Derfor koster et Thunderbolt-kabel en formue: Stikket er fyldt med chips

Apples Thunderbolt-kabel koster næsten 400 kroner, men det indeholder også meget mere end kobbertråd og plastik.

Hvorfor koster Apples kabel til Thunderbolt-stikket til en Macbook 379 kroner? Det har webstedet ifixit.com sat sig for at undersøge, og det viser sig, at prisen ikke blot er høj på grund af praleværdien eller råvareprisen på kobber og olie.

Thunderbolt, der er udviklet af Intel under kodenavnet Light Peak, bruger nemlig et aktivt kabel. Det vil sige, at kablet ikke blot forbinder to punkter, men indeholder kredsløb, som behandler signalet.

Ifixit har skilt stikkene ad, og de viser sig at indeholde en lille printplade med en signalprocessor fra Gennum i hvert stik. Desuden sidder der yderligere to mindre chips og en række bittesmå modstande og andre komponenter.

Oprindeligt blev Thunderbolt udviklet som en konkurrent til USB 3.0, men baseret på fiberoptiske kabler. Imidlertid har Intel valgt at benytte kobber i den første version, som blev introduceret i Apples Macbook Pro tidligere i år og også tilbydes af andre pc-producenter.

Ifølge Ifixit indeholder Apples Thunderbolt-kabel i alt 12 forskellige chips, som sidder gemt under plastikkappen omkring hvert stik.

Thunderbolt giver mulighed for at overføre data med op til 10 gigabit pr. sekund begge veje og kan også forsyne de tilsluttede enheder med strøm. Dataoverførslen sker ved hjælp af PCI Express og DisplayPort-protokollerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere