Når Københavns Kommune i løbet af 2012 skal have skiftet intranettet ud, bliver det med Drupal som CMS. Og selvom Drupal i dag ikke er så benyttet til store, komplekse intranet, afskrækker det ikke kommunen.
Hjemmearbejdet er nemlig blevet gjort, inden beslutningen om at vælge Drupal blev taget, fortæller Helge Vagn Jacobsen, forretningschef i Koncernservice hos Københavns Kommune.
»Det er en stor beslutning at tage, så vi har kørt et mindre pilotprojekt med Drupal først. Og erfaringerne herfra er gode, så vi har valgt at køre videre med Drupal,« forklarer han til Version2.
Pilotprojektet er en portal for ledere i kommunen, hvor for eksempel lederen af et plejehjem kan få vist informationer der skal lette arbejdet, for eksempel personaledata trukket fra kommunens andre it-systemer.
Og selvom pilotprojektet var afgrænset og overskueligt, var der mulighed for at teste forskellige integrationer, som det kommende intranet vil være fyldt af.
»Det var vores første spadestik i Drupal, hvor vi kunne teste det til et intranet-lignende system. Vi har fået afprøvet, om en Drupal-løsning kan spille op mod blandt andet vores Windows AD (adgangsstyring, red.) og vores sikkerhedssystemer. Det kan den godt, viste det sig,« siger Helge Vagn Jacobsen.
København kan blive Drupal-lokomotiv
Allerede nu kan noget af udviklingsarbejdet fra pilotprojektet bruges i det kommende intranet, som bliver et langt større system for de utallige forskellige forvaltninger, skoler og børnehaver, samt kommunens 45.000 ansatte.
Og på længere sigt kan Københavns Kommune valg af Drupal fungere som et open source-lokomotiv for andre kommunale websider og intranet.
»Vi vil meget gerne understøtte ideen om fælles løsninger, gennem KL og Kombit (kommunernes fælles it-selskab, red.), så alle 98 kommuner ikke skal udvikle hver deres løsning. Så vi håber helt sikkert, at vores projekt og vores løsninger kan bruges i andre kommuner efterfølgende,« siger han.
Det nuværende intranet kører på en gammel Microsoft Content Manager 2002-løsning og har været i drift i omkring ti år. Derfor er der brug for noget nyt, og efter planen skal det nye Drupal-intranet være klar i januar 2013.
Men omfanget af projektet er endnu ikke helt fastlagt.
»Vi er lige ved at scope projektet, så vi kan ikke sige endnu, hvor dyrt vi tror, det vil blive. Det afhænger meget af, om vi vælger at migrere alt det nuværende indhold 1:1 eller om vi starter på en frisk. En fuld migrering med alle filer og dokumenter vil være en stor omkostning,« siger Helge Vagn Jacobsen.
Sparer millionbeløb i licenser
De første økonomiske overvejelser i projektet gik på, om man skulle vælge en af de meget udbredte betalingsløsninger som Sharepoint, eller gå open source-vejen. Med op til 45.000 brugere på intranettet er licensomkostninger en mærkbar post i budgettet.
»Det ville koste et millionbeløb, men ikke et to-cifret millionbeløb, i licenser. Så det er også en af grundene til at vælge Drupal,« siger forretningchefen.
Han er også helt med på, at regnestykket ikke er så simpelt, som det kan lyde.
»Vi er godt klar over, at vi måske vil have højere udviklingsomkostninger med Drupal, fordi der ikke følger alt det med, som en færdig pakke som Sharepoint har. Det må vi holde op mod, hvad vi sparer i licenser. Men omvendt er vores erfaring også, at der altid er masser af tilpasning og opsætning, også når man køber færdige løsninger,« siger Helge Vagn Jacobsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.