Den endelige regning er her: Danmarks nye Digital Post-løsning kostede 358,1 millioner kroner

14. februar kl. 10:305
Digital Post
Illustration: Pressefoto/Digitaliseringsstyrelsen.
Netcompany vandt i oktober 2019 udbuddet med at udvikle og levere Digital Post-løsningen. Dengang lød budgettet for de samlede projektudgifter på 277,5 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

De samlede projektudgifter for implementeringen af Danmarks nye Digital Post-løsning løber op i 358,1 millioner kroner.

Det skriver Computerworld på baggrund af en status-rapport sendt fra Digitaliseringsstyrelsen til Folketingets Finansudvalg.

Læs også: »Pengene forsvinder ned i et sort hul«: Digital post møder politisk kritik

De 358,1 millioner kroner inddeles i 127,6 millioner kroner til udvikling og 230,5 millioner til 'øvrige udgifter', der dækker over omkostninger til blandt andet håndtering af udbud, det løbende projektteam og lignende, skriver Computerworld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Pia Kjærsgaard vil ekspropriere Netcompanys digitale postkasse

Netcompany vandt i oktober 2019 udbuddet med at udvikle og levere Digital Post-løsningen, dengang lød budgettet for de samlede projektudgifter på 277,5 millioner kroner.

»Den fremadrettede økonomi for videreudvikling af Digital Post er ikke en del af projektudgifterne, og er derfor ikke en del af projektafslutningen, da der over tid kan opstå nye behov til løsningen, og deraf afledte omkostninger og gevinster,« skriver Digitaliseringsstyrelsen ifølge Computerworld.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
15. februar kl. 14:46

Når man sådan lige klikker sig omkring, så er det svært at se, hvad der retfærdiggør den pris for en indbakke bag en NemId / MitID authentikering.

Men der kan selvfølgelig være en masse skjult funktionalitet, man ikke kan vurdere alene ved almindelig borger-brug.

Det kunne være rigtig spændende om en journalist fik Netcompany til at liste alle de udviklede funktionaliteter op sammen med deres reelle omkostninger per funktionalitet, og tilsvarende Digitalstyrelsens nedbrydning af omkostninger per nødvendighed.

Det er klart, det kræver et stort forarbejde, inden man kan sætte ivrige fingre på tasterne og implementere. Men 230 millioner over fire år, det er alligevel 50-100 fuldtidsstillinger i fire år til at facillitere alt det der ikke er reel udvikling.

Hvad koster et offentligt Hello World projekt?

Altså et produkt hvor alle borgere kan logge ind med MitID, og så står der Hello World i browseren.

1
14. februar kl. 12:42

så at finde nogen til at lave opgaven, og bureakratiet udenom, koster 2/3 af prisen? Så er der noget helt galt IMHO Gad godt se hvordan det regnestykke så ud hvor der er brugt en agil model til udviklingen istedet.

4
14. februar kl. 20:30

Hvad får dig til at tro der ikke er brugt en agil udviklingsmodel?

3
14. februar kl. 14:47

Nu skal man jo så også inkludere muligheden for at klage over et udbud. Det trækker jo også resourcer. Så jeg er da sikker på direkte tildeling ville være billigere, men så er vi også afhængig af dem der sidder på tildelingsposterne og deres omgangskreds.... jeg er ikke sikker på det er en bedre løsning. https://www.version2.dk/artikel/medie-netcompany-vinder-udbud-af-digital-post-faellespostkassens-fremtid-er-usikker

2
14. februar kl. 13:46

Så er der noget helt galt IMHO

Jeg savner noget at sammenligne med. Der kan være betydelige omkostninger ved at gennemføre et udbud. At følge udviklingen af projektet er heller ikke uden arbejde for køber.