Derfor bliver du irriteret over de nye Facebook-reaktioner

Prøv at bruge Facebooks nye reaktioner i en sætning. Resultatet afslører, om du er én af dem, der ikke kan forliges med Facebooks løse grammatik.

Facebooks lancering af de nye reaktioner, der supplerer det velkendte 'synes godt om' med 'vild med', 'haha', 'wow', 'ked' og 'vred', har fået en blandet modtagelse. Hvis du er én af dem, der synes, der er noget galt med de nu i alt seks forskellige reaktioner, så er det måske, fordi du går op i grammatik. Det skriver Wired.

Bare rolig, der er tilstrækkeligt overlap mellem lingvistik for naturlige sprog og for programmeringssprog, så forklaringen på problemet med Facebooks nye emoji-reaktioner vil også give mening for programmører.

Ifølge de sprogforskere, Wired har spurgt, er problemet med de seks reaktioner, at de tilhører tre forskellige ordklasser.

Det betyder, at de seks reaktioner ikke er umiddelbart udskiftelige. Se på det som funktionen DinReaktion(string reaktion), der tager en streng som argument, og så pludselig får smidt et heltal eller boolean efter sig. Visse mennesker har intet problem med at oversætte heltallet til en streng uden at smide en fejl tilbage, mens andre stejler.

For Facebook-reaktionerne er problemet, at du ikke kan konstruere en grammatisk gyldig sætning, hvor et vilkårligt af de seks udtryk kan indsættes på samme plads.

Jeg synes godt om dette dur ikke som jeg haha dette eller jeg ked dette.

Specielt 'haha' og 'wow' er problematisk ifølge sprogforskerne, fordi de ikke er rigtige ord i den forstand, at de indgår i sætninger. De er udtryk, der bruges uden for den almindelige sætningsstruktur.

For mange mennesker er det ikke et problem, de tænker over. De vil blot bruge de nye reaktioner. Andre vil ubevidst bemærke, at de seks reaktioner ikke er indbyrdes kompatible. Historien har dog vist, at generelt er Facebook-brugerne fleksible og typecaster uden problemer, så 'Like' er blevet både et udsagnsord og et navneord.

De nye reaktioner er ifølge Facebook indført for at give brugerne et bredere spektrum end blot et enkelt 'Synes godt om', der skulle udtrykke så forskellige betydninger som 'fedt!', 'du har min sympati' og 'jeg er enig'. Men de vil ifølge Wired også give annoncører en fordel, fordi Facebook nu får bedre mulighed for at skelne mellem brugernes forskellige følelser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
Ivo Santos

Det kunne da ellers have været sjovt hvis alle 23.000 havde anmeldt rejsekortet for svindel og tyveri, for uanset om det er en computer fejl eller ej er de stadig ansvarlige for det er det rigtige beløb der bliver trækket, og ikke andet.

Jens loggo

Reaktionerne indsættes ikke som erstatning for ord i en sætning, men står for sig selv, og dermed er det ligegyldigt om de kan erstatte hinanden i en sætning.

Hvis jeg skal beklage mig over noget, er det at der stadig ikke er en "dislike"/"synes ikke godt om" reaktion. Hverken "sad" eller "angry" opfylder dette ønske.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017

Affecto has the solution and the tools you need

According to GDPR, you are required to be in control of all of your personally identifiable and sensitive data. There are only a few software tools on the market to support this requirement today.
13. sep 2017