bred opbakning til sit beslutningsforslag. Ikke mindst fordi både S og SF i deres målsætning ’Aktiv hjælp til yderområderne’ taler om ’højhastighed for alle’ og at man er klar til at tage de nødvendige initiativer til at sikre en landsdækkende forsyning, hvis det viser sig, at markedet ikke kan sikre hurtige bredbåndsforbindelser til hele landet

Der afsættes jo årligt 50 millioner kroner til formålet. Men regeringspartierne løber fra deres egen politik.

DF foreslog allerede i januar 2010 at yderområderne fik lige adgang til et kommende højhastighedsbredbånd. Nu er chancen der.

DF’s beslutningsforslag bliver 1. behandlet tirsdag den 19. februar

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
Martin Nielsen

Dansk Folkeparti foreslår derfor, at vi i Danmark kopierer en del af den svenske boligjobordning, som giverskattefradrag for borgerne ved nedgravning af kabler til en ny bredbåndsinfrastruktur, siger Dennis Flydtkjær

Jeg kan undre mig over, at DF kun vælger kabler, da det må være konkurrenceforvridende. Man kan vel ikke gå ind og støtte en teknologi på bekostning af andre teknologier.

Jeg er absolut tilhænger af fiberforbindelser og jeg kan også forstå, at det er dem som DF vil fremme, da tilskuddet ikke kan bruges til forbedring af kobberforbindelser eller anlægning af trådløse forbindelser.

Der er så mange andre ting, som man kunne gøre. Det kunne blive lovkrav at micro-trenching må benyttes på landet og der kunne også lovgives om, at offentligt fiber skal tvangsåbnes. Jeg kender flere der har kommunaltejet fiber ved deres bolig, men da det er kommunaltejet, må de ikke få adgang - så de må tage sig til takke med en langsom ADSL forbindelse.

At give tilskud hjælper sjældent priserne. Vi har verdens dyereste medicin og verdens billigste biler, når man lægger tilskud til og trækker afgifter fra. Så hvad får dog DF til at tro, at det bliver billigere af at give et fradrag?

Jens Jönsson

DF glemmer at det vi kender som "udkants Danmark" og der hvor vi reelt har problemet "IT udkants Danmark" geografisk er 2 forskellige steder...

Der er masser af områder i og udenfor byerne, hvor adgang til hurtigt net ikke er muligt, pga. at kobber er eneste mulighed.
Der kan være ligeså dårlig 3G/4G/LTE dækning i eller udenfor byerne, som der kan på landet (Og ja, ved godt at John Strand giver alle mobiltelefonernes antenner skylden)

Så DF's forslag ville sikker været godt, hvis man nemt (ligesom i Sverige, der er noget større geografisk end DK) kunne udpege de nævnte områder. Men det er altså ikke tilfældet.

Forslagene der indtil videre er kommet på bordet, viser med tydelighed hvor uvidende politikerne er og hvor lidt de har sat sig ind i problematikken....

Johnny Olesen

Der er masser af områder i og udenfor byerne, hvor adgang til hurtigt net ikke er muligt, pga. at kobber er eneste mulighed.

Jeg prøver lige for 117 gang - det kan være, at jeg denne gang får det svar, som jeg søger. Hvor præcist er ALLE disse mobilhuller, hvor kobberet er eneste mulighed?

Jeg spenderede forøvrigt weekenden i hovedstanden i et par af de områder, hvor folk plejer at klynke over elendig ADSL forbindelser (Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg m.fl.) alle disse steder var der fremragende LTE dækning, og alle stederne kunne man sagtens downloade med både 25 og 30 Mbit... OG uploaden lå på en rigtige side af 15 Mbit.

Jeg kan konkludere, at de uheldige, der ikke kan få ordenlig ADSL i det indre København, måske burde kigge nærmere på teleselskabet 3s tilbud på mobilt bredbånd...

Martin Nielsen

Byerne ser jeg ikke som et problem. Der er rigtigt nok mange, som ikke kan få kabel-tv eller fiber i dag. Men politikerne har allerede været inde og ændre lovgivningen, så markedet bliver givet frit i fremtiden. Dette sker om et par år, hvor eksklusivaftalerne i byerne ikke vil være gyldige mere. Når det sker vil fiberselskaberne trænge ind i byerne, hvilket vil sikre et frit marked med flere muligheder i byerne.

