Med flere tusind kilometer i timen hvirvler satellitter rundt langt over hovedet over os, og det er i efterhånden mange år blevet mere almindeligt for helt almindelige mennesker at modtage internet- og lokationstjenester over satellitforbindelser.
Derfor var det et hårdt slag, da dele af det Europæiske satellitnetværk drevet af amerikanske Viasat gik i sort for en måned siden - akkurat som Ruslands mere eller mindre kampklare tropper væltede over grænsen til ukraine.
»Det var et stort tab af kommunikation i den allerførste del af krigen,« siger Viktor Zhora, der leder Ukraines cybersikkerhedsorgan med den lidet mundrette forkortelse SSSCIP på et pressemøde. Forkortelsen står for State Services for Special Communication and Information Protection.
»Rusland er bevidst gået efter vores informations- og kommunikationskanaler. Både med det her angreb, og med fysiske angreb mod blandt andet radio- og tvtårnet i Kyiv,« siger Viktor Zhora.
Vindmøller koblet af internettet
Det er ikke kun Ukraine, der er blevet påvirket af angrebet, der er det mest omfattende, offentligt kendte angreb nogensinde mod satellit-infrastruktur på landjorden.
Blandt andet skrev Wired for nylig, at 2000 tyske vindmøller er blevet koblet af internettet og stadig er *off the grid*. Wired beretter også om europæiske selskaber, der knokler for at opgradere modems, der er blevet ødelagt af angrebet for overhovedet at kunne opdatere og komme tilbage online igen.
Infrastrukturen bliver konstant trykprøvet
Så vidt Version2 er orienteret, er der ikke noget der tyder på, at Danmark er ramt synderligt hårdt af angrebet mod Viasats infrastruktur.
»Lige nu og her er der ikke noget der tyder på, at dansk infrastruktur er påvirket af netop det her angreb. Men infrastrukturen bliver hele tiden angrebet, og der bliver konstant prøvet ting af,« siger Torben Rune, der i mange år har arbejdet som telekonsulent for teleselskaber, internetselskaber og Forsvaret.
»Det behøver man ikke være i militærets cyberenheder for at finde ud af. Der går ganske få minutter, fra man sætter noget på nettet, til det bliver forsøgt hacket, og infrastruktur er absolut ingen undtagelse.«
Torben Rune mener, at en del af grunden til, at vi ikke har oplevet problemer i Danmark, er, at vi i Danmark stiller relativt høje krav til selskaber, der leverer infrastruktur - herunder også internet.
»Senest er der kommet endnu flere lag af beskyttelse. For eksempel er der nu krav om ikke at indkøbe teknologi fra lande, vi ikke er allierede med, som vi så det med Huawei. Havde man overført den tankegang til også at omfatte olie og gas, havde vi måske ikke stået i den lidt uheldige situation, vi står i nu,« siger Torben Rune, der overordnet set mener, den danske protektionisme virker.
Danmark mindre udsat
Samtidig er Danmark mindre udsat for udsving på satellitfronten, fordi vi har så omfattende og kraftigt et fibernetværk og et relativt lille land at dække ind under det.
Satellitforbindelser er især gode i områder med lav fiberdækningsgrad og består som grundregel af tre koponenter. Først og fremmest selve satellitten, dernæst parabolen der opfanger signalstrålen fra den og sidst men ikke mindst netværket på landjorden, der distribuerer signalet ud til selve internettet og slutbrugerne.
Satellitter er altså det bedste bud på hurtigt og pålideligt internet, hvor der ikke er fiber
Der gik da heller ikke længe, fra krigen brød ud, til Ukraine bad Elon Musk om at forbinde dele af landet til milliardærens private satellitnetværk, Starlink. Hvorvidt det skyldes hacket mod Viasat eller ej er uvist.
Hvordan kunne det ske?
Det står stadig småt til med de tekniske informationer om angrebet mod Viasats infrastruktur, og selskabet er ikke vendt tilbage på Version2’s henvendelser.
Men alt tyder på, at der var tale om et ganske målrettet angreb mod helt særlige dele af Viasats infrastruktur. For eksempel ramte angrebet ikke de Viasat-kunder hos flyselskaber, der bruger satellitnavigation, og Viasat fastholder ved flere lejligheder, at ingen kundedata er kompromitteret, som vi ellers har set det med langt de fleste nylige hackerangreb.
Til gengæld er de ramte modems stendøde eller på godt gammelt engelsk - bricked.
»We know that all impacted customers modems will be rendered unusable and therefore we need to replace hardware. We are currently awaiting advice from Viasat on the timelines for the supply of replacement equipment, which we need to resolve the situation as quickly as possible. We plan to start sending out replacement modems as soon as we receive them from Viasat, complete with clear instructions. This replacement will be at no cost,« skriver internetselskabet BigBlu, der blandt andet sælger satellitinternet til britiske kunder.
Mark Dankberg, der er direktør i Visat, fortalte på en satellitkonference, at angrebet kunne være undgået:
»Vi tror i dette konkrete tilfælde, at angrebet kunne være undgået - vi havde bare ikke kapaciteten til at forhindre det,« lød det fra direktøren.
Over for Reuters fortæller Viasat, at der var tale om en miskonfiguration i opsætningen af satellitgigantens netværk.
USA har bekræftet Ukraines forklaring om, at Rusland stod bag angrebet. Men beviserne er som ofte ikke offentligt tilgængelige, hvorfor Version2 ikke kan be- eller afkræfte den påstand.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.