Derfor bliver du irriteret over de nye Facebook-reaktioner

29. februar 2016 kl. 12:118
Prøv at bruge Facebooks nye reaktioner i en sætning. Resultatet afslører, om du er én af dem, der ikke kan forliges med Facebooks løse grammatik.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebooks lancering af de nye reaktioner, der supplerer det velkendte 'synes godt om' med 'vild med', 'haha', 'wow', 'ked' og 'vred', har fået en blandet modtagelse. Hvis du er én af dem, der synes, der er noget galt med de nu i alt seks forskellige reaktioner, så er det måske, fordi du går op i grammatik. Det skriver Wired.

Bare rolig, der er tilstrækkeligt overlap mellem lingvistik for naturlige sprog og for programmeringssprog, så forklaringen på problemet med Facebooks nye emoji-reaktioner vil også give mening for programmører.

Ifølge de sprogforskere, Wired har spurgt, er problemet med de seks reaktioner, at de tilhører tre forskellige ordklasser.

Det betyder, at de seks reaktioner ikke er umiddelbart udskiftelige. Se på det som funktionen DinReaktion(string reaktion), der tager en streng som argument, og så pludselig får smidt et heltal eller boolean efter sig. Visse mennesker har intet problem med at oversætte heltallet til en streng uden at smide en fejl tilbage, mens andre stejler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Facebook-reaktionerne er problemet, at du ikke kan konstruere en grammatisk gyldig sætning, hvor et vilkårligt af de seks udtryk kan indsættes på samme plads.

Jeg synes godt om dette dur ikke som jeg haha dette eller jeg ked dette.

Specielt 'haha' og 'wow' er problematisk ifølge sprogforskerne, fordi de ikke er rigtige ord i den forstand, at de indgår i sætninger. De er udtryk, der bruges uden for den almindelige sætningsstruktur.

For mange mennesker er det ikke et problem, de tænker over. De vil blot bruge de nye reaktioner. Andre vil ubevidst bemærke, at de seks reaktioner ikke er indbyrdes kompatible. Historien har dog vist, at generelt er Facebook-brugerne fleksible og typecaster uden problemer, så 'Like' er blevet både et udsagnsord og et navneord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye reaktioner er ifølge Facebook indført for at give brugerne et bredere spektrum end blot et enkelt 'Synes godt om', der skulle udtrykke så forskellige betydninger som 'fedt!', 'du har min sympati' og 'jeg er enig'. Men de vil ifølge Wired også give annoncører en fordel, fordi Facebook nu får bedre mulighed for at skelne mellem brugernes forskellige følelser.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. marts 2016 kl. 11:39

som er med i billedet af de 7? reaktioner, er ikke med. Der er kun 6 reaktioner (endnu). (billedet med link på ing.dk) " og så mangler 'dislike'"

7
1. marts 2016 kl. 09:50

Reaktionerne indsættes ikke som erstatning for ord i en sætning, men står for sig selv, og dermed er det ligegyldigt om de kan erstatte hinanden i en sætning.

Hvis jeg skal beklage mig over noget, er det at der stadig ikke er en "dislike"/"synes ikke godt om" reaktion. Hverken "sad" eller "angry" opfylder dette ønske.

5
29. februar 2016 kl. 20:35

...og hvorfor skal jeg lade mig påvirke af det ?

4
29. februar 2016 kl. 18:48

Det kunne da ellers have været sjovt hvis alle 23.000 havde anmeldt rejsekortet for svindel og tyveri, for uanset om det er en computer fejl eller ej er de stadig ansvarlige for det er det rigtige beløb der bliver trækket, og ikke andet.

2
29. februar 2016 kl. 15:11

First. World. Problem.

1
29. februar 2016 kl. 13:35

Men de "23.000 rejsekort bruger", der har stået et par dage på forsiden af V2, er mange gange værre. ;-)