Den amerikanske kongres vil forbyde Huawei-telefoner: 'De er en sikkerhedstrussel'

Kinesiske Huawei udgør en reel sikkerhedstrussel mod USA, vurderer den amerikanske kongres, som vil have, at firmaets telefoner skal være ulovlige at sælge.

Den kinesiske telefonproducent Huawei er en sikkerhedstrussel mod USA og bør blive forbudt i forbindelse med køb af telefoner og telefonabonnementer. Sådan lyder det blandt andet i en årelang undersøgelse foretaget af den amerikanske kongres.

Huawei og Chinese Telecom, ZTE, kan ifølge undersøgelsen 'ikke stoles på', når det handler om påvirkning fra det politiske liv I Beijing, og derfor kan enheder herfra bruges til at underminere amerikansk sikkerhed, vurderer kongressen.

»Baseret på tilgængelige klassificerede og uklassificerede oplysninger kan der ikke haves tillid til, at Huawei og ZTE er uafhængige af en fremmed stats indflydelse, og dermed udgør de en sikkerhedstrussel mod USA og vores systemer,« står der blandt andet i udkastet til dokumentet.

Den amerikanske kongres er blandt andet bange for, at hardwaren, der ud over mobiltelefoner inkluderer modemer til mobilbredbånd, kan bruges af virksomheder til økonomisk eller militær spionage eller endda cyberangreb.

Huaweis reaktion på hele sagen er at benægte og understrege, at Huawei er til stede på næsten 150 markeder og i øvrigt er fuldstændigt uafhængigt og et firma med stor integritet.

Dette er den samme reaktion, som Version2 blev mødt med, da redaktionen spurgte ind til baggrunden for at oprette et Cyber Security Evaluation Centre i London.

Læs også: Kinesisk mobilkæmpe beroliger danske firmaer: Vi spionerer ikke på jer

»Det er i Huaweis interesse at have en åben og konstruktiv dialog i de markeder, vi opererer i. Cyber Security Evaluation Centre i Storbritannien er blot ét aspekt af vores strategi inden for netværkssikkerhed. For Huawei er det yderst vigtigt at garantere sikkerheden af vores kunder, og det er et område, som vi fortsat fokuserer på lokalt og internationalt, også sammen med uafhængige firmaer,« lød den skriftlige kommentar fra Huawei.

Huawei har tidligere mødt politisk debat i Australien, efter telefonerne i år blev bandlyst på grund af netop sikkerhedsforhold. Ligeledes har Huawei været i søgelyset i Danmark som følge af den internationale fokus, der har været på Huawei. Blandt andet er det informationer som, at selskabets stifter, Ren Zhengfei, tidligere har slået sine folder som ingeniør i den kinesiske hær, der har været en del af de bekymringer, der er omkring Huawei.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Kaj Nielsen

Nja der er jo som man ser det, Amerikanerne har det nok bedre med at Apple eller Google har data på folk, da begge firmaer er indenfor det amerikanske myndighedsområde. Der er vel sikkert en eller anden lov der gør at de i spørgsmål om national sikkerhed kan tilgå alt Googles eller Apples data med henblik på at de forsat har lov til at drive forretning.

 • 3
 • 0
#5 Lars Hansen

man kan da ikke komme med sådan nogle anklager uden beviser.

Det kan man nu godt når det gælder national sikkerhed.

Men, skal man gå den vej, er det jo ikke bare netværksudstyr man skal kigge på. Der er så meget andet, der potentielt kan udnyttes til spionage.

Mon ikke deres advarsel indenfor fornuftens rammer primært er minded på de største og mest kritiske virksomheder. Jeg kan godt forstå, hvis man er betænkelig ved at installere en firewall leveret direkte fra "fjendeland" hos Lockheed Martin i sit R&D netværk.

 • 2
 • 0
#6 Deleted User

Telefonen er udstyret med Android ~ Googles styresystem. Måske er der 'nogen' der ved, hvor mange oplysninger om brugeren som google trækker ud, og sælger til... ? Måske de er bange for, at kineserne ved hjælp af en patch får adgang til de samme oplysninger?

 • 1
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

Måske er der 'nogen' der ved, hvor mange oplysninger om brugeren som google trækker ud, og sælger til... ? Måske de er bange for, at kineserne ved hjælp af en patch får adgang til de samme oplysninger?

Mon ikke det mere er en frygt for bagdøre i deres telefoner, der tillader den kinesiske regering at "tænde for spion-optagelse af samtaler" end det er de rå data som Google indsamler.

 • 3
 • 0
#9 Peter Hansen

total paranoid

man kan da ikke komme med sådan nogle anklager uden beviser. kortene på bordet hvis der er noget om det.

http://www.dailytech.com/House+Panel+Wants+to+Ban+Chinese+OEMs+from+US+S...

III. Huawei, Founded by ex-PLA Officer, is Client of PLA's Cyberwar Unit

But there is some compelling evidence that Huawei may have a close relationship with cyberwar units inside China's "Peoples Liberation Army" (PLA). A source gave a document tying Huawei to an "elite cyber-warfare unit" in the PLA, which the company was contracted to provide "special network services" to. Huawei's founder and chief executive Ren Zhengfei is a former PLA officer.

 • 1
 • 0
#11 Keld Simonsen

»Baseret på tilgængelige klassificerede og uklassificerede oplysninger kan der ikke haves tillid til, at Huawei og ZTE er uafhængige af en fremmed stats indflydelse, og dermed udgør de en sikkerhedstrussel mod USA og vores systemer,« står der blandt andet i udkastet til dokumentet.

Hvis det offentlige tog den danske nations sikkerhed alvorligt kunne Folketinget lave en lignende lovgivning. Denne kunne så omfatte Huawei, LTE og alle de amerikanske firmaer der er forpligtede iflg. PATRIOT ACT at udlevere alle oplysninger til amerikanske myndigheder, inkl. følsomme oplysninger. Men USA's magt er nok for stor i Danmark til at Folketinget vil reagere på denne åbenlyse trussel mod den danske nations sikkerhed.

Det er uden nogensomhelst tvivl et faktum at amerikanske firmaer ikke er "uafhængige af en fremmed stats indflydelse", og vi kan derfor ikke stole på dem.

 • 13
 • 2
#12 Martin Bøgelund

Sikkerhedsspørgsmålet er måske ikke hele historien - måske ikke engang størstedelen af historien.

Man kan godt få fornemmelsen af at der er USAnske arbejdspladser involveret i dette spørgsmål også - altså god gammeldags protektionisme, som jo er en populær aktivitet i tiden efter store børskrak og finanskriser.

 • 5
 • 0
#13 Egon Sørensen

IBM har forbudt brugen af Apple's SIRI + andre features tidligere på året: IBM's Siri ban highlights companies' privacy, trade secret challenges, link: http://arstechnica.com/apple/2012/05/ibms-siri-ban-highlights-companies-...

Om det så er fordi de er paranoide - ""We're just extraordinarily conservative," Horan said. "It's the nature of our business."", eller om der er noget om sagen - må de jo bedst selv vide, da de er dybt involveret i den fremtidige teknologiske udvikling - og kender udmærket til deres "Big Brother".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere