Det offentlige elsker open source-browsere og -kontorpakker

8. marts 2011 kl. 12:143
Open source-software er i løbet af det sidste år dukket op på stadig flere offentligt ansattes pc'er i Danmark. Det er især kontorpakker i de små kommuner og browsere i staten.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den offentlige sektor i Danmark har fået smag for open source-software på medarbejdernes pc'er. Det gælder især open source kontorpakker og -browsere, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik i IT- og Telestyrelsens rapport 'Den offentlige sektors brug af it 2010', som udkom mandag.

Af statistikken fremgår det dog samtidig, at open source stadig er mest udbredt på serverne, hvor i alt 58 procent af de statslige myndigheder og kommunerne anvender open source.

De to mest almindelige typer open source på pc'erne i det offentlige er browsere og kontorpakker. I alt er open source-browsere gået frem fra at blive brugt af 21 procent i 2009 til 31 procent i 2010.

Det fremgår også, at det især er i staten, at open source-browsere findes på en stor del af pc'erne. Hele 39 procent af pc'erne i staten har en open source-browser installeret. I de små kommuner med under 40.000 indbyggere er andelen 18 procent, mens den i de store kommuner er 13 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Open source-kontorpakkerne er mest udbredte i de små kommuner, hvor de findes på 24 procent af medarbejdernes pc'er mod 13 procent i de store kommuner og 16 procent i staten.

Samlet set er kontorpakkernes udbredelse gået frem fra 13 procent i 2009 til 20 procent i 2010. Medregnet i det samlede tal er dog også kontorpakker installeret på servere.

Inden for styresystemer skulle hele 11 procent af de statslige medarbejder-pc'er have et open source-styresystem.

Kommunerne angiver, at den største barriere for større udbredelse af open source fortsat er manglen på tilpasning til fagsystemerne, som hele 81 procent af kommunerne angiver som en stor barriere for open source.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. marts 2011 kl. 13:06

Indkluderer der servere eller hvad?

3
8. marts 2011 kl. 23:12

Jeg har godt nok også svært ved at forestille mig at 11% af de ansatte bruger open source OS. Det lyder helt utroligt?

Jeg vil ihvertfald gerne høre mere om det! :)

2
8. marts 2011 kl. 22:27

Indkluderer der servere eller hvad?

Jeg tror godt, at man kan regne med, at ordet "medarbejder-pc'er" dækker over PC-arbejdsstationer, som medarbejderne anvender direkte, altså desktops og bærbare.

Servere kan næppe betegnes som medarbejder-pc'er.