Derfor kan Microsoft ikke lave sin egen Android-forgrening

Illustration: Android Logo
Det vil være umuligt for Microsoft både at udnytte Androids markedsandele og promovere sine egne tjenester, der konkurrerer med Google.

Microsoft er i færd med at overtage mobilproducenten Nokia, der i øjeblikket er stort set ene om at trækket læsset for Microsofts mobilstyresystem Windows Phone. Flere kritikere mener, at Nokia ville have klaret sig bedre ved at satse på Android i stedet, og den mulighed er ikke forpasset. Men det vil næppe give Microsoft nogen fordel, skriver Ars Technica i en analyse.

Hvis Android-vejen skal give mening for Microsoft, så skal det være for at understøtte Microsofts egne tjenester som Office 365 og Microsofts administrationsværktøjer som System Center.

Det vil imidlertid være en nærmest umulig kombination med Android. Android er nemlig delt op i to dele: Selve styresystemet i Android Open Source Platform og så Googles tjenester og særlige API'er.

Hvis man vil lave en mobiltelefon, som er kompatibel med resten af Android-miljøet og ikke blot bygger på samme Linux-variant, så skal man altså også have Googles del af styresystemet med. Det er nødvendigt for eksempelvis at få adgang til Google Play.

Så en Nokia-telefon med Android og Google Play vil altså også inkludere Googles mailtjeneste, kort og søgemaskine, der er i direkte konkurrence med Microsofts egne produkter.

Alternativet for Microsoft vil være at lave sin egen Android-variant, som dog vil stå med samme udfordring som Windows Phone med at tiltrække udviklere og mobilproducenter.

Microsoft kunne dog også indgå et samarbejde med én af de producenter, der bruger en variant af Android uden Googles tjenester, som eksempelvis Amazon eller visse kinesiske mobilproducenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Magnus Jørgensen

så kunne de jo godt hvis de ville, det ville bare ikke kunne betale sig.

Det er altså ikke fordi de ikke kan. Det faktum at denne analyse er lavet siger noget om situationen. Der må altså være nogle vigtige mennesker der har spurgt spørgsmålet: - Android er jo open source, kan vi ikke bare forke koden og lave vores egen android version, i stedet for at bygge vores egen platform op fra bunden?

I princippet kunne de jo køre dalvik på en windows phone platform og lave noget "abstraction layer" magi så de eksisterende android apps også kan køre på windows phone. Windows har jo allerede lavet et POSIX compatibelt modul til deres kerne. Det er jo grunden til at Windows nt kernen ikke er 100% monolitisk.

 • 3
 • 0
#9 Thomas Augustinus

Hvad er egentligt årsagen til, at vi (jeg?) ikke har hørt nogen snakke om, at Google skal lukke platformen op for lige konkurrence? Altså ligesom Microsoft blev dømt til at levere en Windows version uden Internet Explorer - med henvisning til den fri konkurrence så vidt jeg husker...?

 • 1
 • 9
#10 Jakob Damkjær

og grundet de restriktive kontraktforhold android OEM leverandøre skal acceptere vil de aldrig kunne benytte cyanogen.

Android og android... hvis man laver en android dims som Amazon gjorde med kindlen og ikke accceptere googles restriktive kontrakt så er der ikke google play ikke google mail ingen google plus og nada google maps. Hvor meget android er der så tilbage ?

du kan ikke installere apps der udgives på google play du kan ikke benytte lokaliseringstjenesten eller nogen af de andre APIer der kræver en OEM licens aftale for at man må benytte.

Så ja der er frit slag i bolledejen for brugere der ikke kan li garenti (ja jeg ved godt der er anderledes regler i Danmark, men i resten af verden er der ikke noget nær så god forbruger beskyttelse) men samlet set er det en afrundingfejl i det store hele så er det da fint for dem der er eventyrlystne. Men der er for få der tar spinget at det er andet end en kuriositet og ikke noget der faktisk gør en forskel for en anselig gruppe af brugere som en udvikler kan ha som grundlag for en foretning.

Så ja der er måske lidt mere der køre på en barebones android distro men der er et par servertjenester og lidt andet der køre på en Darwin distro (Mac OS X opensource distribution af barebones distroen) blandt andet Apples media streaming server og andre unix ting. Så jeg vil argumentere at forskellen mellem de to basis open source distro er en begrænset gradbøjning af gråtoner...

 • 0
 • 8
#11 Andreas Karlsen

Nyhedsværdien af Ars Technica's artikel steg voldsomt, da Googles Diane Hackborn gav svar på tiltale i hendes kommentar. Hun er software enginiør på Android, og har været det siden 2005.

En meget grundig og saglig gennemgang af alle kritik punkterne, der nærmest er mere informativ end artikelen selv.

 • 10
 • 0
#14 Christoffer Kjeldgaard

Det der skaber forvirringen er, at folk tror at termet "Android" refererer til det der nu kører på deres OEM Samsung telefon - Det er det ikke!

Android, eller mere præcist Android Open Source Platform (AOSP) er et komplet operativsystem med alle de funktioner DER GØR DET MULIGT at gøre hvad du nu vil med det. AOSP indeholder apps til SMS, Email, galleri, kamera og telefon.

Det i sig selv er en rimelig komplet oplevelse af nutidens dumbphones.

Det folk er gale over, er at centraliseringen af services, som Google har været i gang med åbent i flere år, gør at Google Play er closed source, og kræver at betaling går gennem Google Services.

APIet til at installere og udføre betaling er en del af AOSP - Men det er jo klart at driftsomkostningerne ved hostning af Google Play apps og musik ikke er gratis. Det er deres "Cash cow" - og det er jo klart at de ikke vil lade et andet firma nyde gratis mens de bløder penge til formålet.

Der er altså ikke noget nyt under solen her.

 • 8
 • 0
#17 Martin Bøgelund
 • 0
 • 0
#18 Niels Elgaard Larsen

Man kan sagtens bruge Android helt uden Google Play.

Der er andre repositories end Google Play, fx Fdroid og AppCenter.

De har ikke lige så mange apps som play, men de har mange af de bedste. Og hvis der kom telefoner, selv med MS Nokias beskedne markedsandele, som ikke kunne bruge Play, ville de fleste apps nok også kunne hentes fra andre steder end Google Play.

 • 5
 • 0
#19 Thilo Bangert

Microsoft ville nok få langt flere apps i deres egen Android app store end i den almindelig windows phone store, eftersom at app udbyderne kun skal uploade deres android app til windows varianten også (istedet for at kode en helt ny app).

Og Microsoft kunne derefter bruge en taktik som de er verdensmestre i: embrace and extend.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere