Virtualisede testmiljøer stormer frem - danske softwaretestere på bar bund

Cloud computing og virtualisering vinder især frem inden for performance-test herhjemme, mens nye og kostbare værktøjer til avanceret test-virtualisering endnu mangler det store gennembrud.

Virtualisering og cloud computing har i en årrække været en fast del af ordforrådet, når snakken falder på datacentre og hostingmiljøer. Men begreberne er også godt i gang med at ridse sig ind i bevidstheden i den danske testverden.

Det gælder både i form af eksempelvis testservere, der let kan købes med kreditkort og sættes op hos en cloud-leverandør. Men også i form af avancerede miljøer, der kan bruges til at opsætte og administrere en virtuel infrastruktur. Enten delvist eller end-to -end.

»Det er en ufravigelig tendens, det er helt sikkert. Og det skyldes, at der er mange store fordele at hente,« siger administrerende direktør i PrettyGoodTesting, Morten Hougaard, til Version2.

Især inden for performance-test, hvor man kan have brug for at teste, hvad der sker, når eksempelvis 10.000 samtidige brugere tilgår et system, giver fleksibiliteten ved cloud computing og virtualisering rigtig god mening.

Guf for testere

Det kræver kun et kreditkort og lidt opsætning os cloud-udbydere som for eksempel Amazon, hvorefter man forholdsvis let kan have et komplet virtuelt serversetup kørende i skyen.

»Det er guf for testere, at man hurtigt kan bestykkefor eksempel 10 eller 100 servere på samme måde. Førhen har det taget dage at lave den slags setup, men nu vil du kunne gøre det på få timer, eller for nogens vedkommende minutter. Og fordelen er også, at du lynhurtigt kan vende tilbage til udgangspunktet, hvis du fortryder ændringer i konfigurationen af serverne,« siger Morten Hougaard.

Kigger man på området for integrationstest, har store spillere på markedet som IBM, HP og CA Technologies sendt avancerede værktøjer til service-virtualisering på markedet.

Det er komplette programpakker, som gør det muligt at virtualisere dele af et it-system - typisk de komponenter, der endnu ikke er færdigudviklet. Salgstalen lyder, at værktøjerne er guld værd for integrationstesten af et system. Det skyldes, at man kan komme i gang med at teste hele systemet, mens vitale dele af koden stadig mangler at blive skrevet eller er under fortsat udvikling.

Producenterne lokker da også med reducerede, samlede omkostninger til udviklingen af et system, fordi ikke mindst integrationstesten kan sættes i gang på et meget tidligt tidspunkt.

»Historisk set har man haft en tendens til at lave fysiske testparker, og de her nye miljøer giver en helt anden fleksibilitet. Så det er et af de emner, som er oppe at vende lige nu i testbranchen, blandt andet på udenlandske konferencer,« siger Gitte Ottosen, testmanager i Sogeti Danmark, til Version2.

... Men medarbejderne skal også kunne bruge det

Hverken cloud computing eller smarte og ofte dyre miljøer til testvirtualisering nytter dog særlig meget, hvis ikke testerne er uddannede til at gennemskue, hvordan de skal indgå i virksomhedernes testmiljø, og om de overhovedet er pengene værd. Det er desværre tilfældet i dag, oplever Gitte Ottosen.

Læs også: Branchefolk: Danske it-systemer lider under dårlige test

Der er ganske enkelt et vidensmæssigt hul, når det kommer til virtualisering og cloud i testsammenhæng.

»Mange virksomheder har ikke de teknisk tunge testmiljø-specialister, og ofte er den største udfordring netop testmiljøerne. Hvis du laver en rundspørge, vil du finde ud af, at det enten
er nogle af testerne eller fra den interne it-funktion, der håndterer testmiljøet ved siden af alt muligt andet. Der er ingen teknisk tunge testere sat af til opgaven,« siger hun til Version2.

Hvorfor er det et problem?

»Det er det, fordi du dermed ikke kan lave en business case på, om det kan svare sig økonomisk. Kan et bestemt værktøj reelt set dække de problemer, vi har lige nu? Og kan vi rent praktisk sætte det op?,« siger Gitte Ottosen til Version2.

Denne artikel har tidligere været bragt som en del af download-magasinet Version2 Insight. Du finder Version2's seneste Insight-magasiner her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere