Katalog på Den Sorte Diamant med forældede browsere og plugins skal sikre den digitale kulturarv

Udfasningen af de forældede browser-plugins baseret på NPAPI slår ikke benene væk under Det Kongelige Bibliotek, der har som opgave at sikre, at den digitale kulturarv bliver bevaret for eftertiden.

Når Google, Microsoft og Mozilla fjerner understøttelsen de aldrende NPAPI-plugins i deres respektive webbrowsere, trækker det også tæppet væk under digitalt indhold som film og spil, der er afhængig af de gamle plugins for at fungere.

Men det betyder dog ikke, at indholdet forsvinder for tid og evighed - i hvert fald ikke hvis det står til Det Kongelige Bibliotek, der har som opgave at sikre, at den digitale kulturarv bliver bevaret for eftertiden.

Biblioteket indgår i den forbindelse i et samarbejde om at opbygge databaser over forældede browsere og plugins, så den digitale kulturarv også i fremtiden kan tilgås. Og i den forlængelse kan det på endnu længere sigt vise sig nødvendigt også at emulere gammelt hardware og gamle styresystemer.

»Udfasningen af software, API’er og så videre er en helt naturlig del af den digitale udvikling. Nogle gange får det store konsekvenser i øjeblikket; men det er uundgåeligt, at sådanne ”revolutioner” vil forekomme med større eller mindre mellemrum. Store paradigmeskift i den digitale verden illustrerer om noget relevansen af at arbejde med digital bevaring,« lyder det fra udviklingskonsulent Jakob Moesgaard fra Det Kongelige Bibliotek.

Læs også: Firefox dropper plugins inden udgangen af næste år

En million danske websider høstes for indhold

Jakob Moesgaard fortæller, at Det Kongelige Bibliotek og Netarkivet, der løbende indsamler eller høster materiale fra over en million domæner, deltager i en række internationale sammenhænge, hvor der arbejdes på at opbygge databaser med software og plug-ins til anvendelse, når historisk software med videre skal tilgås af brugere og forskere.

»Det er væsentligt at huske på, at de berørte applikationer jo stadig kan afvikles med ældre browser-versioner med de rigtige plugins, så i det omfang vi kan vedligeholde et relevant softwarebibliotek, vil det formodentlig være muligt at sikre, at indholdet kan afvikles,« mener Jakob Moesgaard.

Læs også: Unity kæmper for at bevare gamle browserspil

Det kan blive nødvendigt at emulere både software og hardware

Lige i øjeblikket er der således ikke problemer med at afvikle arkiveret materiale skabt til for eksempel Unity Web Player. Men Moesgaard forudsiger, at det godt kan gå hen og blive mere kompliceret på længere sigt, hvor der sandsynligvis bliver behov for emulering af såvel gamle operativsystemer som den tilhørende hardware for at få adgang til materialet på en autentisk måde.

»Det er også muligt, at der kan blive behov for alternative måder at rendere for eksempel Unity Web Player- eller Flash-indhold på, hvor vi i stedet for at afvikle det i en webbrowser, benytter de oprindelige backend-værktøjer til at få adgang til materialet,« siger Jakob Moesgaard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere