Derfor satser Globalconnect benhårdt på streaming

9. juli 2013 kl. 16:165
Netflix' indtog i Norden har for alvor sat streaming på dagsordenen herhjemme. Det mener colocation-udbyderen Globalconnect, der nu tilbyder sin egen streaming-platform.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad har en streamingtjeneste som Netflix at gøre med en klassisk, dansk fibergrossist og colocation-udbyder som GlobalConnect?

Faktisk ikke så lidt, hvis man spørger Claus Bülow Christensen. Han er innovationschef i Globalconnect, som Version2 besøger tirsdag i denne uge på sommertouren rundt hos danske it-virksomheder.

For selvom streaming ikke er en del af kerneforretningen hos GlobalConnect, ser virksomheden det som et af flere oplagte vækstområder i de kommende år.

»De fleste har jo kunnet se en ganske voldsom effekt af Netflix' indryk i Danmark. Hvis man ser på, hvor tyndt deres udvalg var ved lanceringen (efteråret 2012, red.), er det forbløffende, hvor meget danskerne har taget det til sig. Og det er tydeligt for enhver, at det fremtidens måde at levere indhold på,« siger Claus Bülow Christensen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor gik Globalconnect for cirka et år siden i gang med at udvikle sin egen streaming-platform.

Skal kunne klare highend-video

Den udbygger ganske enkelt virksomhedens egen private cloud-løsning med en eller flere dedikerede video-servere og tilhørende SAN (Storage Area Network) alt efter kundens behov.

Det er ikke raketvidenskab, indrømmer Claus Bülow Christensen. Men han mener, at eksempelvis mediehuse vil se lyset i Globalconnects erfaring med at levere lynhurtige fiberforbindelser og colocation-faciliteter ved siden af streaming-løsningen.

»Det er en faciliterende platform, som skal kunne klare en highend video-løsning. Det er vi med vores infrastruktur rigtig godt udrustet til at levere,« siger innovationschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Streamingplatformen er bygget op omkring en løsning fra Wowza med indbygget asset management. Oven på den har GlobalConnect fremstillet et API, som kunderne via deres egen brugerflade og afspillere kan bruge til at håndtere deres videoindhold og tilhørende metadata.

Første kunde i nettet er tv-kanalen DK4, der har flyttet sit bugnende arkiv over i Globalconnects private cloud. Her kan de boltre sig på adskillige terabyte plads, mens videoserveren får 'hul igennem' via selskabets 10-gigabit fiberforbindelse.

Ud over arkivet kan DK4 også streame det livesignal, der normalt sendes på kabeltv, over nettet.

»DK4 har set, at de nu kan distribuere tv direkte uden om kabeltv. For dem har det været essentielt, at de får en god løsning til at køre livestreaming på,« siger Claus Bülow Christensen.

I DK4's tilfælde har Globalconnect dybest set lovet, at der ikke skal være nogen ventetid på at få vist videoen. Den slags gider seerne nemlig ikke. Skulle man alligevel sidde på en dårlig forbindelse, understøtter platformen adaptive bitstreaming, hvor videokvaliteten løbende justeres i henhold til seerens båndbredde og CPU-kapacitet.

DK4 lige nu GlobalConnects primære reference, så streaming er stadig meget nyt for Taastrup-virksomheden.

GlobalConnect har i den forbindelse også hjulpet DK4 med at udvikle frontend-delen, hvilket inkluderer afspiller og diverse versioner af streaming-siden til browseren, smartphones og tablets.

Men faktisk vil virksomheden allerhelst overlade alt det, der ligger ovenover API-laget, til kunden selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er potentialet for jer i at levere de her løsninger?

»Vi har spottet video som et af de væsentligste vækstområder for trafik på nettet. Når det her kommer til at vokse over de kommende år, så er det strategisk vigtigt for os at kunne levere. Vi skal bygge nogle services hen over vores kerneforretning,som giver mening, og her er video og streaming en oplagt value adding service. Jeg tror, at det kan blive ret stort,« siger Claus Bülow Christensen.

Hvem er jeres konkurrenter?

»Der er nok flere (konkurrenter i colocation-branchen, red.), som vil sige, at de kan levere noget lignende. Men vi mener, at vi er unikke i kraft af vores API-lag, som vi har skrevet specielt til streaming-platformen, og som gør det smidigt for kunden at bruge den. En oplagt konkurrent er måske sådan nogen som Xstream, selvom de så ikke selv står for selve hostingdelen,« siger Claus Bülow Christensen.

GlobalConnect leverer lige nu en private cloud-løsning til Børsens video-streaming. Desuden har virksomheden netop fået en helt ny kunde i en nystartet tv-kanal for mindre børn med tvkanal, webtv-kanal og on-demand indhold.

Denne artikel er en del af Version2's sommertour, hvor vi flytter redaktionen ud til en stribe danske it-firmaer. Se hele tour-kalenderen

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. juli 2013 kl. 13:52

Projektet, jeg tænkte på var dette:https://sourceforge.net/projects/unv/?source=dlp

MKV udmærker sig jo netop ved at være streamingvenligt pga. en meget lille headerstørrelse - og ikke kun i den restriktive WebM variant.

Jeg formoder, at den beskrevne test vha FFmpeg og VLC's (desværre ikke helt optimale) webstreaming applikation også fungerer ift. tidskoder lagret i MKV-filens header. Det er vel optimalt... hvis det fungerer?

5
10. juli 2013 kl. 14:04

@Kasper Problemet med MKV løsningen er nok mere klient support. Hvis man nu gerne vil have det til at virke i en browser, og på mobiler osv uden at brugerne skal installere for meget, så er det svært at bruge den slags alternative formater, og jeg er heller ikke sikker på at det er specielt hjælpsomt at ligge det i formatet i forhold til i metadata ved siden af, men mindre vi snakker "download to own" scenarier.

2
10. juli 2013 kl. 09:30

Xstream står faktisk også for hosting delen inkl. streaming for de fleste af de nordiske kunder :)

1
9. juli 2013 kl. 17:47

Et generelt problem med de fleste streamingtjenester er den manglende mulighed for at navigere præcist rundt i videofilen. Skrækeksemplet er en videopræsentation eller et optaget foredrag.

Et rigtigt godt asset management værktøj ville gøre det let at kapitelinddele lange videoer og gemme den tilføjede tidskode + søgbare emnetekst både i asset management-softwaren OG (platformuafhængigt) i videofilens egen header, som det først og fremmest kendes fra MKV (Matroska) filer.

Jeg har kendskab til mindst ét projekt, som har beskrevet en sådan løsning i relation til avanceret MKV streaming. Men jeg tvivler gevaldigt på, at det er en funktionalitet, som er blevet udnyttet af industrien endnu. Hér konkurrerer man nok stadig mest bare på ren hastighed og optimering af billedkvalitet ift. båndbredde.

3
10. juli 2013 kl. 09:32

At tilføje tidskoder i videofilens egen header er ikke helt optimalt, for det første er det ikke bredt understøttet i mange af de formater der bruges til streaming i dag, for det andet giver det problemer hvis man har forskellige formater til forskellige platforme. Det er dog ganske simpelt at lave denne integration i playeren, og så hope til de rigtige punkter i videoen ud fra det. Det findes der bestemt løsninger til.