Debat: Folk skal forstå forskellen på robotter og kunstig intelligens

Det er præcis billeder som det her, der giver anledning til forvirring blandt danskerne, mener dansk forsker, der savner forståelse for forskellen mellem robotter og kunstig intelligens.

Det er software, der overtager folks jobs i fremtiden - ikke robotter. Når helt almindelige danskere skal forholde sig til kunstig intelligens forestiller de sig ofte en cyborg-agtig robot, men det starter meget mere simpelt end det.

Problemet er, at robotter er blevet billedet på den kunstige intelligens, da vi som udgangspunkt har svært ved at illustrere så abstrakte ting som software, skriver Kristoffer Stensbo-Smidt, forsker i kunstig intelligens ved DIKU i et debatindlæg i Information.

Selvom han er enig i, at robotterne en dag nok skal komme, så lægger han, ligesom den tidligere direktør i Google China, vægt på, at kunstig intelligens i langt højere grad er på vej til at overtage kontorjobs.

»Flere analyser peger på, at op mod en tredjedel af arbejdsmarkedet kan automatiseres i løbet af de næste 10-20 år. Og det var ’i løbet af’, ikke ’om’,« skriver Kristoffer Stensbo-Smidt i sit indlæg.

Erstatter hovedet i stedet for armene

Helt konkret skal det være tydeligt for alle, at der simpelthen er forskel på kunstig intelligens, der er software, og robotter, der er hardware - og det der i løbet af de næste årtier vil tage størstedelen af jobs er software.

Disruptionsrådet har i dag repræsentanter fra mange virksomheder, der faktisk bruger robotteknologi, mens der i rådet ikke har været plads til en eneste, der forsker i kunstig intelligens.

Problemet er i følge den dansker forsker, at mange simpelthen fokuserer på noget forkert, for mens der er fin udvikling indenfor robotteknologien, så bliver samfundet simpelthen overhalet indenom af udviklingen indenfor kunstig intelligens.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

"– Man skal huske på, at det jo ikke kun er intelligens, der forstærkes med kunstig intelligens, det er også menneskelig dumhed, brutalitet, grådighed, siger han og uddyber: – Kunstigt intelligente systemer skabes ikke med henblik på at få samfundet til at fungere, men for at tjene snævre interesser. De skabes for at optimere Goldman Sachs profitmargin, Googles position på annoncemarkedet eller USA’s position i verdensherredømmet. De er ikke konstrueret for at fremme almenvældet eller menneskelig livslykke, men typisk med politiske, finansielle eller militære målsætninger for øje." http://infolink2003.elbo.dk/PsyNyt/Dokumenter/doc/19016.pdf

  • 7
  • 0
#2 Gert Roed-Jeppesen

Tilbage i 1982 startede denne diskussion i industrien og ja AMK du har fuldstændig ret. Fokus her i Danmark var automation produktion eller robot styrede produktion der overflødiggjorde den menneske faktor (færre ansatte). Men det var også tiden hvor den finansielle sektor ansatte så småt begyndte at få panderynker. I horisonten lurede afskaffelsen af kontanter til fordel for de blinkende ciffer på en skærm der igen begyndte at fremstille prognoser for de enkelte sektorers sandsynlige udvikling.

Nu står vi ved et paradigme skift hvor den kunstige intelligens buldre frem - tilskåret den/de enkeltes interessers etiske grundholdninger

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere