Det er 25 år siden, verdens første hjemmeside gik online

Tim Berners-Lee - opfinderen af World Wide Web - lagde sin hjemmeside ud hos CERN den 20. december 1990.

De fleste mennesker havde travlt med gaver og madindkøb tilbage i julen 1990 og var helt uvidende om den milepæl, som fandt sted.

Den engelske programmør Tim Berners-Lee havde udviklet de grundlæggende koncepter til World Wide Web (WWW) og lagde verdens første hjemmeside ud hos det europæiske forskningscenter for partikelfysik, CERN, den 20. december.

Hjemmesiden beskrev WWW-projektet og forklarede, hvordan man kunne lave sin egen hjemmeside med det dengang banebrydende hypertekst (i dag kendt som links) og søge på nettet.

Tim Berners-Lee havde udviklet specifikationer for webbens programmeringssprog Hypertext Markup Language (HTML) samt HTTP-protokollen, der bruges til at kommunikere på WWW. Han havde også udviklet den første browser, der havde navnet WorldWideWeb.

Hovedadressen på hjemmesiden var info.cern.ch og den første side lå på url’en under det schweiziske top-leveldomæne: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Siderne er stadig tilgængelige i dag, omend de har ændret sig siden lanceringen. Tim Berners-Lees hjemmeside kørte på verdens første web-server - en NeXT-computer hos CERN. NeXT blev grundlagt af Steve Jobs i 1986, efter han var blevet fyret fra Apple.

Den originale NeXT-webserver er i dag udstillet hos CERN og har stadig en håndskreven etiket påklistret, hvor der står »This machine is a server. DO NOT POWER DOWN!!«

Der findes efter sigende ingen screenshots fra den allerførste version af hjemmesiden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Martin Bøgelund

TV2 siger at internettet bliver 25 år i dag. Jeg synes ellers det ser lidt ældre ud... "I dag fylder internettet 25 år: Se den første hjemmeside"

Til gengæld mener DR at WWW fyldte 25 år i 2014. "12. MAR. 2014 KL. 12.14 OPDATERET 12. MAR. 2014 KL. 12.51 World Wide Web fylder 25 [...] For i dag er det præcis 25 år siden, at fysikeren Tim Berners-Lee for første gang fremlagde sine ideer til det, der senere skulle blive internettet."

  • 4
  • 0
#6 Martin Bøgelund

Nej, det er det faktisk ikke.

Jo, det tror jeg faktisk - Jimmy taler (så vidt jeg kan regne ud) om "fødselsdagen" af WWW i 2014, som nævnt af DR i linket ovenfor, i modsætning til WWW's fødselsdag i går iflg nærværende artikel.

DR snakker om Tim Berners-Lee's fremlæggelse af ideer til WWW, hvorimod denne artikel her på Version2 taler om den første konkrete hjemmeside.

Fremlæggelse af ideer: Undfangelse Første hjemmeside: Fødsel

  • 0
  • 0
#9 Torben Jensen

Ja, selve Internettet er ældre.

Det var dog HTTP protokollen, eller WWW, der gjorde brug af Internettet populært for forbrugeren.

Før WWW husker jeg Gopher der på samme måde kunne linke til informationer rundt på Internettet, dog uden det grafiske fra WWW. Gopher bruger ikke meget mere, så godt som alt forsøges pakket ind i WWW nu om dage.

OS/2 Warp kom ud i 1994 med indbygget Internet til forbrugeren, Windows95 med Internet Explorer først 1 år senere.

Tilbage i 1996 var det begrænset hvor mange hjemmesider der var i DK http://web.archive.org/web/19961102072748/http://info.denet.dk/dk-infose...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere