Dell klar med Ubuntu-bærbar til danske udviklere

Dell forsøger sig endnu en gang med at sælge en bærbar pc med Linux, men denne gang er målgruppen softwareudviklere, og den er netop kommet til Danmark.
Illustration: Dell

Dell sender nu en ny bærbar med Ubuntu Linux på markedet i Danmark, som skulle være særligt skræddersyet til udviklere. Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Dell XPS 13 Developer Edition er nu en realitet takket være en stor mængde input fra det det store udvikler community i forhold til, hvad sådan en bærbar skal kunne,« skriver Dell i pressemeddelelsen.

På hardwaresiden er Dell XPS 13 Developer Edition bestykket med en Intel Core i7 CPU, otte gigabyte ram, 256 gigabyte SSD og en 1080p Fuld HD-skærm.

Linux-distributionen er Ubuntu 12.04 LTS, og Dell har yderligere vedlagt en stribe værktøjer målrettet udviklere.

»Profile Tool er et bibliotek af community-skabte profiler på github (tjeneste på nettet for kodeprojekter, red.), såsom Ruby og Android, hvor det er simpelt at oprette et udviklermiljø, hvad enten det er i eks. Android, JavaScript eller andet. Cloud Launcher gør det muligt at lave ”mikroskyer” på din bærbare, som kan simulere et skalerbart miljø, der direkte kan installeres i skyen.«

Prisen lyder på 7.890 kroner eksklusive moms.

Hvad mener du om Dells Ubuntu-bærbare til udviklere? Giver det mening, eller vil du hellere selv købe en bærbar og installere Ubuntu eller en anden Linux-distribution på den? Skriv i debatten neden for.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Steen Bundgaard

Men hvorfor kan vi ikke bare få lov at købe dem tomme og så selv bestemme fra starten af, virker som der absolut skal være et eller andet bras på pc'erne når man køber dem hjem. Har fået den tanke at producenterne får penge for at fylde skidtet på!

Det er ikke noget problem at bygge skaffe en tom Stationær / desktop pc, men det fejlede fuldstændigt med Notebooks!

Pyha så fik jag da klemt det ud ;o)

 • 14
 • 0
#2 Pelle Söderling

Jeg er lidt træt af små fesne 13" laptops og er det ik lidt en joke at kalde det der en udvikler-laptop? Det jeg savner er snarere noget i den her stil:

 • 17"-18" laptop med 2560x1440 opløsning
 • En vægt under 3 kg - hvorfor er det at "ultrabook" designet kun har slået igennem på de små laptops? Laptops behøver altså ikke være 5cm tykke bare fordi de er >13"!
 • Core i7
 • 8-16GB ram
 • 2 harddisk slots (1 SSD og 1 konventionel harddisk (plads))
 • DisplayPort udgange så den også kan forbindes uproblematisk til en eller gerne flere 27/30" 2560x1440 eksterne skærme.

Giv mig sådan en udvikler-laptop og så skal jeg gerne betale hvad den koster.

Hvis jeg endelig gik efter en laptop i den der kategori, så tror jeg snarere mit valg ville falde på en ASUS UX31A med FullHD og 256SSD

 • 9
 • 3
#3 Thomas Andersen

Den ser lækker ud.

En parameter der er blevet vigtig på en linux-laptop er opstartstiden for bios/uefi. Til fosdem demonstrerede Red Hat's udviklere hvordan den kommende fedora 19 kunne nå til loginskærmen på kun 2 sekunder efter bios/uefi var færdig. Totaloplevelsen ødelægges dog af, at en typisk bios/uefi tager 10 sekunder i opstart.

Googles chromebooks bruger f.eks. Coreboot til at erstatte de traditionelle langsomme bios'er.

Har du mulighed for at teste det på dell'en?

 • 3
 • 0
#5 Pelle Söderling

Hvad harddiske angår så jeg iøvrigt meget gerne at den blev leveret uden nogen overhovedet (det løser også OS problemet) - jeg vil gerne selv have lov til at vælge hvilken SSD jeg vil smide i den, normalt er det nogle billige crap-diske producenterne vælger.

