Dell XPS 13 er en klassisk Ultrabook med små skavanker og pebret pris

Anmeldelse: Dells første rigtige bud på en Ultrabook lever op til forventningerne, men har et par irriterende småfejl.

Dells nye XPS 13 er Dells første officielle bud på en pc i Intels Ultrabook-kategori. Dell har dog gjort sig en del erfaringer med ultralette pc'er med eksempelvis den første Vostro, så det er ikke uvant territorium for Dell.

Læs også: Dell lancerer ny produktserie til små virksomheder

Ultrabooks er en designspecifikation fra Intel, så det er ingen overraskelse, at den leveres med en Intel Core i5-2467M processor med mulighed for at vælge den større Core i7-2637M. Core i5-processoren kan dog fint levere processorkraft til at alle almindelige arbejdsopgaver, som kører flydende.

Brugeroplevelsen hjælpes også godt på vej af SSD-drevet, som også er obligatorisk indmad i en 13 tommer Ultrabook.

Til gengæld er processoren af Sandy Bridge-generationen, så man må nøjes med Intels HD 3000 grafikprocessor, som ganske vist er verdens mest udbredte, men bestemt langt fra at kunne måle sig med grafikchip fra AMD eller Nvidia.

Det kan mærkes, så snart man sætter grafikprocessoren på prøve. Den fungerer rigtig godt til fuldskærmsvideo i h.264-formatet, men mindre godt hvis man prøver at afvikle et nyere spil som eksempelvis Diablo III.

Illustration: Privatfoto

Klassisk Ultrabook-design

Dell har ikke lavet mange svinkeærinder fra Ultrabook-normen med XPS 13's design. Kabinettet er den sædvanlige aluminium-magnesiumlegering med Dell-logoet på låget. Konstruktionen er solid og i god kvalitet, hvor alle dele passer perfekt.

Indvendig mødes man med en forholdsvis tynd, skinnende sort kant omkring skærmen og matsort plastik på tastaturet omkranset af aluminium med en fin lille blankpoleret kant, der med kromreflekser giver lidt lækkert til øjet.

Men derudover er designet helt klassisk for Ultrabooks, og det betyder også, at man er begrænset til de to USB-porte, som er minimum for en 13 tommer Ultrabook, en mini-Displayport og et hovedtelefonstik.

Der er altså ingen kortlæser til fotografen, ingen Ethernetport, og man skal ligesom den typiske Mac-bruger sørge for at være velforsynet med adaptere til skærmstik, hvis man vil være sikker på at kunne tilslutte sig en ekstern skærm eller projektor.

Det er ikke et særskilt problem for XPS 13, men derimod for Ultrabooks og kompakte bærbare pc'er generelt, men bestemt værd at have med i sine overvejelser, hvis man overvejer at skifte til de lette, lækre modeller.

Det mest opsigtsvækkende ved XPS 13's design er den særlige skrifttype, som Dell bruger på XPS-serien. Den er lidt mindre læselig og bestemt mere futuristisk, men den falder næppe i alles smag.

Man er dog ikke i tvivl om, at der hverken er tale om en MacBook eller Thinkpad, når tastaturet lyser op, takket være den karakteristiske skrifttype.

Skjult kulfiber

Den måske mest spændende detalje ved XPS 13's design er den utilslørede brug af kulfiber. Underdelen af kabinettet er af kulfiber i stedet for plastik eller aluminium, og det er med til at gøre XPS 13 let uden at føles billig.

Til gengæld er kulfiberen gemt væk under pc'en, så man ikke ser, at der er brugt kulfibervæv, som ellers giver et lidt macho-indtryk, når man vender bunden i vejret på pc'en.

Kulfiberen har den fordel, at undersiden af pc'en ikke bliver til en kogeplade, men der blæses stadig temmelig varm luft ud gennem udluftningsgitret i bunden.

Ligesom på andre ultrakompakte bærbare, hvor der ikke er skruet helt ned for processorkraften, skal en meget lille blæser køle processoren, og det støjer. Under kraftig belastning er støjen fra Dell XPS 13 distraherende, men ikke værre end på andre bærbare pc'er.

Med udluftningen placeret i bunden af pc'en skal blæseren dog arbejde ekstra kraftigt, medmindre underlaget er helt jævnt.

Overfølsom touchpad

Der er én irriterende ting ved XPS 13's hardware, nemlig den store touchpad. Det er rart med en stor touchpad, men dels er den meget følsom, og dels er det svært at højreklikke på den.

Over-følsomheden er ikke unik for XPS 13, og eksempelvis måtte Asus rette softwaren til touchpad'en på Asus Zenbook.

Læs også: Asus' macho-bærbare Zenbook er lille, sexet - og til at betale

Touchpad'en er klikbar. Man kan altså trykke ned på den for at klikke som på en mus. Det er et trick, som især Apple har gjort populært på pc'er, men det har en ulempe, når det oversættes fra Mac's særlige univers til de generelle pc'er.

Mac arbejder nemlig med kun én museknap. De fleste andre pc'er bruger mindst to museknapper, og derfor understøtter touchpad'en både venstre- og højreklik. Problemet er blot, at det for højrehåndede er svært at udføre et højreklik, uden det i stedet opfattes som et venstreklik.

Det er ikke unikt for XPS 13, da man også kan have samme problem på nyere Thinkpads. Det er formentligt også noget, man kan vænne sig til, men det er ikke desto mindre irriterende, især hvis man er storforbruger af højreklik.

Uintelligent lysstyrke

XPS 13 har som navnet antyder en 13,3 tommer skærm med en opløsning på 1366 x 768 pixel, som står ganske skarpt, men den intelligente styring af lysstyrken er en anden snak.

Intelligent er nemlig i dette tilfælde lig med socialt dysfunktionel, da softwaren justerer lysstyrken lidt på må og få, og som oftest giver alt for lidt blus på dioderne under normale lysforhold. Om det skyldes et problem med lysmåleren eller softwaren er uvist, men man kommer længst ved manuelt at justere lysstyrken.

Dell lover op til næsten ni timers batteritid på XPS 13, men i praksis skal man ikke forvente helt så meget af det fastmonterede lithiumionbatteri. Trådløst netværk æder en god portion, og så snart blæseren går i gang, kan man også godt begynde at vinke farvel til batteritiden.

Til mindre intensivt brug holder XPS 13 dog fint, men ikke så længe, at man helt tør gemme strømforsyningen væk. Ikke mindst fordi det går forholdsvist langsomt med at oplade batteriet, så man ikke skal forvente at kunne lave en lynpåfyldning i nærheden af en stikkontakt i frokostpausen.

God pc til en pebret pris

Overordnet er XPS 13 en fin Ultrabook, men til en startpris på 9.490 kroner inklusive moms på Dells egen netbutik, så er vi et godt stykke over de 699 euro eller cirka 6.500 kroner inklusive moms, som Intel har sat som mål Ultrabooks.

For 9.490 kroner får man en lækker bærbar, som man ikke kan få i fred fra resten af husholdningen, men man skal til gengæld leve med de begrænsninger, der stadig findes ved at vælge mobilitet frem for funktionalitet.

Det kan måske også være en god idé at vente på en eventuel opgradering af XPS-serien med Intels nye tredje generation af Core-processorerne, Ivy Bridge, som har mere grafikkraft og potentiale til at forlænge batteritiden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Lars Hansen

Jeg forstår det heller ikke, og alt det plastik. Den ser nu stadig billig ud. kabinetdesignmæssigt ligger den langt fra en Air synes jeg.

Du kan prøve at kigge på Samsungs nyeste serie 9, umiddelbart har den fået et bedre review end Air på notebookcheck.

Jeg kunne ikke vente, og måtte købe en Asus Zenbook, men den nye Samsung 9 ser lovende ud - hvis nu bare der kom en Ivy Bridge CPU i.

http://www.notebookcheck.net/Samsung-900X3B-A01-Series-9-Laptop-Review.7...

 • 1
 • 0
#4 Brian Dam Pedersen

Fra artiklen:

Mac arbejder nemlig med kun én museknap. De fleste andre pc'er bruger mindst to museknapper, og derfor understøtter touchpad'en både venstre- og højreklik

Det er en ret udbredt misforståelse at Mac ikke har eller bruger to musetaster. Det var sandt i sidste århundrede men højreklik-actions er ret udbredte i OS X. Derfor kan man da også højreklikke på en Mac touchpad, det gøres ved at trykke med to fingre i stedet for en og føles hurtigt meget naturligt.

Fair nok at Dell (og Lenovo) ikke kan finde ud af at gøre oplevelsen om højreklik god, men det kan faktisk gøres meget elegant.

 • 4
 • 0
#5 Michael Lykke

Du kan prøve at kigge på Samsungs nyeste serie 9, umiddelbart har den fået et bedre review end Air på notebookcheck.

Tror du skal prøve at læse deres review igen. Macbook Air'en performer bedre i deres CPU og GPU benchmark, den får en højere "Windows Experience Score" (Samsung har dog bedre SSD performance), den bliver ikke så varm som Samsung'en og den har bedre batteritid. Og det ser umiddelbart ud til at Samsung'en også er dyrere end Air'en.

 • 1
 • 2
#6 Michael Lykke

Ja, nu må myten om det manglende højreklik godt snart dø. Højreklik har eksisteret og været brugt i mange år på Mac. For mange år siden blev det kaldt "control click" fordi man holdt CTRL nede mens man klikkede på musens ene knap. Men hvis man koblede en almindelig to-knaps mus til så virkede højre tasten fint. Plus at vi har i årevis haft højreklik direkte -Både i form af ctrl click, almindeligt højreklik på musen, tryk med to fingre på touchpad'en og på de nyere touchpads med multitouch trykker man bare hele højre side af pad'en ned og så fungere det som højreklik. Så ikke alene har vi højreklik på Mac, vi har også mange flere muligheder at tilgå det på og sådan har det været længe. Højreklik har også været direkte understøttet af Apples egne mus siden deres Mighty Mouse - Dvs. siden 2005/2006.

 • 1
 • 1
#7 Thomas Ehler

Fin bærbar men prisen er til grin - "fra" 10.000,-

Køb en forlænget weekend i Miami http://www.skyscanner.dk/fly-/dk/mia/billigste-fly-fra-danmark-til-miami... og bestil din maskine leveret til hotellet. http://www.dell.com/us/p/xps-13-l321x/pd Når du derefter kommer hjem,så bestil et DK tastatur som reservedel (800 incl. moms)

Ca. samme pris. Tag jer sammen Dell

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere