Derfor blev open source-anbefaling til politiet syltet: Ville hellere holde fast i gammel Office

En trecifret millionbesparelse ved skifte til open source i politiet blev ikke medtaget i afrapporteringen til politikerne. Årsag: Hvis man beholder de nuværende Microsoft- og Oracle-licenser frem til 2014, slår besparelserne først igennem om fem år.

En rapport fra McKinsey pegede fornylig på, at politiet kunne spare 100 millioner kroner ved at skifte proprietær software ud med open source. Denne anbefaling nåede dog aldrig med i embedsmændenes afrapportering til politikerne, men blev 'gemt' i et bilag.

Læs også:Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet

Nu har justitsminister Lars Barfoed i et svar til den radikale Lone Dybkjær forklaret, hvorfor denne oplysning ikke kom med i afrapporteringen. Årsagen er, at den beregnede besparelse ligger efter 2014, fordi McKinsey-rapporten tager udgangspunkt i et scenarie, hvor politiet udskyder en opgradering af de nuværende Microsoft- og Oracle-licenser.

»Justitsministeriet kan oplyse, at der i budgetanalysen ?Et professionelt og veldrevet dansk politi? alene er medtaget de af konsulenternes forslag, som har økonomiske konsekvenser til og med 2014. De skøn over mulige besparelser på anvendelse af open source, som fremgår af McKinsey & Companys rapport ?Budgetanalyse af politiet 2009-2010?, og som er vedlagt som bilag til budgetanalysen, løber fra 2015 og frem,« skriver Lars Barfoed.

Rapporten anbefaler, at politiet frem til 2017 sparer 33 millioner kroner ved at vente med en opgradering af Microsofts office-pakke til 2015, og forsætter med følgende:

»Vi vil imidlertid anbefale, at man i stedet arbejder med et scenarie om at skifte til Open Office eller Star Office, som produktet hedder, når det supporteres af SUN (Oracle). [?] Ved at skifte til open source kan besparelsen fastholdes også ud over 2015, jævnfør Figur 32.«

Figur 32 i rapporten viser, at den samlede besparelse frem til 2017 bliver 101 millioner kroner, hvis skiftet til open source-software foretages i 2015.

**Læs også: **Politiet overvejer at skifte til open source

Det er ikke lykkedes Version2 at fange Lone Dybkjær for en kommentar, men Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har også stillet spørgsmål til justitsministeren om samme emne, og han undres over, at justitsministeren ikke bare med det samme tager den anbefalede besparelse til sig.

»Det er et mærkeligt svar. Det virker ikke betryggende, at ministeren ikke bare siger 'selvfølgelig går vi over til OS, når det er billigere og lige så godt.' Og så sidder jeg lidt med fornemmelsen af, at de er lidt ærgerlige over, at anbefalingen blev opdaget,« siger Per Clausen.

Samtidig frygter han, at anbefalingen bliver glemt, hvis ikke ministeren handler snart.

»Der er jo ikke noget i vejen for at starten processen så hurtigt som muligt. Ellers risikerer vi, at denne viden forsvinder, og at vi om få år står med et politi, der har opgraderet deres Microsoft, fordi ingen kan huske, hvad der står i en gammel rapport,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Deleted User

Er der ikke blot tale om at man fra Politiets side har valgt ikke at forny deres vedligeholds aftale på deres Microsoft licenser? Dette giver en umiddelbar besparelse, også uden at installere et alternativ. Samtidig kan de nu bruge de næste år på at forberede et skifte til et Office alternativ. De har Office 2007 (liggende på hylden?) og kan med sindsro afvente at deres systemer understøtter et åbent valg.

Men selvfølgelig kræver det også at man ikke bygger løsninger der på anden måde gør Microsoft Office til et ultimativt krav. Integrationsløsninger bør allerede nu kodes som åbne så nye krav om Office ikke dukker op senere.

  • 0
  • 0
#6 Ove Andersen

Og så sidder jeg lidt med fornemmelsen af, at de er lidt ærgerlige over, at anbefalingen blev opdaget,« siger Per Clausen.

Sad med præcis samme fornemmelse. Det kan vist ikke siges klarere.

  • 0
  • 0
#8 Henrik Pedersen

Når politikkerne begynder at udtale sig sådan her overfor hinanden

Og så sidder jeg lidt med fornemmelsen af, at de er lidt ærgerlige over, at anbefalingen blev opdaget

Så er der altså noget rivende galt!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere