Der kan komme to digitale postkasser med forskelligt indhold i fremtiden

12. marts 2019 kl. 12:4418
Der kan komme to digitale postkasser med forskelligt indhold i fremtiden
Illustration: MI Grafik.
I fremtiden kan der komme to digitale postkasser, en til offentlig kommunikation og en til privat.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Konsekvensen af et nyt udbud kan være, at der i fremtiden kommer to digitale postkasser. Den ene til post fra private organisationer den anden til post fra offentlige instanser. Det oplyser Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

»Et muligt scenarie er (...), at borgerne - som i dag - kan se deres offentlige Digitale Post på borger.dk, mens den private post skal tilgås andre steder,« skriver Sophie Løhde i et nyt svar til Folketingets Finansudvalg ifølge Ritzau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som landet ligger nu står e-Boks for det hele, det betyder, at privat og offentlig post havner samme sted. I forbindelse med det igangværende udbud er Netcompany kommet med et bud, der konkurrerer med e-Boks.

Vinder Netcompany kan konsekvensen ifølge Ritzaus udlægning være, at der kommer to postkasser.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
19. marts 2019 kl. 11:14

Er der ikke tænk på det i udbursmatrialet ?

Så kan det jo være ligemeget hvormange e-boks der er, det bliver jo samlet i ens klient.

15
14. marts 2019 kl. 13:38

Der er et særligt sted i Helvede reserveret til folk der kræver kvitteringer for læste mails. ;-)

14
13. marts 2019 kl. 20:33

Og man kan jo kræve kvittering når en mail åbnes.

Nej. Det kan man ikke.

Man kan pænt bede om at få en kvittering. Det er alt.

Om afsender så har slået det skrammel fra (1), eller modtages mail-program slet ikke understøtter det, har du som afsender absolut ingen indflyfelse på.

(1) Jeg er bekendt med mange som pr automatik slår automatisk email-kvittering fra. Det er jo en dellig måde for spammere at få valideret mail-adresser.

/Henning

13
13. marts 2019 kl. 13:16

Borgere og virksomheder kunne registrere hvilken udbyder de havde valgt i fx cpr og cvr. Så kunne det offentlige og private afsendere slå op der og sende posten til den valgte udbyder.

Og det er faktisk et sandsynligt målbillede for Digital Post. EU kalder det eDelivery og det er kun et spørgsmål om hvornår det indføres.

Men det bliver nok ikke i den her omgang :-)

12
13. marts 2019 kl. 11:05

Man har vel selv skabt det "problem" i og med at man lod e-boks vinde første udbud og integrere Digital Post dybt ned i e-boks.

Det betyder jo at ingen rigtigt har forstået/opdaget, at der rent faktisk er 2 systemer: Digital Post og E-boks - Digital post er så den offentlige postkasse som vi er tvungget til at have. Og E-boks fik så på forunderlig vis ret til at sende al den Digitale Post ned i E-boks - således at man nu tror det er E-boks. Og det er jo til E-boks' fordel at det nu ville være meget lettere (for borgeren) blot at fortsætte med at lade E-boks drive det.

Men den model betyder jo - rent teoretisk - at Google fx kunne byde på Digital Post og så ville vi få al Post fra det offentlige ind i en Gmail-account? Eller med hvad med en Offentlig Office 365 account, man kan sikkert få rabat hvis man køber ~6 mill konti hos MS?

I virkeligheden burde vi måske være startet omvendt - en hel og aldeles Offentlig drevet postkasse (kan sagtens drives af private firmaer) og så kunne E-boks og alle andre få lov til at videresende deres Private kontoudtog mv til denne Digitale Postkasse.

10
13. marts 2019 kl. 09:42

De vil næppe benytte krypteret e-mail, for der er der ikke leveringsgaranti. Det er der pr. lov i e-boks, hvilket er godt for staten, men ikke så godt for os andre, med mindre vi er inde og tjekke boksen konstant. Husk, at hverken SMS eller e-mail har leveringsgaranti, så bare fordi de er slået til, kan der sagtens komme noget i e-boks.

8
12. marts 2019 kl. 20:59

Bevares vi har e-boks og det er jo smart nok, men banken benytter den ikke, der skal vi loggen ind hos banken og læse beskeder fra deres servere.

Forsikringsselskaberne har også en postkasse hos dem, som vi skal logge ind på.

Forsyningsselskaberne og private firmaer og foreninger såvel som transportselskaber, laver også postkasser til os, på deres servere.

Vi har ingen sikkerhed for data ikke bliver manipuleret, efter de er leveret og læst første gang.

Så en postkasse mere er ikke problemet, problemet er vi ikke kun har en, og private såvel som firmaer ikke kan sende mellem hinanden, nu hvor Post Danmark og deres services er nedlagt.

6
12. marts 2019 kl. 16:55

Det er i forvejen besværligt at man ikke kan læse breve fra Borger.dk/ eboks i sin egen mailboks. Jeg håber der bliver stillet krav om at brevene skal kunne videresendes automatisk til en email-adresse. Om jeg husker ret var årsagen til at det ikke kan lade sig gøre "tekniske problemer".

Jeg har intet imod at Google læser min årsopgørelse eller mine breve fra sygehuset eller min pensionsopgørelse osv, . Så hvorfor kan jeg ikke få lov at vælge når der ikke er et sikkerhedsproblem involveret, koderne til betalingskort bliver jo fremsendt med posten.

Og de som ønsker at Google ikke skal læse med kan jo bare lade være med at videresende posten.

5
12. marts 2019 kl. 16:38

Og den er faktiskt blevet afprøvet i praksis.

Vi har faktisk en klappeskovdue - en god og trofast ven, der møder mere præcist op hver dag end postdanmark - og som vi måske med lidt god vilje og ekstra godbidder kan få til at samarbejde om et sådant projekt - problemet opstår så muligvis med at få f.eks. Skat til at samarbejde.... Lige den del er nok ikke afprøvet i praksis...

3
12. marts 2019 kl. 13:47

Tak, Bjarne - så er det jo bare at gå i gang :-) Det havde jeg ikke ventet :-)

2
12. marts 2019 kl. 13:43

Det er der tænkt over:

https://tools.ietf.org/html/rfc1149 A Standard for the Transmission of IP Datagrams on Avian Carriershttps://tools.ietf.org/html/rfc2549 IP over Avian Carriers with Quality of Service

The IP datagram is printed, on a small scroll of paper, in
hexadecimal, with each octet separated by whitestuff and blackstuff.
The scroll of paper is wrapped around one leg of the avian carrier.

:-)