Denne chip vil selvdestruere om ti sekunder

15. september 2015 kl. 12:0412
Krypteringsnøgler gemt på chips konstrueret af glas kan ifølge forskere fra Xerox PARC være fremtidens måde at sikre militær information.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Du har set det i actionfilm som Mission Impossible – den hemmelige meddelelse, som med et lille puf selvdestruerer efter få sekunder. Det tager sig godt ud på film, men står det til forskerne fra Xerox PARC, bliver det også en del af virkeligheden fremover.

Xerox PARC har, ifølge websiden Extremetech.com, skabt en chip til lagring af krypteringsnøgler, som er i stand til at selvdestruere. Chippen er udviklet i samarbejde med det amerikanske militærs forskningsinstitut Darpa som del af deres Vanishing Programmable Resources-projekt, der har til formål at udvikle metoder, som kan sikre, at fortrolig information ikke falder i de forkerte hænder.

Xerox PARC's processor er konstrueret i Gorilla Glass, der sædvanligvis benyttes til at beskytte skærmen på smartphones. Ifølge seniorforsker Gregory Whiting er der imidlertid indbygget spændinger i glasset, så det ved den rette påvirkning går i bitte små stykker.

Dette sker, når det rette kredsløb aktiveres i chippen, så en lille transistor varmer op og smadrer glasset – aktiveringen kan for eksempel ske via lys, radiosignal eller med en simpel mekanisk kontakt. Endnu er der ikke konkrete planer for anvendelsen af chippen.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
16. september 2015 kl. 21:58

Du tænker nok på "The lightbulb conspiracy" en dokumentar so helt sikkert er værd et kig og så kan man også lige checke "Who killed the electric car" begge er et par dokumentarer som giver et fascinerende indblik i industrien og tingenes sammenhæng.

9
16. september 2015 kl. 16:26

Så for mange år siden en annonce for et chipfirma, der ville markedsføre en Write Only Memory; en WOM - den havde en pin benævnt 'Chip Destroy' .........

8
16. september 2015 kl. 12:55

Endelig en ide der kan spare på patentomkostningerne, som igen betyder lavere salgspriser samt ikke mindst langt mindre risiko for kopivarer og ulige konkurrence baseret på snylteri af mange års udviklingsarbejde

7
16. september 2015 kl. 09:39

hah.. det gjorde philips auto-Radioer da allerede for 25 år siden

Hvis du tastede forkert kode ved opstart 10 gange blev den "E2prom" med sn nummer og nøgle parring slettet. Og man kunne kun få den til at køre igen ved af skifte cpu og prom som et sæt..( kom fra philips som et sæt)

6
16. september 2015 kl. 08:47

Jeps,- elpærer er det helt tydelige eksempel.

Producenterne har konstant skåret ned på levetiden. Engang holdt en pære til huset eller bilen i mange år,- men det kan de jo ikke leve af.

Ja, jeg drillede Apple lidt, det var mest ment som en joke ... næsten, vi har i huset en del Apple-halløj, og det er ihvertfald ikke levetid man får med prisen.

5
16. september 2015 kl. 08:22

Min mac fra 2008 og min reservemac fra 2005 virker upåklageligt. Men jeg har nu haft udfordringer med iphones-batterier allerede efter 3-4 år. Mon ikke det er ens for alle litiumbatterier? Mit Samsung-tv fra 2013 er lige gået i stykker. Men det kan da være et tilfælde .... Der var en tv-dokumentar om emnet for få år siden, om en elpære der holdt i 100 år eller noget deromkring :-)

4
16. september 2015 kl. 07:42

Jeg har nu aldrig set en Apple dims som gik i stykker lige efter garantiens udløb...

...og vi bruger Apple i firmaet så jeg har set mange, rent faktisk har vi lige pensioneret en MBP 17" som er 7 år gammel og den virker fint, vi syntes bare at efter 7 år er ROI og TCO overholdt.

2
15. september 2015 kl. 13:15

Det er da en teknologi der har været brugt i mange år hos f.eks. Apple.

2 sekunder efter garantien er udløbet ...

1
15. september 2015 kl. 12:07

Super spændende teknologi, ligesom nutidens HSM-bokse og lignende. Men det giver altid en ny udfordring; sikker backup af nøglerne. Det er fedt at have en kryptochip der selvdestruerer, lige indtil det sker ved et uheld, og resulterer at alle ens data ikke kan genskabes.