Den hollandske og britiske regering giver XP kunstigt åndedræt

Illustration:
Både Holland og Storbritannien betaler tocifrede millionbeløb for at holde Windows XP i live.

Den britiske og hollandske regering har så svært ved at sige farvel til Windows XP, at de nu betaler Microsoft for at holde det gamle operativsystem i live. Det skriver Ars Technica.

På trods af flere års varsler om, at Microsoft skærer livslinen til Windows XP, så er den offentlige sektor i både Holland og Storbritannien stadig dybt afhængig af XP.

Derfor betaler den britiske regering nu omkring 50 millioner kroner til Microsoft for at fortsætte med at yde support. Det samme gør sig gældende i Holland, hvor man er indgået i en multi million euro-aftale med Microsoft mod support til 30.000 offentlige computere, der stadig kører Windows XP.

Læs også: Hovedstadens sygehuse bruger 58 millioner på forlænget Windows XP-support

Herhjemme har det offentlige også været nødsaget til at punge ud. For aftalerne minder om aftalen mellem Microsoft og Region Hovedstaden, hvor man betaler 58 millioner kroner, for livsforlængende support fra Microsoft.

Ifølge Ars Technica er der muligvis endnu flere penge at hente for Microsoft, når det gælder det offentlige i USA. Her kører det offentlige nemlig med flere hundrede tusinde XP-systemer, blandt andet på kritiske systemer i sundhedsvæsenet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Sørensen

...argumentere for, at de mange millioner kunne være brugt på Windows 7- eller Windows 8 licenser, samt bedre/open source hardware og software til det offentlige? For mig lyder det andet lidt som at kaste penge direkte ud af vinduet.

 • 1
 • 2
#2 Maciej Szeliga

...argumentere for, at de mange millioner kunne være brugt på Windows 7- eller Windows 8 licenser, samt bedre/open source hardware og software til det offentlige?

Sikkert... men deres problem er ofte at der er en ældre sygehus-, sikkerheds-, overvågnings- eller ligefrem missilsystem som afhænger af noget proprietært hardware som kun har driver til XP eller tidligere. Det lkan være så gammelt at det kræver et EISA eller ISA slot... Systemet som helhed fungerer fint og vil koste meget mere at udskifte end den forlængede support koster.

 • 7
 • 0
#4 Michael Westergaard

I princippet jo, men det ville vaere helt ude i skoven. Udover proprietaer hardware, findes ogsaa proprietaer software. Forskellen mellem Windows XP og 7 er saa arkitekturelt stor, meget software ikke direkte kan flyttes over medmindre Microsoft explicit har soerget for, det kan lade sig goere.

Jeg vedligeholder selv et niche-produkt, som bruger obskure compilere til lidet-kendte programmeringssprog, og en af compilerne havde en uhensigtsmaessighed, der oegede opstartstiden fra "et par sekunder" paa XP til "flere minutter" paa Vista/7, hvilket i praksis gjorde softwaren uanvendelig.

Derudover kommer udgifter til traening og opgradering af computere.

 • 3
 • 0
#5 Rolf Andersen

Når nu Microsoft alligevel skal holde Win XP i live for Englænderne, Hollænderne og Region Hovedstaden, så ligger det da lige til højrebenet at sælge disse opdateringer til andre også. OK, det kan være de ovennævnte så forventer at få rabat på deres priser, men samlet set må der da være en god business case?

 • 2
 • 0
#6 John Jensen

Selvfølgelig kunne man det. Men det er samme omgang som med år 2000 problemet, man kunne/ville ikke se at det var nødvendigt. Ikke fordi det ikke var til at se, men fordi det var en grim udsigt. Det der skulle enten udskiftes eller det der skulle ændres, var dengang store tunge systemer der kostede fra mange tusinde kroner til mange millioner kroner.

Nu er det så XP's tur, og her har man regnet med at MS alligevel ville fortsætte, men det gjorde MS ikke. Og så ville det som du skriver Morten hellere have udskiftet den hardware der ikke ville virke optimalt i dag, investerer i W7 eller W8, det ville i længden være meget billigere.

@Maciej Nu er det jo typisk kun klient maskiner der skal skiftes, de fleste servere har typisk Linux på og så ville jeg slet ikke føle mig tryg hvis selv en klientmaskine tilsluttet et Missilsystem kørte med XP :-)

Og har man hardware der er så gammel at XP er det sidste velfungerende system til det (jeg udelader bevidst Vista :-) så burde det have været udskiftet for længe siden.

Fejlen er at man siden 80erne har satset mere på direkte afkast til ejerne, aktie ejerene og andre og i stedet for som i gamle dage at lægge midler tilside til fornyelse har van valgt at udbetale "udbytte til ejerne", og så rammer hammeren pludselig.

 • 0
 • 0
#7 John Jensen

Helt enig på en måde, det er derimod en oplagt mulighed for et seriøst firma at slå sig ned med det ene formål at lave software/drivere og sikkerheds optimering osv. og lave det globalt.

Med de mange XP licenser ville det være en oplagt succes.

Jeg har ikke programmeret i flere år så jeg er lidt rusten nu :-)

Men andre kunne passende lave en god forretning på det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere