Deltag i debatten: Hvilken pc-producent er værst med crapware?

26. februar 2015 kl. 15:1257
Deltag i debatten: Hvilken pc-producent er værst med crapware?
Illustration: chris palmer twitter.
Sagen med Lenovo, der har leveret maskiner med gennemhullet it-sikkerhed pga. præinstalleret 3. parts-software bør få branchen til at tilbyde maskiner kun med Windows, mener ekspert. Men indtil det sker, hvad er så din erfaring med gode og dårlige pc-producenter, når det kommer uønsket software.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Crapware, adware og grayware. Uanset navnet er den horde af tredjeparts-software, som pc-producenter - drevet af udsigten til økonomisk gevinst - fylder på dere produkter, inden de bliver langet over disken, sjældent en udpræget fornøjelse for slutbrugeren.

Ikke alene kan præ-installerede demoprogrammer være grænseløst irriterende, når prøveperioden udløber, og de med konstante pop-up-bokse forsøger at lokke brugeren til at købe den fulde udgave af program x. Og i den forbindelse er det langt fra sikkert, en simpel afinstallation kan gøre det.

Den seneste sag med pc-producenten Lenovo, der har præ-installeret adware-programmet SuperFish, viser også, at tredjeparts-programmerne kan gennemhulle sikkerheden på det, der typisk er Windows-pc'ere fuldstændigt.

Kort fortalt, bevirkede SuperFish-installationen, at det var muligt at gennemføre et man-in-the-middle angreb, hvor hvem som helst kunne give sig ud for, eksempelvis at være brugerens netbank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes, at SuperFish benytter et selvsigneret rodcertifikat for at kunne lytte med på også krypteret SSL-kommunikation med det formål, at kunne skyde reklamer ind på websider. Det er i sig selv en dårlig opførsel.

Men hvad værre er, så har den private nøgle til det rodcertifikat, som SuperFish anvender, på flere punkter vist sig at være så svag, at den kun tog få timer at knække.

Og når først den private nøgle er kendt, så er det muligt for enhver at signere certifikater i et væk, som bliver godkendt via SuperFish-rodcertifikatet på maskinen. Så www.netbank.eksempel vil vise en grøn hængelås i browseren, uanset om det er banken eller hacker, som brugerens maskine er koblet op til.

SuperFish hihacker trafiken og præsenterer certifikater for brugerens browser, der ser ud til at komme fra eksempelvis en bank, men reelt set er signeret med SuperFish-nøglen. (Foto: Chris Palmer @fugueish)

Så altså ikke alene har SuperFish på flere Lenovo-maskiner i markedsføringsøjemed lyttet med på linjen, uanset om den skulle forestille at være krypteret eller ej. Programmet har fuldstændigt undermineret den sikkerhedsarkitektur, der ellers er på plads til at skabe sikre forbindelser mellem browseren på klienten og en server.

Og selvom SuperFish blev afinstalleret, blev rodcertifikatet i øvrigt ved med at ligge på maksinen. Både Lenovo og Microsoft har sidenhen arbejdet på at komme den skadelige software til livs.

CSIS: Der bør kun være Windows

Version2-debattør og partner i it-sikkerhedsvirksomheden CSIS Peter Kruse mener, sagen med SuperFish bør være et wake-up-call for pc-producenterne i forhold til at tilbyde deres kunder Windows-maskiner, uden der er alt muligt andet installeret oven i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse peger Peter Kruse på, at Oracles Java (med den bundlede ask.com-toolbar), Adobes Flash og andre gængse tredjepartsprodukter også kan udgøre et sikkerhedsproblem. Han peger på, at brugerne ikke nødvendigvis er klarover, at maskinen er fyldt med disse plugins, som kan være uddaterede.

»Og så er de allerede inficeret i løbet af de første par dage på nettet, fordi de kører nogle gamle plugins, som de ikke aner er installeret.«

Også sådan noget som demo-software kan udgøre et konkret sikkerhedsproblem. Hvis det eksempelvis er et demoprodukt af antivirussoftware, som kun fungerer i 30 dage, så kan der opstå en situation, hvor brugeren aktiverer produktet, og - når de 30 dage er gået - stadig tror, maskinen er sikret, selvom antivirus softwaren ikke virker længere, påpeger Peter Kruse.

Dertil kommer det, Peter Kruse kalder grayware-aspektet, hvor sådan noget som SuperFish-adwaren florerer. Altså programmer der måske ikke direkte er tænkt som malware, men alligevel svækker sikkerheden på maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis man som producent ønsker at putte den slags på maskinen, så skal man virkeligt tænke sig godt om. Der skal i hvert fald være en eller anden form for screening, så man ikke hovedløst stoler på de forskellige producenter af grayware.«

I den forbindelse peger han på, at selvom programmer kan starte med at virke relativt tilforladelige, så kan de ende med at installere andre programmer, der er langt mere skadelige.

Allerhelst så Peter Kruse derfor gerne, at producenterne leverede udstyr uden andet end eventuelt et styresystem.

Udfordringerne med tredjepartsprogrammer, vurderer Peter Kruse til at være størst for private og helt små virksomheder, mens større organisationer kører med egne Windows-installationer.

»For de fleste almindelige brugere, vil det være at foretrække, at Windows er forudinstalleret, tror jeg. Men det man så kunne kræve var, at det var en ren Windows og ikke en, som er fyldt med alt muligt, som producenten indirekte tjener penge på,« siger han.

Men en ting er, hvad der er ønskværdigt, noget andet er, hvordan realiteterne ser ud her og nu. Hvilke pc-producenter bør private og mindre virksomheder holde sig til, hvis de er på udkig efter Windows-maskiner, og hvad bør de undgå? Måske Version2’s læsere har et par bud.

57 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
48
28. februar 2015 kl. 17:03

Hvorfor købe en gammel Samsung når man for 2199 Kr. kan købe en ny Huawei Ascend P7 som er ~1 år gammel og har meget mere saft og kraft.

Min næste mobil kan SAGTENS blive en Huawei, de er efterhånden ved at være godt med og koster kun det halve af Samsung's/HTC/etc's topmodeller.

Så kan man jo så skifte mobil hvert år istedetfor hvert 2. år for de samme penge hvis man har lyst.

34
27. februar 2015 kl. 18:33

Selve Windows pakken er ikke for god. Hvorfor skal vi fyldes med alt det ubrugelige Bing, apps etc. Ting der ikke har nogen berettigelse på en god arbejds PC for windows 64 bit.

Hvis man ikke passer vældig på får man som jeg en 32 bit version, selvom det skulle have været 64 bit versionen der passer til computeren.

36
27. februar 2015 kl. 22:10

Hvorfor skal vi fyldes med alt det ubrugelige Bing, apps etc.

Grunden er nøjagtigt den samme, som at Google længe har fyldt Firefox med Google App (Google søgemaskinen).

Microsoft og Google konkurrerer begge på det lukrative reklmaemarked, og søgemaskinen er en slags plugin for deres reklameservice. Med "plugin" menes, den kan lægges ind overalt, og så kan man bruge forskellige former for fingerprinting til at spore brugeren og danne profiler, som så kan bruges i marketing.

Der er ikke som sådan noget specielt i det, andet end at et sådant plugin er ganske smart, da det er ret generisk. Men også at det er helt nødvendigt for disse firmaer at have et sådant plugin. I og med at brugerne i dag ikke alene bruger det samme medie hele tiden, kan det jo bruges til at kapre brugere (og brugerdata) fra konkurrenten. Fx. ved at man bruger en Google-acceleret browser på en Windows-maskine, og vupti - har Google lige pludselig dine data i stedet for Microsoft. Men også at det kan bruges cross-media - fx. vil dine data, som opsnappes i BING på din mobil kunne bruges i reklamer i din X-box.

37
27. februar 2015 kl. 22:19

Men også at det kan bruges cross-media - fx. vil dine data, som opsnappes i BING på din mobil kunne bruges i reklamer i din X-box.

Skulle måske uddybe, at søgemaskinen naturligvis ikke er det eneste plugin. Skype kan fx. bruges til at opsnappe data fra en Linux-bruger, ligesom Youtube kan bruges til at opsnappe data også fra konkurrenter. Reelt handler det om at have de mest dækkende "APPs", sådan at brugeren alene bruger Microsoft eller Google, uanset hardwaren eller OSet.

38
27. februar 2015 kl. 22:27

sådan at brugeren alene bruger Microsoft eller Google, uanset hardwaren eller OSet.

...hvilket er årsagen til min mening, at man burde kunne få en garanteret total reklamefri Firefox imod betaling.

Alt reklame er lig med sporing og profilering, hvilket igen er lig med afgivelse af private data, og i værste fald også hullet sikkerhed.

Folkene bag den Linux distro, jeg kører lige pt. overvejer netop en slags (foreløbig frivillig) betaling for udvikling af OSet, fordi som de siger, reklamer er "ikke en vej vi vil gå."

33
27. februar 2015 kl. 17:11

Har set et par Lenovo med denne superfish og de det er nok de værste jeg har set de har en del andet crapware. Selvom HP og Acer kommer godt med.

Selv Asus og Dell har en del crappy ting de syns de skal ligge ind.

En løsning ville være at forbyde unødvendig software på forbruger PC'er i gennem EU. Eller ligge skat på ikke licenseret software der ligges ind i PC/laptops. Da problemet sådan set er opstået fordi PC producenterne har set en 'ide' i at de kan få penge for at installer software for nogen software producenter der så betaler dem for dette.

*Indlægget omhandler kun PC'er der er selvfølge også crapware på telefoner men her har du ikke rigtig muligheden for at rengøre dem med mindre du rooter og det er derfor et stort problem som nok skal løses på en anden måde.

29
27. februar 2015 kl. 15:47

Lenovo installerer deres Access Connections ovenpå Microsoft netværksadgang. Det konflikter, og Lenovo pusher yderligere deres eget "Lonovo Mobile Access" således at den altid ligger først. Afinstallere det kan man,..ja.... men det dukker på mystisk vis op igen næste gang PC'en startes. Konflikten løse ved en Lenovo garantireparation, og Lenovo geninstallerer frit og frejdigt MS 7 fra Lenovo Recovery. Konfronteres Lenovo med problemer siger man. "Vi har kun garanti på HW" MS 7 er ikke "vores". (men alligevel er MS 7 fyldt op med det samme skidt før den leveres) igen igen !!!!.

31
27. februar 2015 kl. 16:16

Var der ikke også en tilsvarende pinlig sag med Lenovo for 5-7 år(?) siden? Ekstra pinlig dengang fordi de fleste folketingsmedlemmer brugte Lenovo ??

Eller husker jeg h e l t forkert ?

28
27. februar 2015 kl. 15:37

kunne man prøve at anmelde nogle af firmaerne for bondefangeri. Selv om vi som kunder ikke direkte mister penge på lortet, så forringes værdien af maskinerne og vi skal bruge tid (penge) på at rense ud. Det er et formuetab. Oracle og Adobe burde også få en omgang. At installere f.eks. ASK er ikke meget anderledes end at sælge Eiffeltårnet.

Men så er man nok færdig i det her fag.

27
27. februar 2015 kl. 15:19

I lang tid dual bootede jeg min maskine med Windows og Ubuntu for at kunne spille nogle spil der ikke kunne fås til Ubuntu på det tidspunkt. Det var en stor frustration at skifte fra Ubuntu til Windows alene på grund af tiden.

Jeg prøvede flere gange at finde ud af hvilken service eller app der sløvede maskinen, men det lykkedes aldrig. Samsung må have gemt deres malware godt væk....

Idag kan jeg spille alle de spil jeg har lyst til på Linux, så jeg har for længst slettet Windows fra den maskine jeg bruger idag. Jeg har selvf. også SSD disk i min nuværende maskine (ASUS ZENBOOK UX32A). Som iøvrigt er startet op og parat til brug efter 10 sek. :)

25
27. februar 2015 kl. 15:02

Generelt finder jeg det langt værre med crapware på smartphones end på PC, da forskellen jo typisk er, at muligheden for at fjerne skidtet ikke umiddelbart er til stede på telefonerne - og naturligvis fordi skidtet hér dræner batteriet markant hurtigere.

Min brors Samsung telefoner (S2 og S4) har været solidt pakket med crapware. Til sammenligning har min Sony Xperia Z1 været nogenlunde ren, selv om ikke alt kan fjernes, medmindre at man rooter den. Det var lidt mere broget på min gamle HTC Desire S, men ikke alarmerende.

24
27. februar 2015 kl. 12:20

Jeg ved ikke hvem som er den værste, men jeg har efter mange år som prof. udvikler valgt at køre OSX, med Windows som virtuelle maskiner under OSX.

Det er meget stabilt og virker uden problemer. Det eneste issue jeg har haft er, at Windows ikke er så god til at køre i Retina opløsning, men det kan løses.

Jeg kunne aldrig drømme om at benytte preinstalleret Windows.

21
27. februar 2015 kl. 11:17

Har helt droppet HP fordi de konsekvent er fyldt op med alt muligt, jeg ikke har behov for. Lenovo er ikke helt lige så slemme. Har bedst erfaringer med Dell og Fujitsu.

20
27. februar 2015 kl. 10:58

Fik engang en ny Compaq der var langsommere end den gamle pc indtil jeg lavede en clean windows install pga. store mængder crapware.

19
27. februar 2015 kl. 09:44

En PC producent får, mig bekendt, nærmest foræret Windows og prisen på maskinen vil derfor være den samme uden Windows som OS ... og vi må erkende at det er Windows langt de fleste ønsker at bruge! Jeg har ikke lyst til at skulle lære hverken min kone eller svigermor at bruge noget andet... Hvis der er nogen der ved hvordan jeg kan få en Windows (lovligt) væsentlig billigere end de kr. 800-1000,- jeg typisk har set den til, så er jeg meget interesseret. Så kan man selv løse problemet, ved at fjernet alt og geninstallere OS. Det vil hurtigt spare én for meget tid. Men som sagt - mig bekendt er prisen for OS for høj!

52
1. marts 2015 kl. 12:05

Du har jo betalt for OS og mangler vel bare mediet, så der er måske en løsning her.</p>
<p>Oprettelse af installationsmedie til Windows 8.1
<a href="http://windows.microsoft.com/da-dk/windows-8/create-reset-refresh-media…;
<p>Windows 7
Welcome to Microsoft Software Recovery
<a href="http://www.microsoft.com/en-us/software-recovery">http://www.microsoft…;

Nu troede jeg så lige at Microsoft havde taget hånd om det produkt de sælger gennem OEM'er...

Det her er svaret hvis man prøver at hente W7 til en Asus

Unsupported Product</p>
<p>The product key you entered appears to be for software that was pre-installed on a device. Please contact the device manufacturer for software recovery options.

Jeg har også en Compaq W8 som jeg dog ikke kan finde nummret på for det sidder jo ikke længere på laptoppen... men jeg forventer samme svar.

22
27. februar 2015 kl. 11:27

Men som sagt - mig bekendt er prisen for OS for høj!

Pladder.

Der er glimrende alternativer, men dem gider du ikke bruge, og samtidig whiner du over at prisen på Windows er for høj.

MS er en forretning, og hvis ikke man vil betale prisen, så er der som sagt alternativer, alt andet er hykleri.

35
27. februar 2015 kl. 20:46

Der er glimrende alternativer, men dem gider du ikke bruge, og samtidig whiner du over at prisen på Windows er for høj.</p>
<p>MS er en forretning, og hvis ikke man vil betale prisen, så er der som sagt alternativer, alt andet er hykleri.

Jeg sad lige og tænkte det samme.

Hvis Windows er det eneste man vil bruge, så er prisen jo netop ikke for høj.

Hvis derimod man er nødt til at bruge Windows pga. Windows-specifik software, så er argumentet bedre.

23
27. februar 2015 kl. 12:06

Jeg kører ikke Windows, fordi jeg elsker Windows, men fordi jeg har nogle programmer, jeg skal køre (på Windows). Så der er ikke alternativer ud over forskellige mærkelige emulatorer. Man kan også gøre livet for besværligt for sig selv - med mindre man har operativsystemer som hobby i stedet for modeljernbaner.

Men bortset fra det, så har jeg en 4 år gammel Acer, hvor der tilsyneladende ikke var installeret små sjove ting. Det har muligvis været en fejl eller fordi den delvist er skræddersyet.

18
27. februar 2015 kl. 09:12

Her er et link til nogle af de muligheder der er for at slippe af med crap og bloatware.

http://www.pcworld.com/article/2141881/beat-it-bloatware-how-to-clean-the-crap-off-your-pc.html

Som altid bør man undersøge de værktøjer man finder, og ikke bare bevidstløst klikke på install - har selv lært det på den hårde måde :-)

Windows 8 bliver i øvrigt anbefalet, og jeg har selv en ældre computer der kører win 8.1 med 8GB ram samt hybrid HDD med 8GB SDD. Starter med det samme, har en win 7 brugerflade.

17
27. februar 2015 kl. 08:45

Når det kommer til tablets og mobiler vinder Samsung uden tvivl.

Har en samsung tablet med adskillige stykker software som jeg IKKE har brug for men som ikke kan afinstalleres.

På min HTC M8 kan jeg slå blinkfeed fra så der ikke er en blinkfeed fane, på min Samsung tablet er der noget tilsvarende, men det kan man IKKE slå fra.

Har også slettet adskillige apps som er præinstalleret men som godt kan slettes, både tyske pizza bestillings app's osv.

41
28. februar 2015 kl. 08:42

Hot tip:</p>
<p>Afinstaller ført en opdatering af en app - til sidst kan man så deaktivere appen.
Gentag sekvensen for hver uønsket medfølgende app.

Hot tip :

Når folk skriver "Som ikke kan afinstalleres" så kunne det være det betød at man IKKE KAN AFINSTALLERE.

På min Samsung tablet drejer det sig bl.a om :

Allshare Cast Dongle S/W Update - Deaktiver knap mangler Allshare Controlshare Service - Deaktiver knap inaktiv Allshare Fileshare Service - Deaktiver knap inaktiv

Jeg har ingen allshare cast dongle så jeg har intet at bruge dette til men det kan ikke deaktiveres eller slettes.

42
28. februar 2015 kl. 10:29

Jeg har ingen allshare cast dongle så jeg har intet at bruge dette til men det kan ikke deaktiveres eller slettes.

Bare lad være med overhovedet at købe Samsung. Byggekvaliteten er også noget lort, det er ikke kun softwaren. Og så er der installeret root kit i Samsung mobiler, key stroke logging, text message logging og bare generel spionage:http://gizmodo.com/5868732/the-complete-list-of-all-the-phones-with-carrier-iq-spyware-installed

Jeg kan ikke anbefale nok at man holder sig helt og aldeles fra Samsung.

43
28. februar 2015 kl. 11:02

Bare lad være med overhovedet at købe Samsung. Byggekvaliteten er også noget lort, det er ikke kun softwaren.

Jeg er faktisk tilbøjelig til at give dit ret.

Min Samsung tablet har været sendt ind til rep, den blev dårlig og sendt ind.

I den forbindelse nævnte jeg også at ladestikket ikke var specielt godt og regnede egentligt med at det blev fikset samtidigt med at tabletten blev repareret, specielt fordi den altid har været ladet i en original samsung dock. Dette var så ikke tilfældet.

Nu har den en meget periodisk fejl hvor de yderste 10% af skærmen somme tider ikke har baggrundsbelysning. Jeg kan ikke sende den ind for fejlen er som sagt meget periodisk og firmaet som har solgt den siger at er fejlen der ikke når den er på værksted så gør de intet ved det selvom de måske godt ved hvilken del der sikkert driller og de derfor burde skifte den på mistanken om at den er defekt. Til gengæld vil de sende mig en regning for at have kigget på min "ikke defekte" tablet.

Sidst den var inde var den på værksted over en måned fra jeg sendte den til jeg havde den tilbage.

Det er nok heller ikke ligefrem Samsung som står øverst på min ønskeliste næste gang jeg skal skifte.

Som en generel betragtning så bliver min næste tablet nok en med et ladestik som ikke er et stik som skal proppes ind i et andet stik. Håber snart der kommer en android tablet med ladning lidt ala apple's bærbare, sådan noget som ikke brækker eller knækker første gang nogen rykker i ledningen. At benytte micro-usb stikket til at lade, er kun marginalt bedre end de første tablets som havde alm rundt ladestik. Både det runde og micro-usb er noget skod som ladestik.

Så også gerne en tablet med trådløs ladning, men med den effekt der skal overføres er det nok ikke så effektivt.

16
27. februar 2015 kl. 06:34

Den værste jeg har set er uden tvivl en HP bærbar. 16 styk programmer som alle var helt unødvendige og som slugte rigtigt mange ressourcer. Hvor specielt 2 af dem var virkelig slemme. Den ene havde til formål løbende at tjekke Windows Update for opdatering...aner ikke hvorfor dette skulle være nødvendigt, når nu Windows Update selv kan klare det. Det andet var en HP opdaterings assistent. Hvis man afinstallerede et af de førnævnte 16 programmer, så sørgede dette program for at installere det igen.

Den bedste PC har der imod været en bærbar fra Alienware, hvor der fulgte vistnok 5? programmer med. Disse var dog alle relevante og var hverken irriterende eller slugte ressourcer.

15
27. februar 2015 kl. 06:32

Har faktisk slet ikke overvejet det her før, men hvis alle (Windows)maskiner leveres med den indbyrdes samme crapware, så vil det jo kunne betale sig at lave malware rettet imod det.

Medfølgende crapware vil aldrig gennemgå den samme kvalitetskontrol som selve OSet. Så når jeg sådan tænker over det, underligt der ikke er mere malware rettet den vej. Meget crapware ligger jo og kører resistent (bla. også på den Win8 Asus bærbare, jeg lige har fået fingrene i, som skal slettes fuldstændigt og erstattes med Linux), så det burde vel være lige til at gå til.

10
26. februar 2015 kl. 22:24

Jeg har aldrig selv købt en bærbar, men har "renset" mange venner og bekendtes maskiner.

Ét er demoprogrammer som udløber efter noget tid, som f.eks. evindelige Norton og selvfølgelig MS-Office. Men noget andet er det hav af åndssvage "utilities" til vedligehold af maskinen, som bevirker at maskinen er tre gange så lang tid om at starte op end den ellers ville være. Mere uheldigt er det, at mindre it-kyndige personer oplever maskinen som meget mere kompliceret end den ellers ville være.

Men et er den pc man køber, noget andet er printere. Jeg begriber simpelt hen ikke den bunke tredierangs applikationer og services der skal fylde op i min startmenu, min taskbar og min jobliste, for at den forbandede Canon-printer/scanner kan høvle en udskrift ud. Hvis det så bare var en hjælp at den advarer om at en blækpatron snart er tom, men det gør den inden den snart er tom. Faktisk begynder den at advare når patronen er lidt mindre end halvt fuld, og så kan det jo være ligemeget.

Nå, men over til telefonerne. Jeg er godt nok glad for min HTC One M8, som stort set er fri for crap. Det står i skarp kontrast til min gamle Samsung Galaxy S2 som direkte var en stressfaktor når den ville have opdateret "Samsung Account" i tide og utide, Yahoo-News kom med en konstant fejlmeddelelse på låseskærmen og AP-Mobile åd 50 Mb data om dagen inden jeg fik den stoppet.

30
27. februar 2015 kl. 15:59

Hvis det er meningen, at Android skal være brugervenligt, så har Samsung da gjort sit til at ødelægge det fuldstændigt.

De er slemme ja og SGS er proppet med crap.

Og Asus har bl.a. i deres Notebook tilsvarende en bunke egenudviklede helt unødvendige programmer, som man først skal bruge sin tid på at finde ud af formålet med og derefter aflive..

Og selvfølgelig præ-installerede demoprogrammer - de er virkelig bundet kraftigt til Microsoft.

Synd når HW er rimeligt godt, så skal man rydde hele bulen og bruge sin tid til installering af det ønskede. Asus OS-image incl. præ-installerede demoer er det rene tidsspilde.

12
26. februar 2015 kl. 23:31

Helt enig. Synes godt nok Samsung er slem til crapware/bloatware.

9
26. februar 2015 kl. 22:12

I Danmark har vi jo en MEGET lang tradition for at løse alle problemer ved hjælp af skatter, afgifter og den dertil hørende lovgivning.

LØSNINGEN er derfor at al pre-instralleret software der ikke kommer med en fuld tidsubegrænset licens pålægges en afgift på 20 kr pr kilobyte.

(dvs den medfølgende Windows går fri)

I de tilfælde hvor PC fabrikanten IKKE ønsker at opgive hvormeget diskplads hans crapware fylder, så beregnes afgiften af 20 % af den leverede diskkapacitet.

I de tilfælde hvor en PC opdages med mere crap-ware end der er berigtiget afgift for, så bruges den dobbeltte default værdi i de efterfølgende 36 kalendermåneder.

8
26. februar 2015 kl. 22:02

Jeg købte for nogle år siden en samsung RC530. Den har en 3 gen. Intel core 7 processor og et Nvidia Grafik kort med Optimus teknologi. Jeg har sat 4GB ekstra ram i Så den har totalt 8 GB ram. Trods disse ellers rimelige specs er maskinen sygeligt langsom. Jeg ved ikke hvad de kan have lagt på den. Opstarts tid indtil jeg har startet en browser, med en hjemme side, er 5 min. Noget der normalt kan gøres på 40 - 50 sek. på en normal maskine. Dette vel at mærke efter at maskinen er gendannet til fabriks indstillinger.

Ved installation af Ubuntu på maskinen går der maks. 30 sek. indtil jeg har browser åbnet med en hjemmeside loadet.

7
26. februar 2015 kl. 20:55

Kunne man ikke bare få lov at købe Hardware HELT uden Software? så selv installere hvad man har lyst til ?

56
2. marts 2015 kl. 11:39

En PC uden software er ubrugelig for 95% af dem som køber dem, så det giver vel ikke så meget mening.

Det er jo noget vrøvl - sådan var det i "gamle dage" uden at computerne af den grund var ubrugelige for 95% af dem som købte dem.

Sælg maskinen, og tilbyd at man kan købe software løst, enten på CD eller USB - det giver også den sidegevinst at man får folk til at forstå at software faktisk har en værdi.

Kunden komme hjem med sin maskine, propper USB/CD i (som leverandøren har sagt god for, og omvendt), starter den, og trykker accepter et antal gange - alt i alt ikke sværere end det cirkus man alligevel skal igennem med f.eks. en ny W8 maskine.

6
26. februar 2015 kl. 17:55

Muahahaha...

Spøg til side. Elsker osx

44
28. februar 2015 kl. 13:54

Du har ret! Brug dog et Apple-produkt!

46
28. februar 2015 kl. 15:38

Du har ret! Brug dog et Apple-produkt!

Nej tak.

Apple er meget dyrere og har så sine egne problemer.

I min tid som medarbejder et sted i nattelivet har jeg set rigeligt med apple telefoner med smadrede skærme til at jeg ikke lige kaster 6000+ Kr. efter sådan en.

45
28. februar 2015 kl. 15:05

Øh. Hvis jeg skal betale 6000 kr for en telefon, så vil jeg først vide hvad return raten er, samt hvor mange gennemgående hardware og software fejl der er i forhold til andre producenter.

50
28. februar 2015 kl. 22:47

Synes det er lidt småligt at brokke sig over priser og mængden af crapware på windows og android - og samtidig kategorisk afvise Apple. Er til daglig .net udvikler og har en windows laptop fra jobbet. Ellers bruger jeg stort set kun Apple privat. Det virker bare! Det er ikke mange windows-computere det holder en brugt-værdi på mindst 50% efter et par år. Hvis man syntes computeren kører lidt trægt - kan man køre en reset installation. Man kommer vidst heller ikke gratis fra win 7 til 8 - i modsætning til OSX Var på .net-udviklet kursus, hvor den eneste uden windows maskine, var MVP-instruktøren der underviste via en virtuel maskine - på din MacBook :-)

47
28. februar 2015 kl. 16:36

Øh. Hvis jeg skal betale 6000 kr for en telefon, så vil jeg først vide hvad return raten er...

Hvorfor dog løbe efter seneste 'kølergrill', når der kommer endnu en spritny 'kølergrill' om et halvt år .. spild af penge.

Tag f.eks. Samsung Galaxy S4 - 16 GB - koster pt. 2300-2500 og når S6 ligger hos forhandlerne, så er dumper prisen nede til ~2000.

SGS 4 kan gratis opgraderes til Android 4.4 KitKat, eller rootes og Samsung crap fjernes. Masser af smartdims for rimelige penge.

49
28. februar 2015 kl. 17:42

SGS 4 kan gratis opgraderes til Android 4.4 KitKat, eller rootes og Samsung crap fjernes. Masser af smartdims for rimelige penge.

Jo... men nu er det blevet en principsag. Samsung laver crap, så vil det være ret dumt at støtte dem. Iøvrigt er det ikke som sådan fordi jeg har noget imod Apple, og måske var jeg også lidt harsk, men jeg synes bare der skulle være lidt mere end "Køb Apple produkter". Ville da gerne have en (helst objektiv) beskrivelse af fordele og ulemper med.

Jeg har så kig på den nye Ubuntu-telefon. Jeg læste om deres crowd funding, men nåede aldrig at støtte den. Men hele idéen om ét OS, som automatisk tilpasser sig både input medie og output medie, synes jeg sådan set er ret smart. Det er jo alt det, som Windows8 ikke var (og før Windows10, vel at mærke). Hvis altså Canonical har ført deres koncept ud i praksis (jeg er ret nysgerrig på den del og se og prøve det "live").

5
26. februar 2015 kl. 17:13

Men hvad værre er, så har den private nøgle til det rodcertifikat, som SuperFish anvender, på flere punkter vist sig at være så svag, at den kun tog få timer at knække.

Det var altså ikke det der var (et af) hovedproblemerne. Selv hvis de havde valgt et bedre password til den private nøgle, så lå både password og nøgle jo på brugerens PC, så det ville stadig have være relativt let at dekryptere privatnøglen.

Problemerne med Superfish var:

  • De brugte samme certificat på alle maskiner, i stedet for at generere et certificat per maskine.
  • Når de signerede sider med deres Superfish-certificat så glemte de at tage højde for alternative names, hvilket betød at e.g. selvsignerede certificater blev vist som fuldt pålidelige efter at have været oversat af Superfish.
4
26. februar 2015 kl. 16:28

Version2-debattør og partner i it-sikkerhedsvirksomheden CSIS Peter Kruse mener, sagen med SuperFish bør være et wake-up-call for pc-producenterne i forhold til at tilbyde deres kunder Windows-maskiner, uden der er alt muligt andet installeret oven i.

Hvad med om maskinerne blev leveret helt uden OS, og så kunne folk passende købe en USB stick med OS efter eget valg!

51
1. marts 2015 kl. 01:06

Køber altid selv så vidt muligt bl.a. Intel NUC uden OS såvel professionelt som privat. Køber jeg maskiner (laptops) med preinstalleret OS formaterer/skifter jeg HDD til SSD og Linux. Venter desuden på Ubuntu phone denne måned. FOSS rules :)

3
26. februar 2015 kl. 15:54

Den med at man kan komme til at tro at man har aktiveret antivirus og det så også virker efter 30 dage gælder det i hvert fald ikke norton for den kommer da i et væk og fortæller at NU er tiden løbet ud og tigge tigge køb vores skodprodukt.

2
26. februar 2015 kl. 15:49

Er det til at få Microsoft Signature maskiner her i .dk?

Jeg har altid selv installeret fra scratch, så har ikke undersøgt det. Det er sådan computere burde sælges, "value-added" software fra OEM producenterne har kun haft value for OEM'ernes revenue stream, ikke slutbrugeren...

1
26. februar 2015 kl. 15:43

HP, lenovo og derefter ACER når vi snakke win7 pro på win7 home der er Acer nok værst på win8 siden er de vist lige gode allesammen