Debatinvitation: Er OpenOffice et realistisk alternativ til Microsofts Office-pakke?

Mange it-chefer står over for at skulle opgradere Microsoft Office-pakken, men burde de i stedet skifte til OpenOffice? Version2 sætter fokus på om OpenOffice er et realistisk alternativ til Microsoft Office. Hvad mener du? Vær med og deltag i debatten.

Leif Lodahl, der er Projektleder hos Symfoni Software og talsmand for OpenOffice.org i Danmark mener helt klart, at Open Office er et sikkert
alternativ:

»Jeg snakker med mange it-folk gennem mit arbejde, og det er et emne, som dukker op stort set alle steder. Sidste gang Microsoft kom med en ny office-version, var der ikke noget brugbart alternativ. Det er der nu, og spørgsmålet rundt omkring i it-afdelingerne er, om det virkelig er det bedste valg at fortsætte med det absolut dyreste værktøj. Samtidig er udfordringen med de nye dokumentformater dukket op, og det skal også håndteres. Derfor tror jeg, at mange stopper op og gør sig nogle overvejelser,« siger Leif Lodahl til Version2.

Ole Bech, it-chef i Roskilde Kommune, er en af de mange it-chefer, som står over for at skulle foretage en opgradering af Microsoft Office. Men som kommunal it-chef er der en del overvejelser, der skal
gøres, inden man springer ud i en OpenOffice-løsning.

»Kommunen har en lang række programleverandører, herunder ikke mindst KMD, som lægger deres applikationer hårdt op ad Microsoft,
inklusive Officepakken (og her primært Word og Access). Vi ligger med
andre ord med en stribe makroer, add-ins og scripts fra leveradørerne, som er hardcodet til MS-Office. Det giver unægtelig en binding, som er værd at tage med i sine overvejelser,« forklarer Ole Bech til Version2.dk.

Hvad mener du? Bør flere skrotte Microsoft Office og kaste sig ud i Open Office-eventyret eller betyder udvalget af følgeapplikationer til Microsoft Office, at OpenOffice er distanceret på forhånd?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (92)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Claus Agerskov

Men er i første omgang ikke et billigt eller hurtigt alternativ, hvis man 100% vil erstatte Microsoft Office i de kommuner, hvor der netop er en stor integration til KMD's løsninger, som (indtil videre) kun er udvikle op mod Microsoft Office.

En måde at gøre det alternativet billigere ville være, hvis alle de kommuner, som godt kunne tænkte sig OpenOffice.org som kontorpakke (for at spare licenskroner i mange år fremover), satte sig sammen med KMD og fortalte, at de vil have at de løsninger, som der er til Microsoft Office også blev stillet tilrådighed til OpenOffice.org - og få det forhandlet til samme pris.

Problemet er blot at disse kommuner ikke har et reelt pressionsmiddel overfor KMD, da der ikke leverandører af disse løsninger. Så hvad KMD-prisen for løsninger til OpenOffice.org er, må stå hen i det uvisse. Men det kunne være at ejerne af KMD kunne presse på.

[b]En helt anden løsning[/b] Måske skulle kommunerne helt droppe kontorpakker og satse 100% på den digitale forvaltning, hvor løsninger med webgrænseflader håndterede den største del af sagsbehandlingen. Dokumenter til og fra borgere kunne håndteres elektronisk, når de er åbne standarder (ISO PDF, ISO ODF, ISO OOXML (når den kommer) og ISO HTML).

Så al data blev håndteret via databasesystemer med kontrollerede arbejdsgange.

Det kræver [b]"blot"[/b], at sagsgange og grænseflader systemer, institutioner og borgere imellem er veldefinerede (læs er standarder).

[b]Tilbage til det oprindelige[/b] De steder, hvor man ikke har en dyb integration med Microsoft Office, er det mindst lige så let at skifte til OpenOffice.org som til den nyeste Microsoft Office - der er ret stor forskel på de to seneste udgaver af Microsoft - Office. Hvor er menupunktet "Gem som..." blevet af i menuen "Filer"?

De herligste hilsner Claus Agerskov, AgerCon - fri software og åbne standarder

 • 0
 • 0
#3 Christian Nobel

Hæhæ Jesper, ja det var godt nok en tynd omgang.

Så i vanlig stil bliver det sikkert debattørerne der kommer til at levere indholdet.

Dog kunne det være rart om der kom nogle andre på banen, så de sædvanlige ikke skal sidde og dunke hinanden i hovedet, med de samme argumenter om og om igen.

Det jeg godt kunne tænke mig var om der kom nogen på med, som virkelig havde lavet springet, især i lidt større stil.

Og så kunne jeg også godt tænke mig lidt mere debat om det betimelige i at "Hardcode" til Office (eller for den sags skyld til en hvilken som helst kontorapplikation).

/Christian

 • 0
 • 0
#4 Steffen Fog Sørensen

Hvis der er tale om alm. brugere, som i mit/vores tilfælde, er skiftet ikke noget problem. Brugerne springer bare på, og bruger OOO, som om de ikke havde prøvet andet. Problemet er som nævnt, de avancerede brugere med særlige behov og tilretninger. Der kan "opgraderingen" være lidt sværere. Jeg mener dog, at det skulle være muligt i langt de fleste tilfælde! Det handler, efter min mening, mest om at ville det. Hvor der er vilje, er der som regel også vej...

/ SFS

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Hej Jesper

Tak for dit indlæg. Det er faktisk helt bevidst, at vi vælger den korte form, for de her debatinvitations-artikler. Det er meningen, at det er jer læsere og debattører, der skal sætte dagsordenen for diskussionen og så opfordre de to eksperter til at svare - her vil de så have rig mulighed for at uddybe.

Det er selvfølgelig beklageligt, at det ikke fremgår tydeligt nok.

Venlig hilsen

Tine Havkrog Brandenborg, Community Builder, Version2

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

OpenOffice.org lever i mine øjne fuldt ud op med Microsoft Office. Jeg vil sågar sige at jeg til privaten vil foretrække OOo frem for Microsoft Office, hvis jeg skulle vælge.

Der er som Ole Bech siger en del ting som gør at det kan være en problematisk beslutning at skulle tage, om OOo skal være kontor platformen på arbejdet. Eks. 1: hvis der skal benyttes Access... OOo kan godt åbne tabellerne, men det er endnu ikke muligt at åbne funktioner og lignende. Eks. 2: Microsoft Dynamics Nav. haren export til Excel funtion, som benytter Excel til at generere selve regnearket.

Jeg kunne forestille mig at der også vil være en del andre komplikationer, men ovennævnte er grunden til at vi ikke benytter OOo på arbejdet.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Lund Stocholm Blogger

Claus,

Jesper, det er en debatinvitation - ikke en artikel.

Tine,

Tak for dit indlæg. Det er faktisk helt bevidst, at vi vælger den korte form, for de her debatinvitations-artikler. Det er meningen, at det er jer læsere og debattører, der skal sætte dagsordenen for diskussionen og så opfordre de to eksperter til at svare - her vil de så have rig mulighed for at uddybe.

Ja, det kan jeg se - men jeg savner stadig noget nyt, der kunne retfærdiggøre artiklen/debat-invitationen. Debatten V2 her blot vil gentage kørte jo reelt i flere dage i tråden ved artiklen om at spare en million på af skifte til OOo på http://www.version2.dk/artikel/7615 .

Der er ikke kommet noget nyt under solen sidst. Vi kender alle Leifs holdning og vi kender også Oles holdning. Som Christian påpeger, så vil det altså være de samme hoveder, der sidder og diskuterer det samme igen.

(ligesom det nu er de samme hoveder, der sidder og diskuterer, hvad vi skal diskutere)

:o)

Én af de ting, der blev slagtet ved sløjfningen af papirudgaven i "V2 Offline" (haha!) er netop de tilbundsgående artikler. De artikler, hvor vi læsere rent faktisk lærer noget nyt.

Hvis jeg må foreslå emner til fremtidige, grundige, artikler, så kunne det være:

 • Real-world erfaringer fra kommuner/virksomheder, hvor man har konverteret fra fx MS Office til OOo. Det kunne være interessant at høre, hvad brugerne mener om skiftet. Snak evt med Region Midtjylland om deres (og deres brugeres erfaringer)

 • Real-world erfaringer fra kommuner/virksomheder, der har opgraderet til nyeste udgave af MS Office. Hvad har brugerne ment og er det muligt at måle den produktivitetsstigning, som gerne skulle blive resultatet?

 • Real-world erfaringer med kommuner/virksomheder, hvor man har blandede miljøer. Hvilke udfordringer har de og hvordan har de overvundet dem?

 • Real-world erfaringer med kommuner/virksomheder, hvor man har prøvet at kigge på, hvad konsekvenserne af skift af en programpakke medfører (det behøver ikke være kontorpakker). Omdrejningspunktet i min hverdag er fx Microsoft Outlook. Ved skift til OOo vil jeg ikke længere kunne anvende dette. Hvad gør brugerne, når deres primære program nu ikke længere anvendes?

Der er masser at tage fat i, og det er lidt for tyndt af V2 igenigen at smide et par kødlunser ud til os i V2-community og så håbe, at vi kaster os frådende over det.

Mvh,

Den gnavne knark!

:o)

 • 0
 • 0
#10 Ole Bech

@ Claus og Christian: Det er fint med visioner om 100% web-applikationer, men der er vi bare slet ikke endnu! I drømmer ikke om, hvor meget gammeldags kode, vi ser fra leverandørerne af systemer til det kommunale (måske er det ligeså slemt alle mulige andre steder). Ja, der bliver hardcodet, der bliver anvendt DOS-kald og meget andet 'snask'.

 • 0
 • 0
#11 Svend Lyngsø

Open Office er en god alternativ Microsoft Office. Jeg har installeret inden for, den sidste ½ år tid ca. 50. Det har særlig været nogen der havde fået en 60 dages Office 2007, som de troede de hade fået med. Med den rigtige opsætning er det intet problem. De har faktisk ikke opdaget, at det er et andet program de bruger. Her taler vi om ældre mennesker.

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Det er fint med visioner om 100% web-applikationer, men der er vi bare slet ikke endnu!

Nej det er jeg udmærket klar over, men hvis vi ikke stiller nogen krav her i tilværelsen, så er det så som så med innovation.

Og så for at være grov - bare at falde til patten fordi det er det letteste er i mine øjne en slap holdning, og bare medvirkende til at den pukkel man skubber foran sig bliver større og større.

I drømmer ikke om, hvor meget gammeldags kode, vi ser fra leverandørerne af systemer til det kommunale (måske er det ligeså slemt alle mulige andre steder). Ja, der bliver hardcodet, der bliver anvendt DOS-kald og meget andet 'snask'.

Åh jo, men jeg vil ikke kalde det en drøm, men et mareridt.

Og meget betegnende for det skråplan jeg mener man generelt er på vej nedaf, hvor man sovser sig mere og mere ind i en grusom vendor lock-in.

Nogen gange kan man måske så stoppe op (at holde status quo er heller ikke altid helt tosset) og så bruge tiden til at overveje hvordan man laver den fremtidssikrede løsning.

/Christian

 • 0
 • 0
#13 John Anker Corneliussen

Tja det er nu længesiden at kmd launchede deres skolehjem portal som kun virker med microsoft internet explorer - man har dæleme svært ved at forstå hvorfor virksomheder af den kaliber ikke kan finde ud af at overholde standarder og normer andet end rare onkel Bills - så hul i KMD - fyr dem - og så synes jeg at kommuner og andre skal læne sig op ad virksomheder der overholder standarder såsom w3c m.v.

 • 0
 • 0
#15 Michael T. Jensen

Hold fast, hvor er jeg træt af at Jesper Lund Stockholms indlæg konstant får negative karakterer, mens alle andres (stort set) er positive. Det lader til at det karaktersystem mest af alt bliver benyttet til at "slagte" dem man ikke er enige i, hvor det burde være brugt til at belønne dem, som skrev noget nyt/spændende/intelligent.

Jeg er bestemt ikke altid enig i JLS's meninger og holdninger, men jeg kunne ikke drømme om at trykke på den negative hånd af den årsag.

Hvis karaktersystemet fortsat benyttes på denne infantile skolegårdsfacon, så jeg gerne, at den negative hånd sløjfes eller at hele karaktersystemet får den negative hånd.

(Off-topic... I know!).

 • 0
 • 0
#16 Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Ja, det mindste man kunne forvente var da at V2 lavede en "Hot/Not-liste" over de enkelte brugeres rating. Jeg er helt sikker på, at man kan bruge det i jobsøgningssituationer, hvis man er på toppen af "Least wanted"-listen på V2.

Alternativt kunne man lave størrelsen af den fri bar til V2-debattørernes julefrokost [0] være omvendt proportional med éns rating ... som en slags plaster på såret.

[0] For der må da for pokker komme sådan én, ikke? Som Tine skrev:

Det er meningen, at det er jer læsere og debattører, der skal sætte dagsordenen for diskussionen og så opfordre de to eksperter til at svare

... er jeg den eneste, der nogle gange føler mig som kvæg foran en vogn?

;o)

 • 0
 • 0
#20 Jesper Lund Stocholm Blogger

René,

Men hvordan håndteres mail og kalender, op mod Exchange-server? Er der noget tilsvarende i Open Office?

Jeg ved faktisk ikke, om der findes OSS-klienter til opkobling imod Exchange-Server, men der findes en masse CSS-klienter der kan. Som enkelt-bruger-alternativ bruger jeg Thunderbird samt udvidelsen Sunbird (så vidt jeg huske), der kobler kalender-funktionalitet ovenpå Thunderbird og evt Google Calendar. Det kan være, at det kan lade sig gøre at få det til at virke med Google Apps Enterprise værktøjer. Jeg er dog ikke super tilfreds med Sunbird-udvidelsen, da den ikke virker helt stabil og har problemer med at udsende invitationer til andre. Man kan jo i øvrigt sætte Exchange til at tillade afhentning af mails via POP3 og IMAP.

Men dit spørgsmål er jo ganske interessant - hvad gør man konkret med mailprogram, når man udskifter Microsoft Office?

 • 0
 • 0
#21 Christian Nobel

Der er flere muligheder.

Hvis vi taler CSS, så er der jo både GroupWise og Notes som aldeles kompetente alternativer.

Hvis man virkelig mener man har behov for en Exchange server, så kan Evolution faktisk bruges som klient hertil.

Og så er der den enkle, men aldeles velfungerende løsning, nemlig Thunderbird/Sunbird.

Maildelen er triviel, men fungerer selvfølgelig eksemplarisk mod IMAP (hvor jeg så selv sværger til Postfix+Greyfix og Dovecot).

Kalender er på det seneste også blevet ganske fornuftig, og med WEBDAV, som er rasende let at sætte op under Apache, så er den faktisk ved at være der.

Man skal iøvrigt huske på at hvis man bruger en IMAP server istedet for Exchange, så er det meget lettere at lave backup, og man skal heller ikke rode med open-files og den slags.

/Christian

 • 0
 • 0
#23 Ole Bech

I har selvfølgelig ret i, at kunden skal stille krav, men på flere af de områder, hvor kommunerne understøtter samfundsopgaver med it, er KMD reelt eneste leverandør.

Det nytter derfor ikke meget, at eksempelvis Roskilde kommune stiller krav om hint og dette, for vi er pisket til at få en løsning ind under de pågældende dele af forvaltningsapparatet. Ofte under pres fra en centralt fastsat deadline som med eIndkomst.

Den model, som jeg p.t. satser og håber mest på, er hvis samtlige 98 kommuner kan finde sammen i et indkøbsfællesskab uafhængigt af KMD, som alligevel snart går over på private hænder. Et samlet udbud af it-systemer til hele den kommunale/offentlige sektor vil i mine øjne virkelig kunne batte over for leverandørerne mht. krav om standarder og åbenhed.

 • 0
 • 0
#24 Jesper Lund Stocholm Blogger

Rene,

jeg mener at et godt alternativ til Microsoft's Exchange server er Open xchange

Priserne for "Government users" er pt. €637,50/år incl 25 brugere samt €18,75 for hver ekstra bruger pr. år.

Hvordan sammenligner disse priser sig med priserne for Exchange Server + CAL for de danske offentlige myndigheder? Indkøber man som offentlig myndighed Microsoft-licenser via SKI-aftalen?

 • 0
 • 0
#26 Jesper Lund Stocholm Blogger

MAciej,

det er er mit bedste bud at skrotte det hele og starte på en frisk med Lotus Notes / Domino ver. 8 som inkluderer Symphony som er IBM's version af OpenOffice.

Så fra at have "solgt sin sjæl" til Microsoft, så sælger man den til IBM?

Har IBMs Lotus Symphony i øvrigt nogle fordele i relation til Lotus Notes i forhold til den "normale" OOo?

 • 0
 • 0
#27 Jan Flodin

Lad mig starte med en personlig oplevelse. For et par år siden flyttede jeg fra et firma hvor jeg i 10 år havde arbejdet med MS tools til et firma, der anvendte StarOffice. Jeg havde overhovedet ingen problemer med dette skifte til ny tekstbehandling, nyt regneark, nyt præsentationsværktøj og nyt kalender og post system.

Jeg havde endda nogle positive oplevelser med at arbejde på et system, hvor en PC ikke var nødvendig (Sunray desktop), hvor man kunne skifte arbejdsplads uden at lukke ned og starte op, hvor change management var meget enklere og hvor virus var mindre irriterende. Ud fra mit begrænsede kendskab mener jeg også at kunne konstatere at driftsomkostningerne var væsentligt lavere.

Nu er jeg så tilbage i et Microsoft baseret job, så jeg laver ikke reklame for min egen virksomhed.

Min konklusion er at man sagtens kan skifte på standard kontorværktøjer uden de store problemer - med mindr eman selvfølgelig har gjort livet surt for sig selv ved at være bundet til en given leverandørs platform på enkelte produktområder.

For selvfølgelig må man som Ole Bech leve med at der er begræsninger på udefra komende løsninger - men er det samtlige medarbejdere i Roskilde Kommune, der har det problem?

Eller skal man reelt spørge sig selv om man vil lade IT arkitekturen for 1.000 arbejdspladser være bundet af 25 personers bindinger til en KMD applikation. Kunne man lade de 975 andre få en mere åben og leverandøruafhængig arklitektur - og kune man begynde at påvirke sine leverandører (specielt dem man faktisk er medejer af) til at lave åbne løsninger?

Jeg synes det ville være en bedre ide end blot at give op og lade sig binde endnu mere op på en lukket løsninn, for en ting er sikkert. Hvis man ikke tager første skridt hen mod åbenhed, så forbliver man i en lukket verden, og jo længere man er der jo større bliver prisen. Falden klapper, hvis den da ikke allerede er klappet.

Så det store spørgsmål er altså om man vil være "alternativ" og hvis man vil det så må man jo bare se at finde pragmatiske løsninger på de små vanskeligheder, det giver hen ad vejen. Og det er måske ikke så slemt, for man skal jo også finde på løsninger på nogle af de problemer, som den lukkede løsning giver.

 • 0
 • 0
#28 Stig Johansen

Nu kender jeg ikke så meget til den kommunale sektor, men jeg har lavet en del ting for VTU/ITST/OES, og der er der en masse 'ting', der er afhængige af MS Office.

Script - 'ting', integreret/indsyltet i Outlook - Journalisering osv.

Problemet er ikke kun selve Office, men de 'ting' der er klistret på Office.

(Har lidt tavshedspligt, så der bliver ikke uddybet nærmere)

 • 0
 • 0
#29 Rene Brokholm

Jesper Lund Stocholm

Priserne for "Government users" er pt. €637,50/år incl 25 brugere samt €18,75 for hver ekstra bruger pr. år.

Hvordan sammenligner disse priser sig med priserne for Exchange Server + CAL for de danske offentlige myndigheder? Indkøber man som offentlig myndighed Microsoft-licenser via SKI-aftalen?

jeg må indrømme at jeg ikke lige havde set at de også havde et kommercielt produkt. Det jeg tænkte på var deres community produkt. Da det er open source under GPLv2 vil kommunerne have mulighed for at skræddersyge en løsning som vil kunne bruges af alle kommunerne i landet og dermed få udviklings omkostningerne ned på et minimum da alle vil være med i udviklingen.

Ved denne model har man godtnok et stykke software man er nød til at holde ved lige, men man har også en mulighed for at kunne fordele omkostningerne ud på flere penge punge i landet. Derudover vil man kunne sælge erfaringerne til udlandet.

 • 0
 • 0
#30 Claus Agerskov

Men hvordan håndteres mail og kalender, op mod Exchange-server? Er der noget tilsvarende i Open Office?

Nej, det er der ikke. Det var på tegnebrædtet i starten af OpenOffice.org-projektet (da det var en del af den oprindelige StarOffice-pakke, hvor der også var en webbrowser med).

Jeg har været flere steder henne, hvor der til kalender, fælles adresselister med videre blev benyttet Microsoft Exchange - men da jeg benytter Linux, har jeg ikke mulighed for at bruge den normale klient [i]Microsoft Office Outlook[/i] - men så har jeg i stedet benyttet den webbaserede udgave [i]Microsoft Office Outlook Web Access[/i].

Selve posten har jeg kunnet hente via IMAPS.

De herligste hilsner Claus Agerskov, AgerCon - fri software og åbne standarder

 • 0
 • 0
#31 Maciej Szeliga

Jeg er så'n set ligeglad hvem du vil sælge din sjæl til, jeg sælger ikke min til nogen og derfor peger jeg på IBM som ikke binder dig fast på samme måde som Microsoft gør.

Jeg kører selv Linux, OOo og Notes for at slippe for den oplevelse som får mine kollegaer til at komme med udbrud i stil med "Åh, nej nej nej".

...og at Notes/Domino er bedre end Outlook/Exchange er der i mine øjne ingen tvivl om... jeg har kørt det i de sidste 10 år uden et eneste større nedbrud.

Der er f.eks. support for OOXML i Symphony.

 • 0
 • 0
#32 Claus Agerskov

@ Claus og Christian: Det er fint med visioner om 100% web-applikationer, men der er vi bare slet ikke endnu!

Det er jeg godt klar over. Men i øjeblikket er så meget sovset ind i hinanden, at det ville være en rigtig god idé at starte på en frisk.

At basere den digitale offentlige forvaltning på kontorpakker er efter min mening helt forkert.

Kontorpakker skal på lige fod med andre værktøjer til at udarbejde brugergrænseflader i, ikke være andet end grænseflade værktøjer. Grænsefladen skal så være kald, som er defineret efter en standard udarbejdet af det offentlige. Altså hvor enhver leverandør har mulighed for at udarbejde et grænseflade-system.

Men det skal være slut med at brugeren selv gemmer dokumenter - det skal det bagvedliggende system gøre - og samtidigt holde styr på arbejdsgangene.

Dokumenter skal kun benyttes, når der skal modtages eller sendes data fra/til borgeren. Mellem andre myndigheder skal den rette standard benyttes til udveksling af data inden for området/sagsgangen.

I drømmer ikke om, hvor meget gammeldags kode, vi ser fra leverandørerne af systemer til det kommunale (måske er det ligeså slemt alle mulige andre steder).

Det vil ikke være drømme, men mareridt.

Men hvis leverandørerne tvinges til at benytte standarder for systemer leveret til det offentlige, så vil det også højne deres mulighed for at kunne levere til andre myndigheder (eller uddø, hvis de ikke kan omstille sig).

Ja, der bliver hardcodet, der bliver anvendt DOS-kald og meget andet 'snask'.

Og det er jo netop disse, der gerne skal udryddes, så der ved valg af en kontorpakke, styresystem eller andre centrale systemer ikke samtidigt er en fastlåsning til dette, så der reelt kun er en økonomisk overskuelig mulighed fremover.

Så krav om åbne standarder mellem såvel de offentlige myndigheder som mellem brugergrænseflade og det bagvedliggende system. Så det er let at skifte de enkelte dele ud, så det ikke kræver et paradigme- og totalskift i fremtiden.

De herligste hilsner Claus Agerskov, AgerCon - fri software og åbne standarder

 • 0
 • 0
#36 Mikael Jensen

OOO er et seriøst alternativ til MS Office næsten monopol lignende status. Som hjemme og arbejdsbruger af OpenOffice og StarOffice må jeg sige at det holder altså vand. Grafisk er der lidt småting, men efter OOO 2.4 kom på gaden har det været en fornøjelse at bruge OOo.

Et par småting som MS kunne lære af er den gode integration til DB'ere som Oracle, SQL, MySQL og PostgresQL. Det virker perfekt.

I det professionelle brug er det fornøjelse at skifte mellem en Solaris baseret StarOffice, og så kunne læse dokumenterne på OOo på enten Vista eller den Fedora 9 jeg bruger som Laptop. Den sharing mangler absolut mellem MS Office og OOo.

Den sidste og ikke mindst vigtige detalje når man laver tilbud til kunder, er muligheden for direkte at lave en PDF af sit dokument. Hvor man på Mikroblød skal bruge ting som Cute-PDF for at lave samme nummer.

Konklusion fra min lille del af verden.... OOo er alternativet til Office.

 • 0
 • 0
#37 Jesper Lund Stocholm Blogger

Maciej,

Jeg er så'n set ligeglad hvem du vil sælge din sjæl til, jeg sælger ikke min til nogen og derfor peger jeg på IBM som ikke binder dig fast på samme måde som Microsoft gør.

OK - et hurtigt spørgsmål - er Lotus Notes et gratis produkt?

Der er f.eks. support for OOXML i Symphony.

Hvilken version af Lotus Symphony anvender du? Min (version 1/Windows) har ikke understøttelse af OOXML (og i øvrigt heller ikke hele ODF).

 • 0
 • 0
#38 Niels P Sønderskov

Det er et godt spørgsmål! I den her debat ser det tit ud som om deltagerne aldrig har set en almindelig dansk arbejdsplads indefra? Hvis man havde det ville man nemlig vide hvor vigtig en rolle Outlook (med tilhørende Exchange Server) som en del af MS Office spiller.

De fleste benytter vel også en tekstbehandling, nogle få regneark, men mail, kalender og kontakter betyder langt mest i dagligdagen. (Jeg er ikke helt klar over om billedet er helt det samme i det offentlige).

Det er efter min bedømmelse det væsentlige årsag til at så få virksomheder hopper på OOO.

 • 0
 • 0
#39 Hans Schou

Ole Bech,

KMD er ejet af Roskilde kommune og de andre kommuner. Hvis du kan få 51% af kommunerne med på at der skal være plug-ins til fx OOO, så laver KMD det. Længere er den historie vel ikke?

Jeg forstår ikke hvad du vil med et indkøbsfællesskab. Kommunerne bestemmer hvem der skal være direktør i KMD, eller bestyrelsen eller hvordan det - i sidste ende er det kommunerne der bestemmer over KMD, men det er åbentbart svært at råbe de andre kommuner op, så der sker ikke noget.

Hvis kommunerne syntes KMD er for dyr, så finde en anden direktør der kan gøre det bedre. Men det syntes kommunerne altså ikke.

For at kunne bruge OOO op imod KMD, kræves at der skrives plugins. Bare det at få lavet et katalog over alle disse plugins er vel en opgave i sig selv. Dernæst skal de så udvikles, og der er KMD et ret kostbart udviklingshus at bruge. Kommunerne burde komme med krav om at det skal være muligt for et tredje udviklingshus at kunne udvikle op imod KMD's systemer. Jeg ved det kan lade sig gøre i nogen grad, men der er vist en del eksterne ikke kan få fat i.

Beklager hvis jeg helt har misforstået hvordan kommunerne hænger sammen med KMD, men jeg vil gerne oplyses.

 • 0
 • 0
#42 Kristian Larsen

JLS: Det er ret svært at lave en egentlig sammenligning af MS Office med tie-ins og pre-reqs og en tilsvarende med Domino/Notes.

Men hvis vi tager en lille udgave nemlig standardoffice (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) samt Exchange servere [tillader mig at formode vi skal have en clustered løsning samt frontend til webetc. dvs. 6-8 server licenser) + CAL's og sammenligner med: Domino (valg mellem enterprise eller mail/collaboration licens, sidstnævnte er billigere men man kan ikke køre applikationer på serveren og indbygget clustering er fjernet) (3-4 server licenser) + Notes Collaboration licenser Så vil prisen være til sidstnævntes fordel.

Hvis vi derudover inkluderer mere avancerede funktioner så skal vi på MS siden inkludere: Sharepoint portal server Enterprise messenger server MS SQL server Dedikerede IIS servere Alt inkl. CAL's mv. Større office licens med groove, onenote mv.

På Domino siden: Quickr user license Sametime user license Options: DB2 server licens

Dertil skal for begge sider lægges OS licenser. På Domino siden kan udover windows vælges: AIX, Linux [RHEL, SLES], Linux for Power, og vidst nok også Solaris.

Igen vil prisen være en fordel for IBM. Tager vi den fulde IBM stack og den fulde MS stack og sammenligner liste priser (ja ved godt de ikke betales i den her sammenhæng, men IBM og MS kan give lige gode rabatter), så koster MS stack'en op til 3x så meget, vil kræve flere servere og flere folk til administration og er dermed dyrere i drift - derudover er MS vedligeholdelsespriser højere end IBM's (33 vs. 18-22%).

Mht. alternativ til en Outlook klient: http://www.dipconsultants.com/evolution/ Jeg har ikke prøvet at køre den udgave - men hvis nogen har erfaringer med Evolution på Windows i et produktionsmiljø med Exchange så kom endelig med nogle erfaringer.

Mht. Lotus symphony så er der mig bekendt ikke support for OOXML i nogen af udgaverne (hverken ECMA, den i Office 2007 eller den næsten færdige ISO version), men den skulle supportere ODF v. 1 fuldt ud.

 • 0
 • 0
#43 Jens Arnt

Jeg ved ikke hvordan MS Office er i forhold til Open Office da jeg ikke har brugt MS Office i mange år.

Jeg ved at til MIG har Linux+Open office været realiteten for min i mange år (Linux lidt længere end OO) da det har fint levet op til det jeg har brug for ...

For ca 4 år siden skiftede jeg til Linux også på arbejdet og derved OpenOffice og det har, med enkelte undtagelser, fungeret 100% for mig..

Min frue har også skiftet til OpenOffice 3 fra MS Office og selvom hun ikke er nogen tung bruger har hun ingen problemer haft med at skifte..

 • 0
 • 0
#44 Maciej Szeliga

Lige så gratis som MS Office, jeg opfattede ikke at "gratis" var relevant parameter i denne sammenhæng. I den konkrete sag skal man sammenligne prisen for MS Office + Exchange med prisen for Lotus Domino.

Jeg har info'en om OOXML fra IBM, jeg skrev at jeg selv bruger OpenOffice.org v. 2.4. Hvis du insisterer kan jeg godt installere det.

Du ville ha' nuancer så har du fået en nuance... at den ikke passer dig er ikke min fejl.

 • 0
 • 0
#45 Jesper Lund Stocholm Blogger

Kristian,

Tager vi den fulde IBM stack og den fulde MS stack og sammenligner liste priser (ja ved godt de ikke betales i den her sammenhæng, men IBM og MS kan give lige gode rabatter), så koster MS stack'en op til 3x så meget, vil kræve flere servere og flere folk til administration og er dermed dyrere i drift - derudover er MS vedligeholdelsespriser højere end IBM's (33 vs. 18-22%).

Så med andre ord er verden (eller i hvert fald den offentlige sektor i Danmark) befolket af idioter?

(det er ikke en kritik af dine tal - blot min overraskelse over forskellen i de priser du nævner)

Mht. alternativ til en Outlook klient: http://www.dipconsultants.com/evolu... Jeg har ikke prøvet at køre den udgave - men hvis nogen har erfaringer med Evolution på Windows i et produktionsmiljø med Exchange så kom endelig med nogle erfaringer.

Jeg prøver lige at installere det i morgen - så må vi se, hvordan det spænder af.

Mht. Lotus symphony så er der mig bekendt ikke support for OOXML i nogen af udgaverne (hverken ECMA, den i Office 2007 eller den næsten færdige ISO version)

Jeps - det er også min opfattelse

, men den skulle supportere ODF v. 1 fuldt ud.

Ja - det gør den så ikke. Jeg har ikke en oversigt over, hvilke dele den mangler at implementere, men jeg har et dokument liggende med noget MathML-hejs i, som det ikke kan vise.

Tak i øvrigt for dit omfattende pris-eksempel.

:o)

 • 0
 • 0
#46 Torben Sørensen

Jeg er bestemt ikke specialist i Microsoft licenser, men jeg mener at kunne huske at man kan købe Outlook licenser separat. D.v.s. behovet for Outlook betyder ikke nødvendigvis at man skal købe resten af MS Office.

Der findes flere rigtigt gode alternativer til Exchange som er enten helt Open Source eller delvist Open Source. De findes som regel i både community-supporterede (gratis) og firma-supporterede (betaling) udgaver. De har stor set alle (mod betaling) plugins til MS Outlook, således at man kan erstatte Exhange med produktet, bibeholde Outlook som klient og så i øvrigt skifte til OpenOffice.org, Firefox etc. på en Windows klint. De fungerer naturligvis alle med Linux også.

Eksempler: - www.zimbra.com - www.zarafa.com - www.scalix.com - www.postpath.com

 • 0
 • 0
#47 Jesper Lund Stocholm Blogger

Maciej,

(jeg går ud fra, at du svarer mig?)

Lige så gratis som MS Office, jeg opfattede ikke at "gratis" var relevant parameter i denne sammenhæng. I den konkrete sag skal man sammenligne prisen for MS Office + Exchange med prisen for Lotus Domino.

Prisen er vel et eller andet sted altid relevant, er den ikke? Er det ikke typisk hovedidéen ved at udskifte Microsoft Office med fx OOo - nemlig at spare penge?

Jeg har info'en om OOXML fra IBM, jeg skrev at jeg selv bruger OpenOffice.org v. 2.4. Hvis du insisterer kan jeg godt installere det.

Det behøver du ikke - du lød bare så skråsikker på informationen om Lotus Symphony. Da jeg selv bruger den kunne jeg ikke genkende at den skulle understøtte OOXML.

Du ville ha' nuancer så har du fået en nuance... at den ikke passer dig er ikke min fejl.

Rolig, mester - det drejer sig ikke om, at jeg ikke kan lide dine nuancer. Det drejer sig om, at jeg ikke forstod det faktuelle i dit indlæg.

 • 0
 • 0
#48 Maciej Szeliga

Ja Jesper, det var dig... det her forum har visse små mangler.

Det er selvf. rigtigt at prisen spiller en rolle men det behøver ikke at være gratis for at være et billigere alternativ.

Jeg er (dvs. var ?) ret sikker på at jeg læste hos IBM at der ville være OOXML med i Symphony. Jeg har ikke selv checket da jeg er udmærket tilfreds med OOo og så jeg beklager misinformationen. En OOo klon som jeg ved understøtter OOXML (jeg tvivler på at det er 100%, men nok til daglig brug) er NeoOffice til Mac OSX. NeoOffice er noget jeg selv bruger på min PowerBook (og firmaets MacBooks) så det er bekræftet info.

 • 0
 • 0
#49 Eskild Nielsen

Real-world erfaringer med kommuner/virksomheder, hvor man har blandede miljøer. Hvilke udfordringer har de og hvordan har de overvundet dem?

De blandede miljøer har jeg oplevet 2 gange i mine 20 år i det gamle job. Første gang var det WP 5.1 og word 6, anden gang var det word 6 og word 97.

WP5.1 sammen med WW6 var nogenlunde til at udholde, da MS havde designet noget bruger-sukker der bl.a. gjorde det let at modtage WPdokumenter i ww6.

ww6 sammen med word97 var en katastrofe, da der gik mere end et halvt år før der kunne udveksles formatterede dokumenter imellem versionerne - sommjeg husker det var ASCII text eneste fælles format.

/esni

 • 0
 • 0
#50 Mikael Jensen

Prisen er som altid når det er MS vi snakker om, et alternativ.

Mail og kalender burde da være simple spørgsmål, da der findes alternativer. Både gratis og betalbare, hvor der ikke står Mikroblød på fronten.

Professionelt bruger jeg en IMAP server til mail-håndteringen hvor thunderbird er klienten. Her kan jeg heldigvis også tilføje pop3 kontoer (til privaten) så det hele er samlet.

Kalenderdelen bliver styret af Sun's WCAP som er en fast integreret del af Lightning modulet til netop thunderbird.

Hvad mere kan man sige, jeg har det pt kørende på MS Vista, XP, Solaris 10, OpenSolaris og Fedora 9.

Snak om åbenhed !

 • 0
 • 0
#51 Claus Agerskov

[b]Maciej Szeliga skrev:[/b]

Jeg er (dvs. var ?) ret sikker på at jeg læste hos IBM at der ville være OOXML med i Symphony.

Det er formentlig [url=http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&...] om, at Lotus Quickr samarbejdsplatform understøtter OOXML, hvilket ikke er det samme som selve kontorpakken (og herunder regneark, tekstdokumenter og præsentationer) vil understøtte OOXML.

De herligste hilsner Claus Agerskov, AgerCon - fri software og åbne standarder

 • 0
 • 0
#52 Leif Lodahl

Undskyld forsinkelsen, der var lige en heks, der skulle fyres af ;-)

Det er jo i virkeligheden betænkeligt at leverandøren (her KMD) som afgør hvilken løsning kunden skal vælge.

Så vidt jeg husker, så lovede KMD for mange år siden at de ville tilbyde kommunerne OpenOffice-integration, hvis det var efterspurgt.

Tilsvarende var KMDs kommentar til B 103, at KMD ville understøtte de formater, som Folketinget besluttede.

jeg kan godt forstå at Ole Bech vælger som han gør. Men jeg forstår ikke at kommunerne i fællesskab finder sig i, at KMD får lov til at bestemme hvad de skal bruge.

 • 0
 • 0
#53 Leif Lodahl

Hvor stor en del af kommunens ansatte har behov for KMDs integrationsløsninger ?

Jeg oplever flere og flere, som overvejer en delvis overgang til OpenOffice.org. Det viser sig nemlig, at det er ganske få brugere, som ikke kan undvære MS Office. Det kan godt være at det ikke er en mulighed i kommunerne, men det er måske en overvejelse værd.

I Tønder kommune har de f.eks. valgt at skoleområdet benytter OpenOffice og at forvaltningen som helhed benytter MS Office.

 • 0
 • 0
#54 Leif Lodahl

Så vidt jeg ved har Gribskov Kommune valgt at benytte OpenOffice.org i forvaltningen.

Det kunne være interessant at høre en kommentar derfra. Måske har de i Gribskov fået nogle erfaringer, som andre kan have nytte af.

 • 0
 • 0
#56 Kristian Larsen

JLS: Kom MathML ikke først med i v 1.1?

Mht. om det offentlige er idioter - det tror jeg ikke. Men jeg vil vove at påstå at følgende gør sig gældende: Det har været nemmere at sælge udvidelser til deres allerede eksisterende MS stack og derefter få dem til at opgradere og udvide denne løbende end at få dem til at genoverveje deres stack. En total, delvis eller gradvis udskiftning af en sådan stack kan og vil give nogle problemer, og KMD gør som det kan ses her, det ikke nemmere for kommunerne. Derudover tvivler jeg på at f.eks. roskilde kommune betaler liste priserne :) Men hvis vi tager liste priserne så er prisforskellen over 3x højere for den fulde MS stack med en sammenlignelig IBM Lotus stack. I visse sammenhænge vil man dog være bedre tjent med en IBM Websphere stack hvor pris modellen er anderledes - store organisationer vil få en lavere pris end IBM Lotus stack mens små vil få en højere pris, og IT sammenlægninger i det offentlige til trods, så er de fleste institutioner i denne sammenhæng "små". Iøvrigt så kan IBM's Express program (lavere prisere til mindre virksomheder) ikke helt konkurrere med MS's SBS boks på pris [mareridts historier fra konsulenter om SBS burde dog afskrække mange fra at "prøve" det]. Så for helt små virksomheder (10-15 eller mindre brugere) er MS billigst - men det er så heller ikke med den fulde stack.

IBM giver licenser til uddannelsesbrug (det som formelt set i danmark kaldes for "ikke indtægts dækket virksomhed") gratis licenser til notes, som har et udemærket webinterface mv. - på trods af det har jeg set institutioner skifte til exchange og dermed være påtvunget at betale cal'er for deres studerende - mao. fra gratis til dyrere for et produkt der kan mindre og på core området ikke giver flere muligheder. Den slags beslutninger tyder på topstyrede beslutninger af en leder som godt kan lide outlook interfacet og DER vil jeg godt tillade mig at kalde folk for idioter.

Skiftet fra Exchange 2000/2003 til 2007 burde i mine øjne få flere til at genoverveje om det er den groupware platform de får mest ud af. Selv hvis de insisterer på at bruge Outlook klienten så kan det jo lade sig gøre op mod de fleste groupware platforme (inkl. Domino).

Fik du iøvrigt afprøvet den der win32 udgave af evolution?

 • 0
 • 0
#57 Christian Nobel

Findes der overhovedet nogen e-mail applikationer der har en intelligent tilgang til adressebøger?

Hvad jeg har set til dato, så gemmes kontaktoplysninger enten i en eller anden obskur gør-det-selv database, eller også skal man fedte med LDAP.

Det er fuldstændigt banale oplysninger, så hvornår er der nogen der er så begavede at sige: jamen kontaktoplysninger skal vi da selvfølgelig gemme i en (f.eks.) SQL database, således at de nemt og elegant kan tilgåes fra andre applikationer.

Og nej jeg mener ikke underlige krumspring omkring LDAP er den rette løsning, det er kun at lægge et ekstra lag af besværligheder på.

/Christian

 • 0
 • 0
#58 Kristian Larsen

Christian: sandsynligvis mest fordi der ikke er nogen anden standard for det end netop LDAP.

Når det så er sagt, så kan du da gøre noget med Domino eller Domino+DB2 eller Websphere+DB2 hvis du skulle have den slags lyster.

I førstnævnte tilfælde vil det så "kun" være dine NSF applikationer som nemt kan bruge informationerne - der er så pænt mange mulige applikationer til Domino :P

 • 0
 • 0
#59 Jesper Lund Stocholm Blogger

Kristian,

Kom MathML ikke først med i v 1.1?

Nej. Lotus Symphony danner i øvrigt ODF 1.1-dokumenter (ligesom stort set alle andre ODF-understøttede applikationer).

En total, delvis eller gradvis udskiftning af en sådan stack kan og vil give nogle problemer, og KMD gør som det kan ses her, det ikke nemmere for kommunerne.

Det tror jeg du har ret i.

Derudover tvivler jeg på at f.eks. roskilde kommune betaler liste priserne :) Men hvis vi tager liste priserne så er prisforskellen over 3x højere for den fulde MS stack med en sammenlignelig IBM Lotus stack.

Jeg tror bestemt heller ikke, at kommunerne betaler listepriserne - uanset om det er IBM-software eller MS-software. Måske kan Ole hjælpe - hvordan prissættes software for fx Roskilde Kommune? Er det jeres egen forhandling eller er det styret centralt via fx SKI?

Fik du iøvrigt afprøvet den der win32 udgave af evolution?

Nej, ikke endnu, men jeg skal nok huske på det.

 • 0
 • 0
#60 Christian Nobel

Når det så er sagt, så kan du da gøre noget med Domino eller Domino+DB2 eller Websphere+DB2 hvis du skulle have den slags lyster.

Nu havde jeg ikke forestillet mig at skulle rode med Domino, så min betragtning er mere generisk.

Det er i hvert fald en total gåde for mig at noget så simpelt som at gemme adresser i en database skal medføre sådan et cirkus, og det virker som et totalt omvendt KISS princip.

I virkeligheden kunne det gøres ekstremt simpelt, og uden på nogen måde at genopfinde den dybe tallerken, men måske man kan snedkere noget sammen vha. extensions til thunderbird?

I stort set alle mulige andre sammenhænge er det piece of cake at stikke snablen ned i f.eks. en MySQL database, en simpel self-contained frontend kan strikkes sammen på 10 minutter, så det burde altså også være muligt i et email program.

Hvis man selvfølgelig ser bort fra at man kan være velsignet med alskens karakterkodesjov som UTF8 vs ANSI - nå men det er en anden snak.

/Christian

 • 0
 • 0
#61 Ole Bech

@Hans: Principielt og formelt set har du ret i, at det er kommunerne der kontrollerer KMD. Men sådan fungerer det ikke - i praksis. KMD's øverste ledelse er en bestyrelse og et repræsentantskab, hvor kommunerne naturligvis har sæde, men KMD drives i dag helt overvejende som en forretning på linje med f.eks. CSC, som også engang var på offentlige hænder under navnet Datacentralen. Det primære sigte for KMD har gennem de senere år helt enkelt været at genererer et overskud. Deraf også virksomhedens øgede engagement uden for den offentlige sektor, som faktisk er blevet så stort, at det har givet stødet til beslutningen om salg af virksomheden. For det andet bliver 98 kommuner ikke bare enige om deres it-understøttelse hele vejen rundt - med hvad det inkluderer af beslutninger vedr. standarder og arkitekturer. Så KMD får kun ganske få "direktiver" ovenfra om, hvad de SKAL lave. Helt primært forholder de sig til, hvad markedet efterspørger, og så længe både offentlige og private kunder sværger til Microsoft, så er det også vejen for dem ......

 • 0
 • 0
#62 Leif Lodahl

Teamet bag OpenOffice.org har lagt en del arbejde i at forbedre Mozilla Thunderbird og Lightning. Målet er at der fremover skal knyttes tættere bånd mellem Mozillas mail/kalender og OpenOffice.org. Det skal ske vha. åbne standarder, således at man i princippet kan skifte den ene del ud med et andet program. Jeg forestiller mig at det bliver noget xCal og xCard. Læs f.eks. her: http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/a_pim_for_openoffice_org

 • 0
 • 0
#67 Jesper Lund Stocholm Blogger

Carsten,

Har du brugt Evolution imod en Exchange-server? Jeg kan ikke engang få lov til at indtaste min Exchange-server (jeg forstår ikke helt brugerfladen).

Hvorfor skal jeg fx indtaste en OWA-adresse og ikke DNS-navnet på min Exchange-server?

PS: Og så hader jeg kraftedeme applikationer, der starter en prompt for blot at lukke den igen ... hvad skal det gøre godt for?

Jeg er heller ikke synderligt imponeret .. endnu.

 • 0
 • 0
#68 Carsten Borg

Hehehe.

"Could not connect to server" -beskeden blev jeg så træt af, efter en uges test, at det hele næsten kunne være ligemeget.

Fandt ud af, at det skyldtes at en komponent (libsoup) var compilet uden SSL support. Fik lidt assistance til at få fat i en udgave, der burde supportere SSL, men stadig uden held.

Det blev alligevel testet, ved at køre en OWA op, uden SSL, hvor den så fandt serveren uden problemer. Men da applikationen 5 gange i træk crashede, da jeg forsøgte at åbne min "sent items" box, gav jeg op (tømte den endda via Outlook).

OWA-addressen bruges vist umiddelbart primært for at kunne tilgå Exchange-serveren uden at være på netværket/VPN; men hæng mig ikke op på det.

 • 0
 • 0
#69 Brian Aagesen

OOo er fuldt ud lige så bæredygtig som MS Office, til de private bruger, da MS office, ikke tilbyder andet end en graffisk menu, i forhold til hvad den private har behov for i en office pakke, og jeg ville ikke kunne finde på at anbefale at folk smed 900-1000 kr. efter et office program, når der findes et alternativ, som er gratis, dækker deres behov og er nemt at bruge.

Personligt mener jeg at MS, burde lave et office lite, som man kunne hente gratis på deres download side

 • 0
 • 0
#70 Niels P Sønderskov

Brian, nu var spørgsmålet jo om it-cheferne (måske i samråd med deres chef-kolleger) skulle se på OOo for om muligt at spare på licencerne til M$ eller andre i /virksomhederne/.

Noget kunne tyde på at det i stor udstrækning ville kunne lade sig gøre i offentlige virksomheder. De ser ikke ud til at være så afhængige af den svage/manglende komponent i OOo: Mail + Kalender m.v. i form af Outlook.

For de mange mindre private virksomheder med stærkt begrænsede it-ressourcer er det nok ikke så ligetil at navigere imellem de mere eller mindre fantasifulde alternativer, der er kommet frem i denne diskussion.

Privat er der selvfølgelig ingen som helst grund til at betale for MS Office. Jeg har selv i vid udstrækning klaret mig med mail-programets html til langt de fleste dokumenter. Også når det ikke er til mail-brug.

 • 0
 • 0
#73 Jesper Lund

Hvorfor skal jeg fx indtaste en OWA-adresse og ikke DNS-navnet på min Exchange-server?

Evolution bruger API'et for OWA ikke det "rigtige" Exchange-server API som Outlook gør brug af. Vi taler jo ikke ligefrem om åbne standarder ala IMAP4 her, og der har åbenbart været grænser for hvad Evolution folkene kunne reverse engineere :-)

Jeg har (for sjov) fået det til at virke på Linux med min arbejdsgivers Exchange server, men Win32 udgaven af Evolution har vist langt igen (OWA er beregnet til adgang "ude i byen", så SSL må formodes at være et krav), og så vidt jeg kan se er Win32 udviklingen mere eller mindre stoppet. Man kunne selvfølgelig køre Ubuntu i VirtualBox eller VMWare (under Windows), men nu nærmer vi os nok overkill for at få et Outlook alternativ (uanset hvor meget man måtte hade Outlook).

 • 0
 • 0
#74 Christian Nobel

Jeg vil altså gerne prøve at udfordre lidt her - nemlig hvad med at vende det hele rundt, så man IKKE benytter Exchange, men tar skridtet fuldt ud, og så benytter f.eks. Postfix (gerne med graylisting) og så WebDav til kalender delen.

Det virker, er umåde enkelt at sætte op og vedligeholde, fordrer ikke en 500GHz PC med 2TB hukommelse for at servicere 10 brugere, og er ikke følsomt over for virus mv.

På klientsiden så slipper man for at bøvle med opkobling til noget prorietært, og kan således fint klare sig med Firebird+Lightning.

/Christian

 • 0
 • 0
#75 Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

og kan således fint klare sig med Firebird+Lightning.

Kan du konkretisere dette? Jeg kan ikke engang få det til at virke i mit eget single-user scenarie derhjemme. Fx kan jeg ikke få "udsending af invitationer" til at virke, og når jeg kobler kalenderen op imod Google Calendar, så sker det jævnligt, at den ikke kan se, at en aftale allerede [i]er[/i] blevet afholdt.

Om den bagvedliggende server er Exchange eller ej er jeg sådan set 100% ligeglad med - det er funktionaliteten i Outlook, som jeg efterlyste et alternativ til. Denne funktionalitet inkluderer bla.

Visning af andres kalendere Central lagring af data Offline tilgang til kalender og mail Konsolidering af visning af andres kalendere (pga overblik) Invitationer til møder, aftaler etc Mulighed for oprettelse af Opgaver (Tasks) Skalering - det skal virke for mere end én bruger Central adressebog Server-baserede Out of Office-beskeder

Ovenstående er ikke et udtryk for, at jeg regner Outlook for den bedste mailapplikation - ever ... slet ikke. Men hvis du vil "sælge" mig (idéen om) en ny applikation, så må du komme med et bedre bud end Thunderbird/Sunbird, for den dækker ikke mine konkrete behov.

PS: er 500GHz/2TB RAM systemkravet for Exchange nu om dage?

 • 0
 • 0
#76 Christian Nobel

PS: er 500GHz/2TB RAM systemkravet for Exchange nu om dage?

Overdrivelse fremmer forståelsen du ved. ;-)

Anyways, jeg ved ikke om det kan tilgodese alle dine punkter, og jeg har ikke selv prøvet mod Google Calender.

Hvad jeg til gengæld har sat op er følgende:

Mail - Postfix og Dovecot til Imap: Giver Imap adgang til mails, og også mulighed for at lave en delt mailkonto, således at fælles mails kun ender et sted, plus egne mails med fælles interesse kan flyttes til fælles mails.

Backup uhyre simpel, da mail ligger i Maildirs under de enkelte brugere - og ingen problemer med open-files.

Kalender: Webdav (under Apache): Mulighed for oprettelse af private og fælles kalender, mulighed for at lade andre tilgå egen kalender. Opgaver gemmes som tasks under Webdav.

Fungerer fint med Thunderbird+Lightning, incl. at oprette opgaver og møder i andres kalendre. Udsendelse og modtagelse af mødeindkaldelser osv. fungerer også (også til eksterne.). Og skalering fungerer upåklageligt.

Out-of-Office: Aner det ikke - bruger det aldrig, men tvivler på at det skulle være det store problem.

Adressebog: Som tidligere nævnt mit store irritationspunkt - man kan sætte noget LDAP op, men jeg mener at det er noget fis, så jeg overvejer at strikke noget sammen hvor jeg kan lave det med et rigtigt databasekald. Men det har nu ikke så meget med TB+L at gøre, da problematikken er den samme på Outluck, nemlig at det er hamrende knaldet den måde man laver adressebøger på.

/Christian

 • 0
 • 0
#77 Christian Nobel

Øv, man kan stadig ikke editere egne indlæg - glemte lige en lille tilføjelse til det med at gemme i Maildirs under de enkelte brugere:

Dette er jo under *nix, som jo fra dag 1, i modsætning til visse andre, har fattet at der er noget der hedder (rigtige) servere og flerbrugere, så der er selvfølgelig tale om det ligger under brugernes homedir på serveren (og hvis man så også bruger NFS mount, så kan brugeren flytte sit skrivebord med på tværs af platforme og, og, og.... - nå det er jo en helt anden snak hihi.).

/Christian

 • 0
 • 0
#78 Peter Valdemar Mørch

Jeg har taget springet fra windows til ubuntu og går sgu nok aldrig tilbage.

Men Open Office synes jeg altså lader for meget tilbage at ønske.

Jeg bliver altid forvirret når jeg skal flytte et afsnit fra et sted til et andet for formatteringen går i skoven. Der er Print View og Web View, men ikke det der svarer til "Normal View". Når man i Web View udfører Tools / Update All for at opdatere sin table of contents, så står alt på side 1. Jeg synes der er så mange af den slags småting, som ikke i sig selv er nok til at skifte tilbage, men som gør daglig brug for irriterende.

Jeg vil meget hellere benytte OOo af principielle grunde, men synes altså at MS Office er SÅ meget bedre. Også selvom der skærer i mit hjerte...

Så jeg har CrossOver office og MS Office på min maskine.

Og VMware for at kunne køre Outlook fordi det firma jeg arbejder for har en Exchange server. (Mail tager jeg i Thunderbird)

Nu har der her på siden været talt meget om at udskifte hele exchange+outlook, men er evolution det eneste open source alternativ når man partout skal kommunikere med en Exchange server?

Peter

 • 0
 • 0
#79 Niels P Sønderskov

Jesper skriver:

... hvilket naturligvis er en holdning, som du er i din fulde ret til at have. Den er dog på ingen måde repræsentant for alle brugere af kontorpakker.

Tak. De arbejdspladser jeg har set har været tunge brugere af tekstbehandling med høje krav til præcis (den samme) formatering, og MS Word har som de facto erhvervsstandard været næsten uomgængelig. Men meget få brugere har anvendt regneark eller databasesystemer til noget fornuftigt.

Privat er jeg [i]aldrig[/i] stødt på nogen der skrev så meget at det retfærdiggjorde en udskrivning på 1.000+ kr. Det har været ren indoktrinering eller tyveri ved højlys dag.

PS. Det er muligt at redigere indlæg lige efter at de er skrevet.

 • 0
 • 0
#80 Jesper Lund Stocholm Blogger

Niels,

Privat er jeg aldrig stødt på nogen der skrev så meget at det retfærdiggjorde en udskrivning på 1.000+ kr. Det har været ren indoktrinering eller tyveri ved højlys dag.

Du definerer "behov" for snævert og udelukkende funktionalitets-orienteret.

For du glemmer, at der også er andre grunde til at ønske Microsoft Office (eller et eller andet program til noget helt tredje) end netop den rå funktionalitet. Disse grunde kunne være

 • mere lækker brugerflade
 • mere intuitivt arbejdsflow

Vi bruger OOo herhjemme og har gjort det i flere år. Det skyldtes oprindeligt, at jeg ikke ville betale de kr. 1000 for opgradering fra Microsoft Office XP (tilsat en snert af et politisk korrekt ønske om at nedbringe størrelsen af Microsofts dominerende markedsposition). Selv da jeg nu begyndte at arbejde med OOXML nægtede jeg at skifte, da jeg ikke havde et konkret behov for det. På et tidspunkt skiftede dette og jeg opgraderede (vrangvilligt) til Microsoft Office 2007.

Men jeg har skiftet mening nu. I dag vil jeg glædeligt betale kr. 1000 for at kunne anvende Microsoft Office 2007 - selvom OOo/Symphony er gratis produkter. MS Office 2007 er bare så meget et bedre program at anvende. Det er muligt, at mine [i]funktionelle[/i] krav stadig kunne indfries af OOo eller Lotus Symphony, men det ændrer ikke ved, at jeg har meget større glæde ved at arbejde i Office 2007 end dets konkurrenter. Ribbon-interfacet (som var lidt svært at komme i gang med) er ganske enkelte genialt og støtter mig i det konkrete arbejde på en måde, hvor OOo og Symphony ikke når det til sokkeholderne, og jeg støtter fuldt de, der siger "Once you try Ribbon, you never wanna go back".

Og så er prisen på kr. 1000 for MS Word, MS Excel og MS PowerPoint med mulighed for at installere det på (vist nok) 5 maskiner derhjemme ikke overvældende mange penge. Det er ikke gratis - men dog stadig indenfor min tålte ramme.

Og for nu at mosle en stor, tyk pæl igennem forventelige kommentarer som "En MS-fanboy som dig vil jo betale hvad som helst for det", så vil jeg lige bemærke, at jeg stadig bruger Thunderbird til mail derhjemme. Jeg ville egentlig helst have brugt Outlook, men prisen for en Microsoft Office-pakke med Outlook er alt for høj til mig ... så¨Thunderbird er stadig min mailapplikation.

 • 0
 • 0
#81 Niels P Sønderskov

Jesper, du snakker stadig om [b]arbejde[/b]. Er det [i]arbejdet[/i] med de mange private (papir)breve du skal bruge den [i]lækre[/i] brugergrænseflade til? Hvis du tilfældigvis er forfatter, eller bare arbejder derhjemme, er det jo en anden sag. Og ikke privat. Men det sidste der kunne falde mig ind var da aat opponere imod den eller andre fjollede måder at øde friværdien væk på.

 • 0
 • 0
#82 Jesper Lund

Og så er prisen på kr. 1000 for MS Word, MS Excel og MS PowerPoint med mulighed for at installere det på (vist nok) 5 maskiner derhjemme ikke overvældende mange penge. Det er ikke gratis - men dog stadig indenfor min tålte ramme.

Hvad med licensbetingelserne om privat brug? Må man egentlig bruge pakken til andet end festsange og privatbudgetter, for eksempel hvis man tager lidt arbejde med hjem?

Der er vel en grund til at den professionelle version koster et par tusinde kroner...

Bortset fra det bør MSO-vs-OOo diskussionen handle om [i]frihed[/i] og ikke pris :-)

 • 0
 • 0
#83 Jonas Finnemann Jensen

Open Office-eventyret, der er ikke særligt meget eventyr over OpenOffice... forstået på den måde at vi alle har adgang til kildekoden og kan se hvad der sker...

MSO er derimod et eventyr for du har ingen måde at styrer hvor projektet går hen... Hvad programmer gør... Osv... Lukket software er et eventyr, som det godt kan være svært at forstå hvordan ansvarsbevidste folk kan deltage i...

 • 0
 • 0
#86 Esben Nielsen

I Aalborg Kommune, hvor jeg sidder, fik vi for nogle år siden lavet en undersøgelse, af eksterne konsulenter, af mulighederne for at skifte til mere Open Source. Da konsulterne startede mente de, at det da ikke kunne være så svært. Så fik de præsenteret vores liste over SMS pakker (ja - det er også et MS produkt). På daværende tidspunkt havde vi, som jeg husker det, ca. 800-900 pakker. Af dem var ca. 250 integreret (eller påklistret) MS Office eller andre MS produkter i et eller andet omfang (primært Office, da vi snakker slutbrugerapplikationer).

Jeg har også prøvet at ansætte en medarbejder som var totalt Open Source freak. Efter 3 måneder, da han forstod vores opsætning og infrastruktur, resignerede han og kaldte en konvertering stor set umulig. Stort set hele vores infrastruktur er bygget op omkring MS produkter. Så det at lave en business case på et skift fra MS Office til OpenOffice vil være meget svært. Og et skift skulle vel begrundes ud fra en business case?????

Så hvordan kommer vi videre? Den eneste løsning, jeg kan se på et meget langt sigt, er åbne standarder og fælles løsninger. Men mit perspektiv er nok nærmere 10 år end 5 år.

 • 0
 • 0
#87 Christian Nobel

Esben.

Er det så ikke også sådan at I sidder så meget i suppedasen, at selv et skift til en ny version af MS Office vil give jer store problemer (selv om det åbenbart er 100% accepteret at skal man selvfølgelig bare ofre hvad det nu koster)?

Og så understreger det i øvrigt meget godt det jeg mener med at man skal ikke bruge et kontorprogram som "platform".

/Christian

 • 0
 • 0
#89 Esben Nielsen

Det som du betegner som suppedasen vil jeg betegne som den historiske infrastruktur som jeg nok synes, at I har en tendens til at overse betydningen af. Det er klar, at skulle vi starte fra scratch ville vi gøre tingene på en anden måde. Jeg har også 4000 brugere, for hvem IT kun er et nødvendigt onde. De trives sådan set udemærket med Office som platform, for den kan de forstå og den kender de. Det er klar, at en opgradering til Office 07 defineres som et projekt med deltagelse af alle forvaltninger i kommunen. De ser på, hvad vi skal gøre med vores skabeloner, om alle leverandører understøtter Office 07 osv. Men det er ikke et kæmpe projekt (endnu da). Pointen er, at du ikke kun af ideologiske grunde lige ændrer hele infrastruktur i en forretning som i kompleksitet slår langt de fleste private virksomheder. Mht. Leif's kommentar er jeg ligesom Ole principielt enig. Men det er utrolig svært at skabe den volumen blandt kommunerne der skal til for at skabe dynamik på det kommunale IT-marked. Dertil er kommunerne for forskellige og i forskellige udviklingssituationer.

 • 0
 • 0
#90 Kristian Larsen

Ja men Esben hvis du nu slår dig sammen med Ole så må Ålborg og Roskilde kommune vel kunne være kickstartere - mon ikke der kommer et par kommuner mere med.

Nogle gange må man bare køre og satse på domino effekten frem for at vente på at alle bliver enige, for det bliver kommunerne nok aldrig - selv hvis de fik ordre til det af folketinget.

 • 0
 • 0
#91 Jan Flodin

Esben skriver:Pointen er, at du ikke kun af ideologiske grunde lige ændrer hele infrastruktur i en forretning som i kompleksitet slår langt de fleste private virksomheder.

Men Esben, dit egentlig problem er, at nogen på et tidspunkt har valgt at implementere en løsning, som medfører en alt for kompleks infrastruktur. Jo længere du venter med at ændre denne infrastruktur jo mere sidder du fast i mudderet.

Microsoft er ikke en del af løsningen - Microsoft er problemet.

 • 0
 • 0
#92 Jakob Damkjær

Den eneste måde det vendorlock in som KMD/MS kommer til at ende er med lovkrav om åbne standarter og dokumenterede exit strategier, med store fede kontantbøder til både leverandør og køber, der betales ved dom og ikke efter appel. Jeg kunne tænke mig i størrelse ordnen af 120% af prisen på hele den lovstridige kontrakt incl service ;)

Samtidig skal leverandøren smides ud af budrunder de deltager i når forteselensen opdages, samt udelukkes fra budrunder i en periode.

Og ved gentagne fortelser skal bøde størelsen eskalere i tid og størelse (120 % og 1 år -> 130 % og 2 år -> osv osv osv)

Det er den eneste måde vi nogen sinde har en chanse for at vriste det jerngreb ms og kmd har på den offentlige sektor.

Hit them where it hurts and hard. If they then ignore you, hit em harder cause you obviously hit like a nancy.

Det er den måde man får kriminelle virksomheder til at rette ind. Hvis de ikke længere kan tjene penge på at opføre sig kriminelt.

mvh Jakob

PS! tommelfingrene er vel en indikation om folk er enige med indlæget eller ej... at der så er nogen personer der er betalt for at formidle holdninger der måske ikke møder den store forståelse i dette forum. Men det gør vel ikke at de andre brugere ikke har lov til at ytre deres holdning til indlægene ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere