Det italienske Datatilsyn forbyder ChatGPT

31. marts kl. 14:455
ChatGPT
Illustration: Bigstock / Iryna Imago.
Forbuddet træder i kraft øjeblikkeligt. Tilsynet begrunder forbuddet med »ulovlig indsamling af personoplysninger« og »manglende systemer til verifikation af mindreåriges alder.«
Artiklen er ældre end 30 dage

Det italienske datatilsyn (GPDP) har beordret OpenAI til øjeblikkeligt at stoppe med at indsamle italienske borgeres data, indtil AI-virksomheden ændrer dataindsamlingspraksis. Det skriver GPDP i en pressemeddelelse, hvor det også oplyses, at tilsynet har indledt en undersøgelse af OpenAI og ChatGPT.

Tilsynet oplyser, at man har indledt undersøgelsen på baggrund af det sikkerhedsbrud i ChatGPT, som den 20 marts i år resulterede i et læk af brugeres for- og efternavne, sidste fire cifre i betalingskortnummeret samt betalingskorts udløbsdato.

Læs også: ChatGPT-nedbrud: Brugeres søgehistorik og betalingsoplysninger lækket

GPDP mener i den forbindelse, at der har været »mangel på information til brugere og alle interesserede parter, hvis data indsamles af OpenAI.«

Alvorlige anklager

»Men frem for alt« begrundes forbuddet med »fraværet af et retsgrundlag, der retfærdiggør masseindsamling og opbevaring af persondata, med det formål at " træne" de algoritmer, der ligger til grund for driften af ​​platformen.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden henviser GPDP til »fraværet af et filter til at verificere brugernes alder udsætter mindreårige for absolut uegnede svar.« 

Altså mener det italienske datatilsyn, at OpenAI ikke har gjort nok for at begrænse adgangen til ChatGPT for børn under 13 år.

GPDP har givet OpenAI 20 dage til at meddele, hvilke foranstaltninger AI-virksomheden har sat i drift for at overholde persondataforordningen (GDPR) og dermed beskytte italienske brugeres data. Ellers kan konsekvensen blive en bødestraf på »op til 20 mio. euro eller op til 4 % af OpenAIs årlige globale omsætning,« fremgår det af tilsynets bestemmelse om forbuddet.

Blokeres ChatGPT i EU?

Ifølge det amerikanske tech-medie The Verge, som har testet ChatGPT i Italien gennem VPN, så er det fortsat muligt at tilgå ChatGPT i Italien. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af bestemmelsen fremgår der heller ingen indikationer af, at det italienske tilsyn har beføjelser til- og mulighed for at blokere forbindelsen til ChatGPT for italienske brugere.

Flere medier, inklusiv The Verge og Politico, har rakt ud til OpenAI, som endnu ikke har kommenteret det italienske forbud.

Version2 har spurgt den danske pendent til GPDP, nemlig Datatilsynet, om man vil følge det italienske eksempel.

Datatilsynet ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men oplyser over for Version2, at persondatareglerne er ens på tværs af EU-landene, så generelt vil sådanne sager blive drøftet i Det Europæiske Databeskyttelsesråd med henblik på at træffe en fælles afgørelse.

 

Opdateret lørdag den 1. april kl. 13:15. OpenAIs CEO, Sam Altman, skriver på Twitter at virksomheden kl. 22:30 fredag dansk tid, har blokeret adgangen til ChatGPT fra Italien:

»Vi forholder os naturligvis til den italienske regering og er holdt op med at tilbyde ChatGPT i Italien (selvom vi mener, at vi følger alle love om privatliv).«

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. april kl. 20:54

Hvad forhindrer alle andre i at gennemtravle internettet og bygge tilsvarende modeller op? Data ligger jo frit tilgængelige?

resulterede i et læk af brugeres for- og efternavne, sidste fire cifre i betalingskortnummeret samt betalingskorts udløbsdato.

Hvordan er de overhovedet kommet ind? Burde OpenAI egentligt ikke fjerne disse og gøre de oprindelige sideejerne opmærksomme på disse.

5
5. april kl. 11:30

Hvad forhindrer alle andre i at gennemtravle internettet og bygge tilsvarende modeller op? Data ligger jo frit tilgængelige?

Økonomi. Det er ikke billigt - https://www.cnbc.com/2023/03/13/chatgpt-and-generative-ai-are-booming-but-at-a-very-expensive-price.html

Derfor er der en del interesse der samler sig om hvordan man kan gøre "noget" for markant færre penge. Her er dette et eksempel: https://crfm.stanford.edu/2023/03/13/alpaca.html

Og så er der de juridiske og etiske aspekter ved bare at scrape løs. Det er en diskussion i sig selv.

2
3. april kl. 11:13

Det ender vel med et generelt forbud for ikke-udvalgte borgere mod at opnå komplex viden via ChatGPT - og AI i det hele taget. Jo mere en befolkning ved og forstår, jo sværere er den jo at styre - og binde løgne på ærmet...

1
1. april kl. 21:22

Vi kan vel se frem til en reaktion omkring 2025 hvor Datatilsynet udtaler at de ikke mener at det hører under deres ressort.