Designfejl i ransomware afslørede bagmænds indtjening: 189 millioner kroner på fire måneder
28 millioner dollars, eller ca. 189 millioner kroner, på fire måneder. Så meget indbragte ransomwaren CryptoLocker ukendte bagmænd.
Det fortæller malware-analytiker Bogdan Botezatu fra Bitdefedner under en seance i hovedkvarteret hos den rumænske virksomhed, hvor Version2 er til stede.
Folk bag den form for forretning går imidlertid ikke normalt og skilter med deres forretning, så hvor ved Bitdefender egentlig det fra?
»Nogle gange tillader designfejl i deres malware os at smugkigge ind i koden og se, hvor lukrativ deres forretning er,« siger Bogdan Botezatu.
Løsesummen for at få frigivet de krypterede filer, ransomwaren efterlader, betales typisk i kryptovalutaen bitcoin.
Bagmænd i cryptolocker-kampagne bombarderede med malware
Det er en foretrukken møntfod for den slags, fordi teknologien gør det muligt at sløre modtagere og afsendere af transaktioner. Sådan da.
Alle transaktioner i bitcoin er offentligt tilgængelige, hvor det er muligt at se til hvilken - navnløs - bitcoin-wallet, en transaktion havner.
Og her havde bagmændene under en cryptolocker-kampagne, hvor intetanende ofre bliver bombarderet med malware, begået en fejl, som gav folkene fra BitDefender et sjældent indblik i økonomien i sådan et foretagende.
»De brugte en bitcoin-wallet, hvor alle beløbene endte,« siger Bogdan Botezatu.
Og på den måde kunne Bitdefender-analytikerne følge antallet af beløb, der blev indsat over en periode på fire måneder. Det fik dog en ende.
Den type mennesker bryder sig ikke om at lufte deres forretningsmodel i fuld offentlighed, fortæller Bogdan Botezatu.
»De indså, at det var dumt at have alle deres bitcoins i samme wallet.«
Derfor ændrede bagmændende i koden, så en ny bitcoin-wallet blev brugt ved hver transaktion, og dermed var det ikke længere muligt at følge med i den akkumulerede indtjening.
Forskel i oplåsningspris
Det koster typisk mellem 100 og 300 dollars at få adgang til sine ransomware-ramte filer igen, fortæller Bogdan Botezatu. Prisforskellen skyldes de forholdsvis store udsving i bitcoin-kursen.
Og som regel åbner bagmændene for filerne igen, når betalingen er gennemført, da ingen jo ellers gad at betale ind til forretningen.
Men det sker en gang imellem, at oplåsningsnøglen ikke ankommer. Og det er typisk under to scenarier:
»(Hvis) ransomwaren bliver styret af dumme teenagere, som bliver fanget af politiet,« siger Bogdang Botezatu om det første scenarie.
Han tilføjer, at det andet scenarie er, hvis eksempelvis FBI beslaglægger de såkaldte Command and Control-servere, der bliver brugt til at administrere malwaren.
Version2 er inviteret til Bukarest af Bitdefender.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.