Den Digitale Prøvevagt giver ansatte mulighed for frit at kigge i opsamlede data
Den Digitale Prøvevagt (DDP) tillader ansatte, som har fået tildelt rollen som Digital Prøvevagt-ansvarlig, frit at tilgå data opsamlet fra elevernes computere, også hvis der ikke er blevet foretaget nogen observationer af mistænkelige forhold på elevernes computer.
På Undervisningsministeriets side med spørgsmål og svar, fremgår det, at det kun er udvalgte medarbejdere, som har adgang til elevernes data:
»Det er kun institutionens leder, og de personer, som lederen har bemyndiget hertil, der har adgang til at se data fra Den Digitale Prøvevagt.«
Men i et skriftligt svar til Version2 bekræfter Undervisningsministeriet, at der ikke er udarbejdet nogen retningslinjer for, hvem der kan tildeles adgang til elevernes data.
Ingen begræsning
I forhold til selve udnyttelsen af adgang kan skolelederen give medarbejdere adgang til at se elevernes data i forbindelse med en konkret mistanke om snyd.
Men i praksis er der ingen begrænsning på, hvor ofte eller til hvor mange, adgangen tildeles.
Det enkelte uddannelsessted har nemlig selv ansvaret for at vurdere, om der er en saglig begrundelse for at kigge i de opsamlede data.
»Data kan i princippet tilgås af skolelederen og af den autoriserede medarbejder, når der ikke er konkret formodning om snyd, men det er skolens ansvar som dataansvarlig at instruere medarbejderen om alene at tilgå data når der er en saglig grund herfor,« skriver Undervisningsministeriet til Version2.
Udtrukket til stikprøve
Kigger man i Undervisningsministeriets eget materiale, virker adgangen endnu mindre restriktiv. Her fremgår det nemlig, at Digital Prøvevagts-ansvarlige frit kan tilgå opsamlede data, også uden nogen konkret mistanke. DDP fungerer sådan, at programmet genererer observationer, hvis en elev gør noget mistænkeligt, som for eksempel at åbne Facebook i sin browser.
Hvis der foreligger observationer på en elev, kan en Digital Prøvevagts-ansvarlig se nærmere på de indsamlede data, herunder skærmbilleder fra elevens computere og lister over browservinduer og kørende applikationer.
Men selv hvis der ikke findes nogen observationer, kan den Digital Prøvevagts-ansvarlige få adgang til elevens data. I Undervisningsministeriets brugervejledning står der nemlig beskrevet, hvordan den Digital Prøvevagts-ansvarlige manuelt kan tilføje en observation, som så giver adgang til elevens data.
Her foreslår vejledningen, at man kan kalde observationen for »Udtrukket til stikprøvekontrol.«
Udskudt men ikke ude
Den Digital Prøvevagt har været genstand for ophedet diskussion om overvågning og elevers ret til privatliv. Efter hård kritik fra mange sider besluttede Undervisningsministeriet i sidste uge, at DDP ikke skal tages i brug nu til sommer.
Udmeldingen om, at DDP ikke vil blive brugt til sommer er blevet budt velkommen hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, som beskriver det som en sejr for gymnasieeleverne.
Men Den Digitale Prøvevagt er ikke død. I Undervisningsministeriets pressemeddelelse henvises der til tekniske udfordringer med elever, der bliver smidt af programmet, og kapacitetsproblemer.
Det er altså implementeringen frem for konceptet, Undervisningsministeriet har fundet fejl i. Og det er ikke skrottet, kun udskudt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.