Derfor dur OpenOffice 3 ikke
Som så mange andre virksomheder har vi i Mediehuset Ingeniøren en løbende diskussion af licensomkostninger ? og om vi får værdi for pengene. Således også overvejelser om, hvad der skal afløse vores let bedagede portefølje af Microsoft Office 2003.
Vi har kigget på alternativerne og især nærstuderet OpenOffice, som den mest sandsynlige kandidat til at gøre Microsoft Office rangen stridig. Og i stedet for at sidde og putte os med vores overvejelser om OpenOffice og oplevelser med samme, så kan vi lige så godt dele dem med jer. Og jeres erfaringer er mindst lige så interessante som vores, så kom med dem her.
Men tilbage til vores konklusion: OpenOffice dur ikke.
Dels er softwaren fejlbehæftet og ustabil. Men der er også andre faktorer, som meget uretfærdigt for OpenOffice spiller ind ? det vender jeg tilbage til om lidt.
Afprøvet i hverdagen
Vores baggrund for at give karakterer til OpenOffice er egentlig ganske enkel. Vi har brugt beta 1 og beta 2 af version 3.0 gennem en periode på XP, Vista og MacOS X Leopard og registreret fejl og mangler ? og prøvet applikationens adfærd af op mod de eksisterende systemer i huset. Det er altså ikke en videnskabelig, metodisk test, men en afprøvning af, om OpenOffice kan fungere i hverdagens mangfoldighed af opgaver i et moderne mediehus.
Vi har desuden brugt tidligere versioner af OpenOffice gennem længere tid, da pakken i dag også er standard på vores hjemmearbejdspladser, men der er samtidig adgang til en MS Office via Citrix, når det er nødvendigt. I praksis foregår det meste hjemmearbejde med Citrix-løsningen.
Er det retfærdigt at drage hårde konklusioner på en beta 2? Det er bestemt diskutabelt. Men som skrevet oven for, stopper overvejelserne om OpenOffice ikke her for os, og en endelig version vil også blive prøvet af til den tid.
Exchange sætter dagsordnen
Den første barriere for OpenOffice er manglen på et alternativ til Outlook. Exchange-serveren har sin urokkeligt faste plads i de fleste serverrum, og Outlook skal som følge deraf ud til brugerne.
En standalone udgave af Outlook koster cirka 750 kroner ex. moms, mens en fuld MS Office 2007 koster cirka 2.700 kroner ex. moms. Vi har ikke en opgraderingsaftale med Microsoft, så det scenarium er udeladt her. Det er altså i princippet knap 2.000 kroner per bruger, der kan spares spredt ud over en periode på fem år. Så længe har de gamle officepakker i hvert fald kørt.
Der er forventeligt en smule mere arbejde til it-afdelingen ved at installere og drifte en kombinationsløsning med Outlook og Openoffice. Og der er lidt tilvænning for brugerne, fordi OpenOffice på nogle måder er anderledes og ikke helt så gnidningsfrit integreret mod Outlook og Exchange. OpenOffice kan eksempelvis ikke bruges som email-editor.
Besparelsen er dog stadig langt fra uinteressant. Men skal OpenOffice indeholde en Outlook-ækvivalent, før den rigtigt kravler over barrieren? Microsoft er her i foråret blevet presset af EU til at åbne for udviklernes adgang til kode og dokumentation, der danner grundlaget for at bygge alternativet.
Eller skal der findes et open source alternativ til Exchange-serveren, før det rykker?
Fraværet af Outlook-funktionalitet dømmer ikke OpenOffice ude, men det fremmer heller ikke sagen.
MS Office på sprøjten
Så kommer vi til en regulær uretfærdighed i kapløbet. MS Office er på sprøjten, og den er fyldt med ERP og CRM. Vi har her i huset systemer, der er hårdkodet til at kalde MS Office-applikationer, og her er det på den korte bane ikke ligetil at lade OpenOffice træde i stedet.
Den slags erkendelser er jo et vink med en licensnøgle om at blive meget mere skarp som kravstiller til leverandørerne, og vi har nu her i huset opstillet politikker for at kræve ?anerkendte standarder?, der sikrer, at vi ikke ender i ?teknologiske blindgyder? eller skaber ?unødvendige barrierer? for os selv og vores it-samarbejdspartnere
Men for nuværende har vi malet os op i hjørne for en stor del af brugerne. Og det giver jo både en mindre besparelse og en øget kompleksitet for it-afdelingen og brugerne.
OpenOffice spænder ben for sig selv
Men udviklerne bag OpenOffice skal ikke bare sætte sig i et hjørne og lege tudefjæs over en ond og uretfærdig verden. For de har bestemt en stor opgave foran sig med at gøre OpenOffice til et troværdigt alternativ.
Her er nogle af de problemer, vi er stødt på i vores brug af OpenOffice:
OpenOffice kan kun vælges som standardprogram for relevante filtyper ved installation. Kan ikke efterfølgende vælges i kontrolpaneler. Er det fordi, det er en beta?
OpenOffice har kun en simpel stavekontrol og ingen grammatikkontrol.
OpenOffice er skizofren. På en Vista-installation med OpenOffice, der er helt ren for MS Office fører et dobbeltklik på en .xls-fil til en dialogboks, hvor OpenOffice.org Installer beder mig om at hente OpenOffice og installere det på maskinen... Det er bare ikke overbevisende.
Store eller komplekse regneark får hele applikationen til at crashe. Og da OpenOffice er en integreret applikation, er det jo ikke kun regnearksapplikationen, der snubler ? alt er en tur nede og vende. Find en virksomhed, der ikke har tunge regneark...
Ved ?gem som? af .ods til .xls gemmes kun det aktive ark og ikke hele filen ? og al formattering forsvinder ned til rå data. Dumpet!
Store problemer med styring af udskrifter af regneark ? en klar styrke ved Excel.Forsøgte at bruge OpenOffice på en installation, hvor brugeren hedder Søren (mit ganske ordinære fornavn på disse breddegrader). Men en bruger med danske karakterer er lig med nul OpenOffice. Men kan ikke stort set ikke åbne, oprette eller gemme dokumenter, fordi OpenOffice hele tiden kløjs i stierne på grund af ?ø?.
Sprogunderstøttelsen er i det hele taget ringe. OpenOffice kan ikke håndtere danske karakterer i filnavne ved Control-O eller dobbeltklik på filen. Men det virker sjovt nok med drop på ikon.
OpenOffice kan ikke genkende sine egne ODF-dokumenter (.ods, .odt) ? de mangler ikon og du skal vælge applikation ved dobbeltklik. Det besynderlige er, at problemet ikke eksisterer med .xls, .ppt og .doc filtyperne.
Autoextension på filer virker ikke.
Man skal som bruger forholde sig til, hvilke ISO eller WinLatin karaktersæt, man vil bruge, når man gemmer som MS Office filformater. Forvirrer brugerne.
Der er problemer med at skrive tekst ind i dokumenter, som er åbnet direkte fra mails i outlook.
Track changes funktionen er markant anderledes ? og umiddelbart ringere. Man kan ikke højeklikke på ændringer og acceptere eller afvise dem. Det gøres via liste.
Vi har ikke været ud i alle hjørner, og der er heller ikke alle fejl, vi har fået noteret ned. Og ikke alle beskrevne problemer går igen på tværs af de tre platforme, vi har prøvet OpenOffice på. Men ovenstående er nok til at gøre brugerne frustrerede og it-afdelingen til øretævernes holdeplads.
Stram op! Vi holder øje
OpenOffice 3.0 beta overbeviser altså ikke i sig selv. Der ér også bøvl med konkurrenterne, men der skal strammes op, hvis dominansen fra MS Office virkelig skal udfordres.
Men lige så sikkert som at OpenOffice er dømt til en absolut sekundær rolle her i huset for nuværende, lige så sikkert er det, at vi vil følge udviklingen på tæt hold.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.