Derfor ønsker virksomhederne ikke Windows 8

Illustration:
Microsofts store satsning Windows 8 får ikke meget opbakning blandt erhvervskunderne. De frygter blandt andet den nye brugergrænseflade.

Startknappen er forsvundet - og hvordan er det lige, at man slukker for maskinen?

Windows 8’s nye brugergrænseflade - Modern UI - førte til meget debat og forvirring blandt forbrugere, som købte computer efter oktober 2012. Og den nye brugergrænseflade er en af grundene til, at Windows 8 ikke er blevet nogen succes blandt virksomheder. Det skriver Infoworld.com.

»Virksomheder kan simpelthen ikke se, at Windows 8 giver nogen værdi i forhold til Windows 7,« siger David Johnson, analytiker hos Forrester Research, til Infoworld.

Skal alle medarbejdere på et kursus for at finde rundt i det nye styresystem, bliver det lynhurtigt dyrt. Udgiften skal opvejes af tilsvarende højere produktivitet eller andre forbedringer, men det mener it-cheferne i Forresters undersøgelse altså ikke er tilfældet.

En anden barriere for Windows 8 i virksomhederne er, at langt de fleste holdt fast i Windows XP indtil Windows 7 var moden. Inden for de seneste år har næsten alle virksomheder derfor opgraderet til Windows 7, så lanceringen af Windows 8 nu er for tidligt for it-cheferne. De vil i stedet hellere vente til næste version, før de begynder opgraderingsovervejelserne.

Men her kan Microsofts nye planer om årlige opdateringer af Windows ændre billedet. Den første af disse mindre, årlige opdateringer har fået arbejdstitlen Blue, og den vil være en slags lakmustest for konceptet. Hvis Microsoft leverer en problemfri opdatering, uden markante ændringer, kan it-cheferne med tiden få tillid til, at det ikke længere er et stort projekt at opgradere.

En anden faktor, som spiller ind i øjeblikket, er eksplosionen af iPads i virksomhederne, som tager fokus fra desktop-styresystemet. Men selvom mange får sig en iPad som arbejdsredskab, er det ikke en trussel mod den traditionelle desktop-platform, vurderer analytikeren. Der vil stadig være brug for Windows - det bliver bare ikke Windows 8, lyder dommen.

Problemerne med at få Windows 8 ud hos erhvervskunder kan være en kæp i hjulet for Microsofts strategi om at få gjort mobilplatformen Windows Phone 8 til det nye hit blandt virksomheder. Her er en af fordelene nemlig, at Windows 8 både ligner og spiller sammen med Windows Phone 8 - og Windows RT på tablets.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Finn Christensen

hvad ej kan stå. En gammel statsminister Thomas Madsen-Mygdal (R) er i eftertiden bl.a. kendt for at have sagt de bevingede ord 'Lad falde hvad ej kan stå', der opsummerede hans liberalistiske indstilling.

Bruges mærkeligt nok af højrefløjen som argument for kræfternes frie spil og mod at støtte ikke rentable virksomheder. Så de er helt med på, at gadekrydset Win 8... den bliver aldrig stueren.

Men det er faktisk en verselinie fra 1871 i det sidste vers af sossernes slagsang.

 • 3
 • 0
#2 Mikael Ibsen

koster det erhvervslivet, og specielt de mindre firmaer, som ikke har en supportafdeling, en bondegård med storkerede på taget. Først til installering og evt. ny hardvare, så til instruktion af medarbejderne - og til sidst til implementering.

Firmaernes operative medarbejdere er faktisk, hvor underligt det end måtte klinge i nørde-ører, stort set alle flintrende ligeglade med de fantastiske nyheder, en nye brugerflade måtte rumme. De håber bare, at de får noget, som de kan køre videre med uden alt for mange ændrinter og forstyrrelser. Og da de fleste sjældent bruger mere end 5 % systemets muligheder, er første prioritet klart begrænset til at det virker, og at at virker hver dag, hele dagen, hele ugen. Det kan så åbenbart ikke lade sig gøre, når SW-koryfæerne, i et udefineret fremskridts navn, skal føre sig frem, og tune bundlinien - og stopper eller begrænser supporten af ellers velfungerende systemer.

Næste stade er så medarbejdernes vrede og frustrationer i en pæn lang periode, indtil de har forstået systemet nogenlunde, og gennemskuet, at det alligevel ikke kan mere relevant indenfor det, de allerede har, og har brug for, og i stedet bare kræver mere musegymnastik end før, for at opnå det samme.

Og til sidst, som den helt store omkostningsgenerator, kommer så indkøringsperioden med fejl og misforståelserne til ærgrelse for både kunder og medarbejdere, samt de mange timer og de omkostninger, som er forbundet med at rette fejlene. Og de kan hurtigt blive svært store, hvis objekterne, man handler med er dyre - eller specialfremstillede.

"Fejl 40" siger de kloge, let overbærende. Muligvis, muligvis, men hvorfor overhovedet bevidst bringe medarbejdere, som sjovt nok har deres fokus på de daglige arbejdsopgaver - og ikke på små finurlige nuancer i en ny brugerflade - ud i en potentiel "Fejl 40"-situation. Er det egentligt ikke lidt ondt - specielt overfor de ældre medarbejdere ?

IT-folk og begejstrede nørder har selvfølgelig herlige tider med god underholdning - og rig lejlighed til at brilliere med deres kunnen, men egentlig synes jeg, det er lidt meget forlangt, at være tvunget til skulle betale andre menneskers Tivoli-tur-unlimited.

Det er selvfølgelig udmærket, når der kommer nye SW-versioner, som har fået ryddet lidt op i junglen af fejl, mangler og komiske fejlmeddelelser, men lad dog de brugerflader, som erhvervslivets medarbejdere har vænnet sig til i det daglige, være i fred.

Den langt overvejende del af erhvervslivet, som ender med at skulle spilde tiden og betale regningen, arbejder nu en gang med IT - og ikke for IT !!!

 • 5
 • 0
#3 Pelle Söderling

Men med den holdning, kørte vi så ikke allesammen stadig DOS? Overgangen til den grafiske grænseflade var trodsalt ret stort, dyrt og svært for mange :-)

Det kan godt være at den nye "Metro" grænseflade ikke er populær (nogen vil måske gå så vidt som til at sige direkte ubrugelig i Desktop sammenhæng), men operativsystemers grænseflader er nød til at kunne udvikle sig ellers går vi i stå.

Problemet her er snarere at grænsefladen har ændret sig markant uden at der er en produktiv gevinst i det - det er det virkelige problem for virksomhederne. Hvis man fik øget produktivitet ud af det, så havde der intet problem været og så havde man gladeligt kastet pengene efter det.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Mønsted

Pelle,

Du har helt ret i at vi ikke skal gå i stå, men jeg (og tilsyneladende mange andre) har svært ved at forstå at Metro skulle være en forbedring. Det er ikke en gyldig undskyldning at det er for at skubbe flere winphones - udviklingen skulle give en fordel i sig selv og det gør Metro ikke.

Din parallel til DOS giver heller ikke meget mening, mon ikke de fleste er enige om at windows 3.11 var betydeligt nemmere at finde rundt i end DOS for en almindelig kontor-slave?

 • 2
 • 0
#5 Mikael Ibsen

Et absolut relevant spørgsmål, som jeg havde forventet, og som du selv besvarer klart med dine betragtninger over øget produktivitet eller ej.

Da man i sin tid gik fra DOS over til grafiske grænseflader, var der indlysende fordele i en lang række sammenhænge - i andre bestemt ikke - men fordelene vejede tungest, og derfor ser verden nu ud, som den gør.

De tidlige Windowsversioner muliggjorde helt anderledes praktiske tekstprogrammer, som højnede udseendet af den tids brevkorrespondance, specielt, da folk dæmpede lidt ned igen og undlod at bruge 20 forskellige fonde i et brev for at vise, hvilket vidunder de havde anskaffet. En absolut succes, om end særdeles ustabil, og med mange grimme udsagn om skaberne af systemerne, når en tekst forsvandt for tredie gang...

Siden da er operativsystemerne og softwaren efterhånden blevet særdeles stabile, og trods påtvungne ændringer i procedurer og vaner, har disse forbedringer absolut været møjen værd for brugerne.

Men når man efterhånden får det indtryk, at formålet med nye versioner alene er at drive omsætning i HW og SW kunstigt frem - og drive erhvervslivets medarbejdere til vanvid, tillader jeg mig at sætte et par bagben i jorden og sige: We are not amused !!!

 • 1
 • 0
#6 Finn Christensen

Men når man efterhånden får det indtryk, at formålet med nye versioner alene er at drive omsætning i HW og SW kunstigt frem...

Enig Mikael, Win 8 har ikke andet formål en grådighed i nuværende form.

Det kan ikke vedkomme en nuværende windows-bruger, at MS missede smartdims markedet, og nu gerne vil mase sig ind på dette, via MS forpester 'skrivebordet' for alm. mennesker med deres Metro/Modern UI. Og slet ikke uden at bruger + firmaer får en tilsvarende gevinst for deres møje ifm. skift til Win 8.

Skal man bruge en seriøs Desktop og have god produktivitet, så er en opgradering fra W2K/XP/Vista til Win 7 ikke ringe, man slipper for Vista, samt så kan man stå der indtil Win 9 + MS igen igen tager sig sammen.

Pyt med spin fra MS, nogle frelste IT-folk samt begejstrede nørder, hele deres religiøse overbevisning er jo kun en velkendt fagskade.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere