Derfor tror dansk direktør fuldt og fast på Nokia og Windows Phone

14. august 2012 kl. 13:289
Det danske Microsoft-hus Bluefragments er ikke bekymret Windows Phones fremtid trods svigtende salgstal. Firmaet henter 25 procent af omsætningen på platformen lige nu.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er det lige så fed en oplevelse at sætte fingrene på skærmen af en Windows Phone-telefon, som det er på Apples iPhone?

Er manglen på danske netbank-apps grunden til Windows Phone-telefonernes skuffende salgstal?

Og frygter kunderne, at det kriseramte Nokia dør undervejs og dermed efterlader Microsoft uden et stærkt lokomotiv til at trække Windows Phone-platformen?

Debatten har bølget frem og tilbage på Version2 de seneste dage om Windows Phone-platformens fremtid over for de to suværent dominerende smartphone-platforme lige nu, Apple iPhone og Google Android.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos det danske konsulenthus Bluefragments, der har udpeget Windows Phone som et af sine kerneområder, forstår direktør Thomas Castøe Martinsen godt de mange spørgsmål om platformens fremtid.

Bluefragments er et lille Microsoft-hus, der består af to partnere, to udviklere og fem freelancere.

Hård start for Windows Phone

Virksomheden har blandt andet fremstillet Windows Phone-apps til Berlingske, TV2, Yousee og FCK, men leverer også løsninger baseret på andre Microsoft-teknologier som Silverlight og Windows Azure.

»Der er ingen tvivl om, at det har været en lidt hård start for Windows Phone. Jeg tror, at man havde forventet, at den blev kickstartet lidt bedre. Men jeg kan godt forstå, at folk er tilbageholdende, fordi der for eksempel stadig mangler nogle netbank-apps,« siger Thomas Castøe Martinsen til Version2.

Indtil videre har firmaer som HTC og Samsung, der normalt er bedst kendt for deres Android-telefoner, sendt Windows Phone-mobiler på markedet. Og så naturligvis Nokia med Lumia-serien, der er resultatet af et opsigtsvækkende samarbejde med Microsoft.

Som tidligere beskrevet på Version2 ønsker Microsoft og Nokia ikke at oplyse de præcise salgstal for telefoner med Windows Phone herhjemme. Men ser man på udenlandske tal, er der ikke meget at råbe hurra for.

Ifølge helt nye tal fra IDC fra andet kvartal af 2012 står der Android eller iOS på 85 procent af smartphone-markedet, med fordelingen 68 procent til de mange Android-telefoner på markedet og de resterende til 17 til iOS.

Til sammenligning står Windows Phone 7 og forgængeren Windows Mobile for 3,5 procent.

Thomas Castøe Martinsen indgår selv i et hold med i alt 10 udviklere, der har udviklet flere af appsne i såkaldte SWAT-teams - små hold af udviklere, der har sat sig for at vise, at der hurtigt kan komme nyt indhold på hylderne i Marketplace, som er Microsofts pendant til App Store og Google Play.

Det er blandt andet blevet til en app til rudekuverttjenesten e-Boks, som blev udviklet på 72 timer en weekend i maj. Den er dog ikke blevet lanceret officielt i Marketplace endnu.

Let at udvikle til platformen

Ifølge Thomas Castøe Martinsen er det en af Windows Phone-platformens klare styrker, at det er let at komme i gang med at udvikle apps til den. Det har betydet, at Microsoft på relativt kort tid har kunnet indhente noget af det på app-fronten, som Microsoft var bagud i forhold til Apple og Google.

»Det er forholdsvis enkelt at lave apps til Windows Phone, og værktøjerne er rigtig gode. Derfor er langt de fleste af de apps, der mangler nu, enten klar til lancering eller er på vej. Når det er sagt, så har Microsoft selvfølgelig også draget nytte af ikke at være first mover. De har kigget på iOS og Android og lært af deres erfaringer,« siger Thomas Castøe Martinsen.

Er der ikke god grund til at frygte for Nokias fremtid, og dermed også for Windows Phone-platformens fremtid?

»Det er klart Nokia, der driver markedet i øjeblikket på grund af markedsføring. Deres Lumia-telefoner har fået rigtig positiv kritik, og det er fortjent.«

»Der vil nok være nogen, som tænker på, hvordan det går med Nokia. Men jeg tror, at de fleste kunder køber på mere kort sigt. Folk skifter jo deres telefoner ud hvert halvandet år, så jeg tror ikke, at det er noget, der indgår så meget i folks overvejelser. Og derudover så tror jeg også, at Nokia skal klare sig igennem. Der er jeg rimeligt fortrøstningfuld, så som virksomhed tror jeg også roligt, at man kan satse på det,« siger Thomas Castøe Martinsen.

Så I overvejer ikke at droppe Windows Phone-udviklingen og fokusere på andre Microsoft-områder i stedet?

»Nej, bestemt ikke. Windows Phone udgør faktisk i øjeblikket omkring 25 procent af vores omsætning, og det er på ren app-udvikling. Vi har udviklet omkring 10 apps og har to ret store apps i pipelinen, som er nogle af dem, man forventer er på en platform,« siger Thomas Castøe Martinsen.

Hvordan forventer du så, at omsætningen på Windows Phone ser ud om et år?

»Den vil nok ligge på det samme, som den gør nu. Det er klart, at de store apps her i begyndelsen fylder ret meget i omsætningen for os.«

Direktøren vurderer også, at den sammensmeltning, der ventes at ske mellem det kommende Windows 8 og Window Phone 8, vil være med til at sætte endnu mere gang i platformen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
15. august 2012 kl. 15:20

Det er irrelevant at slå tallene for de to platforme, Windows Mobile og Windows Phone sammen: De kan ikke benytte sig af de samme apps, Mobile udvikles slet ikke mere. I øvrigt kan en Mobile telefon ikke opgraderes til Phone styresystemet. Ligesom en Phone 7.x telefon ikke kan opgraderes til Phone 8. MAO. Microsofts Windows Phone er nødt til at starte helt fra bunden med af, da Phone 7 kunderne bliver hægtet af. På den måde bliver det overordentligt svært at opnå kritisk masse. Værre er det, at Microsofts samarbejdspartner Nokia styrtbløder: De mister 10 mia kr i kvartalet og intet tyder på at de vil være i stand til at rette op på det, før de styrter direkte ned i konkursen. Tilbage er selskaber som Samsung og HTC som nok vil sende en enkelt Windows Phone 8 telefon på markedet hver, slet ikke en serie af telefoner som Nokia. I øvrigt er Samsung og HTCs hovedplatform Android, ikke Phone 8. Det er derfor mere end sandsynligt, at Phone 8 går i graven med Nokia og ender på Microsoft Kirkegården, hvor Kin Telefonen og Zune MP3 afspilleren ligger i forvejen.

10
15. august 2012 kl. 13:19

Nu hvor der bliver refereret til en artikel som jeg bliver citeret i vil jeg gerne kommentere, lige som jeg har på den anden artikkel.

Når man som konsulent kommer ind i et firma for at hjælpe med at optimere processerne, er det vigtigst at kigge på hvor godt systemet i dette tilfælde her smartphonen understøtter de andre systemer virksomheden har, så som Exchanges, Office, Sharepoint regnskabs programmer osv, her er der ingen tvivl om WP er førende i integrationen med andre Microsoft platforme, dog har jeg personligt valgt WP fra og en af grundene er den mangler integration til E-conomic, den anden udbyder jeg anbefaler er Dynaccount og de har som standard at man sender deres system en E-mail. Derefter Kigger jeg så på hvilke et system kan brugeren bedst relatere sig med, og gerne vil have med rundt i sin fritid, hvis man kan få en ansat til frivilligt at gå rundt med sin firmatelefon med firma mails, og direkte adgang til kontoret får de fleste virksomheder en ekstra fordel af arrangeret medarbejder. Dvs kan de komme til deres netbank, E-Boks og andre praktiske ting, kan firmaet hurtigt hente et par timers ekstra arbejdes kraft i løbet af en måned og yde en bedre hurtigere services end normalt. Til sidst kigger man på en fremtidig platform, hvilken platform kan man udvikle til og hvilket tror man der kommer til at bestå i fremtiden.

Der er ingen tvivl om jeg tror fuldt ud på Windows Phone når de får de vigtige bruger apps med, og de er garanteret for de overlever, det står også skrevet i artiklen:
»Hvis Microsoft får det med, som jeg mangler lige nu, er der ingen tvivl om, at det er den platform, jeg vil anbefale til virksomhederne fremover,«
»Microsoft skal komme med en slags garanti for, at den her platform ikke går hen og dør. Hvis der bliver lagt låg på rygterne om Nokia, så skal de nok komme efter det. Der har jeg en rigtig god mavefornemmelse,«

Nu til hvordan jeg så er kommet frem til mit valg. Når man så tager historikken, kan det godt være at WP har fået en masse nye apps, men det er desværre kun Danske Bank, nordea og handelsbanken der har en WP app endnu. Og den andre apps er endnu ikke kommet. Så er der ikke den store chance for at medarbejderen gider gå rundt med telefonen efter fyraften, når han kan få en smartphone der kan meget mere og i visse tilfælde også styre hans tv. Så er der langt vej for Windows phone. Og her vinder IOS og Android altså klart over WP i øjeblikket. Nu står valget så mellem platforme der er mulighed for at udvikle firma specifikke virksomheds programmer til. Alle platformene er næsten lige lette at udvikle til, tror dog at WP har en lille fordel når man forstå Metro designet eller hvad de nu finder ud af det skal hede. Men selv distributionen af sådanne applikationer vinder Android og WP over IOS, så længe den ikke er Jailbraked. Desværre er min bekymring om hvem skal overtage WP hvis Nokia ikke overlever med WP, der er jo kun gået ned af bakke?, både HTC og Samsung har da WP men der er ingen tvivl om de har deres største omsætning på android, og tvivler på der er dem der forsøger at få brugerne til at skifte væk fra noget de kender til WP, det vil da være at gamble med sit kundegrundlag. Som @Jakob Damkjær skriver der er mange der laver WP er der en der skriver og referer til denne side og kan faktisk kun firmaer der også har android udover Nokia : http://www.microsoft.com/windowsphone/da-dk/buy/7/default.aspx Men når microsoft og nokia garanter at WP overlever og hvordan. Derudover har både Android og IOS været gode til at opdatere deres systemer og det har været muligt at opdatere telefonerne til nyt Os når der er kommet, hvilket Nokia og Microsoft ikke vinder på når de annoncere at deres telefoner ikke kan opdateres til det nye system der kommer i oktober, og der ingen telefoner er for os konsulenter at anbefale nu med garanti for den kan opdateres ligesom Samsung Galaxy s2 gav til Ice Cream Sanwitch. En skriver der ikke har været mange opdateringer til Samsungs telefoner, jeg mener dog at have opdateret et par gange på S2 modellerne. Og selvom det ikke er alternative roms jeg anbefaler firmaer, kan i privat personer der deler den holdning se lidt nærmere på http://www.cyanogenmod.com/ som er en god mulighed for at opdatere selv gamle Android telefoner, og senest kan de gøres trådløst http://gigaom.com/mobile/look-out-carriers-rom-developers-can-now-push-android-updates/ hvis man har lidt teknik viden til at få det i luften eller er Youtube en god hjælp. Grundet til det er Samsungs telefoner jeg vælger og ikke HTC x-one, er måske på et svagt grundlag, men Samsung Galaxy S2 har været først med en ordentlig model jeg godt kunne lide, og som er vellidt blandt forbrugerne, også baseret på mobilsiden anbefaling og muligheden for at forsætte med samme leverandør da S3 kom, hvor jeg kender servicen. Håber overstående giver indblik i hvorfor jeg anbefaler som jeg gør. Og igen, jeg gerne over på Windows Phone hurtigst muligt, men jeg er nød til at se en garanti og stabilitet for Windows Phone inden jeg kan anbefale den. Jeg kan kun sige jeg misunder den fantastiske skærm den har.: http://www.youtube.com/watch?v=HIJTpJN5Fro man skal nok ca. 1 min ind inden grunden kommer.

8
15. august 2012 kl. 10:55

For det der står i artiklen kan vist ikke kaldes journalistik.

9
15. august 2012 kl. 11:38

Sikke da noget ævl. Det er da en glimrende omtale af et MS og Nokia produkt og et interview med en person, som arbejder med det. Man kan vel næppe klandre journalisten for at referere en optimistisk direktør? Eller de andre forhold om den der Windows fon. Helligbrøden går sikkert på det er MS der omtales. Puuuha, det må man ikke.

6
15. august 2012 kl. 07:53

Til sammenligning står Windows Phone 7 og forgængeren Windows Mobile for 3,5 procent.

Det forstår jeg ikke. I IDC rapporten angives den samlede markedsandel for Windows Phone og Mobile til kun 3.5%

Da Windows, ifølge samme rapport, havde en markedsandel på 2.6% i samme kvartal sidste år (hvor Nokia endnu ikke havde Windows telefoner på markedet) er det rimeligt at anslå Nokias nuværende markedsandel til 1%, hvis vi ser bort fra det døende Symbian.

Den gode direktør for Bluefragments lyder til at være en beundringsværdig optimist, men jeg tror jeg sætter pengene på en anden hest.

5
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 08/15/2012 - 06:52

Markedet er i dag domineret af iOS og Android, begge med deres fordele og ulemper. Det kunne være sundt for dem at møde noget modstand, og måske tvinge de to lejre til at være kreative uden for retssalene, hvor det desværre er der tiden bliver brugt mest for tiden.

Jeg vil dog stadig anbefale folk at vente mindst et (måske to) år før vi ser de klassiske "Microsoft som et strategisk valg" (suk) beslutninger, for MS har i rigtig mange år sovet og mere eller mindre ignoreret mobil verden. De skal bevise at de er i stand til at levere og blive ved med at levere. Det er ikke nok at smide et mobil os på gaden, og så lade det sande til som ved 6.x serien - for så kan de lige så godt lade være.

Hvad angår problematikken med opgraderings mulighederne fra version 7 til 8 - eller rettere umuligheden der i. Bliver måske ikke det store problem for MS da der jo ikke er voldsom mange der har købt en MS telefon de sidste mange år - de har ikke en ret stor kundemasse de potentielt kan tabe.

1
14. august 2012 kl. 23:01

Bluefragments er jo et Microsoft hus, og lever af at sælge kurser i Microsoft produkter. De vil jo aldrig finde på at kritisere noget Microsoft har lavet. Hele denne "artikel" er en ren reklame pjece fra Microsoft.

3
14. august 2012 kl. 23:09

Spot on, Rolf Kristensen!

Bluefragments er et lille Microsoft-hus, der består af to partnere, to udviklere og fem freelancere.

Jeg tænker lige på Upton Sinclairs teorem:

It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it.