Derfor indgår Center for Cybersikkerhed i samarbejde med australsk sikkerhedsguru

Illustration: Mads Lorenzen
Den danske sikkerhedsmyndighed vil bruge adgangen til Have I Been Pwned?-databasen til at advare andre offentlige myndigheder om it-trusler.

Den danske it-sikkerhedsmyndighed Center for Cybersikkerhed (CFCS) har netop indgået et samarbejde med den australske sikkerhedsmand Troy Hunt, der blandt andet driver hjemmesiden haveibeenpwned.com.

»Vi noterede os for en måned siden, at de norske myndigheder havde fået adgang til at bruge databasen, så de kunne tjekke, om norske domæner var blevet kompromitteret i datalæk, og kontaktede derfor Troy Hunt,« siger Thomas Lund Sørensen, der er chef for CFCS.

»Han var meget imødekommende og fortalte, at vi godt kunne få adgang, så vi på samme måde kan se, om danske domæner indgår i internationale datalæk,« fortsætter han.

For at give et eksempel fortæller Thomas Lund Sørensen, at CFCS regner med at informere Forsvarsministeriet, hvis en af ministeriets mails og tilhørende kodeord pludselig optræder i et datalæk på haveibeenpwned.com.

»I så fald kan vi informere den pågældende myndighed om, at der er en risiko, samt at myndigheden skal resette de passwords, der er kompromitteret,« siger Thomas Lund Sørensen.

Begejstret bagmand

Troy Hunt lægger ikke skjul på sin begejstring over, at en dansk myndighed melder sig under fanerne.

»I et løbende forsøg på at gøre verdens ministerier opmærksomme på, hvilke data der er lækket og offentligt tilgængelige, kan jeg med glæde meddele, at Danmark bliver 2020's første nye medlem,« skriver Troy Hunt i en blog.

Læs også: Fremtidige udgaver af Firefox advarer dig, hvis dine passwords er blevet lækket

Han skriver også, at syv andre regeringer allerede er med på vognen, og at han håber at få flere med om bord.

Samarbejdet er umiddelbart baseret på en API-adgang, så CFCS selv kan undersøge, hvilke danske domæner der er blevet kompromitteret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere