Den Blå Avis tøver med NemID-validering af annoncører som værn mod cykeltyve

26 kommentarer.  Hop til debatten
Cykeltyve forsøger jævnligt at afsætte stjålne cykler gennem annoncer på Den Blå Avis, men selskabet bag annonceportalen vil ikke umiddelbart indføre et krav om identificering med NemID for cykelsælgere.
28. september 2012 kl. 10:26
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Annonceportalen Den Blå Avis vil ikke umiddelbart begynde at kræve, at man skal identificere sig med NemID, før man kan oprette en annonce for en brugt cykel. Det er ellers blevet fremført som en mulighed for at gøre det vanskeligere for cykeltyve at sælge de stjålne cykler anonymt via portalen. Det skriver Politiken.

»Vi synes, at det kunne være enormt interessant med NemID-validering, for vi ønsker selvfølgelig heller ikke, at der sælges stjålne cykler på dba.dk. Men vi bliver nødt til at analysere nærmere på, hvad det betyder for vores brugere,« siger chef for DBA's kundesupport, Lene Kristensen, til Politiken.

Hun oplyser, at DBA vil reagere på henvendelser, hvis der bliver gjort opmærksom på, at en cykel til en værdi af eksempelvis 12.000 kroner bliver sat til salg til 2.000 kroner.

DBA giver i forvejen mulighed for, at en sælger kan validere sig, når han opretter en annonce, men det er en frivillig mulighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kan sagtens lade sig gøre, men vi skal først analysere på, hvilken betydning det vil få. Måske er der nogen, der er helt reelle brugere, som ikke ønsker at bruge NemID-validering andre steder end i deres bank,« siger Lene Kristensen til Politiken.

Opdateret 14.25: Det har tidligere fremgået af overskriften, at Den Blå Avis afviser brug af NemID til validering af annoncører. Lene Kristensen har i en mail til Version2 præciseret, at man ikke afviser brugen, men blot er nødt til at undersøge eventuelle konsekvenser først.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
16. oktober 2014 kl. 11:53

Person nr. er tvunget, og da NEMID er på vej til at overtage person nr.s funktion er det ikke underligt at det også bliver tvunget i praksis.Jeg var meget imod dette, men må leve med det, og når man alligevel har NEMID, så hvorfor ikke bruge det til mere og dermed undgå tyveri af personidentitet og salg af tyvekoster? Derimod forstår jeg ikke at jeg skal have et andet (medarbejder) NEMID til mit enkeltmandsfirma uden medarbejdere. Det er da besværligt og spild af ressourcer at man ikke kan bruge det personlige. Bureaukratiet længe leve!

22
1. oktober 2012 kl. 09:16

Prøv en gang at kigge på EU-programmet Clean IT. Det handler om "terrorisme på internettet" (hvad det end er for en størrelse). Et af de centrale midler, som skal tages i anvendelse - for at bekæmpe i føste omgang terrorisme, men hvorfor ikke børneporno, "pirater", "ulovlige" spil etc. - er, at det skal være slut med anonymitet på internettet (hvis du ikke har noget at skjule...). Her ser jeg NemId som det perfekte middel. Alle danskere bliver alligevel tvunget ind i OCES-delen senest i 2014 som følge af obligatorisk digital post fra det offentlige. Det ender nok med, at vi skal anvende NemId for at komme på nettet overhovedet. Med mindre vi får råbt nogle politikere op - men jeg er ikke optimist.

19
28. september 2012 kl. 20:12

Det er også vigtigt at understrege at der ikke blot er tale om NemID men om OCES-NemID.

Jacob Ottesen

Kan sige at vi har 2 børn og klarer os fint uden NemID overhovedet.

Det koster banken som ligger i nærheden en del mere bon-papir fra deres automat fordi vi trækker kontoudtog.

Desuden har vi skrevet vores datter op til skolen og der knurrede de også lidt fordi vi ikke gjorde det via NemID men jeg forklarede dem at NemID ikke er et krav at have og at de bare måtte finde en løsning og hvis de IKKE fandt en løsning så kom hun jo bare ikke i skole og så var det deres problem. Så fandt de en løsning.

20
30. september 2012 kl. 05:45

...jeg forklarede dem at NemID ikke er et krav at have og at de bare måtte finde en løsning og hvis de IKKE fandt en løsning så kom hun jo bare ikke i skole og så var det deres problem. Så fandt de en løsning.

Sådan Henrik +1

Da de øvrige 3-4 mio. som vanligt fandt sig i enevældet og kun brokkede sig, så gled det igennem på et års tid. Jeg er desværre tvunget medlem bl.a. pga. skat, hvor jeg skal anvende NemID.

Gad vide om den offentlige digitalisering glider lige så let ned, her er der en lov bag, så 2013-14 bliver spændende at følge :)

17
28. september 2012 kl. 19:44

Og så lige en gang til for prins Knud

Det er vigtigt at være opmærksom på at der ikke er noget lovgrundlag for NemID. ALT hviler på frivillige aftaler og det samtykke som man afgiver til DanID A/S ved oprettelsen af NemID. NemID er ikke reguleret af lov om elektroniske signaturer (hvor der f.eks. er en forbud om at nøglecentre opbevarer borgernes private nøgler). Alene af den grund kan man ikke tvinge borgerne til at bruge NemID blot ved administrative beslutninger.

sakset et eller andet sted på netet ;o)

16
28. september 2012 kl. 19:20

Flot at nogle af ovenstående debatørerer stadig kan klare sig uden OCES NemID. Jeg tilmeldte mig også i første omgang NemID uden OCES - dvs. bare til netbank. Det gik også fint en periode men da jeg på et tidspunkt skulle søge om SU slutlån var der ingen vej udenom. Kontordamerne på CBS var i hvert fald hverken til at hugge eller stikke i. Og jeg er endda kun mig selv. Kan en standard børnefamilie reelt undgå OCES nemID idag hvis de vil benytte sig af diverse offentlige services (som de har krav på)?

Jeg håber virkelig ikke at frivilligheds-argumentet er et der bliver brugt længere af nemIDs fortalere, - enhver kan vel se at den frivillighed er illusorisk.

14
28. september 2012 kl. 17:14

Morten Bøgh>> Hvad fanden bilder du dig ind ?

Fordi vi er rigtig mange der som ikke har NemId og flittigt argumentere imod NemID både af tekniske og juridiske grunde, så er vi hverken pirater, landsby tosser eller cykeltyve!

Fint, for dig at du kan bruge NemID til en masse ting og ikke har problemer, med det, men hele essensen af diskussionen er netop at fordi du ikke har problemer med NemId, så skal resten af danske befolkning ikke tvinges til at bruge NemID !

13
28. september 2012 kl. 17:13

Nemids nuværende nyttevirking gøres jo til skamme af det fundementale problem i at det er en privat virksomhed som tjener hvereneste gange det bliver brugt, og som ovenikøbt ser stort på alt hvad der er god praksis ved sikkerhed.

Hvis system var så fantastisk , skulle den fuldstændig information om det være tilgængligt og kunne reimplemntes, der findes ingen undskylning for at det er implementeret som trojan der kan load yderliger ting ned på folks maskiner.

Opbygning af nemid syntes ser vi bort fra potential som stats trojaner, at sikker at Nemid og kun Nemid vil være i stand til at vidreføre det når det komemr i udbud næste gang.

12
28. september 2012 kl. 16:53

Debatten imod NemID på Version2 giver mig lyst til at opsige mit abonnement på bladet. Nå nej, det kan man jo ikke... Men altså. Er Version2 ved at blive overtaget af pirat-partiet?

Ja, ok, man kan (og bør) argumentere for at NemID løsningen burde være skruet anderledes sammen, og at fx koblingen til Java ikke er optimal. Men det er udtryk for fundamentalistisk religiøsitet når man overhovedet ikke interesserer sig for produktets nyttevirkninger ude i samfundet. Takket være NemID kan jeg logge på mine forskellige netbanker på samme måde, jeg kan logge på Skat, jeg kan se pensionsinfo fra mine forskellige pensionsopsparinger, jeg kan gå ind på SU, og muligvis fremover få problemer på Den Blå Avis når jeg vil sælge en cykel jeg har stjålet. Der har været ekstremt få indbrud i banker via NemID løsningen. NemID har ramt et ret optimalt snit mellem sikkerhed og brugervenlighed, har haft en fremragende oppetid, og har betydet enormt meget for udbredelse af gode digitale løsninger i det danske samfund. Forskellen fra den forrige 'offentlig digital signatur' løsning står bøjet i neon i blinkende farver og meterhøje bogstaver. Forskellen er at det her virker.

Problemet med fundamentalistisk religiøsitet er at man vil erstatte det gode med det perfekte, og dermed lander et sted mellem ingenting og totalt kaos. Herudover har debatten et element af almindeligt maskinstormeri: NemID er udtryk for det digitale samfund, og det er sandelig ikke noget for os vadmelsklædte bønder.

Den Blå Avis har kun ét problem med NemID, nemlig at en del af den danske befolkning afviser NemID af principielle grunde, hvilket vil begrænse kundekredsen for Den Blå Avis. Det eneste man kan udlede af det er, at hvis landsbytosserne holdt op med at brokke sig over NemID, kunne man begrænse antallet af cykeltyverier i Danmark.

23
1. oktober 2012 kl. 23:54

Ok, man frygter en glidebane mod det totalitære overvågningssamfund, dvs. at en fremtidig fascistisk regering vil bruge internet-overvågning til at gå efter kritikere. Men hvad har det med eksistensen af NemID at gøre, og hvad har det at gøre med brugen af NemID vedrørende salg af stjålne cykler? Når den fascistiske regering tager magten, må man tage sine forbehold, og sørge for at ytre sig anonymt. Det er ikke et argument for at opfindelsen af NemID skal rulles tilbage - det kan nemlig ikke lade sig gøre. Og det er heller ikke et argument for ikke at bruge NemID vedørende salg af stjålne cykler. Det sidste kan godt lade sig gøre, men det forhindrer altså ikke en fascistisk magtovertagelse i fremtiden, endsige dens overvågning af borgerne. Tro mig.

At fravælge nutidens muligheder er heller ikke ufarligt. Hvor skal grænsen gå for hvad der accepteres og hvad der fravælges? En konsekvent holdning til dette valg var Pol Pot regimet i Cambodia, hvis teoretisk gennemarbejdede målsætning var at få nedlagt byerne og få folket tilbage til det sande liv ude på landet.

Hvor skal grænsen gå? Hvis målet er at forhindre opklaring af cykeltyverier ...i kampen mod det fremtidige overvågningssamfund. Jamen tyven kunne jo blive set på gaden - fx af cyklens retmæssige ejermand. Må han så gøre anskrig, eller er det et skridt mod overvågningssamfundet? Eller hvad hvis tyven ses i en kikkert, evt. en natkikkert med elektronisk billedforstærkning? Eller gennem et videokamera? Må man bruge briller når man kigger efter tyve?

Synspunkterne i denne her debattråd er ret underlige. Min fornemmelse af at pirat-partiet er ved at gøre landgang i Danmark er muligvis forkert, men har muligvis alligevel noget på sig.

24
2. oktober 2012 kl. 06:29

Eller gennem et videokamera? Må man bruge briller når man kigger efter tyve?

Forkert argument. Det er nærmere:

  • må man læse alle mails der sendes på nettet i DK, for man kunne opdage noget ulovligt ?
  • må man gennemsøge din pc (evt. via NemID), for man kunne opdage børneporno eller andet?
  • må man sætter overvågningskameraer op på alle gader, for man kunne jo se noget ulovligt?
  • må man sætte overvågningskamera op i din stue, for man kunne jo opdage noget ulovligt?

For : du har jo ikke noget at skjule, vel ? Eller : hvis du er imod det, så må det være fordi du er for cykeltyveri, piratkopiering, børneporno osv...

Så jo, det ER et argument mod at bruge tvungen NemID til at modvirke cykeltyverier.

21
1. oktober 2012 kl. 08:37

Den Blå Avis har kun ét problem med NemID, nemlig at en del af den danske befolkning afviser NemID af principielle grunde, hvilket vil begrænse kundekredsen for Den Blå Avis. Det eneste man kan udlede af det er, at hvis landsbytosserne holdt op med at brokke sig over NemID, kunne man begrænse antallet af cykeltyverier i Danmark.

Jeg mener ikke, at det er relevant at diskutere NemID's meritter og ulemper i denne sammenhæng.

Det principielle spørgsmål må være, om det er acceptabelt, at de 95% af brugerne på Den Blå Avis, som ønsker at sælge noget lovligt, skal tvangsidentificeres med mulighed for registersamkørsel for at fange et mindretal, der ønsker at sælge stjålne cykler?

Jeg synes, der for tiden er en naiv og skræmmende tendens i samfundet mod, at fordi noget er teknisk muligt, så skal det partout også implementeres uden at tage højde for mulige skadevirkninger på længere sigt ved at ophobe massive mængder af data om privatpersoners gøren og laden.

Den udmærkede Lene Kristensen fra Den Blå Avis fremhævede rent faktisk i Politikens kampagnejournalistik, at DBA allerede gennemfører en række tiltag til at forebygge cykeltyverier, hvilket blandt andet omdatter at se nærmere på brugere med atypisk brugsadfærd herunder indrykning af større mængder annoncer under eksempelvis kategorien "Brugte cykler".

Jeg mener, at som it-professionel bør man være mere fascineret af at udforme den perfekte algoritme til at fange forsøg på snyd og kriminalitet end man bør være af en dum og potentielt skadevoldende masseregistering af lovlydige medborgere.

15
28. september 2012 kl. 17:29

Og på trods af at Morten Bøghs tekst mest er nedladende bemærkninger, så lykkedes det ham alligevel at afsløre at han baserer sin opfattelse på uvidenhed og forkerte antagelser.

Suk.

6
28. september 2012 kl. 11:50

»Måske er der nogen, der er helt reelle brugere, som ikke ønsker at bruge NemID-validering andre steder end i deres bank,« siger Lene Kristensen til Politiken.

Stor respekt for Lene Kristensen.

Jeg har aldrig ført haft en snert af behov for at bruge min NemID til andet en netbank-login, men den sidste måned er jeg to gange blevet mødt af en dyb undren over hvordan jeg kunne leve uden at bruge NemID til alt muligt andet.

Det er forfriskende med en organisation der ikke har drukket Kool-Aid.

7
28. september 2012 kl. 12:01

Enig Peter.

Jeg har slet ikke et NemID og kæmper for ikke at få et. Det er en privat løsning, som jeg ikke vil tvinges ud i at bruge - og jeg synes det er ærgerligt hvis man bliver afskåret fra flere og flere ting, hvis man ikke hopper med på vognen.

11
28. september 2012 kl. 13:09

Enig. Lene Kristensen fortjener stor respekt. Personligt ville jeg ikke have haft noget imod NemID til min netbank, hvis det ikke krævede en priviligeret java applet. Det kunne jeg så i nødstilfælde omgå med en dedikeret installation til det. (bare ikke tilfredsstillende, da de fleste danskere ikke har den mulighed). Men problemet er at vi som et argument for at feje kritikken af NemID til side (f.eks.de centrale private nøgler) blev lovet højt og helligt at brug af NemID til OCES var absolut frivilligt. I realiteten har det dog vist sig at det er det slet ikke. Der kommer dagligt flere og flere scenarier, hvor det offentlige og private, der bliver presset til det, gør livet surt for borgere uden NemID. Prøv at f.eks. være offentlig ansat uden NemID. Eller hvis du vil spille online på Danske spil. Mange kommuner afviser også at kommunikere officielle dokumenter til dig elektronisk uden NemID.

NemID er på ingen måde - som lovet - frivillig. Det er organiseret tvang og det er lidet troværdigt at frivilligheden blev brugt til at affeje kritikken.

3
28. september 2012 kl. 11:25

Jo flere, som modarbejder NemId, desto tidligere får vi måske en non-Java baseret løsning. Flere og flere bruger platforme, som ikke understøtter Java.

2
28. september 2012 kl. 11:11

Hvor bare ikke få sælgerne til at oplyse stelnr. på cyklen ved annoncering?

vh. ld

p.s. nå ja - det ødelægger jo nok dba's omsætning.

5
28. september 2012 kl. 11:32

Hvor bare ikke få sælgerne til at oplyse stelnr. på cyklen ved annoncering?

Det vil hjælpe lidt, men de dyre cykler får nyt stelnummer og en falsk kvitering.http://politiken.dk/indland/ECE1605414/to-aar-efter-afsloeringen-af-professionelle-cykeltyverier-er-der-ikke-faldet-straf/

CPR check duer heller ikke. Det kan bare være en andens CPR. Find fx et i skraldespanden inde på et apotek. Kviteringer for receptpligtig medicin har CPR skrevet på, og nogen smider dem i skraldespanden.

4
28. september 2012 kl. 11:28

problemet er vel ikke primært, at cyklerne sælges, men at de sælges med politiets velsignelse. De stjæles tilsynenaladende også med pols vels

9
28. september 2012 kl. 13:00

problemet er vel ikke primært, at cyklerne sælges, men at de sælges med politiets velsignelse. De stjæles tilsynenaladende også med pols vels

Pladder, som med alt muligt andet, så handler det om ressourcemangel.

Jeg har fået stjålet to lækre cykler over de seneste ca 3 år, og selv om det er p***e irriterende, så foretrækker jeg sgu, at politiet bruger deres ressourcer på, at tage sig af "rigtige" kriminelle.

(Og ja, jeg ved godt at cykeltyve er kriminelle, og at de er skyld i store udgifter for forsikringsselskaber hvert år etc. Men jeg ser helelre, at de jagter mordere, overfaldsmænd og økonomiske svindlere, end folk der stjæler lidt cykler...)

26
16. oktober 2014 kl. 12:36

Pladder, som med alt muligt andet, så handler det om ressourcemangel.

Ja i den boligblok, hvor jeg bor til leje besluttede viceværten for nyligt at rydde op i efterladte og ejerløse cykler rundt om blokken. Han fandt næste 20 ejerløse cykler på den private grund rundt om blokken, hvor der er under 30 lejemål. Inden han sendte dem til storskrald kontaktede han politiet med alle stelnumrene i hånden, da han ikke ville risikere at smide stjålne cykler væk. Politiet sagde blot at hvis det var gamle cykler, så skulle han ikke bekymre sig om det og bare sende dem til storskrald. Politiet gad ikke engang at tjekke stelnumrene, selv om han allerede havde skrevet dem alle ned.

Siden har Politiet fået lavet deres egen Android og iOS app, hvor man bl.a. selv kan tjekke stenumre og se om en cykel er stjålet: https://www.politi.dk/Fyn/da/lokalnyt/Nyheder/Politiet-lancerer-ny-landsdaekkende-App.htm

1
28. september 2012 kl. 10:40

DBA har længe haft mulighed for personnummer validering, det er vel lige så godt som statstrojaneren!

8
28. september 2012 kl. 12:40

Ja, de gemmer vel folks personlige oplysninger i deres database, så crackerne har noget at komme efter.