Dell på vej med Ubuntu-Ultrabook til webudviklere

Under kodenavnet Sputnik er Dell på vej med en særlig udgave af XPS13 Ultrabook'en med Ubuntu Linux, som er målrettet til webudviklere.

Dell har et par gange tidligere forsøgt at tilbyde pc'er med en præinstalleret udgave af Linux i stedet for den sædvanlige Windows-installation. Nu prøver Dell igen, men vil denne gang gå efter en helt specifik målgruppe: Webudviklere.

Projekt Sputnik er et nyt projekt sponsoreret af Dell, som skal skabe en bærbare Linux-pc, som skal appellere til udviklere i webfirmaer.

Det er en målgruppe, som i dag er storbrugere af Apples bærbare pc'er, og Dell har da også tænkt sig at spille selskabets stærkeste kort på hardwarefronten for at lokke udviklerne over på en Dell-maskine.

Sputnik vil nemlig bestå af Dells nye Ultrabook, XPS13. Det er en letvægtsmaskine i aluminium og kulfiber, som Version2 i øjeblikket har til anmeldelse, og hardwaren kan bestemt måle sig med Apples.

På softwaresiden bliver Windows 7 imidlertid udskiftet med Ubuntu Linux 12.04 LTS. Det betyder, at webudviklerne vil kunne bruge de fleste af de samme værktøjer, som de ville bruge på Apples Mac OS X. Da mange webservere er baseret på Linux vil det også være muligt at køre test direkte på pc'en.

Dell arbejder på at løse nogle enkelte problemer med hardwareunderstøttelsen, hvor især multitouch på pc'ens touchpad giver problemer. Andre ting som genvejstast til wifi og Dells automatiske justering af skærmens lysstyrke skulle dog være løst.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Müller

Når I skriver jere anmeldelse, vil I så være venlige og poste et billede af tastaturlayoutet?

Tilsyneladende synes producenterne ikke længere det er vigtigt at vise tastaturet på laptops. Mit gæt er at det er fordi de altid hver især maltrakterer tastaturet på hver deres måde og gør det komplet ubrugeligt.

 • 6
 • 1
#3 Peter Müller

Jeg havde nu allerede brugt tid på denne artikel, en anden artikel og producentens hjemmeside uden at finde et retvisende billede.

Nu hvor jeg har set et kan jeg kun sige: Føj for den lede.

Lækker maskine, ubrugeligt tastaturlayout. Jeg er webudvikler, men den der skal jeg i hvert fald ikke investere i.

 • 3
 • 6
#5 Emil Moe

Nu er artiklen engelsk og selvfølgelig viser de ikke dansk tastaturlayout der. Jeg aner ikke hvad det er i beklager jer over, jeg har lign tastatur til min Air og iMac og savner ikke noget. Måske hvis man er kontorassistent eller bankassistent eller sådan noget, kunne man savne numpad'en, men det er ikke dem der er i målgruppen her.

 • 5
 • 1
#9 Maciej Szeliga

Det er rart at de selv gør noget for at alle enheder virker med det samme.. Thumbs up

mmmm... javel, ja. Mine ThinkPads (x390, a31p, t61p) har virket med en out-of-the-box OpenSuSE så det er ikke meget Dell skal gøre for at få det til at virke... og da slet ikke hvis det hele er lavet på Intel chips, da Intel selv sender driverne til Linux. En MacBook Pro 17" unibody kører også fint, dog uden multitouch men det skulle dukke op i løbet af i år.

Jeg er meget glad for udviklingen hos Dell men er bange for at det dels er PR stunt og dels for at slippe for problemer med refundering af Windows.

 • 1
 • 0
#10 Robert Larsen

Tja...når de shipper en maskine med Ubuntu, så må man gå ud fra at ALT virker, og det er ikke altid lige nemt. Min bærbare har fingeraftrykslæser, og den har jeg død og pine ikke kunnet finde en driver til. Ret ligegyldigt, men hvis leverandøren havde matchet den med Linux, så ville jeg forvente, at alt virkede.

Det bedste ved denne laptop er nu, at man slipper for Microsoft skatten. THUMBS UP!!!

 • 5
 • 2
#11 Stefan Svensson

"Tilsyneladende synes producenterne ikke længere det er vigtigt at vise tastaturet på laptops."

Bærbare sælges med forskellige tastaturlayouts. I det samme øjeblik de viser et billede, så er der nogle mennesker der tror, at der kun findes dette ene layout.

 • 2
 • 0
#12 Helge Svendsen

Min erfaring er godt nok at ting virker en del mere ud af kassen med Ubuntu end med MS, hvor man godt kan begynde at lede efter drivere på diverse web sider. Ang. din fingerprint reader, så var det vel ikke den tilgang du anvendte?

Jeg ville bare:

aptitude search fprint

Har virket på alle mine lappies, og der er GUI, PAM plugin modul og det hele.

 • 0
 • 1
#13 Gustav Nikolaj

Umiddelbart forstår jeg ikke hvad det er de forsøger at sælge.

Så vidt jeg kan læse mig til består "Project Sputnik" primært af et par patches der får touchpad, og et par andre ting, til at virke i Ubuntu. Derudover installerer den chromium, git og et par andre utilities som ikke er i en standard Ubuntu installation...

Det eneste andet man får er adgang til nogle GitHub-repos hvor man kan downloade nogle one-size-fits-all bundles.

...go out to a github repository and pull down various developer profiles. The first profiles we are targeting are Android, Ruby and JavaScript.

http://bartongeorge.net/2012/05/07/introducing-project-sputnik-developer...

Hvilke udviklere kan ikke selv finde ud af at sætte deres software op?

Skrot Sputnik projektet og nøjes med at gøre en indsats for at der findes drivere til hardwaren. Så kan de, i bedste fald, blive et discount alternativ til Apple.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere