Det vrimler med pirat-tjenester i Windows Store

24. august 2017 kl. 15:062
Det vrimler med pirat-tjenester i Windows Store
Illustration: Kostyantyn Ivanyshen/Bigstock.
Det er ikke første gang, butikken får kritik.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det vrimler med gratis-apps i Microsofts Windows Store, som tilbyder ulovlig streaming af film og tv-serier.

Biografaktuelle film som ‘Wonder Woman’, ‘Spider-Man: Homecoming’ og ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ er bare nogle af de mange tusinde titler, der lokkes med.

Helt klart ulovligt

»Dette er helt klart ulovligt indhold,« konstaterer Willy Johansen, leder i den norske interesseorganisation Rettighetsalliansen.

Organisationen forsøger på vegne af organisationer inden for film-, musik- og bogbranchen at reducere omfanget af brud på loven op ophavsretten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det her er apps, folk selv lægger op, ikke Microsoft. Men det er lidt mærkeligt, at sådan et stort selskab ikke gør noget aktivt for at rydde op. De har altså et ansvar for at rydde op i deres eget hus,« siger Willy Johansen.

Microsoft Norge ønsker ikke at kommentere sagen, før de har fået svar fra moderselskabet. Det kan tage lidt tid, hedder det.

Mange af de omtalte apps fungerer på tværs af flere platforme, såsom pc, mobil eller spillekonsollen Xbox. Flere af dem figurerer på listen over de mest downloadede gratis-apps, i hvert fald i den engelsksprogede del af app-butikken.

Microsoft har tidligere udtalt til digi.no, at de certificerer hver app før publicering.

App-butikken har de seneste tre år flere gange været kritiseret for udbredelse af falske apps, piratkopier og apps af dårlig kvalitet.

Links kan være lovbrud

Advokat Øystein Flagstad fra advokatfirmaet Grette repræsenterer Rettighetsalliansen. Han mener, at de omtalte apps både er ulovlige at distribuere og at bruge.

»Det er klart, at den, som i kommercielt øjemed distribuerer apps, som indeholder links til materiale, som er lagt ud uden rettighedshaverens samtykke, begår en ophavsretskrænkelse.«

Det er udgiveren af den enkelte app, han mener i denne sammenhæng. Advokaten henviser desuden til flere afgørelser i EU-Domstolen den seneste tid, bl.a. sagen GS Media mot Sanoma.

»Det at linke er en ophavsretskrænkelse, hvis den, som linker, ved, at indholdet er lagt ud uden samtykke. Og hvis linkningen sker i kommercielt øjemed, må det formodes, at den, som linker, ved dette,« fortsætter Øystein Flagstad.

Han nævner også Filmspeler-sagen, hvor EU-Domstolen afgjorde, at afspilningsudstyr, hvormed brugere let kan streame ulovligt matieriale, også udgør et brud på ophavsretten.

Venter på et streamingforbud

Hverken digi.no eller Willy Johansen i Rettighetsalliansen har studeret de formodede pirat-apps i Windows Store nærmere. Det vides ikke, om indholdet bliver delt med andre brugere, typisk gennem bittorrent-teknologi, samtidig med afspilning eller ikke.

Uanset hvad har regeringen sendt et forslag til en ny ophavsretslov til behandling i Stortinget. En skærpelse af loven vil formentlig gøre det forbudt at streame beskyttet indhold fra en ulovlig kilde.

»Det kommer til at blive åbenlyst, at streaming fra ulovlige kilder er forbudt. Det har ikke været klart nok i loven før,« siger Willy Johansen fra Rettighetsalliansen.

I mellemtiden siger Johansen, at han vil tippe interesseorganisationen for amerikansk film, MPAA, om fundet af pirat-apps i Windows Store.

Microsoft: Rapportér ulovligt indhold

Ifølge advokat Flagstad slår lovforslaget til den reviderede lov om ophavsretten udtrykkeligt fast, at det ikke er tilladt at streame fra en ulovlig kilde. Også selv om streamingen sker i privat øjemed.

Kommunikationsdirektør Vibeke Hansen fra Microsoft Norge opfordrer rettighedshavere, som finder en app i Windows Store, som de mener bryder deres ophavsret, til at klage via Microsofts afdeling for ophavsret.

»Og derudover opfordrer vi altid kunder til at rapportere problemer, de oplever med Windows Store. De fleste problemer kan rapporteres via linket 'Rapporter denne app' i Windows Store.«

Denne artikel fra norske digi.no

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. august 2017 kl. 10:56

"Microsoft har tidligere udtalt til digi.no, at de certificerer hver app før publicering."

Google certificere ikke de sider der vises ved en søgning. Og Google har ingen ejerskab eller rettigheder til siderne.

Microsoft certificere de (klart ulovlige) apps der distribueres gemmen den Microsoft ejede Windows Store.

Jeg syndes ikke de to ting kan sammenlignes.

1
25. august 2017 kl. 08:16

Og goggle har masser af links til torrent sites. Uha, lav en sag... Og hvad så?