Derfor valgte Københavns Kommune Drupal til nyt intranet

Et vellykket pilotprojekt med Drupal gjorde udslaget for Københavns Kommune, der med en stor Drupal-satsning til intranet håber, at andre kommuner kan følge i samme fodspor.

Når Københavns Kommune i løbet af 2012 skal have skiftet intranettet ud, bliver det med Drupal som CMS. Og selvom Drupal i dag ikke er så benyttet til store, komplekse intranet, afskrækker det ikke kommunen.

Hjemmearbejdet er nemlig blevet gjort, inden beslutningen om at vælge Drupal blev taget, fortæller Helge Vagn Jacobsen, forretningschef i Koncernservice hos Københavns Kommune.

»Det er en stor beslutning at tage, så vi har kørt et mindre pilotprojekt med Drupal først. Og erfaringerne herfra er gode, så vi har valgt at køre videre med Drupal,« forklarer han til Version2.

Pilotprojektet er en portal for ledere i kommunen, hvor for eksempel lederen af et plejehjem kan få vist informationer der skal lette arbejdet, for eksempel personaledata trukket fra kommunens andre it-systemer.

Og selvom pilotprojektet var afgrænset og overskueligt, var der mulighed for at teste forskellige integrationer, som det kommende intranet vil være fyldt af.

»Det var vores første spadestik i Drupal, hvor vi kunne teste det til et intranet-lignende system. Vi har fået afprøvet, om en Drupal-løsning kan spille op mod blandt andet vores Windows AD (adgangsstyring, red.) og vores sikkerhedssystemer. Det kan den godt, viste det sig,« siger Helge Vagn Jacobsen.

København kan blive Drupal-lokomotiv

Allerede nu kan noget af udviklingsarbejdet fra pilotprojektet bruges i det kommende intranet, som bliver et langt større system for de utallige forskellige forvaltninger, skoler og børnehaver, samt kommunens 45.000 ansatte.

Og på længere sigt kan Københavns Kommune valg af Drupal fungere som et open source-lokomotiv for andre kommunale websider og intranet.

»Vi vil meget gerne understøtte ideen om fælles løsninger, gennem KL og Kombit (kommunernes fælles it-selskab, red.), så alle 98 kommuner ikke skal udvikle hver deres løsning. Så vi håber helt sikkert, at vores projekt og vores løsninger kan bruges i andre kommuner efterfølgende,« siger han.

Det nuværende intranet kører på en gammel Microsoft Content Manager 2002-løsning og har været i drift i omkring ti år. Derfor er der brug for noget nyt, og efter planen skal det nye Drupal-intranet være klar i januar 2013.

Men omfanget af projektet er endnu ikke helt fastlagt.

»Vi er lige ved at scope projektet, så vi kan ikke sige endnu, hvor dyrt vi tror, det vil blive. Det afhænger meget af, om vi vælger at migrere alt det nuværende indhold 1:1 eller om vi starter på en frisk. En fuld migrering med alle filer og dokumenter vil være en stor omkostning,« siger Helge Vagn Jacobsen.

Sparer millionbeløb i licenser

De første økonomiske overvejelser i projektet gik på, om man skulle vælge en af de meget udbredte betalingsløsninger som Sharepoint, eller gå open source-vejen. Med op til 45.000 brugere på intranettet er licensomkostninger en mærkbar post i budgettet.

»Det ville koste et millionbeløb, men ikke et to-cifret millionbeløb, i licenser. Så det er også en af grundene til at vælge Drupal,« siger forretningchefen.

Han er også helt med på, at regnestykket ikke er så simpelt, som det kan lyde.

»Vi er godt klar over, at vi måske vil have højere udviklingsomkostninger med Drupal, fordi der ikke følger alt det med, som en færdig pakke som Sharepoint har. Det må vi holde op mod, hvad vi sparer i licenser. Men omvendt er vores erfaring også, at der altid er masser af tilpasning og opsætning, også når man køber færdige løsninger,« siger Helge Vagn Jacobsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bo Olsen

»Vi er godt klar over, at vi måske vil have højere udviklingsomkostninger med Drupal, fordi der ikke følger alt det med, som en færdig pakke som Sharepoint har. Det må vi holde op mod, hvad vi sparer i licenser. Men omvendt er vores erfaring også, at der altid er masser af tilpasning og opsætning, også når man køber færdige løsninger,« siger Helge Vagn Jacobsen.

Det vil virkelig være interessant at Københavns Kommune målte på, hvorvidt det egentlig kommer til at koste mere i udvikling end hvis man køre et mere feature-rigt CMS. Prisen på en sharepoint udvikler ligger væsentlig højere end en php-udvikler. Og så er der virkelig meget udviklingsarbejde i at få f.eks. sharepoint konfigureret specifikt til en virksomheds behov.

Spændende valg.

  • 0
  • 0
#4 Johannes Pham

Vi har også selv valgt en open source løsning som intranet, med integreret projektstyring.

Vi stod selv ved en skillevej, mellem en sharepoint løsning kontra open source.

Må indrømme jeg måske ikke var fanatisk over valget, men må nok erkende at det faktisk var et godt valg, grundet de store tilpasningsmuligheder.

  • 0
  • 0
#5 Søren Anderson

På kursussiden ser vi større interesse for Drupal. Som programmør er indtrængningsbarrieren til Drupal dog nok lidt større end andre CMS-systemer, da du jo ud over alm. webudvikling og php skal kunne håndtere Drupal's til tider noget komplekse struktur. Til gengæld er interessen for SharePoint ikke stigende. Det er sådan jeg ser markedet nu.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere