Derfor måtte Region Hovedstaden tage Fælles Medicinkort ud af drift

En dag er ikke bare en dag, i hvert fald ikke når det gælder nogle helt særlige tilfælde af medicindoseringer. Det har givet problemer for Region H, som nu går medicinsystemet efter i sømmene.

Efter to alvorlige fejl, som førte til, at enkelte patienter fik ordineret den forkerte medicindosis, har Region Hovedstaden besluttet at lukke for data til Fælles Medicinkort og indtil videre køre videre med overførsel af oplysninger fra medicinmodulet til de praktiserende læger på samme måde som før indkørslen af Fælles Medicinkort.

Læs også: Region Hovedstaden dropper Fælles Medicinkort efter farlig overdosering

Den seneste fejl betød, at patienter, som fik en særlig kompleks ordination på eksempelvis blodfortyndende medicin fik en anden dosis end der var hensigten, efter de var udskrevet fra hospitalet.

»Vi har fundet fejlen, der var årsagen, men testarbejdet er rimelig omfattende. I og med at vi har stoppet systemet én gang tidligere, så har vi stoppet det, indtil vi har testet bredere,« siger Niels Reichstein Larsen, chef for Projekt- og Implementeringsenheden i Region Hovedstaden, til Version2.

Region Hovedstaden har et eksisterende medicinsystem, som i dag varetages af IBM. Det er dette system, som lægerne på regionens sygehuse benytter til at ordinere medicin til patienterne.

Regionens system skal imidlertid også forbindes til det landsdækkende Fælles Medicinkort, som er udviklet af Trifork og som hører under National Sundheds-It.

I Region Hovedstaden skal det Fælles Medicinkort blandt andet hjælpe de praktiserende læger med at overtage ordinationen til patienter, som udskrives fra hospitalerne, og det er her, der denne gang er gået noget galt, da recepterne skulle overføres fra regionens eget system til Fælles Medicinkort.

»Det er tolkningen af, hvad 'en dag' er i de forskellige systemer. Der er patienter, som skal tage et forskelligt antal tabletter på forskellige dage, så de skifter både dosis og antal på forskellige dage,« forklarer Niels Reichstein Larsen.

Mens langt de fleste recepter er enkle i stil med 'tag to tabletter to gange daglig', så findes der særlige patientgrupper, som skal ændre deres dosis i løbet af ugen. Og den information blev ikke tolket korrekt ved overførslen fra regionens eget system til Fælles Medicinkort, og dermed fik de praktiserende læger ikke den rigtige information.

»Det er svært at teste grundigt nok, fordi der altid er nogle ekstreme undtagelser, som man ikke tænker over, fordi de er så sjældne. Så nu tester vi systemet endnu mere ud i hjørnerne, mens Fælles Medicinkort er sat på pause,« siger Niels Reichstein Larsen.

Regionens system var ellers blevet certificeret til Fælles Medicinkort, men der var altså helt specielle tilfælde, som der ikke var testet for. Derfor er brugen af Fælles Medicinkort indtil videre indstillet i regionen, indtil systemet er blevet testet endnu grundigere.

Nu forventer regionen først at tage Fælles Medicinkort i brug igen i takt med, at de øvrige regioner bliver klar til at dele deres information med praktiserende læger i løbet af i år.

»Vi lægger os nu i slipstrømmen af de øvrige regioner. Vi er blevet ramt af at være first movers, og vi kan ikke byde klinikerne eller patienterne, at systemet skal startes og stoppes igen,« siger Niels Reichstein Larsen.

Regionernes Sundheds-It oplyser til Version2, at Region Midt og Region Sjælland, hvor Fælles Medicinkort også er i drift, har testet deres systemer i løbet af tirsdagen uden at finde samme fejl som i Region Hovedstaden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Jepsen

Hvad er årsagen til at man ikke har spurgt lægerne først? Der er jo ingen af de kombinationer af medikamenter somer hemmelige for lægerne , for udviklerne af systemet ja.. men ikke for lægerne, så lad da dem komme med deres mest vilde og komplekse "kunder" og test de kombinationer. Lugter af endnu et system hvor man ikke har gidet at spørge dem der ved hvad virkeligheden er...( og man har sagt at vi ved jo alt selv så hvorfor spørge andre....)

 • 1
 • 1
#3 Thomas Vestergaard

Uden at have haft noget med udviklingen af systemet at gøre, så er jeg ret sikker på, at man har spurgt lægerne. Men fra at gøre det, og til at få alle de detaljer, som man har behov for er der ret langt. Hvis disse kombinationer virkelig er sjældne, så er der for det første en sandsynlighed for, at de ikke benyttes af de involverede læger. Dernæst kommer usikkerheden omkring, hvorvidt en sådan ordinering har være tilstrækkelig præsent i lægernes hukommelse, så de har fået den frem - her kan uudtalte antagelser også spille ind.

Men lad os for argumentets skyld antage, at man på udvikler niveau for begge de involverede systemer var bekendt med, at denne slags recepter skulle kunne behandles. Så kunne det (udfra artiklens beskrivelse) godt lyde som om, informationen omkring hvordan ordinationen skulle beskrives i interface'et ikke har været tilstrækkelig velbeskrevet til, at den er blevet implementeret på en kompatibel måde. (Hvilket der igen kan være utallige grunde til.)

 • 1
 • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

»Det er svært at teste grundigt nok, fordi der altid er nogle ekstreme undtagelser, som man ikke tænker over, fordi de er så sjældne. Så nu tester vi systemet endnu mere ud i hjørnerne,«

Øhm ... uden på nogen måde at forsøge at underspille kompleksiteten af sådan en beregningsmotor som Medicinkortet er, så er det voldsomt bekymrende, at det ikke er formuleret mere klart, hvad der skal kunne håndteres i sådan en maskine.

Jeg ville være mere rolig, hvis udtalelsen om, at "nu tester vi systemet endnu mere ud i hjørnerne" i stedet havde været "nu sørger vi for, at samtlige scenarier vi skal understøtte er beskrevet og implementeret i vores testcases".

 • 2
 • 0
#5 Henrik Rathje

oh yeahh... undtagelser man ikke tænker over?... undskyld, men man designer systemer så de tillader et antal kombinationer, ikke så det udelukker et antal kombinationer... det er vi mange der har gjort i mange år. Derved kan uforudsete kombinationer ikke opstå, det værste der kan ske er at kombinationer man forventede ville fungere, ikke fungerer.. også dette kan man dog undgå ved at formulere sine tests ordentligt! Det lyder som (forventet) meget dårligt test arbejde, og manglende usecases til testmanager.. var der overhovedet en testmanager?.. SUK!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere