
Det danske samfund kobler borgere med fysiske og psykiske handicap af, hvis man kun kan benytte offentlige borgerservices via net og computer.
Det er en af konklusionerne på et etårligt projekt fra ITU, som afslører et åbenlyst modsætningsforhold mellem politiske ambitioner på digitaliseringsområdet og ditto ambitioner om inklusion af mennesker med funktionsnedsættelser som Downs syndrom, ADHD, ordblindhed og nedsat syn.
»I Danmark forventer vi, at næsten alle borgere skal være digitale. Dette omfatter både sociale forventninger om online tilstedeværelse og lovmæssige krav om at kommunikere digitalt gennem NemID og digital post. Problemet er, at kravene ikke fungerer, når det kun er 80 procent af borgerne der er i stand til at anvende digitaliseringen,« siger Morten Hjelholt, projektleder og lektor på ITU, der har udført projektet sammen med Mette Grønbæk Rasmussen.
»Hvis al borgerservice skal være digital bør man i højere grad tage udgangspunkt med de 20 procent for øje, og designe IT, så de kan bruge det - så skal resten nok følge med.«
Uvist hvem der kobles af
Problemet afspejler sig ifølge ham også i, at Digitaliseringsstyrelsen i deres statistik viser, at næsten hele befolkningen er med på Digital Post. Men bag denne beskrivelse er der over 500.000, der er permanent fritaget for Digital Post og over en million mennesker, der er automatisk tilmeldt og derfor kender ikke til deres oplevelse og evne til at bruge løsningen
»Og det værste er, at vi ved ikke, hvem de er. Vi antager, at det er klassiske udsatte grupper som handicappede, hjemløse, ikke-vestlige m.m. men reelt ved vi ikke ret meget om det. Og dermed ved vi ikke, hvem vi kobler fra digitaliseringen,« siger Morten Hjelholt.
Konkret kan problemet være, at man ikke forstår de 60 indgange og begreber, der fx er på borger.dk.
»Mange af de sværere borgere - og grundlæggende også mange andre - oplever, at de ikke kender begreberne eller ordene på borger.dk og får derfor ikke løst deres ens problem.«
Konsekvensen af den nuværende indretning er, at mange borgere ikke får løst deres behov.
»Grundlæggende er problemet ifølge forskerne, at relationen til det offentlige er ændret fra en personlig dialog til en digitaliseret,« siger Morten Hjelholt og opfordrer til at indgangene til det offentlige udvides med en række alternative måder at snakke med “det offentlige” på.
Dette både i form af bedre og mere inkluderende digitale designs men også muligheden for at møde op personligt.
Sociale medier og mobiler er svære for nogle
Ud over udfordringerne ved digitalisereret borgerbetjening viser ITU-forskningen også, at det for nogle kan være svært at overskue informationsstrømmen på sociale medier, mens andre er bange for at blive misforståede, når de udtrykker sig på fx Facebook. Og atter andre bliver overvældede af mobilens konstante krav om tilstedeværelse.
Resultatet baserer sig på fokusgrupper samt observationer og interviews med mennesker med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser om deres liv med digitale medier.
»En del af de interviewpersoner vi har talt med vælger derfor ofte at ekskludere sig selv fra de digitale medier for at føle sig mere i kontrol. Når man taler om digital social inklusion, handler det således om langt mere end blot at have adgang til internettet eller at være registeret i en bestemt løsning. Det handler om selve oplevelsen af at være en del af det digitale samfund.«
Projektet er udført i samarbejde med Glad Fonden og med støtte fra Trygfonden