Det 'ukendte' styresystem, du møder overalt

5. maj 2017 kl. 05:1171
Det 'ukendte' styresystem, du møder overalt
Illustration: © Sergii Broshevan .
Open source-styresystemet Linux breder sig på alt fra de mindste smartphones til de største supercomputere. Men de færreste ved, at de bruger det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Denne artikel er oprindeligt bragt i avisen Ingeniøren, og derfor er den ikke skrevet med Version2's kernelæsere som primær målgruppe.

Når du tænder for dit smart tv, bruger din telefon eller går på internettet, så anvender du sandsynligvis – og formentlig uden at tænke nærmere over det – Linux. Det er computer­styresystem oprindeligt udgivet i 1991 af den finske softwareingeniør Linus Torvalds.

Linux er gratis og open source, og de mange sammenhænge, det anvendes i, gør det formentlig til verdens mest udbredte styresystem – selvom det er svært at lave en præcis opgørelse over den slags.

Men siden Linux er endt med at udgøre kernen i Googles Android-­system til smartphones, så har det i hvert fald fundet vej ind i milliarder af smartphones og tablets på verdensplan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er faktisk en af de største succeser for Linux, vil jeg sige. Fordi Android er hovedplatformen for mobile enheder i dag. Det er større end noget andet,« siger professor ved IT-Universitetet i København Andrzej Wąsowski, som gennem flere år har beskæftiget sig med Linux.

Men hvor de fleste nok er klar over, om der ligger Windows eller MacOS på deres personlige computer hjemme eller på arbejdet, så er det formentlig de færreste, der tænker over, i hvor mange sammenhænge, de hver dag er afhængige af Linux:

»Folk ved ikke, at de bruger det, men de fleste gør. Det er nærmest umuligt at have et hjem uden en Linux-installation. Hvis du eksempelvis har en Android-telefon, et smart tv eller en netværks-router. I næsten ethvert hjem i den vestlige del af verden, er der en Linux-installation, det er jeg sikker på,« siger Andrzej Wąsowski.

Ifølge tal fra analysevirksomheden IDC blev der i det lys solgt 1.249.265.500 Linux-baserede mobiltelefoner i 2016. Ifølge samme statistik havde 6.002.200 mobil­telefoner et Windows styresystem, mens 215.403.400 havde et styre­system fra Apple.

Linux-kernen

Den såkaldte Linux-kerne – grundfunktionaliteten i styresystemet, som anden software kører oven på – er i denne uge udkommet i en ny version kaldet 4.11. Sådan en ny version kommer flere gange årligt, men vi benytter denne som anledning til at se nærmere på verdens nok mest udbredte og samtidig mest anonyme styresystem.

Linux-kernen udgør den basale funktionalitet i styresystemet. Kernen fungerer som en slags abstraktionslag mellem den underliggende hardware og forskellig software, der kører oven på kernen. Softwaren kan f.eks. være en grafisk brugergrænseflade, som gør brugeren i stand til at bruge systemet via touch, klik med musen eller tryk på tastaturet.

»Hvis man ser på antallet af kode­linjer, er kernen i sig selv stor, men den omkringliggende infrastruktur ved en fuld Linux-installation (Android, Ubuntu etc., red.) er langt større end kernen,« siger Andrzej Wąsowski.

Ud over mobiltelefoner bliver Linux også anvendt i et hav af andre sammenhænge. Eksempelvis kører Amazons stemmestyrede assistent Echo på Fire OS – et Android-­system – der altså kører på en Linux-kerne.

Samsungs Tizen-styresystem til blandt andet smart tv kører også på Linux, og det samme gør blandt andet et hav af routere, netværksharddiske – og ikke mindst supercomputere: Hele 498 af verdens 500 kraftigste supercomputere kører ifølge en opgørelse fra november 2016 fra top500.org et Linux-system.

Og ofte er det en Linux-baseret webserver, der gemmer sig bag et domæne, når brugere surfer rundt på internettet. Ifølge tal fra sitet W3techs, der analyserer brugen af forskellige web-teknologier, var Linux – opgjort maj i år – således det mest benyttede styresystem blandt de 10 millioner mest populære websites (baseret på Amazons Alexa-liste).

Der kan dog – som W3Techs selv bemærker – være usikkerhed forbundet med sådan en form for statistik, da opgørelsen blandt andet er afhængig af de oplysninger, som diverse websites selv leverer.

Linus’ Linux

Linux er udviklet af den finske software-ingeniør Linus Torvalds.

I dag er der mange udviklere – flere sponserede af store virksomheder – om udviklingen af Linux-kernen. Linus Torvalds har en styrende rolle indenfor projektet.

Den første udgave af Linux-kernen fyldte 150.867 kodelinjer. Den seneste udgave af Linux-kernen er i skrivende stund version 4.11. Den fylder 18.371.022 kodelinjer.

Kilder: Wikipedia, Linuxcounter.net

Grundlæggende infrastruktur

Når Linux bliver anvendt af virksomheder i for eksempel routere og et hav af andre sammenhænge, hænger det ifølge Andrzej Wąsowski sammen med, at styresystemet er gratis, har en god kodekvalitet, og så er det nemt at tilpasse til forskellige anvendelser.

»De fleste Linux-udviklere er betalte programmører. Så industrien har fundet ud af, at det er værd at betale dem,« siger Andrzej Wąsowski.

Det vil sige, at omkostningerne til udviklingen af Linux-kernen i høj grad er betalt af virksomheder, der på forskellig vis gør brug af styresystemet og derfor er interesserede i dets fortsatte udvikling.

Blandt de virksomheder, der i nyere tid har bidraget mest til udviklingen af Linux-kernen, er kendte navne som Intel, IBM, Samsung og Google.

»Jeg tror, virksomhederne har forstået, at Linux er som en grundlæggende infrastruktur med veje, så du ikke bliver nødt til at bygge dine egne veje. Det er billigere for virksomhederne at deles om denne udgift og så konkurrere i forhold til applikationerne, de bygger oven på.«

Ikke som desktop-system

Imidlertid er der specielt ét område, hvor Linux slet ikke er dominerende: nemlig som desktop­-system. Altså dér hvor man sidder og klikker rundt med en mus på en computerskærm derhjemme eller på jobbet. Og da det samtidig er dér, de fleste stifter direkte bekendtskab med et styresystem, er dette forhold nok også forklaringen på, at Linux ikke er mere kendt.

På dette felt er Windows langt det mest udbredte, mens en noget mindre del bruger Apples MacOS.

Mulige forklaringer på dette kan være, at Linux-baserede desktop-styresystemer først relativt sent er begyndt at være brugervenlige, og samtidig kommer mange pc’er med Windows forudinstalleret, mens Mac-computere kommer med MacOS installeret. Og så udkommer en del populære softwareprodukter kun i versioner til MacOS og Windows.

Mens Linux nok ikke overtager desktoppen i den nærmeste fremtid, så forventer analysevirksom­heden Gartner, at andelen af solgte enheder med Android – fordelt på alle enheder i kategorierne desktop, laptop, tablets og telefoner – i 2021 vil være 69 pct. mod 59 pct. i 2016.

Så meget er sket, siden Linus Torvalds i en nyhedsgruppe i august 1991 fortalte om sit projekt med at udvikle Linux med ordene ‘... bare en hobby, bliver ikke stort eller professionelt ...’

Denne artikel er oprindeligt bragt i avisen Ingeniøren.

71 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
70
24. oktober 2017 kl. 20:37

HeHe

Grunden til min tvivl er at der efter min bedste overbevisning ikke eksistere nogle drivere til WiFi modemet på en EEEPC900

Jeg har prøvet rigtig mange ting for at få en Mint installation til at gå på nettet på min :-) stadig uden held..

R

69
23. maj 2017 kl. 18:18

Tak for forslag, Bente. Tæt på sort snak, men det vil jeg se, om jeg kan finde ud af 8er tods alt den lykkelige ejer af en Mint guide-bog). Det må dog nok vente til i morgen - ellers brænder min hjerne sammen efter en lang, hård dag i selskab med Linux :-(

Er også faldet over dette forslag til Work around på noget, der lyder lidt lignende mine problemer: https://www.reddit.com/r/linuxmint/comments/4so1xz/mint_18_cinnamon_sometimes_crashes_on_boot_solved/

Det er bare lidt svært at komme til at følge de forslag, når menuen er væk, og det er måske mere nærliggende at prøve dine forslag først - hvis det er hardware, er det jo spild af tid at bøvle med det andet.

68
23. maj 2017 kl. 17:56

Fejlene består foruroligende nok efter flere reinstalleringer -

Prøv at undersøge harddisken og RAM for fejl. eller prøv en anden distribution. Hvis du bruger en 64 bit udgave, så prøv en 32 bit. Eller omvendt

Du kontrollere nemmest Harddisk fra OS, efter du har startet op. Eller ved at starte op som live, altså hvor du startet OS, uden installation på Hardisken fra installationsmediet . RAM tester findes typisk som en menu under opstart også på installation medie.

Hvis det er onboard grafikkort med delt RAM, hvor meget har du så tildelt til Grafikkort, det sætter du op inden under BIOS.

Bare sådan lidt hurtigt til fejlfinding. Er det helt sort snak ?

67
23. maj 2017 kl. 16:18

NUC

Da jeg nu har udtalt mig begejstret om min nye NUC ud fra første velfungerende indtryk, må jeg hellere skynde mig at fortælle, at det ikke rigtigt holdt. Efter at have opdateret diverse programmer, begyndte problemerne. Går nu oftest i stå under boot efter login, en gang imellem under shutdown, og af og til mangler ikoner/menu i nederste v. hjørne.

Fejlene består foruroligende nok efter flere reinstalleringer - ser nærmest ud til at blive mere hyppige for hver boot - mærkeligt.

Jeg kæmper videre, men må desværre tække min tidligere melding om "ingen problemer" tilbage.

66
17. maj 2017 kl. 14:48

Hvis du påstår du har fået WiFi op at køre på en Linux installation i den rig der, så er jeg tæt på at kalde dig en løgner.. Eller Guru

Det står dig frit for.

Og lidt løgn var det sikkert også, for det er ved nærmere eftertanke vistnok en Eee 901 og ikke 900 jeg har :-) 901 blev lanceret hele to måneder senere end 900-modellen, der tilbage i 2008, så det er sikkert det der gør hele forskellen...

Men jeg vil ihvertfald ikke kalde mig selv "guru", baseret på min ringe indsats for at få WiFi til at køre på min Eee 901. Og kører, det gør det altså.

65
17. maj 2017 kl. 14:38

Jeg har ikke prøvet en maskine med en AMD grafikchip i mange år, men jeg har ikke mødt en maskine inden for de sidste 3-4 år, hvor 'jockey', 'ubuntu-drivers' eller hvad værktøjet hedder i den version ikke har kunne finde alle manglende drivere til grafik, cpu eller wifi. Jeg installerer Ubuntu dagligt, dog ikke på nyt hardware hver dag, men der har været i hvert fald 10-20 modeller igennem i den tid.

Var du forbi 'Additional drivers' tabben?

64
17. maj 2017 kl. 14:32

Hvilken hardware kunne du ikke finde driver til?

I mit tilfælde en vist nok AMD grafikchip der sidder i en Samsung N730U3E laptop. Det er muligt den eksisterer. Jeg kom vist nok frem til, at der var en, som vist nok virkede (det er nok 6-8 mdr siden).

Men det var for det første ikke gennemskueligt hvilken, og for det andet kunne jeg se, at rigtig mange rapporterede, at de endte i terminalen fordi driveren gik bonkers.

I en situation hvor jeg ikke havde behov for noget der ikke umiddelbart er understøttet, så kunne jeg sagtens køre Ubuntu eller Mint som desktop OS. På den måde var jeg fint glad for det.

61
17. maj 2017 kl. 11:43

Drivere til grafik kort er blevet bedre.

Enig. Når altså de overhovedet eksisterer.

Alene det, at finde frem til den rette driver var i mit tilfælde et mareridt.

Jeg opgav i sidste ende, fordi der ikke var en 100% klar indikation af hvilken. Og når jeg googlede kunne jeg se, at rigtig mange endte i terminalen efterfølgende ;)

Det er den slags jeg bare ikke gider på mit desktop OS. Det kører jeg fordi det bare skal køre, altid (det gjorde Ubuntu så også generelt), med hardware understøttelse (det gjorde det så ikke).

Hvis det var en Linux server, var jeg klar på at rode rundt i terminalen. Det har jeg det fint med.

59
17. maj 2017 kl. 11:08

Den kritik må du nok nærmere rette mod producenterne af GPU'en.

Jeg er godt klar over, at det ikke er diverse Linux producenter, som står for GFX driverne.

Det var blot for, at komme med en pointe om, at der er manglende understøttelse. Og lige nøjagtigt på desktoppen, er GFX driverne rimelig vigtige, vil jeg mene.

Og er det så vitterlig sådan?</p>
<p>Jeg vil påstå, at det er nemmere at skifte fra Windows XP/7 til Linux Mint end til W8/10, da alt er blevet meget anderledes, og krop umuligt at finde/forstå.

Du kan godt have en god pointe i, at der er mere lighed mellem en Windows 7 og en Mint.

Det sagt, så er jeg helt uenig i, at W10 er umulig at forstå. Det at den reagerer på at du bare skriver app'ens navn, er super fint (og meget som i Unity på Ubuntu, såvidt jeg husker).

Det eneste jeg synes er super irriterende i W10, er faktisk de her non-desktop mode apps, som fylder hele skærmen ;)

Jeg har også hørt mange brokke sig over det nye UI. Jeg har til gengæld endnu ikke oplevet nogen, som ikke har kunne tage det til sig. Så måske er det bare, som i så mange andre tilfælde, brok over utryghed ved forandring?

Hvis vi endelig skal bitche, så mener jeg at Android er bedre at angribe, for der har man (imo) taget udgangspunkt i Linux, men voldtaget det på det groveste, så man bla. ikke selv er herre over egen hardware, og det er sovset ind i software komponenter man ingen styr har over.

Men det skal vi ikke, for det kommer vi ingen vegne af.

Og jeg tror rigtig mange desktop brugere er super ligeglad med lige nøjagtigt det du nævner der. De skal bare have en GUI, og så er det derudaf...

58
16. maj 2017 kl. 18:15

Ja, det er imponerende med sådan en lille fiks kasse, Jn Madsen. Jeg er positivt overrasket. Får lyst til at begynde at samle på den - der er jo plads til mange af den slags på skrivebordet :-)

57
16. maj 2017 kl. 18:11

Det ser ud til, at min nyindkøbte NUC6CAYH uden styresystem, med 250GB Samsung SSD 850 EVO faktisk kan køre Linux out of the box

NUC'er er fantastiske maskiner :-)

Hjemme hos mig har i nogle år stået en NUC. Den kører på Ubuntu, oven i er der på den virtualbox, som trækker en 6-7 virtuelle webservere, minecraft servere til ungerne og en FTP server. En jeg kender kører en NUC som sin stationære pc med Windows.

Alt kører bare uden det mindste bøvl :-)

56
16. maj 2017 kl. 18:11

Det er måske vigtigt at tilføje, at mine pc-behov er ret basale - ikke nogen fancy spil, tv-streaming etc. , så det kan jeg ikke udtale mig om. Der har vist været lidt problemer med HDMI på denne model, men så vidt jeg har forstået, er der kommet rettelser til disse.

55
16. maj 2017 kl. 17:59

... nu vil jeg for en gangs skyld give lidt erfaring tilbage, for det tilfælde at nogen kan bruge det til noget i jagten på en ny maskine, der kan enes med Linux: Det ser ud til, at min nyindkøbte NUC6CAYH uden styresystem, med 250GB Samsung SSD 850 EVO faktisk kan køre Linux out of the box.

Ganske vist bøvler jeg lige nu med at få min Epson xp-830 til at virke, men alt andet er gået glat, maskinen kører tilsyneladende fint, og jeg tror mest, at printer/scanner-problemet har at gøre med mine manglende Linux-færdigheder - det er ikke maskinens fejl (tror jeg).

Sikkert en alt for lille maskine for fagfolk - men ser ud til at være løsningen på mit problem med at finde en ny maskine, som ikke ihærdigt modarbejder Linux.

54
13. maj 2017 kl. 15:13

Hvis du påstår du har fået WiFi op at køre på en Linux installation i den rig der, så er jeg tæt på at kalde dig en løgner.. Eller Guru

Acer ee, og Linux. Har stadig en sådan model, mener også de første kom med Linux. Hvorefter at MS sked så meget i bukserne over små billige PC, til priser der lignede det som de ville have for deres OS alene. Så der kom en XP udgave, eller licens til små maskiner med lille opløsningen, og ikke meget ram blev gratis.

Den lever stadig, stadig lige nuttet, nem og let at have med, hvor man også gerne vil have et fysisk tastatur og ikke vil ødelægge en dyre enhed.

Men den er dog lige så sløv som da den blev købt med XP, Linux køre langt bedre på den. Men bruger den nu med XP, og til at køre batch og ping, samt til test over dage i rackskabe. Der er ikke nogen som løber med en sådan :-)

52
13. maj 2017 kl. 09:05

Afledt af ovenstående kommentar om geninstallation. Jeg tror der kunne komme meget mere fokus på Linux i virksomhedederne mange steder. De mange års ensidig sats på MS strategi har gjort os en bjørnetjeneste, for hvordan udnytter man lige de mange Linux programmer og sikkerheden i Linux skrivebordet, når IT ledere per automatik siger fra og Administratorerne ikke er Linux kyndige.

51
13. maj 2017 kl. 08:39

På mit arbejde, havde jeg re-installeret din maskine og frataget dig lokal admin rettigheder.

Ja sådan skal det desværre være mange steder, hvor der ikke er penge og mod til at have en Linux strategi. Må indrømme at jeg har mødt eksempler på folk med ubegrænset linux jubeloptimisme, hvor jeg bestemt kan se formålet med din reaktion. Man SKAL have IT afdelingen med i det her up front!

49
12. maj 2017 kl. 15:56

Idag installeres nemt linux på samme maskine/harddisk som windows og man bruger det man skal bruge fra begge OS. På samme maskine, samtidig. På mit arbejde har jeg feks. i mange år brugt windows i parallel med linux. Starter bare windows partitionen op RAW vha. VirtualBox. Se evt. kapitel 9 i VirtualBox help hvis du vil vide hvordan. Man kan også starte sin linux partition fra windows på samme måde. Der er som altid plusser og minusser ved begge platforme. Men det er for mit vedkommende stadig sjældnere jeg skal køre noget op i Windows. Min Debian Stable klarer ærterne.

48
12. maj 2017 kl. 00:02

Øhm. Jeg købte min e900 med preinstalleret linux :-)

46
8. maj 2017 kl. 16:51

Slackware kan angiveligt køre på en 486-processer

Ja det er rigtigt. Men for ikke ikke IT folk er Ubuntu(Derbian) en af de få lette indgange til *nix. Kvaliteten og brugervenligheden er ikke i top. Unity fryser i nogle situationer. bl.a. Nvidia driverene er elendige. Flere skærme er langt fra windows brugervenlighed og dertil alle de andre problemer....

Selvfølgeligt kan de fleste læsere herinde, sætte en DT op til at fungerer. but who cares?

45
8. maj 2017 kl. 16:37

Livra Office... man skal vist have nogle meget raffinerede behov før det er et problem.

Ja til et simpelt behov er det fint. Man kan sagtens skrive et brev og lave et regneark. Men mange større virksomhedder og offentlige inst. har det bundet sammen med exchange, databaser, ERP og alt muligt andet skrammel, de ikke uden videre kan komme af med. Libra Office er bare ikke fulgt med de senere år, af mange gode og onde grunde.... :-) ... Gimp er da godt, men er slet ikke brugervenligt nok for professionelle grafikere. Sådan kan man blive ved.

Ideologien for mit vedkommende, ligger mest i at jeg langt foretrækker åben software og ikke kan lide monopoler. Samt at jeg er brændende tilhænger af den bedste tekniske løsning på et hvert teknisk problem. Men jeg forstår hvorfor MS er det lette valg for mange. Hvor der før var offentlige institutioner rundt om i verden der lavede forsøg med at gå over til OS går det nu den anden vej. Årsagerne er bl.a. de nævnte. Det må vi som udviklere forholde os til. Webapps er en god løsning, hvor det er muligt. Nogle af os kan også bidrage med at gøre diverse OS projekter brugervenlige. Men der er et stykke vej endnu, før *nix bliver det lette valg for de mange.

44
8. maj 2017 kl. 15:23

Det er lagt fra givet. Hvor Linux før, i det mindste altid kunne kørees på ens gamle hardware, er det billede ændret en del. Support af gamle arkitekturer er i mange tilfælde droppet.

Slackware kan angiveligt køre på en 486-processer.

Analogt til Christian Nobels beretning, kan jeg berette at jeg selv kører Ubuntu på en stationær Lenovo fra omkring 2008-9 stykker, uden at foretage mig nogen krumspring for at muliggøre det - jeg købte en hurtigere hardisk til den for nogle år siden, men fik den aldrig installeret (why bother). Jeg har også en Asus Eee Pc 900 - en model der kom på markedet i 2008 - som jeg også kører en Ubuntu-smagsvariant på.

Du kalder dig selv "inkarneret *nix bruger" selvom du ikke er med på hvor minimal hardware Linux kan køre på. Du angiver at man som Linux bruger er styret mere af ideologi end af lysten til at tjene penge. Og du har ikke nok styr over LibreOffice, og kalder det "Libra Office". Vil du ikke nok komme med nogle udsagn der kan godtgøre, at du ikke bare er en troll der påstår han ved noget om Linux, for at fremstå mere troværdig når han tilbeder Satya Nadella og Microsoft? Tak.

43
8. maj 2017 kl. 14:30

Det er lagt fra givet. Hvor Linux før, i det mindste altid kunne kørees på ens gamle hardware, er det billede ændret en del. Support af gamle arkitekturer er i mange tilfælde droppet.

Æhh, jeg bruger til mit daglige arbejde en Lenovo T61 fra maj 2008, med en Linux Mint.

Installation er 100% out of the box, ALT virker!

Jeg har 8 samtidige skriveborde, 2-3 browsere (med mange faner åbne), 2-3 editorer, 2 udviklingsmiljøer, diverse almindelige tekst- og regneark åbne (Libre), Thunderbird, SQL admin, 4-5 CLI'er, plus det løse, kørende samtidig.

Jeg rebooter stort set aldrig, men klapper bare låget i om aftenen.

Bevares, jeg har sat en SSD disk i den, så den er rigelig hurtig, og med en skærmopløsning på 1920*1200 er den oven i købet mere anvendelig end så meget andet man kan købe nu om dage.

Og jeg må indrømme, jeg ville føle det som en spændetrøje at skulle bruge Windows, da jeg slet ikke ville have så meget fleksibilitet som nu.

Men folk må bruge hvad de vil, jeg er sådan set ligeglad, men det irriterer mig bare at høre på folk nedgøre noget, når den primære grund er at andre i den grad har lagt søm ud på vejen - bare MS ikke aktivt prøver at gøre min hverdag sur, og der må man, når ret skal være ret, trods alt lade dem at meget er blevet bedre efter Balmers afgang.

Men selvfølgelig er Linux virksomhedsegnet, det fordrer bare at man tør gøre en lille smule op med 50 billions flies syndromet, og Libre fungerer også ganske glimrende, og er faktisk mere konsistent end MSO - personligt har jeg aldrig problemer med at udveksle dokumenter, så man skal vist have nogle meget raffinerede behov før det er et problem.

Med den diversitet af platforme vi under alle omstændigheder er vidne til (MS, Mac, Linux, Tablets, telefoner mv.) så er den seriøse vej frem at udvikle webprogrammer i stedet for - og gjort rigtig kan det blive meget mere brugervenligt, og man slipper for at fedte med installation mv.

42
8. maj 2017 kl. 12:36

Mens man stadig kan køre Linux på en 10 år gammel, skod bærbar.

Det er lagt fra givet. Hvor Linux før, i det mindste altid kunne kørees på ens gamle hardware, er det billede ændret en del. Support af gamle arkitekturer er i mange tilfælde droppet.

Selv om jeg er inkarneret *nix bruger, forstår jeg udmærket Frank Jumppanen Andersen synspunkt. Hvis man ikke har et ideologisk synspunkt, og hellere vil bruge tiden på at tjene penge på sin kærneforretning end på at vælge IT, Er det en stor fordel at vælge det der er mest af i forvejen. Det kan godt være at Windows på desktoppen ikke altid er den teknisk bedste løsning, men men man er i båd men alle andre, og kan dele erfaringer. Ingen bliver fyret for at vælge windows.

Det sagt, syntes jeg at det er brand-ærgerligt at vi er i en situation hvor alle skal betale IT skat til Microsoft, og enkelte andre store leverandører, for lukkede systemer, der lige så godt, og måske endda bedre, kunne have været gratis og åbent.

Problemet er jo netop det Frank Jumppanen Andersen påpeger at alle de andre er i den samme båd og det derfor er vigtigere at lappe huller i den båd man sidder i, end at bidrage til at bygge en anden bedre.

Jeg ser den manglende udvikling i Libra Office og Thunderbird samt manglende bidrag fra en eller flere store virksomheder, som hovedårsagen til at vi fortsat må forvente at Microsoft sidder tungt på virksomhederne i lang tid endnu. Dertil kommer at Satya Nadella rent faktisk har vendt skuden og gør en masse ting, rigtigt godt.

40
8. maj 2017 kl. 11:08

Det gør det jo netop ikke altid, mere langt fra

Boot problemer ved isætning af ny harddisk var noget der tit skete fordi man fik sat den nye som master, i stedet for den harddisk der indeholdt Windows, men da det skyldes en forkert bios opsætning, og jeg kan derfor ikke se hvordan det kan have noget med Windows af gøre

"At en opgradering fra XP/Win7 til mint er at foretrække for de fleste" nu ved jeg ikke hvem de fleste er, jeg kender i hvert fald ikke noget af "de fleste"

dem jeg kender kan deles op i to grupper 1: ved nok om Windows til af løse omtalte problem 2: er afhængig af gruppe 1, da de ved minus om Windows

og nu vi snakker om driver problemer, så vil jeg da sige af geninstallerer korrekt driver er da et mindre problem, end der slet ikke findes noget driver

og hvorfor bruge et tilfældigt gratis program nu man kan tegne et abb. på Photoshop som sådan set er industri standart i dag, det er jo så meget nemmere af udveksle filer med andre når man bruger samme program

også skal men ikke bruge nyt kun fordi det er nyt, men fordi det er bedre, noget som jeg ikke ser Linux som desktop opfylder

39
7. maj 2017 kl. 18:05

hvor IT sikkerhed har top prioriteret i forhold til deres services og kunder.

Man kan ikke have sikkerhed som top prioriteret, når man ikke kan fravælge spil og andet gøgl i påtvungen sikkerhedsopdateringer. Samt vælger at have flere dusin apes, der ikke er sikkerhedstestet kørende tvunget i baggrunden, i forsøget på at sælge software, musik, video, spil, samt reklamer. Mens man samtidigt uden hæmninger, indsamler oplysninger om brugere og sender dem hjem.

Alt sammen noget som har betydning for sikkerheden, og selvom om MS altid sælger den mest sikker, hurtige og bedste Windows til dato. Så er den stadig, som alle andre nye produkter fyldt med fejl. Windows har jo aldrig overlevet en sikkerhedstest, selv ikke på deres server side. Så hvorfor skulle de så det nu ?

Her ligger Chrome OS, nok i toppen , og derefter Appel, FreeBSD, samt andre DISP. Windows vil aldrig komme i nærheden af toppen, ikke så længe at et link, et klik eller et besøg på en hjemmeside, kan lægge hele OS ned, fjerne og kryptere alle data, sammen med resten af firmaet Windows baseret PC'er, hvis den befinder sig i et sådan setup.

I småtings afdeling kan vi tage de forskellige BOD, man typisk så på skærme før i tiden, inden de skiftet til andet OS. Eller software i lufthavne, på krigsskibe og andre steder. Eller bare sådan noget simpel noget, som en opdaterings besked midt i vejrprogram.

Nej windows er ikke egnet, hvis vi taler sikkerhed, stabilitet og robusthed.
Men til SPIL, og surfing er det udmærket.

PS: Forstår ikke brug af Exchange/Outlook her i et nyt årti af et årtusind, noget af det mest ustabile trælse juks på markedet. MS er Office er OK, men stadig overkill, for langt de fleste, der ikke skriver i dagligdagen, og derfor produktions nedsættende.

38
7. maj 2017 kl. 17:55

Det (påstanden i emnet) er sådan en mærkelig kategorisk udtalelse, som vidner om, at man måske ikke er helt med på beatet længere. IT-landskabet anno 2017 er altså ret fragmenteret - også på desktop. Diversiteten er høj, og det er min erfaring. at folk (de kreative i særdeleshed) ikke har det godt med at blive proppet ned i et standardkoncept. Nogle vil måske endda fravælge en arbejdsplads på det grundlag.

At sige, at noget ikke er virksomhedsegnet, svarer til at sige. at alle virksomheder er ens. Det er heldigvis ikke tilfældet.

37
7. maj 2017 kl. 17:33

Og det er her at WIndows vælter, det er decideret usikker. Bare tilvalget af Java som en standard i OS, viser hvor tåbeligt man er. Hvis man skal afvikle det, så er Chrome's sandbox bedst. Ikke noget fnidder i OS.

Som jeg skrev tidligere, så er det et andet Microsoft vi ser i dag, hvor IT sikkerhed har top prioriteret i forhold til deres services og kunder. Microsoft er i den grad innovative indenfor IT sikkerhed og det afspejles i deres cloud services, hvor fokus er at beskytte brugerens identitet, data, apps og endpoints. Et nyt spændende tiltag, er det de kalder Windows Defender Applikation Guard, som fuldstændigt isolerer browseren fra OS.

Windows Defender Application Guard for Microsoft Edgehttps://www.youtube.com/watch?v=McP8ZGAInwI

Windows Defender Application Guardhttps://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/05/04/announcing-windows-10-insider-preview-build-16188-pc-build-15210-mobile/#vryXBY8fWiTqitMO.97

36
7. maj 2017 kl. 11:42

Vi kører Windows 10 på 5 år gamle laptops uden problemer.

Nu var de ikke helt billige dengang, Lenovo T530 med SSD. Nok mere som prisen på en Appel.

Mens man stadig kan køre Linux på en 10 år gammel, skod bærbar. Hvis man vælger en fornuftigt disp, så er 1 eller 2 Gb RAM fint nok, til kontorbrug. Man kan også leve længe med en Appel, kender mange som har droppet Windows, og de har altid været tilfredse, og aldrig set sig tilbage. Hvis man indregner længere levetid, mindre bøvl, så kan sådan et køb være fornuftigt. Selv om jeg IKKE er fan af Appel, især når man ser på prisen af et halvspist æble. Så er det rigtigt dejligt hardware, især skærmen er sådan "lækker".

Så til mindre firmaer, kan Apple kan være et godt valgt, det er også baseret på et nix* system, hvor sikkerhed er tænkt ind fra starten. Og i dag, hvor netop alle mindre firmaer alligevel har deres data og programmer i skyen, måske med undtagelse af en enkelt NAS. Så er det vigtigste en stabil browser, og terminal server. Så det kan være et fornuftigt valg. Det ses jo også på salget, og deres voksende markedsandele på dektop.

Og det er her at WIndows vælter, det er decideret usikker. Bare tilvalget af Java som en standard i OS, viser hvor tåbeligt man er. Hvis man skal afvikle det, så er Chrome's sandbox bedst. Ikke noget fnidder i OS.
Opdaterings politiken er en anden, kender mange som tror at deres PC er gået i ged. Også slukker den, mens den i virkeligheden er i gang med en skjult opdatering.
Desuden er MS "tilvalgsprogrammer" efterhånden også så belastende at det kunne være nok til et aktiv fravalg. Nej jeg vil ikke bruge Office og OneDrive. Samt der er ikke brug for popup, eller handicap hjælp til oplæsning midt i et spil,

Så vil nu mene at Linux desktop, eller Appel er mere virksomhedsejede til mindre firmaer som ikke ressourcer, når noget går galt. Hvis ellers at hardware holder, så kan en Linux/Appel installation jo leve i 15-10 år, (min Xbox køre stadig). Mens vi har set 5 meget forskellige generationer af windows udgaver i den tid. Og nu har jeg ikke haft en version af Win10, der har levet mere end 8-10 måneder, på grund af inkompatibilitet mellem udgaver og hardware. Men jeg vil formode at Win10 har samme symptomer som alle de andre versioner. Den vokser, mens rod, og snavs og manglende oprydningen betyder at der kommer flere og flere mærkværdigheder, mens systemet bliver langsommere og langsommere.

34
6. maj 2017 kl. 18:10

Men du har nok ret, til små mindre virksomheder, uden viden og økonomi til at ansætte dygtige administration, så kan MS Win være en løsning. Men jeg så mere, hvis der ikke er råd/tid/økonomi til sikkerhed. Så anbefale, og som mange gør, at bruge Appel OS.

Jeg vil mene, at Microsoft er førende inden for cloud IT sikkerhed i dag. De tænker sikkerhed ind fra start af, for deres nye OS, cloud platforme og services. Mange af deres cloud sikkerhedsservices kan også bruges lokalt, hvis man forsat ikke benytter cloud services. Denne bevidsthed omkring IT sikkerhed, startede for alvor i 2014 med Satya Nadella, som først omtalte strategien/visionen for Mobile First, Cloud First.

33
6. maj 2017 kl. 16:30

Ja. I firmaregi holder en pc op til 4-5 år max - og her kan alle maskiner fint være med på Windows 10

Vores standard PC koster under 1000 kr. Det lader sig kun gøre fordi vi kører Linux på dem. Bare Windows licensen koster mere for ikke at nævne alt det andet software, som i har gjort jer afhængige af.

Som iværksættervirksomhed er der bare ikke råd til den slags fråds. I stedet er der valgt løsninger der overvejende er baseret på web. Derfor kan alt køres i en webbrowser og operativsystemet bliver uinteressant.

Eksempelvis er der ingen årsag til at vælge et bogholderisystem der kræver en lokal installation.

Vi har dog valgt at køre mail med Thunderbird som den primære undtagelse til webbaserede systemer. Det virker godt fordi gængse smartphones har god support for at koble sig på mailsystemet via IMAP.

32
6. maj 2017 kl. 16:02

til små mindre virksomheder, uden viden og økonomi til at ansætte dygtige administration, så kan MS Win være en løsning

ja - det er os. Vi har heller ikke MS eksperter ansat - men bruger eksterne partnere. På MS platform er der rigtigt mange partnere at vælge imellem - og dermed også konkurrence på pris og kvalitet. Det er der ikke tilsvarende hvis vi vælger en Linux platform.. Her er der få specialister som indtil videre har været meget dyrere ved sammenligning. Og her er vi så ligesom de 80-90% af andre virksomheder i Danmark - og deraf min pointe!

30
6. maj 2017 kl. 14:51

Har du også indregnet Windows' eksorbitante hardware krav for at kunne levere dine ønskede services i din ligning?

29
6. maj 2017 kl. 13:51

samt give mange udfordringer med integrationer som vi i IT selv skulle udvikle og vedligeholde.

Ja det er rigtigt at Windows, på mange områder er nemmere hvis man ikke har kompetente administrator. Men netop manglede viden og dygtighed, betyder jo nok, at mange er bundet til MS. Især den manglende viden samt erfaring med andet, betyder at administrator tror at Windows er nemmere. Eller nok mere, det er det eneste de kan. Så man vil nok ikke vælge noget software, hvor man ikke har kompetencer.

Man at det i det virkelige liv ikke er sådan, viser Amazon, Google og Facebook valg af OS. Vil mene at vedligeholdelse og lignende er nemmere på en Linux kerne. Bare det at man ikke skal bruge kræfter på antivirus, sikkerhedsopdateringer, eller på at forhindre at bruger kan lægge hele ens platform ned, ved at klikke på et link. Betyder at der er overskud til andet.

De fleste PC'er med windows er jo tit fyldt med malware, virus som ASK, eller "klik her for at få en hurtigt computer gratis" , så bare det at rydde op , eller foretage nye installationer tager tid.

At i så lige har lavet en " fuld office pakke incl. Outlook / Exchange integration og fuld Skype for Business platform " er jo jeres eget valg. Personlig er jeg selv glad for Libreoffice, hvor skriveprogrammet bare er det, og ikke er fyldt med gejl, som bare betyder man er mindre produktiv, og ikke kan finde de få funktioner som man bruger i den virkelige verden.

Selv vil jeg nok foretrække et Mailprogram, som ikke har det med at gå i ged, når mailboksen begynder at fylde 3-4 gb. Eller ikke virker efter en opdatering.

Men man vælger jo selv, hvem man gifter sig med. Selv om udenforstående synes det er en tåbeligt grådigt grim gimpe, uden mange brikker at flytte med. Så kan hun jo have kvaliteter som vi andre ikke kan se. Personligt ville jeg nok ansætte systemadministrator, der favner lidt mere bredt, og som har en større faglig basis ind kun MS. Hvis vi ser bort fra desktop, så er MS jo gået tilbage på alle andre fronter. Og EDB er jo langt mere end mail og tekstbehandlingen.

Men du har nok ret, til små mindre virksomheder, uden viden og økonomi til at ansætte dygtige administration, så kan MS Win være en løsning. Men jeg så mere, hvis der ikke er råd/tid/økonomi til sikkerhed. Så anbefale, og som mange gør, at bruge Appel OS.

28
6. maj 2017 kl. 13:10

..og mange almindelige brugere vil vælge det de allerede kender fra arbejde.

Windows giver bare en lang række gennemprøvede integrationer mellem alle mulige typer af desktop software, og gør dermed båd IT afdelingers og brugeres hverdag betydeligt lettere. Vi kører fuld office pakke incl. Outlook / Exchange integration og fuld Skype for Business platform - inklusive telefoni og videoconference, samt diverse Sharepoint baserede løsninger. Og inklusive diverse smart devices med synkronisering...

Tilsvarende funktionaliteter vil kræve en række forskellige / uafhængige produkter på en Linux platform, samt give mange udfordringer med integrationer som vi i IT selv skulle udvikle og vedligeholde. Det er bare alt for dyrt i tid, og med for lidt muligheder for (konkurrencedygtig) ekstern assistance.

27
6. maj 2017 kl. 13:03

Fordi windows virker

Det gør det jo netop ikke altid, mere langt fra. Hvis først din Windows ikke boote, fordi du har lavet en ny partition, eller sat en yderligere harddisk i. Så er løsningen, "har du prøvet at geninstallere"

Hvis det kunne klares med "app get*" så var det til at leve med, men her taler vi om mindst 3-5 arbejdsdage. Inden man er helt tilbage.

At der også findes blindgyder i linux, er jeg helt med på, Men måden windows er opbygget på, hvor man skal have hele pakken, der går ged i licenser, eller den bare synes dens egne driver er bedre end dem fra producenten, er bare så ødelæggende for hele indtrykket. At en opgradering fra XP/Win7 til mint er at foretrække for de fleste. Om ikke andet en dual boot, så man har et OS til spil, og et andet til seriøs arbejde.

Hvis ellers at der er driver til ens printer, og man kan leve med at ens gamer keyboard ikke virker fuldt ud. Så kan man i anskaffelse jo også spørge producenten inden køb, og lade ham vide at et fravalg evt. skyldes manglende understøttelse af Linux. Og man kan leve med at man skal bruge gratis programmer som Gimp eller Blender til grafik, så får man et længer og lykkeligere liv med en Linux disp.

At nogen så ikke har overskud, på den ene eller anden måde til at forholde sig til noget nyt, er jo ikke nyt. Der var mange som ikke kunne leve uden Explore, og ikke kunde finde uf af alt det nye Chrome. Og der er vel stadig nogen som kun bruger den.

Men igen, hvis man alligevel skal skifte fra explore til edge, så kan man også tage skridtet fra XP/Win7 til Mint. Det er nemmere end at skifte til Win10. Og giver et langt og lykkelig liv. Uden hårtab. Og buler i panden fra tastaturet.

25
5. maj 2017 kl. 21:41

Ud over de listede anvendelser er der jo også det at Amazon, Google, Facebook, Netflix og stort set alle andre også kører Linux på alle deres servere. Mange hos Amazon

24
5. maj 2017 kl. 20:29

Jeg her lige installeret Linux Mint (18.1) på min mors nye Lenovo laptop købt i Power for 2.500 kr. Tricket her var også, at aktivere legacy boot, og så kørte installationen problemfrit, og alt virker efterfølgende - også de særlige Lenovo tastekombinationer.

En anekdote: Min mor er 75 år, og da der var windows på hendes gamle laptop, var der altid problemer, og hun beklagede sig altid over langsom opstart, ting der pludseligt ikke virkede, og at hun var nødt til at genstarte laptoppen i tide og utide. Konsekvensen var, at hun fik installere Linux Mint 17, og siden hørte vi ingen beklagelser, og da hun fik den nye laptop, var hendes første kommentar, da hun så den startede op i Windows: Åh Nej ikke igen, det kan jeg ikke finde ud af. Kan den ikke blive mangen til min gamle? :-)

PS. Indrømmet, hun bruger kun browser (firefox) og email klient (thunderbird) samt tekstbehandling (Libreoffice), og så i ny og næ 7-kabale, men jeg tror ovenstående, vil dække de flestes behov.

23
5. maj 2017 kl. 18:12

Tak for opskrift, Kim Henriksen. Det ser overskueligt ud - noget af det har jeg set før, og også prøvet af uden held, men her er det meget overskueligt stillet op, så jeg vil se, om jeg kan mobilisere energi til endnu en omgang med ASUS - det har været en tung dans indtil nu. Gav op da, Bios-update begyndte at ligne næste skridt. Har ikke helt mod på at forsøge mig med det - især fordi det jo ikke er sikkert, at det hjælper.

22
5. maj 2017 kl. 18:03

Jeg har allerede kasseret en nyindkøbt maskine (Asus), som jeg ikke har kunnet få det til at fungere på pga. Uefi

Problemet ligger typisk i at de fleste distro installers ikke kan finde ud af at oprette EFI boot partitionen korrekt. - Og det er bestemt ikke godt nok, men den underliggende software kan godt boot.

Ja det stiller alt for store krav til brugeren.

Work around: https://neosmart.net/wiki/enable-legacy-boot-mode/#Turning_on_Legacy_Boot_Support

20
5. maj 2017 kl. 17:21

Jeg stod og skulle bruge en ny stationær PC, her for et par uger siden. Min 2 1/2 år gamle Asus bærbare med Win10, var simpelt hen blevet for sløv. Så jeg valgte at bygge en ny stationær PC fra bunden, Kravet var en rimelig kraftig maskine (Min den store på 7 år, spiller heavy Modded Minecraft, dern skulle kunne holde nogle år, være lydsvag, kunne udbygges, kunne fungere som arbejdsPC og være relativ billig. Så jeg købte en i3-7100 (kabby lake), et H270 baseret motherboard, en 120GB SDD, 2x8GB ram moduler og sidst men ikke mindst en 650 Watt 80 Bronze+ strømforsyning. (jeg havde så et gammelt kabinet (1998 top of the line) og en god 32 tommers skærm). Da jeg skulle vælge OS, var Ubuntu det naturlige valg. Og det var nemt, at clone en installation via en USB hd. Hele PC'en med alt stod mig i ~3800 kr. Og jeg kan smække 2 flere RAM klodser i, mere HD, og jeg kan så også sætte et ordentligt grafik kort i.. hvis det skulle blive nødvendigt.

Og jeg må indrømme, at det bare spiller. Bedste PC jeg har haft, oppe sammen med min gamle FreeBSD baserede x86 og min gamle P-170 POWER3/AIX baserede arbejdsstation.

// Jesper

19
5. maj 2017 kl. 16:14

Har brugt Linux på mine primære Desktop PCer siden 2003. (Pt. unity på ubuntu/Derbian)

Der er stadig problemer med kvaliteten. UI virker bare ikke særligt godt, sammenlignet med Windows og Mac. Der er stadig alt for mange nørd problemer: Den grafiske adgang til indstillinger er sølle. Support for f.eks. gamer keyboard med baggrundslys, printere, scanner camerare og mange andre enheder, end grafikkort, virker bare ikke særligt gennemført eller lækkert. Der er masser af små problemer der skal løses via CLI. Uden IT support er det bare ikke godt nok for ukyndige brugere.

Corporate Danmark er nok så solgt, bundet og syltet ind i Microsoft produkter, at det er svært at forestille sig, at det ændre sig foreløbigt. Det er naturligt at mange vælger det samme system hjemme.

Det sagt, vil jeg meget nødig skifte til windows og de ulemper der er med det.

Jeg håber at Canonical, efter den fejlslagne satsning på endnu et enheds OS, til mobile enheder, igen vil satse på at bringe Ubuntu desktop op på et niveau, man kan leve med. (De går tilbage til gnome)

Desværre ser det ikke lige så godt ud for Libra office. Der mangler stærke medspillere, for at bringe det op på et niveau, der kan konkurrere med MS office :( Dette er et tilbageskridt for open source initiativer generelt. Mange offentlige forsøg rundt om i verden, lukke ned i erkendelse af, at det bare ikke er godt nok. Det er trist. Håber der sker noget der kan ændre dette billede.

18
5. maj 2017 kl. 15:45

Kører det alligevel. Jeg har kørt Linux installationer parallelt med Windows i 21 år, startene i 1996 med Red Hat, og min erfaring er at der altid har været større eller mindre problemer med drivere, især accelleret grafik og lyd.

Man har nogle ulemper uanset hvad man vælger af operativ-system / windows version. Det er muligt at Windows med mange versioner / varianter er knapt så fragmenteret som det mange varianter af Linux. Når man så har valgt en distro, så er det nok omvendt. Så er det Windows som fragmenterer med de mange programmer fra mange forskellige kilder mod de ofte meget velorganiserede repositories i Linux, hvor alt mellem himmel og jord kan installeres nemt og hurtigt. For mit vedkommende er det komplet udelukket at køre windows da det ikke kører særligt godt op imod den hardware som jeg anvender. Der findes drivere til windows, men af en meget dårlig kvalitet. Grunden til at det er svært med specielt proprietære kernel drivere er jo at de skal kompileres med de rigtige header-filer. Det ville være nemmere hvis alt hardware var åbent ;-)

17
5. maj 2017 kl. 14:13

Med et friskt OS på en blank disk burde den väre helt väk.

Det er ikke korrekt, så vidt jeg har forstået. Ihvertfald ikke ift den bagdør Anne-Marie sikkert har i tankerne.Version2 (PHK) har skrevet om det tidligere: "»Det er et hul ned i kode, der kører to lag under BIOS'en i maskinen, og der er intet, man som bruger kan gøre, hverken med reinstallationer af operativsystem, virusscan eller noget andet,« skriver Kamp [...]"

15
5. maj 2017 kl. 12:51

Så hvilken distro skal man køre ? Parrot LXLE Debian / Ubuntu ( + varianter, Bodhi, Kubuntu etc) Gentoo Suse Mint

Det er både en styrke og en svaghed med denne mangfoldighed. Man kan finde den distro, der passer en, men en PITA at udvikle GUI-tunge apps til.

Derudover er der stadig problemer med drivere til hardware, og vi snakker ikke kun niche hardware her. F.eks skiftede Canonical i Ubuntu 16.04 til at bruge open source driveren til AMD grafikkort, hvor man tidligere manuelt skulle installere AMDs binære driversnabel. Problemet er bare at der ikke er lyd over displayport/HDMI med open source driveren, og ikke nogen nem måde at få det på. I ved ... Fordi ingen Linux brugere gider have lyd på deres Youtube videoer.

Kører det alligevel. Jeg har kørt Linux installationer parallelt med Windows i 21 år, startene i 1996 med Red Hat, og min erfaring er at der altid har været større eller mindre problemer med drivere, især accelleret grafik og lyd.

14
5. maj 2017 kl. 12:47

Tak for tips, Frithiof. Jeg håber ikke, at jeg får brug for dem - krydser stadig finger for NUC. Men hvis det ikke lykkes, så vil jeg afgjort følge dine råd.

(PS: Var der ikke noget med Lenovo og bagdøre? Er det ikke et problem, hvis man kører Linux?)

13
5. maj 2017 kl. 12:42

Det er surt, at det ser ud til at blive sværere og sværere at finde Linux-kompatible maskiner,

De fleste "consumer"-produkter er af sörgelig kvalitet i dag, d.v.s. cirka alt hvad "Elgiganten" sälger og alt i Asus samt de "blanke" HP maskiner er Junk! Späkket med crap-ware og mal-ware også, fra fabriken.

For at undgå problemer så köber jeg gerne brugte Lenovo Thinkpad eller HP - hos "Arrow Value Recovery" eller Refurb.dk. Der er sikkert flere.

Meget Billigere, burde endda spare miljöet for noget.

Hvis man köber en "forretningscomputer", d.v.s en laptop model hvortil der findes en docking station, så koster en ordentlig brugt laptop med garanti omkring 3000 Kr. Linux fungerer på disse fordi masser af "techies" anvender Linux og FreeBSD.

Mekanisk er "forretningsmaskinen" som regel også overlegen, de er lavet til at rasle rundt i håndbagage uden at genere IT-afdelingen hele tiden.

Så popper man harddisken ud og smider en ny SSD i, f.ex. Kingston, som ikke har nogle problemer med Linux. En 2-3 år gammel Core i5 Lenovo Thinkpad er seriöst hurtig med en SSD og Linux Mint.

Jeg foreträkker en ny blank disk fordi jeg ikke har lyst til at gå igennem lufthavnen med en disk som måske stadigväk indeholder noget jeg ikke ved noget om. Det er 800 kr, hvorfor ikke?

Det eneste er at Skype er totalt crapificeret, så vi anvender "appear.in" i stedet.

https://www.refurb.dkhttp://www.arrowdirect.dkhttps://appear.in

12
5. maj 2017 kl. 12:37

Jeg har I mange år brugt linux på desktop og notebook. (jeg spiller ikke computerspil)

Måske chromebook vil åbne op for linux på notebook?

Chrome OS er linux - og det kan udskiftes med andre distributioner.

11
5. maj 2017 kl. 12:12

Hver gang jeg sidder ved en windows-pc bliver jeg glad ----
--- for at jeg bruger Ubuntu på mine egne computere :-0

Sådan har jeg det også - eller rette "havde". Jeg har været rigtigt glad for Linux Mint på min stationære i et par år - helt uden at forstå det fjerneste af, hvad der foregår bag brugergrænsefladen. Men så brændte min gamle bærbare sammen, og nu er det ikke så let at finde en ny pc, som kan køre Mint (i overkommeligt prisleje). Jeg har allerede kasseret en nyindkøbt maskine (Asus), som jeg ikke har kunnet få det til at fungere på pga. Uefi - og driver problemer. Nu forsøger jeg så i stedet med en NUC - har endnu ikke haft mod til at forsøge at samle den, men vi må jo se, om den så kan køre Mint, uden at jeg skal uddanne mig til IT-ingeniør først.

Det er surt, at det ser ud til at blive sværere og sværere at finde Linux-kompatible maskiner, for efter min mening er Linux langt lettere tilgængeligt, mere overskueligt og langt mere "trygt" at bruge end Windows, som driver mig til vanvid med sine evindelige tvungne eller uigennemskuelige opdateringer.

10
5. maj 2017 kl. 12:07

Mit primære problem var egentlig drivere til mit grafikkort, hvilket betød at blæseren kørte konstant, fordi CPU'en skulle agere GPU. Noget så relativt simpelt som Minecraft gjorde den glohed efter en time.

Den kritik må du nok nærmere rette mod producenterne af GPU'en.

For udviklerne af Linux har ikke en kinamands chance, når hardware producenterne ikke vil spille med åbne kort - så ja desværre er der problemer med at nogle producenter af grafik (og til dels netværk) er stort set umulige at få til at spille under Linux - omvendt så er der andre der kører fuldstændig perfekt.

En eller anden form for "Certified for Linux" markering på hardware kunne være vejen frem, men der er jo desværre stærke kræfter der ikke er helt enige.

</p>
<p>PS: Udover Microsofts forretningsevner, så er der nok også andre grunde til, at Windows dominerer på desktoppen.</p>
<p>Folk forstår det. Det er gjort nemt. Nemmere end Linux, vil jeg også helt subjektivt mene.

Og er det så vitterlig sådan?

Jeg vil påstå, at det er nemmere at skifte fra Windows XP/7 til Linux Mint end til W8/10, da alt er blevet meget anderledes, og krop umuligt at finde/forstå.

Og ud fra alt det brok man kan læse på mange fora, så er jeg vist ikke just den eneste der mener det.

Hvis vi endelig skal bitche, så mener jeg at Android er bedre at angribe, for der har man (imo) taget udgangspunkt i Linux, men voldtaget det på det groveste, så man bla. ikke selv er herre over egen hardware, og det er sovset ind i software komponenter man ingen styr har over.

9
5. maj 2017 kl. 11:42

Folk forstår det. Det er gjort nemt. Nemmere end Linux, vil jeg også helt subjektivt mene.

"Nemt" afhænger meget af hvad man er vant til - og om man har lyst/tid til at sætte sig ind i noget nyt.

Hver gang jeg sidder ved en windows-pc bliver jeg glad ---- --- for at jeg bruger Ubuntu på mine egne computere :-0

Jeg installerede Ubuntu på min pc og laptop derhjemme for 7 år side. Selv min kone kunne bruge det til den smule hun brugte edb (mail og lidt surf på nettet).

Indrømmet: det kræver lige lidt tid at lære et andet system/værktøj at kende, men jeg syntes ret hurtigt at Ubuntu er nemmere for mig end Windows, selv om jeg har været stor-bruger af Windows i mange år.

Men der er jo forskel på folk - mange synes at en tablet kan erstatte en pc/bærbar ---- jeg er trods god vilje kun glad for en tablet til lige at tjekke et par småting på nettet :-0

8
5. maj 2017 kl. 11:25

"Ifølge tal fra analysevirksomheden IDC blev der i det lys solgt 1.249.265.500 Linux-baserede mobiltelefoner i 2016. Ifølge samme statistik havde 6.002.200 mobil­telefoner et Windows styresystem, mens 215.403.400 havde et styre­system fra Apple."

Selvom det nok viser analysevirksomheden forhold til sandhed og generering af deres reporter. Samt hvorfor man ikke kan bruge deres analyser til noget som helst.

Er det ikke sammenligning mellem antal af bestående enheder, mod et antal solgte . Eller noget helt 3. Hvis ikke forfatteren af artiklen har taget det ud af sammenhæng, så er det ubrugeligt "viden".

7
5. maj 2017 kl. 11:05

Da jeg installerede Ubuntu for første gang i 2007, efter at have brugt DOS/windows i 15 år, spillede alt bare som det skulle. Alt virkede out of the box - WIFI, USB, brænde DVD'er, genkende tilsluttet kamera, ... alt, plus at man fik en overflødighedshorn af gratis programmer.

Når jeg tænker på hvor lidt jeg i hverdagen har tænkt over, at jeg rent faktisk kører Linux, så undrer det mig, at der ikke er flere der har set lyset. Selv skiftet fra windows til Linux gik glat og smertefrit, med en meget kort og nem indlæringskurve. Faktisk tror jeg ikke jeg har haft så lidt problemer med computere, som efter jeg skiftede til Linux.

I det lys kan det godt undre mig, at Linux på desktoppen ikke er mere udbredt. What's not to like? Jo, der er da områder hvor der mangler mangler hardwareunderstøttelse eller noget software, men for langt de fleste mennesker vil en Ubuntu og de programmer man kan downloade via Software Manager, mere end opfylde deres behov.

Den manglende udbredelse på desktoppen afspejler i hvert fald ikke dets brugbarhed, imho.

6
5. maj 2017 kl. 11:02

Jeg har en Tablet med dual boot: Android og Windows. men den booter altid på Android. Når jeg en sjælden gang ser om den stadig kan på Windows (et begrænset windows) bruger den hele dagen på opdatering, og ja så gider jeg ikke dette mere. Mangle rkun at få at vide, hvordan jeg fjerner windows der fylder såååh meget og gavner så lidt?

5
5. maj 2017 kl. 10:32

Så vidt jeg ved er Playstation baseret på FreeBSD

4
5. maj 2017 kl. 10:23

PS: Udover Microsofts forretningsevner, så er der nok også andre grunde til, at Windows dominerer på desktoppen.

Folk forstår det. Det er gjort nemt. Nemmere end Linux, vil jeg også helt subjektivt mene.

3
5. maj 2017 kl. 10:22

Det er desværre lidt en catch 22 vedr. Linux på desktoppen.

Jeg gjorde et hæderligt forsøg for ikke så lang tid siden, og gik 100% Ubuntu på min laptop.

Mit primære problem var egentlig drivere til mit grafikkort, hvilket betød at blæseren kørte konstant, fordi CPU'en skulle agere GPU. Noget så relativt simpelt som Minecraft gjorde den glohed efter en time.

Hvis i det mindste man kunne lave drivere der garanterede en ordentlig performance i spil på Linux, tror jeg, man kunne komme langt.

Og så tror jeg det ville være fint at æde nogle hellige køer i processen.

Noget af det jeg godt gad se var, at for den almindelige bruger, der var ALT udenfor deres home folder bare gemt. At et CD drev ikke skulle hedde /noget/nogetandet/drev0.

Fordi, det er muligt det giver mening set med et systemperspektiv. Men for en bruger, som skal vendes fra Windows, der er det mere bare noget scary shit man ikke har lyst til at give sig i lag med.

Og før nogle af de nødder bliver knækket, og noget af "helligdommen" ofres, så tror jeg desværre ikke der sker meget mere der.

Jeg var i øvrigt glad for Linux som desktop OS. Der var ikke meget jeg manglede. En af de ting jeg virkelig manglede var dog Google Drive (jeg ved godt der findes noget uofficielt noget, men jeg vil have det officielle).

2
5. maj 2017 kl. 09:56

Den helt overvejende årsag til den relativt lille udbredelse er, at når folk køber en laptop, så har den allerede Windows eller MacOS installeret. Endvidere vil de fleste købere vælge samme system, som de har i forvejen -- Windows-brugere køber Windows, og Mac-brugere køber Mac.

Dertil kommer spil -- de fleste topspil er lavet til Windows (eller konsoller såsom XBox eller Playstation), og kun få af dem kan køre under Linux med Wine osv. Derfor har mange Linux-brugere både Windows og Linux installeret. De bruger så Linux til det daglige arbejde og skifter til Windows, når de skal spille. Jeg har f.eks. en sådan opstilling, men det er faktisk flere måneder siden, jeg har bootet i Windows for at spille -- for det tager en evighed, specielt hvis der skal installeres opdateringer.

1
5. maj 2017 kl. 07:20

Også OSX er baseret på FreeBSD som jo også er et opensource *nix, så iOS har sikkert også rødder der. Viser sig at det er *nix der lever på sigt..