Det er en klassisk problemstilling i både private og offentlige digitaliseringsprojekter: Leverandøren udvikler sin løsning, hakker alle flueben af i kravspec'en, indløser checken ? hvorefter problemerne opstår. For alt, hvad der hedder integrationer til alle organisationens andre it-systemer, er jo ikke leverandørens hovedpine.
Men sådan er det ikke med det Fælles Medicinkort. Løsningen, der netop har vundet Digitaliseringsprisen 2011, er nemlig blevet til i et angiveligt forbilledligt samarbejde mellem hovedleverandøren Trifork og alle de underleverandører, der skal integrere systemer til FMK, som løsningen hedder i folkemunde.
»Hvis lægen sidder ude i konsultationen, og systemet hænger, jamen så virker løsningen bare ikke. Uanset om vores del fungerer upåklageligt, og problemerne ligger alle mulige andre steder. Derfor går vi som leverandør af den centrale del ind og tager ansvar, der ligger ud over vores del,« forklarer direktør for Trifork Public, Jesper Grankær Carøe til Version2.
Selve FMK er bygget op omkring Triforks centrale modul, der systematiserer data fra blandt andet Lægemiddelstyrelsen. Dette modul kan praktiserende læger, hospitaler, ambulancetjenester, sundhed.dk og andre så integrere op mod, og typisk sker forbindelsen over Sundhedsdatanettet. Så hvis den enkelte bruger oplever, at løsningen er i knæ, er der rigtig mange steder, kæden kan være hoppet af.
»Hvis det ikke virker, kunne vi i princippet være ligeglade, for en typisk it-leverance bliver målt i en snitflade eller i driftcenteret, men vi trækker som sagt ansvaret længere ud. For det er her, projektets egentlige succes bliver defineret,« gentager Jesper Grankær Carøe.
Selv om det umiddelbart kan virke mærkeligt at tage et ansvar for noget, der i udgangspunktet ligger uden for ens egen løsning, er Jesper Grankær Carøe overbevist om, at det er god forretning.
»Glade kunder giver god forretning. Og det, at vi rækker ansvaret længere ud, er ikke nødvendigvis det samme som, at det er gratis. Når vi hjælper partnerne med ansvar længere ude i løsningen, får vi en timebetaling for det,« siger han.
»Vi kan for eksempel ikke gå ind på et sygehus og rette i en særlig IBM-løsning, men hvis vi kan hjælpe dem med at finde fejlen, så har det en enorm stor værdi,« lyder argumentet fra Jesper Grankær Carøe, der gerne ser konceptet udbredt til hele it-verdenen:
»Der er masser af kunder, der gerne vil have den samme succes som FMK, og som er dødtrætte af den klassiske it-leverandør, der smutter fra sit ansvar.«