Den moderne computers stamfader - Apple Macintosh - fylder 30 år

Den første Macintosh kom på gaden for 30 år siden, efter masser af interne stridigheder i Apple og Steve Jobs' berømte stædighed. Men den legendariske computer var ikke et hit fra starten af.

To dage før, Apples første Macintosh-computer blev lanceret, fik USA et forvarsel, som it-branchen aldrig havde set magen til. En rekorddyr tv-reklame, instrueret af Ridley Scott og sendt i bedste (og dyreste) sendetid i pausen under Superbowl den 22. januar 1984. Og ikke et ord om teknik eller funktionalitet, men et løfte om, at man ville skille sig ud fra de grå masser. Altså ved at vælge Apple Macintosh frem for en IBM PC.

Og som man senere kom til at forvente af Apple, så skilte Macintosh-computeren - opkaldt efter en æblesort - sig ganske rigtigt ud, da den blev præsenteret den 24. januar 1984. En fint klædt Steve Jobs med grøn butterfly stod på scenen og hev computeren op af en særlig bæretaske, koblede den til, og lod den nye computer vise grafik på den 9 tommer store monokrome skærm med 512 x 342 pixels. Derefter talte computeren selv, via talesyntese. De 2.500 tilhørere i den fyldte sal gik amok.

Et meget hektisk forløb op til lanceringen, hvor Steve Jobs havde presset sine folk til det yderste, kulminerede, men ifølge Cnet.com var der panik helt frem til tæppefald. Det var på et hængende hår, at demo'erne kørte, så der blev smidt ekstra RAM i computeren, der fik 512 kilobyte, i stedet for de 128, som maskinen blev solgt med.

»Steves præsentation af Macintosh i 1984 var et magisk øjeblik. Jordens akse flyttede sig en smule den dag. Steve tog den ud af dens taske, og Macintosh’en talte selv. For mange af os, som ikke endnu havde børn, var det det tætteste vi kunne komme på at få en baby,« siger Guy Kawasaki, der var med på udviklingsholdet, til Cnet.

Apple havde brug for en succes

Et kort rids af Apples produkthistorie dengang begynder med Apple II fra 1978, der i mange år var firmaets helt store cash-cow. Afløseren Apple III blev en fæl fiasko, og verdens første computer i almindelig handel med en grafisk brugergrænseflade, Apple Lisa fra 1983, kostede 10.000 dollars og var ude af rækkevidde for de fleste.

Steve Jobs var blevet forflyttet fra Apple Lisa-holdet - han var dengang ikke topchef - og satsede derfor alt på Macintosh, som skulle materialisere alle hans visioner om en folkecomputer, der var nem at bruge for alle. Og Apple som helhed havde også brug for, at den lille, personlige computer blev en succes, for IBM’s PC fra 1981 var blevet en alvorlig trussel mod Apple.

En ny fabrik blev bygget til Macintosh-produktion, med kapacitet nok til at producere en computer hvert halve minut, og marketingtrommerne buldrede, interessen var enorm, og 40 tv-stationer dækkede lanceringen.

Og computeren, som blev sat til salg for 2.495 dollars, altså en fjerdedel af prisen for en Apple Lisa, solgte i begyndelsen pænt, med 70.000 styk over disken frem til april. Men det blev langt fra den succes, som Steve Jobs havde satset på.

Der var flere tekniske problemer, for computeren havde ingen harddisk og altså kun 128 kilobyte RAM. Skulle man kopiere en diskette - Steve Jobs havde valgt den nye 3½-tomme-standard med 400 kilobyte, kunne det være nødvendigt at skifte disketterne frem og tilbage hele 20 gange. Et eksternt diskdrev blev hurtigt præsenteret, men kom først på markedet et halvt år efter computeren.

En lidt dyrere model med 512 kilobyte kom på markedet i september 1984, men salget fladede ud. Der var ikke mange programmer tilgængelige, og den grafiske brugergrænseflade krævede mange kræfter af computeren, der for at holde prisen nede ikke havde rasende hurtig hardware, med en 8-megahertz 68000-processor fra Motorola som krumtap.

I 1985 blev Steve Jobs kylet ud af Apple, efter mange uenigheder med topledelsen, blandt andet en kamp om at få overført marketingskroner fra den gamle, men stadig populære Apple II til den nye Macintosh.

Men samtidig med, at deres veje skiltes, begyndte Macintosh at finde en indbringende niche, nu hvor folkecomputer-visionen var floppet: Den grafiske industri kastede sig over maskinen, da der også kom Apple-printere til den. Med interesse vakt fra et lidt tilfældigt valgt typografi-kursus i sin universitetstid, havde Steve Jobs brugt mange kræfter på at få Mac-styresystemet til at kunne vise og printe forskellige skrifttyper, og den grafiske brugergrænseflade, sammen med netværksteknologien AppleTalk og softwaren Aldus Pagemaker gjorde det muligt at lave professionelt layout-arbejde med en for tiden uhørt lille investering.

Siden da har mange grafikere, reklamebureauer og andre i branchen sværget til Macintosh og dermed nok holdt Apple og Mac-computerne i live også gennem de magre år, før Steve Jobs returnerede til firmaet i 1997.

Men selvom den første Macintosh ikke blev det salgshit og den folkeforfører, som Steve Jobs havde drømt om, satte den et enormt fodaftryk på hele it-historien. Den grafiske brugergrænseflade og musen, som Apple havde set en prototype af på et udviklingscenter hos Xerox, blev lanceret i Apples fortolkning med Apple Lisa i 1983, men fik først et større gennembrud med Macintosh.

Siden efterlignede Microsoft konceptet med Windows, og bortset fra hos konsol-elskende it-proffer er sådan en brugergrænseflade en nødvendighed på en computer for alle i dag.

Konceptet med en lækkert designet computer, der var nem at bruge, og ikke kunne skilles ad af forbrugeren, præger også Apples Mac-produkter i dag, bortset fra i den dyre Mac Pro til professionelle. Dengang var den manglende mulighed for at kunne udvide med ekstra RAM ved at koste Macintosh dyrt, fordi de 128 kilobyte var for lidt, men i dag er det blevet standard med RAM, der er loddet fast og ikke kan udvides.

Læs mere om historien bag Apple Macintosh hos Cnet.com samt nedslag i seriens 30 årige historie hos The Register.

Det nu legendariske alt-i-en-design fra 1984 levede videre hos Apple frem til 1993 og fik en slags renæssance med Steve Jobs comeback-produkt iMac i gennemsigtig plast og heftige farver fra 1998.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Palle Simonsen

... kommercielt tilgængelige grafiske arbejdsstaion var Xerox star, der var baseret på Xerox 1100 serien af Lisp maskiner.

Se f.eks. et flashback på: http://toastytech.com/guis/star.html

Den havde 17" grafisk display og 'true wysiwig' mellem skærm og printer samt masser af andre innovationer, der først langt senere kom hos konkurrenterne.

Historien om Xerox er velkendt og viser hvor lidt det betyder at være først, hvis man rent ledelsesmæssigt er i dvale.

Men den første mac var sjov. Kunne programmeres i Pascal med syntax highlightning (fed skrift for nøgleord, kursiv for kommentarer :) Talegeneratoren var for øvrigt væsentligt lettere at styrer end grafikken.

 • 2
 • 0
#4 John Jensen

Niveauet af ignorance har nået nye højder her inde på mediet. Hvordan kan nogle med et MINIMUM af intellekt og viden skrive, at Apple har lavet "den moderne computers stamfader"?

Graden af Steve Jobs-gudedyrkelse er usmagelig, og journalisterne her på Version 2 burde vide bedre.

 • 9
 • 17
#5 Carsten Hansen

Se http://toastytech.com/guis/win1983.html http://toastytech.com/guis/vision.html

Det var ikke Macintosh, som Bill Gates var efter, men det var et forsøg på at indhente "Visi On", som forlængst er overgået til historiens glemmebog.

VisiCorp Visi On was the first full featured desktop GUI for the IBM PC. Legend has it Bill Gates saw a demo of this running at the 1982 comdex running on an IBM PC. He freaked out because Microsoft didn't have anything like this yet, ran back to Microsoft Headquarters, and had them start work on what became Windows.

The Visi On 1.0 files, interestingly, are dated December of 1983, the same month the "Microsoft Windows" article appeared in Byte Magazine. As we know Windows 1.0 was not released until 1985. If this was an attempt to keep people away from Visi On it worked. In august 1984 VisiCorp sold Visi On to Control Data Corp, where it was apparently never heard from again.

Smart af Bill Gates at offentliggøre en prototype i Bytes 1983 1-2 år før frigivelsen. Det stoppede salget af "Visi On", da mange kunder hellere ville vente på Microsoft.

 • 5
 • 1
#7 Peter Christensen

Det er iøjnefaldende, at meget af Apples tekniske udvikling har baseret sig på 'kopiering' for sidenhen at blive protected af patenter o.l. Mac'ens GUI/funktioner er kopieret fra Xerox's Star og den senere OsX er Darwin-destillationen af FreeBSD, mens Apples patentsamling idag omfatter disse elementer og anvendes i magtkampen om kundesegmenter med deres konkurrenter.

 • 6
 • 3
#10 Finn Christensen

Det kan hurtigt skade salg af eksisterende produkter, hvis et firma varsler nye produkter/versioner.

Skade, nej... sker kun i et gennemsigtigt markede - og slet ikke hvis man har monopol eller en de facto monopolitisk stilling.

Microsoft bruger helt bevist et gammel fif, der sikre at markedet er ugennemsigtigt: "Hvad kunden ikke ved er min fordel".

Apple m.fl. gør det samme via en anden variant - 'hemmeligheder'.

Microsoft, Apple løj og snød så det drev af dem, hvilket jo historien jo allerede har fortalt os..

 • 4
 • 0
#15 Maciej Szeliga

Hvis vi nu skal se på det helt objektivt så er det hverken Xerox eller Visi On som viste et grafisk, musstyret interface til en computer... Det var Douglas Engelbart (præsentationen ligger på nettet) og det var helt tilbage i 60'erne.

Apple Macintosh var den første kommercielt succesfulde implementering af de koncepter, som derefter har spredt sig til alle følgende operativsystemer... selv en 3270 terminal kan styres med mus. Så jo, man kan godt kalde Macintosh for stamfader.

PS. Nej, jeg sidder på en ThinkPad med Linux (OpenSuSE)... men jeg har også en MacBook Pro... også med Linux. OS X er dejligt men lidt for stift.

 • 3
 • 0
#17 Christian Nobel

Nu ér det jo computer der tales om og ikke styresystem.

Det skal forstås som den moderne desktop (/notebook, what ever) computer med et grafisk interface.

Der fandtes masser af computere før IBMs PC og den første Mac, men det var først Apple der fik lavet en økonomisk tilgængelig personlig computer med et gennemført grafisk interface.

Og det er også helt korrekt at Apple "stjal" det grafiske interface fra Xerox's stinkedyre grafiske workstations, men det var først efter Apples finpudsning af det, at det blev rigtig godt.

Så jo overskriften holder.

 • 11
 • 2
#18 Deleted User

Jeg ved godt, jeg inviterede til kritik ved at udråbe én computer (inkl. OS) til stamfader, når it-historien er så lang og broget, som den er.

Som Christian Nobel også skriver, var rationalet, at Apple med Mac'en skabte en personlig computer, et samlet system, der var til at betale (forholdsmæssigt!) og med en grafisk brugergrænseflade, der som koncept ikke har ændret sig ret meget frem til i dag.

Carstens links til omtale af en Windows-prototype er spændende, men bemærk at Apples Lisa (og Visi On) bliver nævnt som sammenligningsgrundlag allerede i første sætning af artiklen fra 1983.

Jeg tror heller ikke, der er meget tvivl om, at Microsoft undervejs måtte skrue en del op for ambitionerne med Windows for at kunne levere noget, der kunne konkurrere med Apples styresystemer til Lisa og Macintosh, inden Windows endelig kom på gaden i 1985.

vh.

Jesper, Version2

 • 4
 • 1
#19 Søren Skaarup

Bare for at den vandrehistorie ikke skal vandre videre i een uendelighed. Apple stjal intet fra Xerox. De fik helt reglementeret adgang til teknologien til gengæld for at Xerox fik aktier i Apple (som de så solgte alt for tidligt inden de for alvor blev noget værd!). Da xerox så opdagede hvor billigt de havde solgt arvesølvet forsøgt de med et sagsanlæg - som de tabte. Når det er sagt så var det løsninger som endte med at finde vej til Mac'en videreudviklet og forfinet i en grad så der snarer er tale om inspiration fra Xerox en egentlig teknologioverførsel.

 • 6
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere