Derfor blev Polsag skrottet: Ville koste 1,4 milliarder kroner

2. januar 2013 kl. 10:445
Derfor blev Polsag skrottet: Ville koste 1,4 milliarder kroner
Illustration: Das Büro.
Det ville koste politiet i alt 1,4 milliarder kroner at få det skandaleramte it-system Polsag taget i brug og få driftet frem til 2020. Derfor var det billigere at droppe systemet helt, selvom man så tabte en halv milliard kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Rigspolitiet og justitsministeren i februar 2012 valgte at trække stikket på det store it-projekt Polsag, selvom systemet efter flere års forsinkelser endeligt var ved at være klar og havde kostet over en halv milliard kroner, var det en dyster økonomi for fremtiden, der var udslagsgivende.

Udgifterne til at gøre Polsag helt brugbart, uddanne alle betjente i det nye system og - ikke mindst - holde systemet i drift hos CSC, ville blive så store, at de langt oversteg gevinsterne.

Det viser den rapport fra Boston Consulting Group, der dannede baggrund for beslutningen, og som Version2 nu som det første medie kan rapportere fra, efter en langstrakt kamp om aktindsigt i Polsag-skandalens centrale dokumenter.

Rapporten fra Boston Consulting Group udkom i oktober 2011 og fremlagde en nedslående business case for Polsag: De samlede udgifter til at udvikle, indføre og drifte systemet ville frem til 2020 løbe op i 1.438 millioner kroner, altså næsten halvanden milliard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gevinsterne ved at indføre Polsag består af en besparelse på 65 millioner kroner ved at kunne slukke for Polsas, som Polsag skulle afløse, samt effektiviseringer i arbejdsgangene for mellem 549 og 857 millioner kroner i alt frem til 2020. Samlet set ville det altså betyde, at Polsag-projektet totalt set ville koste Politiet mellem 516 og 823 millioner kroner at have indført.

I efteråret 2011 er der dog allerede brugt mange penge på projektet til udvikling af Polsag og et stort antal timer hos politiet selv, som i gennemsnit havde 34 personer fuldtidsbeskæftiget med Polsag-projektet.

Skriver man 520 millioner kroner ud af projektet som ’sunk cost’, altså penge, som uanset hvad er tabt, ser business casen dog stadig meget risikabel ud. Kun i det mest optimistiske scenarie vil Polsag give overskud, på beskedne fem millioner kroner, mens overslagets nedre vurdering lyder, at der stadig vil være et samlet tab på at indføre Polsag på 303 millioner kroner.

Og omregnes tallene til nutidskroner, forsvinder gevinsten helt. Så giver den mest optimistiske fremskrivning et samlet tab på 64 millioner kroner, konkluderer Boston Consulting Group.

CSC fik 40 millioner om året til drift

I rapporten går konsulenterne ud fra, at Polsag-projektet fremover kører efter planen, og de største udgifter til Polsag i årene 2012-2020 er derfor driften hos CSC og uddannelse af alle landets betjente, som skal have et 3,5 dages kursus i at bruge det nye it-system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det koster knap 39,5 millioner kroner om året at få driftet og vedligeholdt Polsag hos CSC, fremgår det, og samlet skal der derfor bruges næsten en halv milliard kroner på drift, vedligehold og ændringer i systemet, der løbende skal tilpasses landets love.

At CSC skal have næsten 40 millioner kroner hvert år for drift og vedligehold af it-systemet, er en ’meget høj’ pris, lyder det i konsulentrapporten, baseret på andre kilders vurdering. Derfor er der også mulighed for at forhandle en bedre pris hjem, mener konsulenterne.

Uddannelse af betjentene koster 130 millioner kroner, når eksterne AMU-instruktører regnes med.

Ud over de nedslående økonomiske udsigter for Polsag, hvis man var kørt videre med projektet, var det også afgørende for Polsags skæbne, at den tekniske kvalitet af CSC’s og Scanjours programmeringsarbejde fik hårde ord med på vejen i en rapport fra Globeteam.

Et såkaldt code review, baseret på en række stikprøver, viste mange problemer med kodekvaliteten og manglende test, og det ville derfor være risikabelt at basere hele politiets fremtidige digitale strategi på Polsag-systemet.

Hele tanken med Polsag, som skulle have været politiets centrale sagssystem, var, at gevinsterne ved digitalisering især ville komme senere hen ved at bygge nye systemer oven på Polsag. For eksempel var det planen at integrere Polsag med domstolenes it-systemer, så en sag kunne sendes frem og tilbage digitalt, modsat i dag.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. januar 2013 kl. 21:24

meget derfor og ingen beslutningstager i staten er ansvarlig - ingen skal forklare sig - vi smækker bare endnu et tab på den lange liste - cheferne fortsætter som hidtil og endnu flere konsulenter til 10 gange alm timeløn bliver ansat i paladset i Ejby

4
3. januar 2013 kl. 08:55

Endnu et IT Projekt, som koster en formue, og ikke bliver til noget. Dog er det godt man fik stoppet i tide. Nu må det også være tid til at få fjernet oplæring. Hvorfor skal systemer være så kluntede, at oplæring er en nødvendighed. mvh, Erik.

2
2. januar 2013 kl. 23:09

Når man ser på prisen, syntes jeg det er helt vildt. Der findes gratis systemer, som kombineret ville kunne gøre det samme. Godt nok ville der være noget programmering, men 1.4 milliard.. Driften er også meget dyr. Prisen for diverse kurser, burde kunne reduceres til få kroner, eller nedskrives på en enkelt A4 ark og derved helt fjernes, er systemet mere indviklet end det, er det ikke brugervenligt.

3
3. januar 2013 kl. 07:07

Tjah, IT-nørderne har kostet os over 500M - på små 300k giver det ca. 2000 kr per sag - mere end den cykel jeg anmeldte ;)

1
2. januar 2013 kl. 17:50

Det ville være rart for en gangs skyld at få forklaret, hvad milliarderne egentlig går til. Hvor mange årsværk kræver det at udvikle et system som Polsag? Hvor mange årsværk kræver det efterfølgende at vedligeholde systemet? Hvor meget skal bruges på indkøb af nyt teknisk udstyr?