Havde Skat glemt alt om Linux-brugerne, da Skat.dk onsdag begyndte at servere forskudsopgørelsen for 2013 til danskerne?
Sådan kunne det umiddelbart se ud, da tre Version2-læsere med Linux inden for kort tid har skrevet til redaktionen om problemer med at få vist PDF-filen.
Men nej, det er ikke Linux, som Skat har dømt ude, men alle PDF-programmer, som ikke er godkendt til den nye løsning, der blev lanceret den 7. november. Det forklarer Søren Kjær Jensen, kontorchef i Skatteministeriet.
»Vi har lavet nogle begrænsninger for, hvilke PDF-readers, vi vil acceptere. Vi er nemlig blevet nødt til at styre, hvordan PDF’en bliver vist, for i nogle PDF-readers og nogle browsere bliver PDF’en cachet automatisk, og det skal vi undgå,« siger han til Version2.
Årsagen skal findes i Windows 8, som Microsoft lancerede for to uger siden.
»Vores nye løsning er direkte foranlediget af, at Microsoft har lanceret Windows 8. Styresystemet har en indbygget PDF-visning, som helt klart cacher på maskinen, og Microsoft har ikke kunnet anvise en vej uden om det. Der har vi været nødt til at sige, at man skal over på desktop-delen (den klassiske Windows-skrivebords-brugergrænseflade, red.) og installere Adobe Reader. Det er måske besværligt, men vi skal være sikre på, at filen ikke bliver cachet,« siger Søren Kjær Jensen til Version2.
Lokal kopi et problem
Bliver PDF’en med forskudsopgørelsen gemt lokalt på computeren, uden at borgeren er klar over det, er det nemlig et sikkerhedsproblem.
»Udfordringen er, at en borger, som bruger for eksempel en offentlig pc, potentielt kan efterlade sin forskudsopgørelse på computeren, så andre efterfølgende vil få den vist. Det er kritisk, for det er os meget magtpåliggende at sikre fortroligheden for borgeren. Hvis man for eksempel bruger en fælles computer på arbejdet, vil man ikke ønske sig, at andre på afdelingen kan se ens skatteoplysninger,« siger Søren Kjær Jensen til Version2.
For at sikre, at der ikke sker noget uventet undervejs, har Skat testet og godkendt den nye forskudsopgørelses-løsning med Adobe Reader i den nyeste version 11 som browser-plugin, samt med de indbyggede PDF-læsere i browserne Safari og Google Chrome. Men selv hvis man har disse installeret, kan der være problemer.
Det har mange Linux-brugere måtte sande. For Version2-blogger Peter Toft har adskillige forsøg med Adobe Reader på Linux og forskellige browsere endnu ikke ført til, at han har kunnet se sin forskudsopgørelse.
»Jeg får en pop-up-besked om, at Adobe Reader ikke er installeret, selvom jeg lige har installeret det. I praksis bliver jeg nødt til at få fat i en Windows-maskine for at se min forskudsopgørelse. Linux er lukket land,« siger Peter Toft til Version2.
Linux-problemer er en fejl
Men det er en fejl, hvis Linux-brugere ikke kan få hul igennem til Skat via Adobe Reader eller Google Chrome, og det skal løses, lyder det fra Skat-kontorchefen.
Skat har lavet en liste med mulige fejlkilder, hvis man ikke kan få vist sin forskudsopgørelse. Det kan blandt andet skyldes sikkerhedsindstillinger i Internet Explorer, eller at man ikke har aktiveret Adobe Reader i Firefox.
Det er heller ikke muligt at få vist sin forskudsopgørelse på smartphones og tablets - men da man i forvejen heller ikke kan bruge NemID her, vil det kun være dem med Tastselv-kode, som er ramt.
Ikke voldsomt mange henvendelser
Generelt har Skat testet løsningen med standardindstillinger i browsere og Adobe Reader. Et tip, hvis man har problemer, er derfor at genskabe standardindstillingerne.
»Nogle gange er det bedste bud at oprette en ny bruger på computeren, fordi denne bruger så vil få standardindstillinger,« forklarer Søren Kjær Jensen.
Den nye løsning, der gik i luften onsdag, har ikke medført stormløb på Skats support-telefoner, men der har været borgere, som har ringet ind med problemer.
»Vi har fået nogle henvendelser om det, men ikke voldsomt mange. Nogle er stødte over, at vi har lagt os op ad nogle bestemte PDF-readers,« siger kontorchefen til Version2.