Det er ikke kun i den vestlige verden, at fedme er blevet en slags epidemi. Også i den digitale verden lider software under et stødt stigende antal kodelinjer. Og det er problematisk, fordi resultatet er, at ingen har et tilbundsgående overblik over, hvordan it-systemer faktisk virker, mener eksperter.
Umiddelbart kunne man måske sige: ?Ja, en lydkortsdriver fylder 40 megabyte ? og hva' så?? Men mens softwaren tager på, øges den samlede softwarekompleksitet og dermed også uoverskueligheden.
»Som samfundsborger, mener jeg, det er problematisk, fordi øget kompleksitet også betyder mere ustabilitet og flere sikkerhedsrisici, som hackere kan udnytte. Og sådan, som det er nu, tror jeg ikke, der er nogen ? heller ikke hos softwareudviklerne ? der har det fulde overblik over, hvordan programmerne faktisk fungerer,« siger prorektor og professor ved IT-Universitetet i København Jørgen Staunstrup.
Også set ud fra en fagmands synspunkt finder han udviklingen problematisk, fordi det evigt voksende antal kodelinjer kunne begrænses af mere elegante programmeringsløsninger, mener Jørgen Staunstrup. Et af problemerne i den sammenhæng er dog, at moderne programmører bliver presset fra blandt andet marketingsafdelinger, så de dermed mister fokus på effektive programmeringsløsninger, mener han.
Der mangler et fundamentalt gennembrud inden for software, hvis kurven med stadig tungere programmer skal knækkes, påpeger Jørgen Staunstrup.
Han fortæller, at det engang var sådan, at når man skulle bygge en havnekaj, så var der ingen, der helt vidste, hvor meget cement der skulle bruges for, at kajen ville holde. Men så opdagede et dansk ingeniørfirma nogle nye metoder, som betød, at kajerne kunne bygges med væsentligt mindre cement, uden det gik udover holdbarheden.
»Vi mangler et gennembrud inden for softwareudvikling, så vi får en dybere forståelse for, hvad der skal til, så vi ikke hælder unødvendigt cement i vores programmer,« siger Jørgen Staunstrup.
Mens vi venter på gennembruddet, vokser softwaren altså fortsat. Og Jørgen Staunstrup mener i den sammenhæng, der er hold i den såkaldte The Great Moore's Law Compensator, der i al kortfattethed går ud på, at fremskridt inden for hardwarehastighed bliver ædt op af softwarens vokseværk.
Bagudkompatibilitet
Men hvorfor vokser softwaren egentlig? Der er selvfølgeligt øget funktionalitet og pænere grafik, der forklarer en del af fænomenet. Men Jørgen Staunstrup mener alligevel ikke, det kan forklare, hvorfor et styresystem i dag fylder en DVD, mens det for ti år siden kunne ligge på en CD. Han peger på, der mangler et egentligt incitament til at gøre softwaren mindre, fordi hardwaren alligevel følger med.
Jørgen Staunstrups kollega ved IT-Universitetet professor Søren Lauesen mener, den digitale vægtforøgelse delvist kan forklares med, at programmører bygger videre på eksisterende software i forsøget på at honorere ønsket om bagudkompatibilitet
»Desuden bygger man nyt software ved at kombinere eksisterende store stykker software. Så bliver det hele mange gange større. Det er fordi, man ikke vil genopfinde hjulet,« siger Søren Lauesen, som erkender, at det er urealistisk at genopfinde hjulet inden for programmering, sådan som it-verdenen ser ud i dag.
»Desværre får man nogle interaktionsproblemer, med det der findes i forvejen, fordi man ikke forstår, hvad det er, man bygger ovenpå,« siger han.
Som konkret eksempel på noget af den mystik, der omgærer moderne programmer og computere, nævner Søren Lauesen det nye grafikkort, han har fået i sin computer. Efter kortet blev installeret har hans Windows installation mistet evnen til at gå i dvaletilstand.
»Det er et godt eksempel på, hvordan ting på en helt uforudsigelig måde modvirker hinanden,« siger han.
Men en ting er uforudsigelig opførsel i forhold til dvale og grafikkort. Noget helt andet er, når den it, der styrer moderne samfund, også begynder at opføre sig uforudsigeligt.
Jørgen Staunstrup bryder sig ikke om udtrykket 'lig på bordet', alligevel frygter han, at der skal en alvorlig it-relateret katastrofe til, før samfundet og ikke mindst softwareproducenterne får et incitament til at lave softwaren slankere.
»Selvom jeg ikke ønsker det, så tror jeg, at nogle virkeligt alvorlige softwarenedbrud, som fik os alle sammen til at erkende, hvor alvorligt det er, ville sætte en udvikling i gang,« siger han.
Og i den sammenhæng er det netop passerede nedbrud hos IBM, som berørte flere danske virksomheder, ikke alvorligt nok, mener Jørgen Staunstrup. Han henviser til, at nedbruddet ikke berørte nok privatpersoner.
Omvendt medicin
Paradoksalt nok forholder det sig omvendt med softwareudviklingen set i forhold til eksempelvis den medicinske udvikling, påpeger Søren Lauesen. Mens det, der foregik inden i det menneskelige legeme for flere hundrede år siden, var omgæret af mystik, så har vi i dag en meget bedre forståelse for, hvordan lever, nyrer og lunger fungerer. Men med software er det lige omvendt, fortæller Søren Lauesen:
»I gamle dage spurgte man en klog kone til råds, når man fejlede et eller andet. I dag er det kloge it-folk, man spørger, og de har kun kvaksalverråd at give. På computerområdet er det ligesom gået baglæns,« siger Søren Lauesen, som er meget lidt begejstret for udviklingen inden for software:
»Faktisk har jeg det ret dårligt med det. Specielt det der med, at man ikke længere forstår, hvad der foregår. Du kan søge rundt på internettet, og der er sjældent nogen, der kan komme med en forklaring,« siger Søren Lauesen, som også mener, udviklingen forholder sig, som The Great Moores Law Compensator foreskriver, og han beklager den udvikling.
Infoworld.com bragte fornyeligt en artikel under overskriften 'Fat, Fatter, Fattest", som blandt andet beskrev, hvordan Microsofts nyeste Office-pakke under Windows Vista sluger mere end 12 gange så meget ram og næsten tre gange så mange processorressourcer som Office-pakkens syv år gamle forgænger.
Hvad mener du?
Er det overhovedet realistisk at forestille sig, at moderne software kan sendes på slankekur, uden det går udover funktionalitet, brugeroplevelse og kompatibilitet eller er udviklingen i størrelsen af software bare en naturlig del af nye versioner?
Deltag i debatten herunder og stem i Version2s barometer til venstre på denne side.