Ofte er der også langt flere tilbud i byerne, herunder også tilbud hvor ens boligforening kan indgå aftale om leverance. Selv har vi fået Parknet for seks år siden, det er langt billigere end de kommercielle udbydere, men vi måtte selvfølgelig betale for etableringen (hvilket ikke var så dyrt pr. lejlighed). Når markedet bliver givet frit, vil disse tilbud udvide sig til naboområderne, hvilket vil være med til at sikre at alle i byerne kan få adgang til hurtigt internet.

Hvis man som borger er lidt smart, går man allerede nu i gang med at skabe en non-profit forening i sin by. Her kan man samle de interesserede og i samarbejde starte sit eget selskab. Det vil ofte være langt billigere end de kommercielle tilbud, men det vil selvfølgelig kræve noget arbejde at få det etableret. Tjek evt. Parknet for mere information:
https://parknet.dk/historie/

Jeg må indrømme, at jeg ikke kan se hvad der kan eller skal gøres i byerne?

Jens Jönsson

Men politikerne har allerede været inde og ændre lovgivningen, så markedet bliver givet frit i fremtiden. Dette sker om et par år, hvor eksklusivaftalerne i byerne ikke vil være gyldige mere. Når det sker vil fiberselskaberne trænge ind i byerne, hvilket vil sikre et frit marked med flere muligheder i byerne.


Der er altså ikke nogen eksklusivaftaler der forhindrer nogen at grave kabler ned, om det er fiber eller kobber.
De steder hvor der er eksklusiv aftaler på kabel-TV, kan det selvfølgelig være op ad bakke at sælge et TV-abonnement på en fiberforbindelse.
De færreste gider nok ikke betale for 2 TV-abonnementer, så på den måde kan der være en begrænsning.
Men er det ikke primært i f.eks. boligforeninger, plejehjem osv., hvor man (bestyrelsen) har valgt kollektivt at melde sig ind i den lokale antenneforening, i stedet for at hver enkelt beboer selv skal tage stilling til valg ?

Jens Jönsson

Noget andet er at en antenneforening meget ofte kan levere meget billigt kabel-TV ifht. de kommercielle udbydere, så det vil være en dyr fornøjelse for elselskabet at grave fiber ned og så håbe på at alle melder sig ud af antenneforeningen, for at vælge fiber i stedet.
Sådan vil det nok ikke fungere.

Johnny Olesen

Men er det ikke primært i f.eks. boligforeninger, plejehjem osv., hvor man (bestyrelsen) har valgt kollektivt at melde sig ind i den lokale antenneforening, i stedet for at hver enkelt beboer selv skal tage stilling til valg ?

Jo, det er korrekt, men der er MASSER af boligforeninger fordelt over hele landet, hvor man er tvunget til at betale for kabel-TV uanset om man ønsker det eller ej.

Jeg betaler f.eks. 104 kr. per måned til et kabel-TV abonnement, som jeg ikke ønsker. Men sålænge jeg er pålagt denne betaling, så kan det ikke betale sig at skifte til hverken IP-TV eller Boxer TV. Så jeg betaler hver måned for at TDCs aktionærer kan hjemtage ENDNU et rekord udbytte.

Heldigvis kan vi slippe for dette stavnsbånds indenfor få år. Det var også på tide!

Jens Jönsson

Jo, det er korrekt, men der er MASSER af boligforeninger fordelt over hele landet, hvor man er tvunget til at betale for kabel-TV uanset om man ønsker det eller ej.

Enig i at det ikke er fair at der skal betales til noget man ikke vil have og det er godt at den stavnsbinding forsvinder.

Men ligefrem at tro at fiberselskaberne venter på det før de begynder udrulning i byerne er vist en kende optimistisk.
Det er trods alt ikke alle antenneforeninger som har sådanne aftaler.

Martin Nielsen

Der er altså ikke nogen eksklusivaftaler der forhindrer nogen at grave kabler ned, om det er fiber eller kobber.


Det er jeg nu ret sikker på, at der er. I den gamle Faaborg Kommune var der regler om, at der kun måtte være ét kabel. Det startede en krig mellem de Faaborg Bys Antenneforening og Faaborg Vest Antenneforening, hvor de hver lagde en masse døde kabler ud. På den måde kunne de undgå at konkurrenten kom ind på deres område eller områder, som de ville have. Og så vidt jeg ved, er det samme gældende mange steder i dag og det er grunden til, at fiberselskaberne ikke findes i byerne i dag. Når der allerede er en mulig leverandør af kabel-tv, så må de ikke sælge deres produkter.

Hvis det havde været muligt for antenneforeningerne og kabel-tv operatørerne at tilbyde deres produkter de samme steder, så ville vi også have set større konkurrence på det område. Der er ganske få steder i landet, hvor du kan vælge imellem YouSee og Stofa (eller en tredje). Det er skyldes ikke, at det ikke ville være rentabelt, for det ville det, men det skyldes at de ikke må.

I de største byer, København, Århus og Odense har det altid været mere liberalt. De har ikke haft samme regler, så vidt jeg ved. Men her er der mange boligforeninger som har indgået mangeårige aftaler. I København begyndte de aftaler at udløbe for omkring 10 år siden. Siden da har vi set en stor vækst i valgmulighederne, her hvor jeg bor gik vi fra kun at have YouSee, til at kunne vælge imellem YouSee og Parknet. Men der har også været mange "dumme" bestyrelser, som har valgt at forlænge med YouSee - så fik de en smule rabat, men kunne så heller ikke vælge en anden (endnu billigere) leverandør. Men de beboere bliver nu reddet af den ændrede lovgivning.

Morten Birkelund

Problemet i København er at det er meget dyrt at grave i tæt bebyggelse, selv samme bebyggelse skygger for mobilsignalerne. Jeg måtte selv slippe 25k for at få oprettet en fiber forbindelse (25 cm gravning) og så ellers transmissions udstyr. Da jeg ikke kunne leve med kobber som kun kunne levere 3 Mbit ustabilt. (En stor tak til ComX som levere helt ned til foreninger med 4 lejligheder.)

Jens Jönsson

Det kunne være sjovt at se en oversigt over områder, hvor der kun må være én leverandørs kabler.

Men der har også været mange "dumme" bestyrelser, som har valgt at forlænge med YouSee - så fik de en smule rabat, men kunne så heller ikke vælge en anden (endnu billigere) leverandør.

Jeg tænker at det er en mere væsentlig årsag til at der ikke er valgmuligheder mange steder. Rigtigt mange antenneforeninger har lejet deres "sjæl" ud, ved at skrive mange års kontrakt med én af de store (YouSee, Dansk Kabel-TV eller Stofa).
Et godt eksempel på det var én af Danmarks største antenneforeninger, Glentevejen i Odense. Nu tilbyder de selv Internet, men kun til de "nye områder", altså dem der er kommet til efter kontrakten med Stofa (Som iøvrigt vel snart må udløbe)...

Martin Nielsen

Jeg tænker at det er en mere væsentlig årsag til at der ikke er valgmuligheder mange steder. Rigtigt mange antenneforeninger har lejet deres "sjæl" ud, ved at skrive mange års kontrakt med én af de store (YouSee, Dansk Kabel-TV eller Stofa).
Et godt eksempel på det var én af Danmarks største antenneforeninger, Glentevejen i Odense. Nu tilbyder de selv Internet, men kun til de "nye områder", altså dem der er kommet til efter kontrakten med Stofa (Som iøvrigt vel snart må udløbe)...


Men de kontrakter bliver desværre ikke ugyldige, altså aftalen mellem Glentevejen og Stofa. Men beboerne får mulighed for at vælge en konkurrent, da boligforeningens aftale med Glentevejen bliver ugyldig. Så det vil kræve en god bestyrelse i boligforeningen, som kan presse Glentevejen/Stofa til bedre priser og hvis de ikke kan få det, så må de tage skidtet videre og etablere et alternativ.

Men der vil jo ikke være noget i vejen for, at forskellige boligforeninger i eks. Odense begynder at lave en plan. Jeg tænker at de forskellige boligforeninger må have kontakt til hinanden, så det må være muligt at få fat på deres kontrakter, så man kan kortlægge hvornår boligforeningernes aftaler udløber med Glentevejen og andre antenneforeninger og kabel-tv leverandører. Ud fra det kunne man begynde at planlægge hvornår man kan erstatte med en non-profit leverandør. Det kan være en man selv starter - jeg vil dog anbefale Parknet, da deres set-up burde være nemt at tilføje i enkelte boligforeninger. Deres set-up er en server i kælderen, som fødes med en fiberforbindelse. Fra serveren går der coax kabler med DVB-C kanaler samt ethernetkabler med internet ud til hver lejlighed. De tilbyder op til 500 Mbit på det nye set-up, men min "gamle" installation kan kun klare 100 Mbit. Udover de de priser man ser på Parknet.dk, så betaler vi 73 kr./md. i it-afgift via huslejen. Så jeg betaler 138 kr. for min internetforbindelsen om måneden. De har kun ét internetprodukt, så man kan kun vælge 50/50 Mbit, som er en minimumshastighed.

Den største ulempe vil være, at i minimum skal op på 250 boliger, før det kan lade sig gøre at få Parknet til Odense. For at få forbindelse mellem Parknets fiber og Odense, skal i nok også købe adgangs via Global Connect. Parknet benytter Global Connect i Københavnsområdet i dag. Hvis i er nok boligforeninger, som har mulighed for at skifte, så er der måske en change.

Vi har desværre ikke aftale om tv med Parknet, da Parknet for 6 år siden havde rod med tv tv-kontrakter. Derfor stod vores bestyrelse i en situation, hvor de kunne risikere at vi stod helt uden tv, hvis de ikke lavede en ny kontrakt med YouSee. Kontrakten med YouSee er dog udløbet nu, men bestyrelsen har endnu ikke fået genforhandlet kontrakten med Parknet og aftalen med YouSee, så vi kan ikke vælge deres tv-pakker lige nu. Det var tilbage i 2006 og det er min opfattelse at de har styr på alt i dag. Det skal dog siges at vi har grundpakken hos YouSee til 75 kr. md., så vi vil ikke opnå en kæmpe besparelse på at skifte til tv fra Parknet. Men de husstande som ikke vil have tv, ville selvfølgelig kunne spare beløbet, ved at opsige grundpakken hos YouSee.

Martin Nielsen

Problemet i København er at det er meget dyrt at grave i tæt bebyggelse, selv samme bebyggelse skygger for mobilsignalerne. Jeg måtte selv slippe 25k for at få oprettet en fiber forbindelse (25 cm gravning) og så ellers transmissions udstyr. Da jeg ikke kunne leve med kobber som kun kunne levere 3 Mbit ustabilt. (En stor tak til ComX som levere helt ned til foreninger med 4 lejligheder.)


Ja, det er dyrt hvis man er en enkelt husstand eller ganske få husstande i en bebyggelse. Men sådan er det jo også med kabel-tv, som mange husstande i de mindre byer har. Her koster det ofte 8.000+ at blive tilsluttet kabel-tv eller fiber. Det er forudsat at signalet i forvejen er lige ude foran huset, hvis der sjældent er gode odds for.

Mathias Ditlev

Jeg vil da lige nævne i den her sammenhæng, at man her i Tranum har taget fiberbredbånd til sig og lavet en stor aftale med Bredbåndnord. Stort set alle landsbyens beboere har fået super hurtigt fiberbredbånd til meget attraktive priser.

Jeg sidder f.eks. på en 300/300 Mbit forbindelse til 169 kr om måneden. Andre sidder på 400/400 eller 1000/1000. Bom bom ;)

I ved nok ikke hvor Tranum ligger, men her er et link til Google Maps

Jeg synes da helt det er synd og kunne ønske noget bedre for alle byboere, der sidder på en 10/2 eller noget i den langsomme stil ;)

Med venlig hilsen

Kristian Klausen
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017