Derfor kan din smartphone være skadelig for øjnene

Der er god grund til at holde lidt igen med at tjekke Facebook eller læse nyheder på din smartphone. De små bogstaver på skærmen belaster synet, siger norske forskere.

Hvis du ofte læser nyheder eller opdaterer din Facebook-profil i skæret fra smartphonens eller tablettens lysende skærm, er der god grund til at tage dig et par forholdsregler.

Det kan nemlig medføre træthed og irritation, og i værste fald nærsynethed, hvis du i længere perioder lader blikket glide henover de bittesmå bogstaver på displayet.

Det fortæller norske forskere til videnskabshjemmesiden forskning.no.

Og faktisk er det ikke raketvidenskab, men derimod ret logisk, forklarer Magne Helland, forsker ved institut for Optometri og Synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud:

»På samme måde som for andre synskrævende opgaver kan man blive overanstrengt og træt i øjnene. Nogen mener, at omfattende brug af øjnene til opgaver på for nært hold, specielt i børne- og ungdomsårene, kan føre til nærsynethed,« siger Magne Helland til forskning.no.

Konkret er det øjets fokuseringsmekanisme, der overbelastes ved læsning på smartphone eller tablet. Øjet er nemlig mest afslappet, når det ser ting på afstand.

Problemet forværres, hvis du ofte læser i stærkt sollys eller andre situationer, hvor lysforholdene er vanskelige.

Ifølge en undersøgelse fra 2011, som blev offentliggjort i tidsskriftet Optometry and Vision Science, holder de fleste mennesker deres smartphone meget tættere til øjnene, end de ville gøre med en bog eller en avis.

Derfor lyder rådet fra Magne Hellands kollega på instituttet, professor Rigmor Baraas, kort og godt, at man forstørrer teksten på skærmen for dermed at kunne læse på længere afstand.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jacob Smedegård

Jeg skimmede lige kilden, men jeg har ikke helt forstået hvad relationen mellem det her forskning (jeg går ud fra at der er forsket på området?) og så antagelserne om at man bliver nærsynet af at læse i mørket og sidde for tæt på TVet er? De to antagelser viste sig jo ikke at være andet end myter?... myter som mine forældre brugte til at smide den Commodore ud som jeg havde arvet fra mine bedsteforældre. Tak mor og far :(

 • 0
 • 1
#2 Erik Klausen

Hej Jacob. Der er heller ingen sammenhæng mellem de gamle myter og artiklens budskab. Forskerne fra artiklen siger ikke at du bliver nærsynet af at læse på smartphones. De siger at de muskler, der styrer fokuseringen i øjet, bliver overanstrengte. Deres pointe er at man typisk holder smartphonen tættere på øjnene, end man holder en bog. Derfor skal øjets muskler arbejde hårdere, for at øjet kan fokusere på skærmen.

 • 2
 • 0
#3 Jacob Smedegård

Men er det ikke det de siger når der står: "Nogen mener, at omfattende brug af øjnene til opgaver på for nært hold, specielt i børne- og ungdomsårene, kan føre til nærsynethed"? Eller er det bare smidt ind for sådan at gøre det lidt mere dramatisk her i agurketiden, for efter hvad jeg kan se må det være det samme om det er en TV-skærm eller en smartphone skærm. Teknologien er jo i dag mere eller mindre den samme.

 • 0
 • 1
#4 Erik Klausen

Ikke helt. "Opgaver på nært hold" refererer til opgaver, hvor øjnene fokuserer på en genstand der er så tæt på som muligt, måske 30-40 cm. væk. Normalt holder man en bog længere væk, og TV-kigning foregår på endnu længere afstand. Afstanden til din Commodore-skærm har nok været den dobbelte af afstanden til din smartphone. Men selv inden for "opgaver på nært hold" er der dog ikke afklaring af hvorvidt det kan medføre nærsynethed.

 • 1
 • 0
#5 Johnnie Hougaard Nielsen

Det eneste der blot ligner et egentligt argument (ud over sniksnak som "nogen mener") er:

Konkret er det øjets fokuseringsmekanisme, der overbelastes ved læsning på smartphone eller tablet. Øjet er nemlig mest afslappet, når det ser ting på afstand.

Ud fra samme argument skulle det være bedre for kroppen at sidde afslappet i sofaen, sammenlignet med at gå en tur. Muskler har generelt set kun godt af at blive brugt; det må vel også gælde dem i øjet.

Jeg savner henvisning til undersøgelser, der påviser noget skadeligt ved anstrengelse.

Det kan godt være at anstrengelse kan give ømhed; det gælder jo også andre steder. Ømme muskler er der vel ikke mange som ikke har prøvet, og heller ikke mange som derfor tror at det er "skadeligt".

 • 2
 • 1
#7 Johnnie Hougaard Nielsen

Taenk paa din ryg, den bliver skadet af at blive brugt forkert.

Det handler mest om ufornuftig løfteteknik, frem for den kraft der skal til. Så kan nogle ting risikere at blive overbelastet, hvilket er noget andet en anstrengelse, selv om begreberne ofte bliver blandet sammen. Jeg tvivler meget stærkt på at muskler eller hæfter i øjet bliver overbelastet af at fokusere på kort afstand.

Hvad ryggen angår, er det store problem at folk ikke anstrenger den nok, så de slappe muskler ikke kan give ryggen den fornødne støtte.

 • 0
 • 0
#8 Erik Klausen

Forskellen er at når du går en tur, så bliver musklerne i benene skiftevis strammet og slappet. og når musklen slapper af, kan blodet skylle igennem og tilføje energi og fjerne affaldsstoffer. Det er den statiske spænding, der er skidt for musklen. Når øjet fokuserer, skal en muskel strammes og holde spændingen, indtil du kigger væk. Hvis du holder en bog foran dig i strakt arm, bliver du hurtigt øm i musklerne. Men du kan sagtens løfte og sænke bogen flere gange, selv om du egentlig udfører mere arbejde ved det.

 • 2
 • 0
#9 Johnnie Hougaard Nielsen

Det er den statiske spænding, der er skidt for musklen. Når øjet fokuserer, skal en muskel strammes og holde spændingen, indtil du kigger væk.

Du snakker udenom. Alt det der med om muskler kan blive ømme var allerede dækket. Ja, det kan de. Det har jeg da også følt på mine egne øjne. Men jeg ser ikke nogen argumenter for at det skulle være skadeligt.

Det er jo fx en gammel myte, at det giver nærsynethed at bruge øjnene på kort afstand, selv om det mere ser ud til at det er de nærsynede, som bruger øjnene på kort afstand.

 • 0
 • 1
#10 Jørgen L. Sørensen

Nu er det godt nok ikke en smartphone, men når jeg sidder ved min pc i flere timer (fladskærm 50-55 cm fra øjnene), kan jeg nogle gange mærke jeg har nogle fokuseringsproblemer, når jeg sætter mig ind i lænestolen og tænder for tv (3 m betragtningsafstand).

Det kan muligvis hænge sammen med at jeg har passeret det halve hundrede år, og musklerne i øjet ikke er så smidige som de har været.

Jeg mener derfor helt bestemt at det er et emne man bør have for øje (:-), da der i hvert fald er nogle muskler, der er på arbejde når man bruger øjnene intenst.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere