Den kollektive trafik er ikke for alle: Op mod to millioner danskere er digitalt udfordrede
23-35 procent af borgerne – svarende til op mod to millioner danskere – er digitalt udfordrede og derfor helt eller delvist afskåret fra den kollektive transport på grund af den accelererende digitalisering. Og det kan være i strid med handikapkonventionen, vurderer Institut for Menneskerettigheder.
Det skriver Politiken på baggrund af blandt andet en rapport fra Passagerpulsen, der er en del af Forbrugerrådet Tænk, som repræsenterer brugerne af kollektiv trafik.
En af konklusionerne i rapporten lyder, at 85 til 90 procent af trafikvirksomhedernes salg foregår via digitale kanaler.
Institut for Menneskerettigheder vurderer, at DSB's adfærd kan være i strid med FN's handikapkonvention, fordi organisationen er forpligtet til en »rimelig tilpasning« af sin konkrete forretning for at sikre, at personer med handikap kan udøve alle friheds- og menneskerettigheder på lige fod med andre.
Læs også: Medie: Londons Politi anholder 17-årig mistænkt for hackerangreb på Rockstar og Uber
»Som borger med handikap har man krav på rimelig tilpasning, og det kan være diskrimination, hvis man ikke modtager den. DSB vil skulle dokumentere, at det vil indebære en uforholdsmæssig stor eller unødvendig byrde at hjælpe mennesker med at få adgang til de samme billetter som andre. DSB vil skulle dokumentere omkostningen ved at gøre billettyperne tilgængelige på alle sine salgssteder, og hvor mange ekstra medarbejdere det vil kræve. Jo større en virksomhed er, jo mere skal der til, før den kan undslå sig kravet om rimelig tilpasning. Her er der tale om en monopolvirksomhed, hvor borgeren ikke har noget alternativ,« siger Nikolaj Nielsen, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, til Politiken.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.