Derfor udskyder minister open source i politiet: Office 2007 kan holde til 2015

Justitsminister Lars Barfoed vil ikke inddrage open source-besparelser i de kommende forhandlinger om politiets flerårsaftale, da besparelserne først kommer efter aftalens udløb. Den radikale Lone Dybkjær savner rettidig omhu i regeringen.

Man sparer ikke penge ved at udskifte noget, man allerede har betalt for.

Det er essensen af det svar, justitsminister Lars Barfoed har givet den radikale Lone Dybkjær, der nu tre gange har spurgt ind til, hvorfor en påpeget besparelse på 101 millioner kroner ved at indføre open source-software i politiet er blevet syltet.

LÆS OGSÅ Derfor blev open source-anbefaling til politiet syltet: Ville hellere holde fast i gammel Office

Ministeren svarer Lone Dybkjær, at politiet for nylig skiftede kontorpakke til Microsoft Office 2007, og at den meget omtalte konsulentrapport fra McKinsey derfor først regner med kontorpakke-besparelse fra 2015

»Microsoft Office 2007 [?] er en nyere version af Office, end de fleste virksomheder bruger i dag. Da den mulige besparelse for politiet ved en overgang til open source således først vurderes at løbe fra 2015 og frem, finder jeg det helt naturligt, at Udvalget for en budgetanalyse af politiet 2009-2010 har valgt ikke at medtage dette forslag i rapporten, der er udarbejdet som led i forberedelserne
af en kommende ny flerårsaftale, som må forventes at ville udløbe før 2015,« skriver ministeren i sit svar.

**LÆS OGSÅ **Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet

Lone Dybkjær er i udgangspunktet enig med ministeren i, at man ikke skal skifte kontorpakke blot for at skifte kontorpakke, men at der skal være et incitament til at skifte. Men hun efterlyser rettidig omhu fra regeringen:

»Beslutningen om et skifte til open source skal tages før 2015, for ellers kan vi ikke ændre på tingene. Det slags beslutninger bør ikke afhænge af, hvordan politikerne agerer, fordi et valg nærmer sig, men af sund økonomisk fornuft. Derfor er vi nødt til at tage open source-diskussionen ind i forhandlingerne nu,« siger Lone Dybkjær.

**LÆS OGSÅ **Politiets it-spareplan: Hold styr på projekterne og drop Office 2010

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 John Foldager

I skriver i artiklen at man 'for nyligt' skiftede kontorpakke til Office 2007... formentligt fra en tidligere version eller...?

Jeg kan som sådan godt forstå at man gerne vil beholde noget man lige har betalt for, men man bør i det mindste allerede nu kigge på hvad der så skal ske fra 2015 af og frem.

Derudover undrer det mig lidt at man ikke allerede nu vil til at indføre fx. OpenOffice, Lotus Symphony eller lign. så man er forberedt OG så man kan læse/skrive de dokument-formater som er vedtaget at staten (og måske kommunerne) skal benytte. Mig bekedt kan Office 2007 ikke dét... eller tager jeg fejl og har man allerede indlagt plugins der læser/skriver ODF-format og har sat dét som standard istedet for Microsoft's proprietære OOXML format i Office 2007?

Hvis man først begynder at kigge på alternativer i 2015 eller senere så når man garanteret i den mellemliggende periode at indkøbe og/eller integrere til andre systemet på en proprietær måde som så koster at lave om senere.

 • 0
 • 0
#5 Filip Gordon

Mig bekendt så indebære en enterprise aftale med Microsoft, som man må formode at Politiet har, at man hvert år betaler 29% af det oprindelig licensebeløb i Software Assurance (SA) som de kalder det i deres licenseaftaler. Dermed får man ret til nye versioner af softwaren dvs. Poltitiet formodentlig allerede har betalt for Office 2010. Hvis Politiet ikke opsiger SA-aftalen med Microsoft så vil de aldrig kunne spare penge ved at skifte til open source, men det glemmer ministeren at fortælle Lone Dybkjær. Det er et sjovt spil der kører med en regering der vil spare på alt fra ældre til børn men nægter at reducere de årlige million beløb til Microsoft ved at bruge open source. Der skal nok et regeringsskifte til før det ændre sig.

 • 0
 • 0
#8 Thorbjørn Andersen

Nu skulle ministeren jo nok bare have sagt dette fra starten.... og derudover siger han jo ikke noget nyt.

Forslaget i rapporten går vel netop på et skifte af Office-pakken i 2015 .... (og det forslag forholder han sig stadig ikke til) Selvom man måske kan vente lidt med at tage endelig stilling, så har Lone Dybkjær helt ret ...

 • 0
 • 0
#9 Torben Frandsen

For få år siden kunne vi læse, at Open Office var lige så godt som MS Office 97.

I år kan vi læse, at Open Office er lige så godt som MS Office 2003.

Hvis stilen holdes, vil Open Office i 2015 være lige så godt som MS Office 2007, og således vil Politiet ikke opleve et skift til Open Office som en nedgradering, men blot som en hengradering.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere