Devoteam: Microsoft Office giver ikke mere produktive medarbejdere end Openoffice

Der er ingen produktivitetsgevinster at hente ved at skifte fra én kontorpakke til en anden. Det konkluderer Devoteam i en rapport, der blev lagt frem på en konference om åbne dokumentformater i den offentlige sektor.

Selvom det fortrinsvis var Tordenskjolds soldater, der var samlet til den sædvanlige, næsten rituelle mudderkastning mellem ODF- og OOXML-fløjene i den danske it-verden, så bragte dagens CBS-konference om åbne dokumentformater i den offentlige sektor dog enkelte nyheder.

Første oplægsholder Tim Daniel Hansen, seniorkonsulent i Devoteam, kunne således præsentere en undersøgelse, hvor en af konklusionerne var, at et skifte fra en kontorpakke til en anden ikke påvirkede medarbejdernes produktivitet.

»Vi har ikke kunnet spore nogen produktivitetsgevinst ved hverken den ene eller den anden kontorpakke,« sagde Tim Daniel Hansen i sit oplæg.

Dette udsagn blev anfægtet af Microsofts strategidirektør Jasper Bojsen, men støttet af den norske oplægsholder Christer Gundersen, der er udviklingschef i det norske kompetencecenter for open source-software.

»Vi oplever heller ingen 'spildtidsforskel' eller produktivitetsforskel mellem de konkurrerende kontorpakker, for medarbejderne bruger ikke de specialiserede funktioner, hvor pakkerne adskiller sig fra hinanden. Vi har valgt 1.000 dokumenter tilfældigt ud i en norsk offentlig institution, og da samtlige dokumenter holdt sig inden for rammerne af almindelig, fed og kursiveret tekst, var der ingen produktivitetsforskel,« sagde Christer Gundersen.

Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan undrede sig over, at man ikke kunne spore en produktivitetsstigning, hvis man gik fra Microsoft Office til en ODF-baseret kontorpakke.

»Det var netop den erfaring, jeg havde med hjem fra gendarmeriet i Frankrig, som har skiftet til Openoffice,« sagde Yildiz Akdogan.

Oplægsholder Tim Daniel Hansen medgav, at undersøgelsen var et øjebliksbillede og ikke havde undersøgt produktivitetsforbedringer over tid, og sluttede i øvrigt oplægget af med følgende opfordring til salen

»Der er intet, der er sort/hvidt i dokumentformat-verdenen. Min anbefaling er derfor, at det ikke skal blive en religionskrig, men en konkret business-case, der afgør ethvert valg af, hvilken kontorpakke man skal benytte.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

"Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan undrede sig over, at man ikke kunne spore en produktivitetsstigning, hvis man gik fra Microsoft Office til en ODF-baseret kontorpakke."

Hvis ret skal være ret, så behøver man da vel ikke ligefrem forvente en en fremgang ved at gå fra MSO til OO - det interessante er da især at der heller [b]ikke er nogen der ser en tilbagegang.[/b]

Det i sig selv udhuler jo det vigtigste argument for at blive ved med at betale for MSO.

At så gendarmeriet i Frankrig direkte ser en fremgang er da kun godt, og det er da heller ikke utænkeligt at der vil komme en fremgang med OO over tid, efterhånden som OO bliver tilrettet brugernes behov i stedet for marketingsafdelingens ønsker.

/Christian

 • 0
 • 0
#2 Anders Sørensen

det her undre vel ikke ret mange... om man er for ms office eller openoffice.

"odf-baseret kontorpakke" fører til en højre produktivitet? Yildiz Akdogan og de der franskmænd er griner.

 • 0
 • 0
#3 Keld Simonsen

Det der gav mere produktivitet i det franske gendarmeri med openoffice, var at de kunne opgradere alle deres maskiner til samme version af openoffice, og på den måde undgå problemer med versionsforskelle. Da de brugte MS office, havde de forskellige versioner af MS office på maskinerne, idet de ikke havde råd til at udskifte de ældre versioner med nyere. Det havde de lige pludselig med openoffice.org:-)

 • 0
 • 0
#4 Leif Lodahl

Er der nogen, de kan hjælpe journalisten med at finde ud af: hvor kan man få fingre i Devoteams rapport? hvem har arrangeret seminaret? hvem var inviteret?

 • 0
 • 0
#6 Eskild Nielsen

Det der gav mere produktivitet i det franske gendarmeri med openoffice, var at de kunne opgradere alle deres maskiner til samme version af openoffice, og på den måde undgå problemer med versionsforskelle.

Det giver god mening - Versionsforskelle med ikke helt kompatible filformater er det værste der ske for produktiviteten.

 • 0
 • 0
#7 Martin Bøgelund

»Der er intet, der er sort/hvidt i dokumentformat-verdenen. Min anbefaling er derfor, at det ikke skal blive en religionskrig, men en konkret business-case, der afgør ethvert valg af, hvilken kontorpakke man skal benytte.«

Det er atter engang bekymrende at diskussionen om [i]dokumentformater[/i] er blevet forvansket til en kamp om hvilken [i]kontorpakke[/i] der er "bedst".

Lad mig præcisere, at indførelsen af åbne dokumentformater netop har som et formål, at man frit kan vælge sin foretrukne kontorpakke, hvis bare den kan håndtere det vedtagne åbne dokumentformat.

Det åbne dokumentformat skal sikre en jævn bane som softwareleverandørerne kan konkurrere på, en bane der hverken hælder den ene eller den anden vej til fordel for en enkelt aktør på markedet for kontorpakker.

Så snart man nævner "kontorpakke X vs kontorpakke Y" i dokumentformatdebatten, så har man skudt smagsdommeriet igang, med dyb forplumring som resultat.

Særligt de fremmødte burde have kompetence til at holde det angivne fokus. Jeg håber ikke at det skulle være gledet dem af hænderne i sådan en grad som beskrevet her.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Martin,

Særligt de fremmødte burde have kompetence til at holde det angivne fokus. Jeg håber ikke at det skulle være gledet dem af hænderne i sådan en grad som beskrevet her.

Det gjorde det ikke. Ordstyrer (Kim Normann Andersen) hold stien fint ren og "tillod" os ikke at bevæge os ud den "glidebane" du frygter.

Det var en interessant konference, hvor vi primært snakkede om adoption af åbne standarder, og hvordan man har gjort noget ifht dette (succeshistorier og fiaskoer) i fx RM kombineret med erfaringer fra Norge, Sverige og Holland.

 • 0
 • 0
#9 Jan E. Sørensen

Det undrer mig at denne "undersøgelse" ikke giver det velkendte resultat, at SELVE SKIFTET altid giver produktionsnedgang, uanset hvad man skifter fra og til. Der vil altid være mere spildtid når man skal sætte sig ind i nye IT produkter og lære at bruge dem.

Samme fænomen gør sig gældende for skift af operativsystemer (Ex. fra Windows XP til Vista / 7., som brugerne bander langt væk - fordi de skal lære at arbejde på en ny måde og finde de kendte funktioner andre steder)

Alene det gør, at jeg vil sætte et stort spørgsmålstegn ved undersøgelsens konklusion; men nu har jeg heller ikke haft adgang til at læse den i sin fulde ordlyd.

MVH Jan - der gerne er skeptisk når "eksperter" citeres for bombastiske konklusioner

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere