Det franske parlament førstebehandler straf for at nægte adgang til smartphone-data

Franske politikere står nærmest i kø med forslag, der vil give højere straf til virksomheder, der nægter at hjælpe myndighederne med at få adgang til smartphone-data.

Det franske parlament, Assemblée nationale i palais Bourbon, Paris, har førstebehandlet en ændring til straffeloven, som - hvis den vedtages endeligt - vil indføre en hård straf til virksomheder som Apple, der nægter at udlevere krypterede data fra deres smartphones til brug for efterforskning af terror.

»Den kontroversielle ændring, som er udarbejdet af den højreorienterede opposition, foreslår, at en privat virksomhed, som nægter at udlevere krypterede data til efterforskning, straffes med op til fem års fængsel og 350.000 Euro (2,6 mio. kr., red.) i bøde,« lyder det i The Guardian ifølge Ars Technica.

Tidligere i år har den franske regering afvist kryptobagdøre som 'en forkert løsning.' Men nu blæser de politiske vinde den stik modsatte vej, selv om det endnu er højst uvist, om forslaget bliver endeligt vedtaget.

»Selv om de store smartphoneproducenter ikke nyder opbakning fra den franske regering i disse sager, er det stadig uvist, om hovedlinjerne i ændringsforslaget kan overleve den lange parlamentariske proces, der udestår, før forslaget bliver lov,« skriver The Guardian.

Kø af forslag til højere straf mod beskyttelse af smartphone-data

Ændringsforslag nr. 90 er blot en af flere forslag, der vil indføre hård straf til virksomheder, der nægter at samarbejde med myndighederne.

Ifølge den franske hjemmeside Numerama er et endnu barskere forslag blevet afvist. For eksempel ændringsforslag nr. 532 og 533, som foreslog at give bøder på op til 1.000.000 euro til virksomheder, der nægter at dekryptere beskeder.

Ændringsforslag nr. 221 har lagt op til bøder på 2.000.000 euro, og krævede, at »alle relevante oplysninger skal udleveres, ikke kun dekrypterede meddelelser.«

Endelig lød det i ændringsforslag nr. 51, at hvis en virksomhed nægter at hjælpe myndighederne med at dekryptere beskeder, ville ledelsen blive betragtet som 'medskyldig i terrorisme', og ville blive retsforfulgt som en sådan.

I modsætning til den generelle politiske holdning i Frankrig har Version2 omtalt, at FNs højkommissær for menneskerettigheder Zeid Ra'ad Al Hussein bakker op om Apples ret til at nægte at åbne for data på Iphones.

Læs også: FN: FBI-sejr i Apple-sagen kan være en ren foræring til totalitære regimer

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
Martin Jensen

... skal der til. Bare træls det er i at gå terroristernes gang med at ødelægge samfundet, og i terroristernes hellige navn. Det er også nemmere at gøre det på den måde, end at sige man ønsker indsigt i politiske modstanderes færden; det lyder så ... totalitært.

Nu må vi se om de danske politikere har nosser (m/k) til at ytre sig, eller om de også ser pøbel-værnet som nødvendig jobbeskyttelse.

Ivo Santos

Det er og bliver et svært spørgsmål, for havde det drejede sig om en stor bankoks, så havde der ikke været noget problem da alt hvad man behøver er en stor boremaskine eller lignende til at åbne døren til boksen, så hvorfor er at det skal være anderledes med it-udstyr.
Selv om at en bankboks og en smart telefon er to forskellige ting og derfor ikke kan sammenlignes så er der alligevel ligheder og et af dem er at de begge to har en lås.

Hvad indholdet angår er det så en anden ting.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017