Derfor blev open source-anbefaling til politiet syltet: Ville hellere holde fast i gammel Office

2. juli 2010 kl. 06:596
En trecifret millionbesparelse ved skifte til open source i politiet blev ikke medtaget i afrapporteringen til politikerne. Årsag: Hvis man beholder de nuværende Microsoft- og Oracle-licenser frem til 2014, slår besparelserne først igennem om fem år.
Artiklen er ældre end 30 dage

En rapport fra McKinsey pegede fornylig på, at politiet kunne spare 100 millioner kroner ved at skifte proprietær software ud med open source. Denne anbefaling nåede dog aldrig med i embedsmændenes afrapportering til politikerne, men blev 'gemt' i et bilag.

Læs også:Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet

Nu har justitsminister Lars Barfoed i et svar til den radikale Lone Dybkjær forklaret, hvorfor denne oplysning ikke kom med i afrapporteringen. Årsagen er, at den beregnede besparelse ligger efter 2014, fordi McKinsey-rapporten tager udgangspunkt i et scenarie, hvor politiet udskyder en opgradering af de nuværende Microsoft- og Oracle-licenser.

»Justitsministeriet kan oplyse, at der i budgetanalysen ?Et professionelt og veldrevet dansk politi? alene er medtaget de af konsulenternes forslag, som har økonomiske konsekvenser til og med 2014. De skøn over mulige besparelser på anvendelse af open source, som fremgår af McKinsey & Companys rapport ?Budgetanalyse af politiet 2009-2010?, og som er vedlagt som bilag til budgetanalysen, løber fra 2015 og frem,« skriver Lars Barfoed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten anbefaler, at politiet frem til 2017 sparer 33 millioner kroner ved at vente med en opgradering af Microsofts office-pakke til 2015, og forsætter med følgende:

»Vi vil imidlertid anbefale, at man i stedet arbejder med et scenarie om at skifte til Open Office eller Star Office, som produktet hedder, når det supporteres af SUN (Oracle). [?] Ved at skifte til open source kan besparelsen fastholdes også ud over 2015, jævnfør Figur 32.«

Figur 32 i rapporten viser, at den samlede besparelse frem til 2017 bliver 101 millioner kroner, hvis skiftet til open source-software foretages i 2015.

**Læs også: **Politiet overvejer at skifte til open source

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke lykkedes Version2 at fange Lone Dybkjær for en kommentar, men Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har også stillet spørgsmål til justitsministeren om samme emne, og han undres over, at justitsministeren ikke bare med det samme tager den anbefalede besparelse til sig.

»Det er et mærkeligt svar. Det virker ikke betryggende, at ministeren ikke bare siger 'selvfølgelig går vi over til OS, når det er billigere og lige så godt.' Og så sidder jeg lidt med fornemmelsen af, at de er lidt ærgerlige over, at anbefalingen blev opdaget,« siger Per Clausen.

Samtidig frygter han, at anbefalingen bliver glemt, hvis ikke ministeren handler snart.

»Der er jo ikke noget i vejen for at starten processen så hurtigt som muligt. Ellers risikerer vi, at denne viden forsvinder, og at vi om få år står med et politi, der har opgraderet deres Microsoft, fordi ingen kan huske, hvad der står i en gammel rapport,« siger han.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. juli 2010 kl. 07:12

Jeg troede at kravet om at kunne håndtere både OOXML og ODF gjaldt alle offentlige myndigheder og dermed også Politiet.

3
2. juli 2010 kl. 08:02

Glimrende argument. Det vil jeg bruge her i ferien: Der er ingen grund til at tage penge med til benzin, når vi skal på bilferie, for tanken er jo fuld.