Den gennemsnitlige internethastighed stiger: Alligevel glider Danmark ned ad international liste

16. juli 2019 kl. 05:3516
Den gennemsnitlige internethastighed stiger: Alligevel glider Danmark ned ad international liste
Illustration: Screendump/Cable.
Når danskerne bevæger sig rundt på nettet, er det med en gennemsnitlig hastighed på 49,19 Mbit/s. Det er omkring 5 Mbit/s hurtigere end på samme tid sidste år. Alligevel rutsjer Danmark et par pladser tilbage i en ny international undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når danskerne hiver iPad’en frem og giver sig i kast med streaming af yndlingsserien, opdatering af det sociale netværk eller indleder jagten på den perfekte hummusopskrift, sker det denne sommer med en gennemsnitlig internethastighed, der er lidt højere, end den var på samme tidspunkt sidste år.

Fakta om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er foretaget af Cable.co.uk og omfatter 207 lande
  • Den gennemsnitlige globale hastighed er testet til at være 11,03 Mbit/s.
  • Undersøgelsen bygger på 276.720.881 hastighedstest udført på i alt 70.476.605 IP-adresser.
  • I Danmark er i alt 19.303 IP-adresser blevet målt i alt 231.328 gange.
  • Hastighedsundersøgelserne er ikke et direkte udtryk for den hurtigste hastighed, der er til rådighed I en husstand, men derimod er det et billede af, hvilken hastighed der er til rådighed for et device, der bruger routeren.
  • Testene er således primært udført via trådløse netværk og giver dermed et billede af den faktiske hastighed, der er stillet brugerne til rådighed. Hastigheden vil således kunne måles til højere via et LAN-kabel, men det er ikke tilfældet for majoriteten af de mange tests i denne undersøgelse.

Kilde: Worldwide broadband speed league 2019

Det viser den omfattende undersøgelse Worldwide Speed League fra engelske Cable

Den gennemsnitlige målte hastighed i Danmark er steget fra 43,99 Mbit/s til 49,19 Mbit/s. Det svarer til en stigning på lige knap 12 procent og sikrer, at vi glider ind på en femteplads ud af de i alt 207 lande, der er med i undersøgelsen.

Taber terræn

Selvom det kan lyde flot med en top-5-placering på verdensplan med en hastighed, der er tæt på fem gange bedre end den gennemsnitlige globale hastighed, kan man ikke lade være med at tænke, hvem der kan levere endnu hurtigere net til folket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For selvom resultatet er flot, så er femtepladsen faktisk et tilbageskridt på to pladser siden sidste år. Foran Danmark på listen ligger, ligesom sidste år, de fiberhungrende svenskere og sidste års topscorer Singapore.

Men derudover er også mikroskopiske Jersey gledet ind foran Danmark i selskab med dette års topscorer Taiwan, der præsenterer sine borgere for en gennemsnitlig hastighed på 85 Mbit.

Det er et gigantisk hop fremad siden sidste år, hvor den omstridte østat Taiwan 'blot' kunne levere 28 Mbit/s til brugerne.

Asien og Europa i front

Lader man blikket falde ned over undersøgelsen, vil man hurtigt registrere, at toppen af den samlede liste udgøres af lande i Asien og Europa. Mens USA kommer på en 16.-plads, så kommer Afrika som kontinent først på listen repræsenteret af Madagaskar på en 34.-plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenklumpningen af asiatiske og europæiske nationer tilskriver undersøgelsen flere faktorer.

»Europa og Asien dominerer listen igen i år takket være en grundlæggende fremragende infrastruktur. Det er i alle tilfælde sådan, at de lande, der klarer sig bedst, er lande med et stærkt fokus på fiber (FTTP),« siger Dan Howdle, der er teleanalytiker hos Cable, der står bag undersøgelsen.

De hurtigste trækker fra

Netop topnationernes fokus på udrulning af ny teknologi og optimering af infrastruktur er med til at øge den globale skævvridning, når det gælder internethastighed. For selvom den globale internethastighed er steget med mere end 20 procent til 11,03 Mbit/s, er det en udvikling, der primært drives af de i forvejen hurtige nationer.

Undersøgelsen påpeger således, at hvor de langsomste fem nationer 'kun' var 88 gange langsommere end de fem hurtigste nationer, så er de i dag 125 gange langsommere.

Så når ungerne sidder i sommerhuset og klager over, at internettet fra den trådløse router knaser lidt, når den tredje arving også vil streame sin helt egen filmfavorit, kan du påpege, at de kan glæde sig over ikke at holde sommerferie på eksempelvis Maldiverne, hvor borgerne i snit har 1,81 Mbit/s til rådighed.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
4. august 2019 kl. 09:58

100 kr. pr måned for 150/150 og det virker og passer. Bor på Amager, hvilket måske er forklaringen. Andre selskaber er alt for dyre; tvivlsomt om man som pensionist havde råd.

Selv med router kører hastigheden fint og det gælder i hele lejligheden.

15
16. juli 2019 kl. 22:51

Der må man så tage hatten af for Sverige at de kan levere høj hastighed med deres geografi.

Det kan de kun fordi der etableres kommune net. Nettet ejes og drives af det offentlige (typisk kommunen). Så kan udbyderne leje sig ind, og engrosprisen er ens for alle, om man har én kunde eller flere, og det er ofte sort fiber (så udbyderen selv kan bestemme udstyr). Det giver nogle andre konkurrence muligheder (og dermed priser), samt mulighed for udrulning. F.eks. kan man låne i ejendommen (kommunen stiller sikkerhed), lige meget om man er rig og fattig til at få lagt fiberen ind. Det koster så i øvrigt typisk omkring kr. 20.000,- danske kroner. Det er der ikke mange danskere der vil betale. Men det vil svenskerne gerne.

14
16. juli 2019 kl. 22:45

Når størstedelen af kagen er fastlagt af Erhvervsstyrelsen og går til en aktør, så er der ikke så mange muligheder for varierende priser.</p>
<p>Selv dem der har eget net vil følge den af myndighederne fastlagte pris.

Læg dertil omkostningerne ved at bygge net. De står slet ikke i forhold til den månedlige pris. Betalte danskerne dobbelt så meget for Internet pr. måned, som de gør i dag, så havde vi slet ikke haft behov for tiltag, som f.eks. bredbåndspuljen. Så havde landet været plastret til med lynhurtigt bredbånd.

Danskerne flytter ikke Internetforbindelse for at spare kr. 10,- pr. måned. De flytter først når prisen er kr. 50,- eller højere. Eller f.eks. ved fordobling af hastighed (og de flytter ikke selvom de er tilfreds med hastigheden, selvom de kan få væsentligt mere hos konkurrenten)

Så kr. 249,- for standard forbindelsen er mere eller mindre smertepunktet, hvis der skal være en fornuftig forretning i det (og det skal der, for ellers er det afvikling, ikke udvikling).

13
16. juli 2019 kl. 22:16

I det store hele er der "sjovt nok" åbenbart indgået en overensstemmelse mellem samtlige danske internetudbydere (hvis vi ser bort fra mobilt) om at en internetforbindelse skal koste 249 kroner om måneden, uagtet det er Dsl, Fiber, eller Coax.</p>
<p>Mærkeligt.

Når størstedelen af kagen er fastlagt af Erhvervsstyrelsen og går til en aktør, så er der ikke så mange muligheder for varierende priser.

Selv dem der har eget net vil følge den af myndighederne fastlagte pris.

12
16. juli 2019 kl. 15:04

Som nævnt vil langt de fleste brugere kun bruge WiFi og derfor er det oplevelsen af WiFi hastighed som brugerne måler efter. Ja, der er stadigvæk nogle brugere, som kabler, men det bliver færre og færre.

Det giver jo stadig ikke et retvisende billede. Du kan have 2 brugere, med hver deres forbindelse. Den ene kunne være dig. Du har forstand på at opsætte og tune dit WiFi, så det performer top $. Den anden kunne være Hr. Jensen, for hvem WiFi er en grim kasse, som er lagt ind i skabet i fjerneste hjørne. Begge kan I købe samme hastighed forbindelse.

Så om det er kablet eller trådløst er i den sammenhæng, bedøvende lige meget. Billedet bliver ikke mere retvisende af den grund.

10
16. juli 2019 kl. 11:38

Er det noget at råbe vagt i gevær over.

Jersey er en meget lille ø, så der skal ikke så meget til før hastigheden stiger.

Og Taiwan er meget tæt befolket. Derfor er det lettere at lægge fiber ud til boligblokke og fordele nettet via almindeligt ethernet kabel. Det er f.eks. den mest almindelige form for internet i Rusland i dag.

I Danmark har vi trods alt stadigt landdistrikter hvor man må nøjes med ADSL eller andre teknologier. Der må man så tage hatten af for Sverige at de kan levere høj hastighed med deres geografi.

Men så skal man også se på hvor lige det er fordelt. Hvis der er en masse i byerne som har 1Gbit (som de næppe kan bruge) så får man også et skævt billede.

9
16. juli 2019 kl. 11:18

Til sammenligning koster en 50/50 i DK et sted mellem 1k-3k (DKK)

I det store hele er der "sjovt nok" åbenbart indgået en overensstemmelse mellem samtlige danske internetudbydere (hvis vi ser bort fra mobilt) om at en internetforbindelse skal koste 249 kroner om måneden, uagtet det er Dsl, Fiber, eller Coax.

Mærkeligt.

For private er prisen typisk langt lavere i Sverige, til gengæld får firmaer lov til at betale en overpris på op til ti gange.

8
16. juli 2019 kl. 11:14

MBit er en datamængde, og ikke en transmissionshastighed. Trist at V2 ikke har styr på basale enheder.

7
16. juli 2019 kl. 11:09

De har også glemt den meget vigtige pris pr Mbit, hvad hjælper det at infrastruktur er tilgængelig, men ingen har råd til hurtigt internet. Jeg har erfaring med USA (erhversmæssig). Deres internet priser er latterlig høje i forhold til i DK. Til sammenligning koster en 50/50 i DK et sted mellem 1k-3k (DKK), USA koster 50/50 5k-10k (DKK)

6
16. juli 2019 kl. 10:44

Som nævnt vil langt de fleste brugere kun bruge WiFi og derfor er det oplevelsen af WiFi hastighed som brugerne måler efter. Ja, der er stadigvæk nogle brugere, som kabler, men det bliver færre og færre.

Ok, så når jeg bor 30 minutters cykeltur fra den station hvorfra jeg kan komme til den nærmeste storby på 10 minutter, så fungerer den offentlige transport elendigt, for det tager jo over 40 minutter at komme til storbyen?

Det giver ingen mening at blande æbler og bananer på den måde!

5
16. juli 2019 kl. 10:33

Hvis man læser forudsætningerne for undersøgelsen synes jeg nu det giver meget god mening at teste via WiFi: "hvilken hastighed der er til rådighed for et device, der bruger routeren" Som nævnt vil langt de fleste brugere kun bruge WiFi og derfor er det oplevelsen af WiFi hastighed som brugerne måler efter. Ja, der er stadigvæk nogle brugere, som kabler, men det bliver færre og færre.

4
16. juli 2019 kl. 10:16

Vi kunne ændre titlen til "brugernes oplevelse af bredbåndshastighed", da langt de fleste brugere kun bruger WiFi og ikke nogen anelse om hvordan de sætter det bedst op i deres hjem...

Man kan kalde det så meget, men det ændrer ikke så meget ved at den basale misforståelse af "internethastighed".

Så der forestår en formidlingsopgave, så folk kan forstå at egne handlinger på egen matrikel faktisk kan have ret stor konsekvens for det opnåede resultat.

Desværre ser jeg gang på gang at ukyndige (lallende amatører for at være helt bramfri) slasker WiFi op og efterfølgende naivt tror at det fungerer uanset hvad - og når det så viser sig at det ikke er tilfældet, så er det selvfølgelig TDC/Fullrate/Telenor/Telia/Gigabit/Kviknet/Stofa/..... som har leveret noget lort.

Og hvad der så rigtig pisser mig af, er når disse ignoranter ikke vil have at man laver en kablet løsning for dem, fordi-derhjemme-virker-mit-WiFi-jo-fint, og hvad de ellers kan komme med af lægmandsbetragtninger.

3
16. juli 2019 kl. 10:02

Vi kunne ændre titlen til "brugernes oplevelse af bredbåndshastighed", da langt de fleste brugere kun bruger WiFi og ikke nogen anelse om hvordan de sætter det bedst op i deres hjem...

2
16. juli 2019 kl. 09:44

der hvor folk bor tæt og hvor WiFi dækningen forstyrrers af naboen, kører WiFi naturligvis langsommere end det der kan opnås på den kablede forbindelse.

Jeg har lagt et billede her, som viser 2,4GHz båndet i Aalborg midtby:https://imgur.com/BbCDwrM

Billedet er oven i købet nogle år gammelt, så situationen er næppe blevet bedre.

Det viser helt klart at WiFi er en katastrofe, bla. fordi det er tilladt gud og hver mand at klaske et WiFi netværk op, uden at have bare den ringeste viden om konsekvenserne, samt forståelse for at WiFi opererer ud fra laveste fællesnævner.

Og så er der en anden ting, som mange slet ikke fokuserer på, nemlig kvalitet - den rå overførselshastighed giver nemlig kun en del af billedet, men mindst (imo faktisk vigtigere) lige så vigtigt er det at varen kommer med det samme, og at den gør det konsekvent.

Så hvis roundtripdelayet cykler op og ned, så kan det sådan set være ret ligegyldigt med hastigheden - jeg vil hellere have en 10/10 forbindelse, hvor delayet til nærmeste switch aldrig oversteg 10ms, end en 50/20 forbindelse hvor det kører op og ned og periodisk er på flere hundrede millisekunder.

1
16. juli 2019 kl. 07:12

Undersøgelsens målinger er lavet ved at måle på WiFi!!! Det beskrives således:

"A speed test conducted over wifi, due to local signal interference and/or the capabilities of the router and/or the capabilities of the device being used to take the measurement, can be significantly slower than the same connection directly over a LAN cable. Speed test data tends to consist primarily of measurements made over wifi, reflecting real-world use. This is why the country averages will appear lower than you might expect when compared to first-hand experience. However, since every country's average will suffer this flaw – innate to speed tests – the comparative placement in the global league is relatively sound."

Det holder ikke. Tætheden af WiFi routere varierer fra land til land, og der hvor folk bor tæt og hvor WiFi dækningen forstyrrers af naboen, kører WiFi naturligvis langsommere end det der kan opnås på den kablede forbindelse.

Forudsætning 2 er næsten værre: "Speed test data tends to suffer from a negativity bias – people are more likely to measure their speed if there is something wrong or if they aren’t getting the speed they need."

Så konklusionen om, at Danmark er gledet ned af listen, kunne lige så godt være, at danske bredbåndskunder er blevet bedre til at måle når de ikke får de båndbredder der betales for.

Og for at gøre det hele endnu mere usammenligneligt: Fiber kunder har typisk mere båndbredde tilgængelig end selv en ubelastet og uforstyrret WiFi router er i stand til at presse igennem luften, så de lande (bl.a. Danmark) hvor rigtig hurtig fiber er populært, giver ikke udslag i undersøgelsen.

Så spørgsmåler er, om den måde at undersøge på overhovedet kan bruges til noget. Jeg tillader mig at tvivle.