 • 0
 • 0
#7 Martin Skøtt

Det er meget rart med et godt tastatur og skærm til udvikling på farten, men på kontoret foretrækker jeg at sætte laptop'en i docking station og sådan en har jeg ikke kunnet finde til XPS 13. USB docking stationer virker vist ikke synderligt godt med Linux.

 • 1
 • 0
#8 Jacob Cortsen

Kan rigtig godt lide ideen om ikke at skulle betale for noget jeg ikke bruger, men vil helt klart fortrække selv at vælge hvilket styresystem. Jeg fortrækker personligt selv Mint (med KDE) frem for Ubuntu som jeg ville slette med det sammen. Så ja det ville nok bare være bedst ikke at installeret noget styresystem overhovedet.

Vil dog give Dell at de er på rette vej :-)

 • 3
 • 0
#9 Pelle Söderling

Ali: ja og så alligevel nej. Macbook Retinas har ganske rigtigt forstået noget hvad opløsinger angår, men 2880x1800 er lidt for voldsom at bruge i native opløsning på en 15" skærm (der er en grund til Apple har truffet det valg de har). Desværre sælger de ikke 17" Macbook Retinas - så kunne vi tale om det.

Et andet problem med Macbooks er at tastatur-layoutet er elendigt og der mangler hele numpad området og øen med insert/delete/home/end/pg up/down. På en seriøs udvikler-laptop er det noget jeg har lidt svært ved at gå på kompromi med.

Men det er da sørgeligt at Apple er tættere på at kunne levere det jeg efterspørger end PC producenterne.

 • 0
 • 0
#11 Martin Clemmensen

Ser ud til at passe meget godt til mine behov, den øgede skærmopløsning ift. den gamle model er den afgørende forskel for mig og 8GB RAM, 256GB SSD og en i7 er rigeligt til det udvikling jeg skal foretage mig.

Er ved at undersøge udvalget for kandidater til min næste linux laptop.

Dell XPS13 er med i tankerne, eneste minus er mærket, sidst jeg ejede en Dell måtte jeg kæmpe med deres supportfolk i pænt lang tid og indsende en skriftlig klage før de indrømmede at mit bundkort var defekt og sendte en tekniker ud for at skifte det. Det er dog 10 år siden, så det kan være det er blevet bedre.

Derudover er Thinkpad X1 Carbon og Asus Zenbook Prime UX31A også med i opløbet, dog ryger UX31A nok ud, da den ser ud til at have nogle quirks der skal fikses manuelt ved en Ubuntu install.

 • 0
 • 0
#12 Finn Aarup Nielsen

Det er uklart hvorfor man overhovedet skal købe Linux. Jeg spurgte på Twitter om det og Karina fra Dell svarede at Dev. Ed. var lidt dyrere end Windows:

https://twitter.com/DellLytter/status/308545581821882368

Det samme har så vidt jeg husker også været tilfældet i USA.

Hvis man ikke har en USB-stik man kan "brænde" giver det måske mening. Er "Cloud Launcher" og "Project Sputnik Profile Tool" i Linux mon det værd?

 • 0
 • 0
#15 Peter Makholm Blogger

For mig står det højt på ønskelisten til en bærbar at jeg kan få den præ-installeret med et unix-lignende styresystem med en vis grad af support for styresystemet (basalt set sikkerhedsopdateringer). Min bærbare er simpelthen en for vigtig brugsgenstand for mig til at jeg gider at skulle til at fedte med drivere til skærm og netværk.

Tidligere har det krav helt klart peget mod Apple, og så har jeg slugt de kameler der har fulgt med. Det vil da være dejligt med nogle alternativer i nichen. Men det gør det ikke med bare en enkelt model som måske bliver udfaset om et par måneder. Jeg vil gerne have en vis sikkerhed for fortsat interesse for den platform de har solgt mig.

Men når det er sagt ville jeg da som styresystem klart foretrække Ubuntu frem for OSX. Det ville gøre det muligt at installerer et ordentligt udviklingsmiljø i et chroot (eller bedre).

Nu er min bærbare dog kun lige ved at være 3 år gammel, så den kan vel godt holde lidt tid endnu. Så bliver det spændende om Dell stadigvæk er e valgmulighed når jeg skal til at skifte.

 • 2
 • 0
#16 Torben Seebach

Det er en yderst velfungerende og absolut den bedste første Linux laptop, som er stabil nok til at jeg kan bruge den hver eneste dag. Jeg er skiftet fra en Macbook Air, og det er en sand fornøjelse at være sluppet ud af Steve Jobs kløer.

Bare lige at udnerstrege, jeg har ikke skullet tveake eller installere noget på OS niveau for at få den til spille. Den kører nemt 3-4 VM af gangen. Eneste minus er den lave skærmopløsning på forgængeren, men jeg får den nye på Torsdag, så mon ikke det er løst...

 • 1
 • 0
#17 Pelle Söderling

Folmer: Den laptop jeg søger fåes ikke på markedet, det er jeg udmærket klar over - det irriterer mig bare lidt at ingen laver en seriøs arbejds-laptop, desværre er selv professionelle laptops spec'et i forhold til et hr. og fru Jensen behov og der er altid 1-2 elementer man må gå på kompromi med.

I forhold til laptops på markedet er den ganske udmærket spec'et den du har fundet og det er så godt som umuligt at få mere end FullHD idag - opløsninger i selv professionelle laptops er desværre også dikteret af film-industrien (!? - måske det kun er i min verden at det er lidt unormalt at sidde og glo film på arbejde).

Men bemærk iøvrigt også hvor stort et skrummel det er - lige så snart man går op i 17" så tror producenterne at man er klar til at smide al æstetik og vægt overbords for at få en betonklods af en kamp-maskine. På det punkt ville det være rart om de snart tog lidt ved lære af Apple - det er ikke uden grund de nyder stor success i erhvervslivet pt. (selvom jeg stadig har lidt svært ved at forestille mig hvordan man kan lave seriøst arbejde på sådan en.. )

 • 1
 • 0
#19 Finn Aarup Nielsen

Den med core i7, koster ikke 7900kr. Men 10.000kr:) - Ifølge dell.com

Jeg forstår ikke.

Windows med i7-3537U ser jeg til 8.991,00 med inklusiv moms og levering. http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?oc=n0013z26&model_i...;

Linux i7-3537U ser jeg til 7.890,00 exklusiv moms hvilket med 25% bliver 9862,50

http://www.dell.com/dk/virksomheder/p/xps-13-linux/pd.aspx?c=dk&cs=dkbsd...

 • 1
 • 0
#20 Lars Lundin

Der er en stor fordel ved at kunne vælge en leverandørinstalleret Linux, om det så er Ubuntu eller noget andet.

Når leverandøren tilbyder en præinstalleret Linux, så er det nemlig et tegn på at der faktisk er drivere til de forskellige komponenter, hvilket ellers er noget man som Linux-interesseret køber selv skal undersøge.

Så selvom man synes Ubuntu er blevet for 'main-stream', så vil jeg mene det er et stort plus når en leverandør tilbyder det.

PS. Det jeg gerne vil vide er, hvor kan jeg købe en multi-core ARM computer med præinstalleret Linux ?

 • 1
 • 0
#21 Lars Tørnes Hansen

PS. Det jeg gerne vil vide er, hvor kan jeg købe en multi-core ARM computer med præinstalleret Linux ?

Kommer der en ARM mikroprocesssor i på et tidspunkt ser jeg meget gerne at det i så fald bliver en 64-bit ARM Cortex-A57, en Cortex-A53 er også fint: - ARM goes 64-bit with new Cortex-A53 and Cortex-A57 designs http://arstechnica.com/information-technology/2012/10/arm-goes-64-bit-wi... - ARM introduces 64-bit processors for phones, tablets and servers: http://www.pcworld.com/article/2013298/arm-introduces-64bit-processors-f...

En A57'er kan have op til 16-cores (lige nu, og flere vil blive muligt et stykke ude ii fremtiden).

 • 0
 • 0
#23 Peter Makholm Blogger

Der er INTET, der forhindrer dig i at installere Ubuntu (eller anden Linux distro) på Apple Macbook (Pro/Air) hardware. Det kører ganske fortrinligt!

Nej, men så er jeg lige vidt i forhold til at købe hardware fra enhver anden leverandør. Hele pointen er at købe min hardware hvor leverandøren garanterer at det virker sammen med en eller anden form for Unix. Den ydelse vil jeg gerne betale for.

Hvis jeg skal købe en bærbare og så umidelbart derefter installerer et andet styresystem på den, så kan jeg lige så godt se mig om efter en bærbar uden unødigt styresystem. Men jeg har ikke lyst til at skulle bekymre mig om hardwarekompatibilitet, en bærbare er en brugsgenstand hvor styresystemet er en integreret del af genstanden og jeg forventer at den virker fra leverandøren.

(Og ja, "virker" betyder for mig Unix-kompatibel)

 • 0
 • 0
#24 Jacob Nordfalk

Det er en yderst velfungerende og absolut den bedste første Linux laptop, som er stabil nok til at jeg kan bruge den hver eneste dag. Jeg er skiftet fra en Macbook Air, og det er en sand fornøjelse

Jeg ville rigtig gerne købe sådan en, men jeg er rigtig ked af at skærmene er så brede og så lave.

Som udvikler har jeg brug for at arbejde med kildekode og det kræver en HØJ skærm. Jeg forstår simpelt hen ikke hvordan man kan kalde dem med lave skærme for udvikler-PC'er? Er det menuingen at vi skal stille den på højkant?

Er der nogen der ved om det er muligt at købe en bærbar med en højere skærm, og helst uden numerisk tastatur, et sted?

 • 3
 • 0
#26 Andreas Dyhrberg

En laptop til 8.000,- kr. til en udvikler? - Svarer det ikke til at købe en gadebil til en racerkører? Eller et værktøjssæt i BILKA til en professionel håndværker?

Det er oven i købet en Dual Core. Lidt lige så pinligt som at tilbyde en Fiat 500 til en direktør for et internationalt firma.

Jeg har selv måttet ty til indkøb i udlandet for at finde en laptop hvor jeg ikke måtte tvinges til at acceptere pixelfejl. Samtidig kunne jeg få lige hvad jeg ville have af det bedste og hurtigste. Pris 19.000,- kr. (https://www.pcspecialist.co.uk/)

Nu vil nok alle sige "så mange penge vil jeg ikke bruge på en laptop/PC" - også selv om de er udviklere. Men se lige på hvor mange penge unge mennesker, og uden egentligt behov, bruger på f.eks. deres bil. De kan finde på at købe en bil til et par hundrede tusind, og så på afbetaling. Og så bare for at blære sig overfor tøserne i nabolaget. xD Det er dyr fi**e!

Tilbage til Dell. Hvorfor skal folk altid spare hver en krone på laptop/PC-købet her i Danmark? Dell kommer med et godt forsøg på at levere en laptop til danske udviklere der lever i et PC-fedtet land. Et år eller to med Windows på sådan en maskine og du er tidsmæssigt tilbage stenalderen. Brug dog de penge på noget der kan fyrre den af i stedet for at fedte rundt i det.

Jeg kiggede også hos Dell inden jeg købte laptop'en til 19.000,-, men Dells udvalg var ligesom andre udvalg i Danmark ALT for beskedent. Der var intet med rigtigt smæk i. Desværre.

Intet mindre end Quad Core. Og så en af de største tak. Noget der understøtter virtualisering. SSD kombineret med HDD. USB3 selvfølgelig. - Lidt af den slags, og lad så vær med at være fedtet, heller ikke som almindelig bruger.

 • 1
 • 1
#27 Pelle Söderling

Enig, som udvikler mener jeg på ingen måde det er urimeligt at bruge 20-30k på en laptop og jeg betalte enddda også gerne 40k hvis jeg kunne få hvad jeg ledte efter (se mit tidl. indlæg).

Jeg har før købt Dell laptops til over 30k for at få noget i den seriøse ende, men i disse internationale tider kunne det godt tænkes det gav mening at se lidt nærmere på mulighederne for at importere fra eks. England.

Jeg er dog altid lidt skeptisk overfor den slags pga. tastaturlayoutet, som er noget jeg går en del op i - især fordi jeg skifter meget mellem min workstation og min laptop og det er utrolig generende hvis tasterne sidder forskellige steder hver gang. Men efter hvad jeg lige kan se så ligner UK layoutet det nordiske, måske du kan bekræfte det? Jeg er reelt ligeglad med mærkaterne ;)

Men der er som du også siger ret stor forskel på om det er hobby eller ens profession.

Udover en stor laptop foretrækker jeg også en fuldblods workstation med 2 x 27" 2560x1440 skærme - for mig handler det om produktivitet og jo flere pixels desto nemmere har jeg ved at danne mig et overblik eller udvikle på den ene skærm og teste på den anden. Derfor jeg også meget gerne så laptops med over FullHD opløsning og det er formentlig heller ikke uden grund at Linus Thorvalds lyder til at have det på samme måde.

Det er faktisk en smule deprimende at det kun er æblemaskiner og Googles lidt sære chromebook der indtil videre kan levere dette og for Apples vedkommende er det reelt mere en tilfældig sidegevinst da deres formål mere handlede om at levere lidt pænere ikoner end at bruge de mange pixels til noget fornuftigt...

Man skulle sådan umiddelbart tro at PC markedet var der hvor det gav mest mening, men producenterne er åbenbart utrolig sløve i optrækket og selvom det nok kommer senere i år så er jeg bange for jeg ikke kan vente så længe før det igen er tid til at opgradere laptoppen.

 • 1
 • 1
#28 Andreas Dyhrberg

Laptop'en kan du sammensætte hos PC Specialist som du vil. Keyboardet kan vælges dansk med 'å' til højre for 'p' og 'æø' til højre for 'l'. Kan ikke se noget forkert på tastaturet der. Og laptop'en er tilmed i original HD (1920x1080). Det er noget du vælger under bestillingen. Men jeg tror det er svært at få noget der ser "smart ud" med de konfigurationer. De er nu engang mere robuste af gode grunde. Og faktisk skal den slags komponenter have en del "frisk luft" for ikke at få det for varmt. Flere advarede mig inden mod for lille laptop-kabinet til kraftige komponenter. En i7-3840QM kan jo gå hen og brænde op til 45 Watt af under 'fuld belastning'. I den anden halvdel har du et grafikkort med nok mindst det samme (100+ TDP). Og så usmarte er designet nu heller ikke. De er bare lidt tykkere. Du kan nu engang ikke pakke en 'drag race car' ned i en lille Fiat. :)

 • 0
 • 0
#29 Michael Rasmussen

Har du set på Lenovos w530: http://www.lenovo.com/products/us/tech-specs/laptop/thinkpad/w-series/w530/

Jeg har en sådan på arbejdet (w510, da den blev købt for 1½ år siden) med docking station, 16 GB RAM (530 understøtter op til 32 GB RAM), Quad core i7 samt 9 celle batteri (ubuntu 12.04 kan køre 5-6 timer på dette batteri). Jeg har så udskiftet DVD drevet med en 256GB SSD, og tilkøbt en USB DVD i stedet for, så jeg har 1 SATA3 500 GB disk samt 1 SSD 256 GB disk.

 • 0
 • 0
#30 Andreas Dyhrberg

Lenovos w530

Bedre bud end Dell. Faktisk utroligt gode konfig. Batteritiden er god også. Selv købte jeg det største/nyeste grafikkort samtidigt og har siden ikke fået checket om det kan slukke ved lav belastning => Nede på to timer batteritid p.t. Her har Lenovo sikkert et mindre strøm-sultent. Jeg så lige de angiv Mhz med 3.7 - det er turbo frequence; Clock speed er kun 2.7. Kunne ikke få en pris fra Lenovo da deres side driller/mangler indhold.

 • 0
 • 0
#32 Palle Due Larsen

Jeg forstår egentligt godt, at udvalget af bærbare med linux er så forsvindende lille. Her er for en gangs skyld én, og så er der noget galt med: * Skærmformattet * Skærmstørrelsen * Rammængden * Processoren * Processorarkitekturen * Harddisken * Antallet af harddiske * Linuxdistributionen * Tasturet Og sikkert andre ting, som jeg har overset. Er der noget at sige til, at producenterne hellere vil lave maskiner til windows-segmentet, som bukker og skraber og betaler ved kasse 1 uden brok? Giv nu Dell lidt kredit for at gøre forsøget. PS: Tag ikke det med sure, gamle mænd personligt. Jeg er selv en af slagsen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere