Dell Latitude 10: Hæderlig krydsning mellem pc og arbejds-tablet

ANMELDELSE: Dells Latitude 10 er en tablet, som fra grunden er bygget til at passe ind i it-afdelingens tankegang om en rigtig pc. Men hvad skal man med lækre gummikanter og udskifteligt batteri?
Illustration: Jesper Stein Sandal

Der melder sig et åbenlyst 'hvorfor?', når man får Dells Latitude 10 i hånden. Et af de punkter, hvor den lille Atom-baserede tablet med Windows 8 Pro skiller sig ud, er nemlig en funktion, som meget få tablet-computere fra den nye post-iPad-generation har: Man kan skifte batteriet.

Det er næppe for at kunne udskifte det i tablettens levetid, selvom det selvfølgelig også er en mulighed, når det nu er lige så let, som det tidligere har været på bærbare pc'er.

Illustration: Jesper Stein Sandal

I stedet er man i stand til at vælge, om man vil sætte et større batteri i og dermed få fordoblet batteritiden.

Og hvorfor nu det? Hvorfor ikke bare have det store batteri siddende fra starten? Svaret ligger i vægten. Med det store batteri indeholdende fire celler stiger vægten betragteligt for Latitude 10. Det er nok til, at dem, der er vant til en iPad, vil være fristede til at sammenligne Dells tablet med en mursten.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Så er det dog heller ikke værre. Til gengæld stikker det store batteri ud fra bagsiden, og det gør, at tabletten ikke er helt så praktisk at have liggende fladt på bordet.

Det gør også, at tabletten ikke sidder helt så stabilt i den docking-station, man kan købe som tilbehør til Latitude 10 for omkring 1.000 kroner ekstra.

Det er i øvrigt ikke en docking-station, der er til at spøge med. Den er beregnet til at stå på skrivebordet og ikke til at blive slæbt med på café. Med fire USB-porte, HDMI-stik, lydudgang og netværksstik er det en rigtig dock beregnet til arbejdsbrug.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Ikke legetøj

Dell Latitude 10 er nemlig ikke en forbruger-tablet som en iPad eller en Samsung Galaxy Note. Og det er for det meste en god ting, hvis man ser den i dét lys.

Det er derfor, man kan skifte batteriet. Der er ingen private brugere, som bekymrer sig om det. De vælger en tablets batteritid, når de først køber den, og derefter lever de med det batteri, der sidder i. Men for virksomheder kan der være grunde til eksempelvis at have et par ekstra store batterier liggende i it-afdelingen, som kan lånes ud til brugere, som har brug for rigtig lang batteritid.

Kombinationen af Windows 8, Intels nye Atom-processor Z2760, og et batteri med fire celler, giver en ekstremt lang batteritid. Det er svært at teste i praksis, fordi Windows 8 går i dvale, men Laptopmag.com har målt den til mere end 17 timer, og der var intet ved vores oplevelse, der tydede på, at det skulle være forkert.

Det skal dog siges, at det lille batteri med to celler stadig kan holde over ti timer ved normalt brug.

Sort på sort med syntetisk gummi

Nu har vi på redaktionen også haft Acers Iconia W510 til test, og det er ret imponerende, hvor glimrende kombinationen af Windows 8 og Intel Atom Z2760-processoren er, både målt på ydelse og batteritid. Man skal i hvert fald ikke forveksle det med den ynkelige oplevelse af tidligere tiders Atom-baserede netbooks.

Prisen begynder ved knapt 3.600 kroner eksklusive moms for grundkonfigurationen. Man skal dog være opmærksom på, at den kun fås med to gigabyte RAM, og der først i løbet af marts kommer en version med 128 gigabyte lagerplads. Indtil da må man nøjes med 64 gigabyte, hvoraf cirka 36 gigabyte er ledige, når man har fratrukket Windows-installationen, de medfølgende applikationer og en recovery-partition.

Tabletten understøtter også en Wacom-pen, som dog er ekstra tilbehør. Derudover er der på selve tabletten også plads til et fuldstørrelses-SD-kort, en lås, et mini-HDMI, USB-stik og både et stik til Dells egen oplader og et mikro-USB-stik til opladning. En almindelig mobiloplader, som vi sluttede til via mikro-USB-porten, kunne således lade tabletten op, hvilket kan være praktisk, fordi man så kan nøjes med mobilopladeren i en nødsituation (Opdateret efter journalisten fandt ud af at tænde for stikkontakten, opladeren sad i).

Selve designet indeholder ikke de store overraskelser. Fronten er domineret af 10,1 tommer skærmen med en opløsning på 1.366 gange 768 pixel og en bred sort ramme. Bagsiden er overfladebehandlet plastik, som giver en lidt fløjlsagtig fornemmelse. Langs kanten har Dell givet tabletten en rem af syntetisk gummi, som gør det ret behagelig at holde og er med til at få den til at føles mere solid.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Dommen: Usexet men praktisk

Der er næppe nogen medarbejdere, som vil trygle it-afdelingen om at få en Latitude 10. Det er den ganske enkelt ikke sexet nok til set i forhold til de tablets, der er beregnet til forbrugermarkedet.

Til gengæld er det stadig en tablet, så hvis man ønsker den mobilitet, man får med en tablet, så leverer Latitude 10 varen.

It-afdelingen vil sætte pris på udvalget af forretningsorienteret tilbehør som docken og en rigtig digitizer-pen, samt selvfølgelig Windows 8 Pro, som vil passe ind i det Active Directory og Windows-miljø, som stadig er rygraden i de fleste virksomheder.

Som bruger vil man også sætte pris på at kunne bruge Latitude 10 som en rigtig pc. Det forudsætter, at man har en docking-station, men med en ekstern skærm, mus og tastatur, så kan Latitude sagtens løse den opgave, som de fleste i dag bruger en bærbar pc til.

Det ville selvfølgelig have været prikken over i'et med en tastatur-dock, så tabletten kunne forvandle sig til en bærbar pc og ikke bare en desktop-pc, men for mange vil det stadig være et hæderligt kompromis.

Muligheden for at skifte batteri er ok, men næppe noget, man jævnligt vil gøre. Dog har man muligheden for at købe det store batteri for knapt 700 kroner eksklusive moms og simpelthen bruge det som sit primære batteri, hvis man kan leve med den ekstra vægt.

Samlet set kan Latitude 10 sætte kryds i de bokse, som it-afdelingen ville krydse af for en almindelig bærbar pc, og det er dens stærke side. Samtidig er den en hæderlig Windows 8-tablet, men den vejer 725 gram med det lille batteri og over 800 gram med det store, og det vil få nogle brugere til at stejle.

Illustration: Jesper Stein Sandal
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Er der virkelig så mange, der arbejder 17 timer i døgnet uden mulighed for opladning, at det skulle være nødvendigt? Jeg spørger af ren nysgerrighed.

Man skulle da tro at en batteritid på en arbejdsdag (efterfulgt af natlig opladning) var fuldt tilstrækkeligt.

Ellers studser jeg mest ved at Windows + det løse æder omkring 30GB. Der er sket noget siden jeg fik min første win 3.1 (var det vel), der kunne være på 15-17 disketter.

Er det virkelig nødvendigt med et styresystem af den kaliber på en tablet? Eller er vi igen ovre i at det i virkeligheden er en bærbar, hvor man bare har fjernet tastaturet? I såfald giver det ingen mening at holde fast i tablet-designet, når det med al tydelighed er utilstrækkeligt ift. batteri og dock.

Kan vi ikke få nogle performancetest i disse test fremfor bare en beskrivelse af specifikationerne, som vi jo selv kunne læse os til? Der bliver hele tiden fortalt, at den kan erstatte er bærbar, men hvordan er ydelsen sammenlignet med en bærbar? Den slags går IT-afdelingen vel også op i.

 • 3
 • 0
#2 Jesper Stein Sandal

Kan vi ikke få nogle performancetest i disse test fremfor bare en beskrivelse af specifikationerne, som vi jo selv kunne læse os til? Der bliver hele tiden fortalt, at den kan erstatte er bærbar, men hvordan er ydelsen sammenlignet med en bærbar? Den slags går IT-afdelingen vel også op i.

Benchmarks er uhyre svære at gennemføre på en måde, så de afspejler virkeligheden. De er også tidskrævende at udføre korrekt, så det overlader vi til sider, som specialiserer sig i benchmarks.

Når det er sagt, så afprøver vi alle testmaskiner i almindelige brugsscenarier, som eksempelvis Office-pakken og webapplikationer, hvor vi noterer os, hvordan oplevelsen er set fra brugerens perspektiv.

Der var ikke noget særligt at udsætte på denne tablet i forhold til almindelig kontorbrug, men når vores anmeldelse af Microsoft Surface RT er klar, så vil du se, at vi bestemt vil påpege problemer med ydelsen (spoiler: Tegra 3 er for langsom anno 2013).

Ellers studser jeg mest ved at Windows + det løse æder omkring 30GB. Der er sket noget siden jeg fik min første win 3.1 (var det vel), der kunne være på 15-17 disketter.

På Latitude 10 fylder Windows 8 lige pt. 10,8 gigabyte. På min bærbare arbejds-pc fylder Windows 8 cirka 18 gigabyte - og det samme gør Windows 7 i øvrigt.

En del af forklaringen ligger i, at du ikke længere har en tilsvarende stak disketter liggende med hardwaredrivere, fordi det nu ligger som en del af Windows. I gamle dage brugte du harddiskplads på en swap-fil, i dag bliver der brugt en del plads på at gemme lignende data til at få maskinen til at starte hurtigere op ved hjælp af dvaleteknologi.

Om det er nødvendigt at bruge så meget plads? Ser man på eksempelvis Mac OS X, så er harddiskforbruget noget nær det samme, men Microsoft og Apple er ikke helt enige om, hvorvidt filsystemet skal opgive diskforbrug i rigtige gigabyte (=1.024 megabyte) eller i marketing-gigabyte (=1.000 megabyte).

Der findes selvfølgelig styresystemer, som bruger mindre plads, og i vores anmeldelse af Acer Iconia W510 påpegede vi da også, at vi syntes, der var for lidt lagerplads til rådighed ud af de 32 gigabyte, den blev leveret med. Så må man imidlertid prioritere, hvorvidt man ønsker at anvende ét bestemt styresystem, som bruger meget plads, eller et andet, hvor man måske mangler nogle hardwaredrivere eller bestemte applikationer.

Mvh. Jesper

 • 2
 • 0
#3 Marc Munk

Dell Latitude 10 er nemlig ikke en forbruger-tablet som en iPad eller en Samsung Galaxy Note. Og det er for det meste en god ting, hvis man ser den i dét lys.

Så iPads og android tablets er legetøj men det nye legetøjs os ms har lanceret er seriøst..?

It-afdelingen vil sætte pris på udvalget af forretningsorienteret tilbehør som docken og en rigtig digitizer-pen, samt selvfølgelig Windows 8 Pro, som vil passe ind i det Active Directory og Windows-miljø, som stadig er rygraden i de fleste virksomheder.

Hvorledes er det en selvfølge at IT afdelingen vil sætte pris på at få windows 8 ind i huset? De fleste virksomheder ville formentlig hellere se windows 7. Det er dog trodsalt ikke så ofte man hører om virksomheder der har taget skridtet over på windows 8 endnu...

Sjovt at man som regel ved hvem der har skrevet ms artiklerne og hvad konklusionen er når man ser overskriften.

 • 5
 • 5
#9 Peter Eriksen

Hvorledes er det en selvfølge at IT afdelingen vil sætte pris på at få windows 8 ind i huset?

Mon ikke fordi, at så kan de administrere dem som de administrere de andre Windows maskiner i deres maskinpark? Måske også fordi, at folk så kan køre deres gamle applikationer på dem?

Sjovt at man som regel ved hvem der har skrevet ms artiklerne og hvad konklusionen er når man ser overskriften.

Sjovt at man som regel bare ser navnet på kommentaren og så ved man allerede, at der kommer en gang galde.

Du kan ikke li Windows eller noget som helst andet der kommer fra Microsoft - vi har fattet det. Du behøver ikke lukke galde ud hver gang der er en MS nyhed bare for at lukke galde ud.

Jeg har selv en Samsung Ativ med samme Atom processor og digitizer og det er et ganske hæderligt stykke arbejdsredskab når man alligevel bevæger sig i MS verdenen - meget bedre end både Android og iPads Og nej, jeg siger ikke Android og iPads er dårligt - jeg siger bare, at Windows 8 passer bedre ind i et MS miljø end de to andre - i hvert fald hvis du spørger mig og åbenbart også Jesper.

 • 1
 • 0
#10 Marc Munk

Mon ikke fordi, at så kan de administrere dem som de administrere de andre Windows maskiner i deres maskinpark? Måske også fordi, at folk så kan køre deres gamle applikationer på dem?

De selvsamme virksomheder der er på vej en migrering til windows 7 vil nok ikke sætte pris på at få windows 8 maskiner ind. En hver der har arbejdet bare en smule med drift af windows kasser ville vide at det så absolut er at foretrække at have en version at slåes med. 2-3 forskellige versioner er ingenlunde sjovt.

Sjovt at man som regel bare ser navnet på kommentaren og så ved man allerede, at der kommer en gang galde.

Du mener simpelthen at kildekritik er galde?

Du kan ikke li Windows eller noget som helst andet der kommer fra Microsoft - vi har fattet det. Du behøver ikke lukke galde ud hver gang der er en MS nyhed bare for at lukke galde ud.

Vi har konstateret at du ikke kan se forskel på galde og kildekritik men du fortsætter simpelthen med at udstille sig selv. Jeg forsøger at få svar på nogle uddybende spørgsmål til den her rekla... eller artikel som de retteligt vil kalde den.

Jeg var iøvrigt ikke klar over at debatten delen var beregnet på at blive brugt af dronerne som et rygklapper komsammen forum..?

Jeg har selv en Samsung Ativ med samme Atom processor og digitizer og det er et ganske hæderligt stykke arbejdsredskab når man alligevel bevæger sig i MS verdenen - meget bedre end både Android og iPads Og nej, jeg siger ikke Android og iPads er dårligt - jeg siger bare, at Windows 8 passer bedre ind i et MS miljø end de to andre - i hvert fald hvis du spørger mig og åbenbart også Jesper.

Et ms produkt der integerer bedre end ikke ms produkter i et ms miljø. Det er bestemt banebrydende. eller vent sådan har det altid været. Faktisk så meget at ms har været i problemer af den grund.

Jeg er sådan set ligeglad med om du mener android og ipads er legetøj. Det kaldes uddybende spørgsmål. Du ved de vi lærte i mellembygningen helt tilbage i folkeskolen. Uddybende spørgsmål bruges til at få uddybet en påstand som du måske husker. Jesper fremsætter her en påstand om at en win8 tablet modsat android og ipads ikke er legetøj. Uden at fremsætte noget der bare minder om argumenter herom. Nu har jeg ikke gået på journalist uddannelsen men jeg formoder den slags ikke er noget man scorer højt på under uddannelsen.

 • 0
 • 3
#12 Peter Eriksen

De selvsamme virksomheder der er på vej en migrering til windows 7 vil nok ikke sætte pris på at få windows 8 maskiner ind. En hver der har arbejdet bare en smule med drift af windows kasser ville vide at det så absolut er at foretrække at have en version at slåes med. 2-3 forskellige versioner er ingenlunde sjovt.

Hvis alternativet er Android og iPads - Ja, så tror jeg hellere de vil have Windows 8 ind. (Ja, jeg HAR stået for administrationen af Windows maskiner og hvad der nu ellers er af grej i en IT virksomhed)

Jeg forsøger at få svar på nogle uddybende spørgsmål til den her rekla... eller artikel som de retteligt vil kalde den.

Endnu engang så ødelægger du det for dig selv. Du prøver at dække dig ind under, at det er kildekritik, men så kommer du lige med ovenstående og bringer igen debatten ned på laveste niveau.

Jeg er sådan set ligeglad med om du mener android og ipads er legetøj. Det kaldes uddybende spørgsmål. Du ved de vi lærte i mellembygningen helt tilbage i folkeskolen. Uddybende spørgsmål bruges til at få uddybet en påstand som du måske husker.

Læs mit svar igen. Jeg har ikke sagt iPads er legetøj. Jeg kom med en grund til, at administratorer hellere vil have Windows tablets end iPads ind i biksen.

Resten af dit indlæg ser jeg ikke grund til, at spilde bits på - det hører nemlig til i den omtalte folkeskole.

 • 2
 • 0
#13 Marc Munk

Hvis alternativet er Android og iPads - Ja, så tror jeg hellere de vil have Windows 8 ind. (Ja, jeg HAR stået for administrationen af Windows maskiner og hvad der nu ellers er af grej i en IT virksomhed)

Hvis du lige som jeg har oplevet at have 3 forskellige versioner af windows maskiner i maskin parken bare på klient siden kan du formentlig også give mig ret i at det bestemt ikke er lykken.

Nu er jeg ude af windows verdenen men jeg er ikke så sikker på at IT afdelingerne hellere vil have win8 ind end iPads. Noget kunne tyde på at ms er af samme holdning. Hvis jeg ikke husker helt forkert vil deres mdm kunne bruges til at styre både wp/wrt/android og ios.

Endnu engang så ødelægger du det for dig selv. Du prøver at dække dig ind under, at det er kildekritik, men så kommer du lige med ovenstående og bringer igen debatten ned på laveste niveau.

Mit første indlæg er ren kildekritik. Jeg skal så bruge tid på at forholde mig på dine indlæg indeholdende personangreb og så mener du simpelthen at det er mig der kører et lavt niveau..?

Læs mit svar igen. Jeg har ikke sagt iPads er legetøj. Jeg kom med en grund til, at administratorer hellere vil have Windows tablets end iPads ind i biksen.

Jeg forsøger åbenbart uden held at fortælle dig at din holdning til ios og android er mig hamrende ligegyldigt. Jeg lader dig ligeledes vide at der intet banebrydende er i at et ms os passer bedst ind i et ms miljø. Men hvis du ser på mange større virksomheder så har de ikke et rent ms miljø mere.

Du bør måske også se på den pågældende passage igen. Det lykkes ikke Jesper at fremsætte et eneste argument for at it afdelingen skulle ønske at få win8 ind. Det ville være passende at putte et par argumenter på når man trækker spilleren med de 2 % frem som en ren mesias og kalder de førende producenter for legetøjsproducenter.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere