Derfor tabte Nokia kapløbet med iPhone og Android

Sløve direktører og manglende mod satte en stopper for Nokias udvikling af smartphones. Den rigtige teknologi var til stede, men blev stemt ned, fortæller Nokia-insider.

Hvordan kunne det gå så galt for Nokia?

Trods et gigantisk udviklingsbudget på 21 milliarder kroner og en massiv satsning på at gøre Symbian-platformen klar til at tage kampen op med iPhone og Android, valgte firmaet at skrotte Symbian og i stedet satse på Microsofts Windows Phone-platform.

Symbian var nemlig stadig ikke godt nok, sammenlignet med konkurrenterne, og kunderne begyndte at vælge Nokia fra, når der skulle købes en ny smartphone.

Forklaringen er ikke dårlige udviklere og ingeniører, men en topledelse, der spolerede alle tilløb til at komme med på smartphone-vognen, forklarer en kilde i Nokias udviklingsmiljø, som deler sin ucensurerede vurdering med Version2's læsere, på betingelse af anonymitet.

Da Apple lancerer iPhone i 2007 og ændrer hele ideen om en smartphone, kunne den ikke noget funktionelt, som ikke også var udviklet i Nokias laboratorier. Men de gode idéer fra laboratorierne kom ikke videre, fordi ledelsen ikke turde satse, lyder vurderingen.

»De sidste 5-6 år har man ikke taget chancer, men mest taget play-safe-beslutninger. Tilgangen har været, at vi skulle spare os til succes. Nedefra blev der presset på for, at vi skulle innovere os til succes. Men de store innovationsprojekter, der kunne have gjort en forskel, blev stoppet af ledelsen af frygt for, at det var for risikabelt,« fortæller han.

Ny direktør ødelagde anarkiet

I mange år herskede et vist anarki i Nokias udviklingsafdelinger, hvor teknikerne kunne forfølge de idéer, de troede på, og andre teknisk kyndige så besluttede, hvad der skulle med i det færdige produkt. Men da Olli-Pekka Kallasvuo blev direktør i 2006, blev der strammet op.

Beslutninger blev flyttet højere op i hierarkiet, hvilket bestemt ikke var nogen fordel for Nokias smartphone-program, fortæller Nokia-kilden.

»Beslutninger blev i stigende grad topstyrede i modsætning til decentrale og flyttet op til store møder, hvor der sad alt for mange topledere og skulle finde ud af, om funktion a eller b skulle med i en telefon.« siger han.

I stedet for leadership, hvor ledelsen udstikker en kurs, blev det til management, hvor alting skulle måles og vejes og holdes op mod kortsigtede, forretningsmæssige mål.

»Med leadership kunne topledelsen have vist vejen og visionen og så overlade det til dem længere nede i hierarkiet at tage beslutningerne, der så passede ind,« siger han.

Bedre blev det ikke af, at topledelsen manglede basal forståelse for, hvad der skulle til på smartphone-markedet, og med Nokia-kildens ord ikke var 'sultne' nok længere.

»De allerøverste hos Nokia er så loadede af stock options, at de har deres på det tørre. Der var ingen sult længere. Ingen 'nu skal vi fandeme vise de andre'-ånd,« siger han.

Tung som en offentlig myndighed

Med 13.000 ansatte i Nokias division for produktudvikling og et budget på over 21 milliarder kroner om året, er det et omfattende apparat at styre. Med tiden er det blevet til et væld af mellemledere og ni-ti ledelsesniveauer mellem toppen og så 'udvikleren på gulvet'.

Men forskellige forsøg på at slanke organisationen har været en svær kamp, fortæller Nokia-kilden.

»Der er blevet gjort en kæmpe indsats for at forsøge at skære ned på antallet af lag. Men alligevel er det ikke lykkes at komme igennem systemet, der nu nærmest fungerer som et offentligt system. Det er sandet til i arrogance, langsomme beslutninger og selvfedme.

Som eksempel på, hvordan kulturen i Nokia er blevet, peger han på, hvordan medarbejderne i Finland har reageret med strejker og protesterne, efter at Nokias strategiskifte og partnerskab med Microsoft blev kendt, i stedet for at erkende problemerne.

Direktøren kan blive ofret

Stephen Elop får det altså ikke nemt, når han fremover skal til at skære kraftigt i Nokias enorme udviklings-gren. Og han risikerer at blive ofret igen, når de nødvendige tilpasninger er sket, lyder vurderingen.

»Elop ser ud til at have det, der skal til for at ændre Nokia. Men jeg frygter, at han er bragt ind som syndebuk for de store nedskæringer, der vil ske. En finne ville ikke kunne skære i Nokia på den måde, ligesom en dansker heller ikke ville kunne halvere Mærsk. Men jeg tror der er risiko for, at det vil slide ham ned, og at han bliver en overgangsfigur,« siger Nokia-kilden.

Selvom Nokia står over for en svær tid, med skiftet fra Symbian til Windows Phone, og mange fyringer, ser alting dog ikke så sort ud, som det bliver fremstillet, understreger han.

Symbian vil stadig blive brugt i noget tid, og Nokia-udmeldingen om at sælge 150 millioner Symbian-smartphones endnu skal man ikke undervurdere, er hans vurdering. For mange af de mere almindelige brugere dækker en Symbian behovet fint og er god værdi for pengene, mener han.

Selvom Symbian^3 måske ikke er blevet tiljublet af anmelderne, har de seneste produkter også fået de Nokia-ansatte til at gå med hovedet højt, for første gang i nogle år.

»Før var der nok adskillige, som tog en iPhone op ad lommen, når de gik ud af hoveddøren. Men med lanceringen af N8- og C7-telefonerne sidste år kom stoltheden tilbage,« siger Nokia-kilden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thorbjørn Andersen

En lidt tynd historie fra en anonym kilde.

Jo, der skulle ændringer til hos Nokia, for det gik den gale vej. Dog kan man diskutere, om et fuldt sats på MS og WP7 er medicinen. Nokia har brugt alt for mange ressourcer på Symbian og for lidt på innovation, men at tro at WP, som har solgt ret dårligt lige pludselig vil løse 'alt' virker naivt. Jeg læste et sted at Symbian trods alt var mere solgt end iPhone og Android tilsammen!

[I]Men jeg frygter, at han er bragt ind som syndebuk for de store nedskæringer, der vil ske ...[/I]

Frygten for at Elop forsvinder er der næppe mange aktionærer, der deler. Selvom mange gerne vil ændre ting i Nokia, har aktionærerne ikke haft tiltro til Elops planer.

Min holdning til strategien findes her: http://www.version2.dk/artikel/18095-dansk-ekspert-nokia-direktoer-fik-s...

 • 0
 • 0
#2 Jesper Lund Stocholm Blogger

Et eller andet sted er det jo et wake-up call til firmaer som Microsoft, at det kunne gå Nokia som det gjorde.

Det er vigtigt at huske på, at Nokia nok ikke lige med det samme er truet på sit levebrød, men at en virksomhed, der er så stor, kan miste deres "market/compatitive edge" på blot et par år er decideret skræmmende.

 • 0
 • 0
#8 Martin Kofoed

Det er da et kæmpe sundhedstegn!

Virksomheder som ikke leverer det, kunderne vil ha', må enten rette ind (hurtigt) eller dø. Nokia ser ud til at have valgt sidstnævnte, i hvert fald i den form, vi har kendt dem indtil nu.

Men jo, det er skræmmende for virksomheden, det går ud over. Og naturligvis de aktionærer, som ikke i tide har set, hvilken vej vinden blæste. Hvis Nokia havde været en bank, havde politikerne sikkert spændt et skatteyderbetalt sikkerhedsnet ud, men det er Nokia heldigvis ikke.

Markedet bestemmer til alle tider!

 • 0
 • 0
#9 Pia Pinkowsky

Det er interessant, hvordan gamle historier kan blive nye historier.

Jeg har mit udgangspunkt i "innovations-branchen" og her har historien om NOKIA og smarthphones i ca. 1½ års tid figuret som et eksempel på, hvordan udvælgelsen af fremtidens ideer kan strande i en organisation.

 • 0
 • 0
#11 Thorbjørn Andersen

Nu følger jeg lige lidt op på min egen tråd, fordi artiklen indeholder skam en masse relevant, men jeg synes at kæden hopper helt af for udvikleren flere steder ...

[I]Elop ser ud til at have det, der skal til for at ændre Nokia. Men jeg frygter, at han er bragt ind som syndebuk... [/I]

Nå, udviklerne udvandrede ellers i hobetal i protest ovenpå Elops strategi. Så selvom alle nok gerne ville have nogle ændringer, var adskillige udviklere næppe glade - og så helst Elops hoved på et fad.

[I]Nokias strategiskifte og partnerskab med Microsoft blev kendt, i stedet for at erkende problemerne.[/I] Jeg tror langt de fleste erkender problemer. Det er nok løsningen, som de ikke ser som en løsning (men om muligt flere problemer)

[I]Nokia-udmeldingen om at sælge 150 millioner Symbian-smartphones endnu skal man ikke undervurdere[/I]

Har udvikleren mon læst lidt på diverse debat-fora og blogs. Elop har jo nærmest hugget hovedet helt af Symbian, og ikke nok med det - så er Qt-teknologien kørt lidt ud på et sidespor, så man skal nok ikke forvente en lang vedligeholdelse - tilbage er at sige 'held og lykke med salget'!

[I], har de seneste produkter også fået de Nokia-ansatte til at gå med hovedet højt[/I]

Nå, men hvis udvikleren ikke har set det, så er alt, hvad der ikke hedder MS enten allerede i skraldespanden eller på vej derhen ...

Set i det lys mener jeg godt, at version2 kunne have fundet flere udviklere, for at høre om holdningen blot er et forvirret individs holdning.

(Men jeg og en række (Nokia-)udviklere håber at Elop ryger så hurtigt som muligt ... Ikke for at få Nokia til at stå i stampe men for at få Nokia til at yde sit bedste - og ikke bare blive en MS-afdeling)

 • 0
 • 0
#12 Thomas Wittenburg

Jeg er enig Jesper, men når man kigger på et marked, der udvikler sig så hurtigt, samtidig med at det er så ungt, som mobilmarkedet er, er det jo ikke helt ude i skoven, at tingene går så hurtigt ned af bakke.

Mobilbranchen lider måske i virkeligheden under, at de har mere til fælles med modebranchen, end med traditionelle elektronikproducenter...

 • 0
 • 0
#13 Martin Brynskov

De bedste analyser er IMHO disse to fra hhv. Adam Greenfield (Nokias nyligt afgåede head of design direction) og Tomi Ahonen (ex-Nokian og mobilanalytiker:

Culture will out (som er helt enig med denne artikels anonyme version) http://speedbird.wordpress.com/2011/02/19/nokia-culture-will-out/

Noki-Soft Windfall - who wins most when Micro-Kia hand away lucrative smartphone empire bigger than Blackberry, bigger than iPhone http://tinyurl.com/63zny9s

(Tomi har flere føljetoner om miseren, hvis man har lyst.)

De er meget forskellige, men gode hver på deres måde.

 • 0
 • 0
#15 Thorbjørn Andersen

(fra en ret pålidelig kilde) http://www.computerworld.dk/art/114386/rygte-microsoft-koeber-nokia?a=bl...

Hvis Elop har set det som sin fornemmeste opgave, at bane vejen for et MS-overtagelse af Nokia, så burde det næsten overvejes at fængsle ham (Hans strategi og specielle negative udmeldinger om bl.a. MeeGo og Symbian kunne godt ligne kursmanipulation.)

Jeg begynder at tro mere og mere på teorien om at han er en Trojan fra MS, selvom det 'underligt nok' ikke lige er noget, som han vil vedkende sig ...

Aktuelt har MS en værdi af ca. 245 mia. dkr - mens Nokia står i ca. 185 mia. dkr. (Mon ikke gerne MS vil have kursen lidt længere ned ...)

PS: Før Elops strategi stod kursen Nokia i ca. 235 mia. kr. (Det er vel det, som man kan kalde en besparelse for MS ...)

 • 0
 • 0
#16 Deleted User

Jeg er faldet over ældre artikler, der også tager fat på, hvad der gik galt i Nokias engang velsmurte udviklingsdivision.

Her gennemgår The Register, hvordan Nokia havde flere muligheder for at komme tilbage i ræset, men tabte dem, selvom Nokia fx allerede i 2002 blev overbevist af Linus Torvalds om at lave en Linux-baseret internet-enhed:

http://www.theregister.co.uk/2011/02/16/nokia_had_choices_but_couldnt_ta...

Og i denne vurdering fra oktober, er (en del af) forklaringen, at Nokia blev splittet op i flere divisioner, der så skulle konkurrere mod hinanden. Det førte til kort-synede beslutninger og mangel på de store, langsigtede, rigtige beslutninger:

http://www.theregister.co.uk/2010/10/14/nokia_dilbert/

Den er baseret på en lang, finsk artikel:

http://www.hs.fi/english/article/Knock+Knock+Nokias+Heavy+Fall/113526059...

Vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#17 Martin Bøgelund

Thorbjørn L. Andersen:

Jeg begynder at tro mere og mere på teorien om at han er en Trojan fra MS,

Der mangler et afgørende ben i den teori, førend den kan stå selv: Elop har ikke ansat sig selv.

Elops ansættelse, og den seneste tids afgørende strategiomlægninger fra hans side, har som minimum Nokia-bestyrelsens velsignelse.

Agerer han i modstrid med bestyrelsens visioner for Nokia, bliver han afskediget med det samme.

Derfor kan han pr definition ikke være en "trojaner" - han agerer i samklang med bestyrelsens ønsker og visioner.

Hvad de så end måtte være...

 • 0
 • 0
#18 Thorbjørn Andersen

[I]Agerer han i modstrid med bestyrelsens visioner for Nokia, bliver han afskediget med det samme.[/I]

Nu er det ikke ligefrem den verden, som jeg har mest indsigt i. Dog forestiller jeg mig dels at der i bestyrelseskredse laves vennetjenester og dels at store aktionærer (kapitalfonde) har aktier i mange selskaber (hvor mange af dem har MS-partnerskab ... og disse kapitalfonde ønsker et samlet bedste også selvom det ikke gavner et enkelt selskab)

Dog, ja, det er en brik, der er svær at få til at passe i puzzle-spillet - men det er aktuelt svært at forstå hvorfor Elop stadig har sit job eftersom aktionærene i høj grad har dumpet hans MS-plan.

 • 0
 • 0
#20 Thorbjørn Andersen

[I]Mon ikke det er fordi bestyrelsen er enige om, at det er vejen frem? [/I]

Umiddelbart vil jeg primært forholde mig til at Symbian trods kritikken har solgt mere end iPhone og Android tilsammen - og dermed er det svært at tro, at Nokia lige kan vende billedet med pludseligt at bruge et OS, der har solgt virkelig dårligt (og som først kommer om et 1 år).

Jeg kan nævne adskillige punkter, der gør strategien yderst tvivlsom, så hvis ikke nogen af mine forrige forslag til bestyrelsen gør sig gældende, vil jeg beskrive det med inkompetence. (Ikke at Nokia ikke havde brug for at ændre noget - for der er blevet kastet alt for meget efter Symbian)

 • 0
 • 0
#22 Martin Bøgelund

Thorbjørn L. Andersen:

Nu er det ikke ligefrem den verden, som jeg har mest indsigt i. Dog forestiller jeg mig dels at der i bestyrelseskredse laves vennetjenester og dels at store aktionærer (kapitalfonde) har aktier i mange selskaber (hvor mange af dem har MS-partnerskab ... og disse kapitalfonde ønsker et samlet bedste også selvom det ikke gavner et enkelt selskab)

Din ide om at det er det vi [i]ikke[/i] får at vide, som styrer begivenhederne, tror jeg er korrekt.

Det var bare titlen "trojaner" jeg ikke mente passede på Elop. Elop gør det, han er "installeret" til at gøre, med samtykke fra dem der har "installeret" ham.

Hvad planen præcist går ud på, kan jeg ikke dekomponere.

Faktisk håber jeg der er en masterplan bag dette, selv hvis det skulle vise sig at være en [i]evil masterplan[/i].

Ellers er det jo bare eminent dårlig styring som afløses af hovsa-løsninger.

 • 0
 • 0
#23 Carsten Olsen

men at en virksomhed, der er så stor, kan miste deres "market/compatitive edge" på blot et par år er decideret skræmmende.

Ja men dog forudsigeligt, da ledelsen har prøvet at presse en MS forretningsmodel ned over firmaet. Hvis ledelsen havde givet "frie tøjler" til udviklings folkene havde Symbian og Meego også været en forretnings susces idag pga dets "market/compatitive edge". Det er ikke udviklerne der har sovet i timen, men derimod ledelsen på Nokia.

Jeg havde forventet meget af Meego, men det har Nokias ledelse selv sat en stopper for kommer til at ske (indenfor Nokia). Aktionærerne skulle aldrig have valgt en leder der ikke forstår dette spil (han har nok fået varige men af sit forrige job) , men nu: ligger aktionærerne jo bare som de har redt.

 • 0
 • 0
#24 Bjørn Damborg Froberg

Jeg har lige købt en fin lille C5'er til at erstatte min 6300 til privat-brug.

Den dækker fint mit behov, og hvis jeg ønsker at browse på nettet bruger jeg min stationære, min bærbare med ubuntu eller en tablet hvis jeg nogen sinde hopper på den vogn.

For sådan en som Jeg er smartphones svære at forstå. Jeg kan godt lide at spille computerspil, men ikke nogen der kan afvikles på telefoner. (Ud over måske Tetris som jeg har haft megen glæde af på min Nokia telefon.)

Der er nok mange der vil kalde mig gammeldags, men en 6300, eller en c5'er som det bliver nu, dækker fint mine behov, og har rigtige knapper og ikke ren touchskærm. Jeg har brug for en telefon der kan klare lidt af hvert, godt kan holde strøm i lang tid og kan ringe og skrive. C5'eren er købt fordi jeg egentlig godt kan se en idé i at have noget GPS vejledning når jeg er "out and about". At Nokia har valgt at gå MS vejen bryder jeg mig overhovedet ikke om, så den næste telefon bliver højst sandsynligt ikke en Nokia. Det skulle da lige være hvis de lavede en N8'er med dobbelt hukommelse og CPU kraft(Sådan cirkus) og et ganske almindeligt nokia-keypad. :-)

Kan det passe jeg er den eneste der ikke er voldsomt facineret af alle disse smart-phones, apps og hvad der hører med til?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere